Tenk Vihor
Da ne bi diskusija o brojnom stanju tenkova T-72 i M-84 u JNA presla u temu o tenku Vihor, evo novog topica samo o tom tenku. Postovao sam delove pomenute moje knjige (Oklopne jedinice 1945-2006) koji se odnose na taj tenk, i njegove fotografije koje sam slikao 2008. godine u Kumodrazu.
VIHOR
Januara 1984. god., još dok je bila na startu proizvodnja tenkova M-84 i priprema modernije varijante M-84A, na GVTS je usvojena taktička studija i doneta odluka da VTI bude nosilac razvoja novog domaćeg tenka (zadatak Vihor). Prethodna analiza usvojena je 1985. i program realizacije 1987. god. sa predviđanjem početka serijske proizvodnje 1995. god., kada bi tenk trebalo da bude na nivou savremenih tenkova tih godina. Ti tenkovi trebalo je da postepeno zamenjuju tenkove T-55 od 1996. do 2012. godine, da se proizvede ukupno 1700 vozila (oko 100 tenkova godišnje). Koncepcija tenka Vihor je za polazište imala tenk M-84A, ali sa značajnim inovacijama kupole, oklopne zaštite, jačeg motora (1200 KS/882 kW) V-46-TK1, novog petobrzinskog menjača, poboljšanja SUV-a i drugih uređaja i podsistema, elektrohidraulički sistem za automatsko upravljanje transmisijom (5+1 stepen prenosa), hodni deo sa novim guseničnim platnom itd. Tenk je ispitan kroz funkcionalni model i pred-prototip tenka. Zbog rata u Jugoslaviji 1991-1992. izostala je realizacija proizvodnje. Telo tenka Vihor sa kupolom M-84 nalazi se i danas u VTI u Kumodražu...
Ovaj prototip tenka Vihor prema tehnickoj knjizici je br.002, zvanično je nazvan OBV A-85, proizveden 1989, u nedovršenoj fazi, bez kupole i nalazi se tamo od septembra 1990.
Bojan