PALUBA
February 04, 2023, 08:13:44 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 46   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Saudijskoj Arabiji  (Read 93628 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Milan (longtrip)
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 360« Reply #15 on: January 28, 2017, 11:08:50 am »

VIKTOR MIHIN

Moguće da će predstoje žestoki građanski sukobi koji će pocepati Kraljevinu Saudijsku Arabiju na nekoliko nezavisnih država


Nova 2017. godina ne izgleda naročito obećavajuće za Saudijsku Arabiju i njenog kralja Salmana bin Abdulazisa al Sauda, poslednjeg živog sina prvog saudijskog kralja Ibn Sauda. U budućnosti će od Salmana bin Abdulazisa Al Sauda kraljevstvo naslediti mlađa generacija kraljevske porodice. Arapski i zapadni mediji upozoravaju na preteću katastrofu zbog saudijske podške libijskim, sirijskim, iračkim, jemenskim, etiopljanskim, filipinskim i libanskim pobunama, koje su prerasle u građanske ratove i dovele do verskih raskola u ovim zemljama.

Veliki udarac bi, međutim, mogao doći iznutra – ukoliko počne dinastička borba za kraljevski tron. Poznato je da je kralj Salman promenio redosled nasleđivanja trona i zamenio mesta svog 31-godišnjeg sina Muhameda bin Salmana (na slici ispod) i nećaka Muhameda bin Najeva (na slici savim dole), imenujući prvog zamenikom prestolonaslednika. Dok je kralj Salman na vrhuncu moći, ovaj sporazum će se verovatno poštovati. Ipak, kraljevstvom kruže glasine da 80-godišnji kralj Salman, koji postaje prestar za efikasno ispunjavanje svojih dužnosti, može biti nagovoren od svoje porodice da, umesto Muhameda bin Najeva, i za prestolonaslednika imenuje sina Muhameda bin Salmana.

Ako se to dogodi, Muhamed bin Salman bi preuzeo veliki deo vlasti u svoje ruke i postao sledeći saudijski kralj, dovoljno jak da drugi moćni saudijski klanovi pred njim padnu na kolena. Već danas su u njegovim rukama ministarstvo odbrane i Saudijski savet za ekonomiju i razvoj, a predsedava čak i moćnom i bogatom naftnom kompanijom Saudi Aramko.

Konačno, tu je i činjenica da Muhamed bin Salman definiše spoljnopolitičke prioritete kraljevstva, što dokazuje njegovu spremnost da preuzme tron. Sa ili bez pristanka oca, širi svoju finansijsku i vojnu podršku džihadističkim militantima u Siriji i Iraku, raspirujući krvave građanske ratove u tim zemljama. Naredbom saudijskoj armiji da uguši pobunu Huta on je u suštini izazvao građanski rat u Jemenu. Takođe podržava vladajuću sunitsku vladu u Bahreinu, odgovornu za krvavu represiju nad većinskim šiitskim stanovništvom, koje čini 70 odsto celokupne strukture stanovništva ove ostrvske kraljevine.


MUHAMEDOV RAT SA IRANOM?

Ipak, aktivna podrška ovog mladog beduina (Muhameda bin Salmana) ratnohuškačkim saudijskim grupama koje nastoje da izazovu opasnu vojnu konfrontaciju sa Iranom možda je i njegova najalarmantnija afera. Teško da bilo ko sumnja da bi se saudijsko kraljevstvo raspalo kao kula od karata nakon prvog vojnog sudara. Nikakva masovna američko-zapadna zakulisna isporuka oružja ne bi pomogla „hrabrim saudijskim sokolovima“. Umesto upuštanja u otvoreni propagandni rat, trebalo bi trezveno sagledati iranske mogućnosti i voditi balansiranu spoljnu politiku, zasnovanu na poštovanju međusobnih interesa.

Međutim, doskoro je mnogo toga ukazivalo na saudijsku vojnu histeriju: brojni bilbordi u prestonici i drugim gradovima na kojima su fotografije lovačkih aviona i bombardera koji nadleću sliku 31-godišnjeg princa, živi prenos vojnih manevara na državnim TV-kanalima i štampa koja objavljuje priče o dostignućima „pobedničke vojske.“ Stvari se menjaju, ali, iako broj sličnih slučajeva opada, što ukazuje da Saudijci postaju trezveniji, eksperti navode da određeni slojevi saudijskog društva i dalje pokazuju militarističke sentimente prema saudijskim intervencijama i generalno prema vođenju ratova.


Istovremeno, saudijski ministar odbrane nastavlja sa patetičnim uveravanjima kako daje sve od sebe da suzbije neprijateljski iranski uticaj. Ali, bez obzira šta on radio ili govorio, pobunjenici iz redova Huta u Jemenu, kod kojih je sporno to što su povezani sa Iranom, još uvek kontrolišu najveći deo njihove države. U poslednje vreme napadaju i elitne trupe u saudijskim provincijama Najran, Asir i Džizan (u prošlosti su te teritorije pripadale Jemenu i kontrolisala ih je Sana). Globalni mediji su preplavljeni fotografijama na kojima se vide zapaljeni američki tenkovi Abmrams koje napadaju slabo naoružani hutski pobunjenici u papučama.

Sve ove loše isplanirane kampanje bukvalno su uništile nekada nestvarno bogatu Saudijsku Kraljevinu. Napori zemlje da izgura konkurente sa globalnog naftnog tržišta izazvali su oštar pad cene „crnog zlata“, što je oborilo prihode režima na rang država sa srednjim nivoom dohotka. Saudijska Arabija morala je dramatično (barem za arapsku zemlju) da sreže subvencije goriva i drugih energenata. Na primer, prošle godine cena dizel goriva je porasla za 79 odsto, a gasa i benzina za 67 odsto. Sudeći po ocenama analitičara konsultantske kompanije Kapital ekonomiks, procena je bila da će saudijsko kraljevstvo na osnovu redukcije subvencionih programa u 2016. uštedeti oko sedam milijardi dolara.


RIZIK OD POBUNE

Rijad planira ne samo da smanji troškove već i da postepeno privatizuje državne kompanije, uključujući Saudi Aramko. Nova politika negativno utiče na kvalitet života stanovnika kraljevske palate i običnih građana. Danas su Saudijci zabrinuti da bi mogli biti lišeni čak i tako neophodnih usluga kao što je besplatno zdravstvo. Jeftini benzin, koji je koštao manje od vode (20 centi po litru), redovno povećanje plata i mnogi drugi luksuzi „arapskog socijalizma“ postaju „stvar prošlosti“.

Danas je Saudijska Arabija, usled posledica loše spoljne i vojne politike, izložena riziku od pobune potisnute lokalne šiitske populacije. Daeš, koji trpi poraze od ruskih vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji, poziva na „oslobođenje svetih gradova Meke i Medine“ od „saudijskih uzrupatora“. (Vekovima je Mekom i Medinom upravljala hašemitska dinastija. Tek u 1920-tim je familija Al Saud, uz podršku Britanaca, zauzela gradove, nakon čega su se automatski proglasili naslednicima proroka Muhameda.)

Ako bi u Saudijskoj Arabiji izbio unutrašnji konflikt, Meka i Medina bi možda dobile nezavisnost, i u tom slučaju bi najverovatnije preuzele dužnost zaštite islamskih svetih mesta i muslimanskih hodočasnika. Potom bi Organizacija za islamsku saradnju (OIC) i druge legitimne islamske organizacije mogle da ova sveta mesta proglase „neutralnim zonama“, koje više nisu pod kontrolom Rijada ili vahabitskih religijskih autoriteta.

Saud bin Najev, guverner važne Istočne provincije i sin bivšeg prestolonaslednika Saudijske Arabije Najeva bin Abdulazisa, koji takođe pretenduje na kraljevski tron, mogao bi da iskoristi raskol u kraljevskoj porodici. Istočna provincija nije samo centar saudijske naftne industrije, koji upošljava desetine hiljada stranih radnika već i dom velikog broja šiita, koji su veoma nezadovoljni svojim statusom u Kraljevini. Saudijska Arabija nikad nije provela verski popis stanovništva zbog straha da bi mnogi stanovnici, posebno oni u Istočnoj provinciji, mogli izraziti nezadovoljstvo zbog rezultata. Međutim, čak i grube kalkulacije ukazuju da su od 28 miliona stanovnika 20 Saudijci, dok su preostalih osam imigrantski radnici.

Eksperti takođe veruju da bi i drugi regioni Saudijske Arabije, posebno oni koji graniče sa Irakom, Tabuk (duž južne granice sa Jordanom) i Akabski zaliv takođe zahtevali otcepljenje. Ipak, ključni region zemlje Rijadska provincija definitivno će biti poprište borbe za saudijski tron. Sasvim je moguće da će, baš kao i pre sto godina, svet biti svedokom žestokih građanskih sukoba koji će pocepati Kraljevinu Saudijsku Arabiju na nekoliko nezavisnih država.

Dopisni član Ruske akademije prirodnih nauka

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ


New Eastern Outlook
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 716


« Reply #16 on: January 28, 2017, 11:17:38 am »


Како је Саудијска Арабија земља велика по површини, са значајним нафтним резервама и великим накупљеним богатством, њен распад би представљао катастрофу првог реда!  Са огромним последицама по западни свет. Питање је да ли САД могу то спречити, ако процес одмакне?
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 551


« Reply #17 on: January 28, 2017, 11:52:51 am »

Кога ке се намали нафата , а со тоа и приходите ке дојди и војната послен 2020 година саудиска арабија нема да имаа можност да ги задоволи потребите на светот од нафта.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #18 on: January 28, 2017, 02:44:35 pm »


 њен распад би представљао катастрофу првог реда

Katastrofu?

Za koga?
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 551


« Reply #19 on: January 30, 2017, 12:17:56 am »


 њен распад би представљао катастрофу првог реда

Katastrofu?

Za koga?

За е.у ако постоји од 2018 .Нови беглаци од арабија кон европа/
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 716


« Reply #20 on: January 30, 2017, 09:59:44 am »


 њен распад би представљао катастрофу првог реда

Katastrofu?

Za koga?

Prvo za njih same. A onda znači i destabilizaciju celog, ionako "rovitog" bliskog Istoka.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 893


« Reply #21 on: January 30, 2017, 10:02:26 pm »

Геополитички гледано евентуални распад овако велике (простором) и важне државе (због нафте и положаја) осетио би цели свет. Цене нафте би отишле у небо. Суседне, тзв. заливске земље би сигурно биле умешане или непосредно захваћене тим конфликтом. Избегличка криза би била мање осетна али би је било, наравно пре свега према Европи. Ипак, и ја ценим да ће се Сауди Арабија сигурно суочити са унутрашњим и политичким, а потом и економским проблемима који не морају бити и ратни, али ће се десити. Преиграли су се у Јемену, Сирији, Ираку и стекли пуно нових непријатеља(уз постојеће - Иран, Израел, Египат, Етиопија...)  и споља и изнутра.
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 551


« Reply #22 on: February 07, 2017, 12:02:44 am »

Геополитички гледано евентуални распад овако велике (простором) и важне државе (због нафте и положаја) осетио би цели свет. Цене нафте би отишле у небо. Суседне, тзв. заливске земље би сигурно биле умешане или непосредно захваћене тим конфликтом. Избегличка криза би била мање осетна али би је било, наравно пре свега према Европи. Ипак, и ја ценим да ће се Сауди Арабија сигурно суочити са унутрашњим и политичким, а потом и економским проблемима који не морају бити и ратни, али ће се десити. Преиграли су се у Јемену, Сирији, Ираку и стекли пуно нових непријатеља(уз постојеће - Иран, Израел, Египат, Етиопија...)  и споља и изнутра.

Тука лежи зајакот бидејки ако скокни цената на нафтата тогаш америка ке можи да ја користи нафтата од нафтените шкрилци а тие имаа огромни резерви на нафтени шкрилци. Осовен тоа трамп најави користње на јагленот како гориво, најголеми резерви на јаглен имаа во Европа Косово и тука е таа игра.Инаку во 1948 година југославија нафта добивала од нафтените шкрилци од свети николе во македонија и од еден град во јужна србија памтам се викаше арангеловац ( има таков град во србија ?ОД 1.5 тона на нафтени шкрилци се добивало  500 литра на нафта.
Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 576


« Reply #23 on: February 07, 2017, 12:26:20 am »
   Nije Aranđelovac nego najverovatnije Aleksinac u kome zaista postoji rudnik kamenog uglja ali je od kasnih 90-tih zatvoren nakon velike rudarske nesreće koja se desila pod vrlo sumnjivim okolnostima. Ovde su takođe nađena velika nalazišta naftnih škriljaca ali se nisu eksploatisala .


Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #24 on: October 07, 2017, 03:53:33 pm »

Pucnjava oko kraljevske palate u Džedi


Američka ambasada u Saudijskoj Arabiji upozorila je građane SAD da budu oprezni u blizini Kraljevske palate u Džedi.

Upozorenje je izdato nakon što su putem društvenih mreža pristigle dojave da je u blizini tog mesta došlo do pucnjave i da ima mrtvih.

Za sada je pristiglo nekoliko nepotvrđenih dojava da su bezbednosne snage sprečile napad u blizini Kraljevske palate, a da su napadač i nekoliko čuvara ubijeni.

Saudijska vlada još uvek nije izdala saopštenje, prenosi Rojters.

izvor
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 242« Reply #25 on: October 07, 2017, 06:36:05 pm »

Eto ti ga vraže.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #26 on: October 08, 2017, 08:20:10 am »

Saudijska Arabija: Ubijena dvojica kraljevih gardista ispred palate


Dvojica gardista su ubijena a trojica ranjena danas, kada se muškarac dovezao do kapije kraljevske palate u gradu Džeda i počeo da puca, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije.

Kako se navodi, muškarac je identifikovan kao Mansur el Amri poreklom iz Saudijske Arabije, prenosi Rojters.

Njega su ubili pripadnici Kraljevske garde.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #27 on: October 26, 2017, 05:07:29 pm »

Princ Mohamed bin Salman obećao da će uništiti ekstremni islam


Dok je Saudijska Arabija na pragu kulturne i ekonomske transformacije, krunski pric Mohamed bin Salman obećao je juče da će uništiti ekstremističke ideologije kako bi se zemlja vratila na umereniji islam, piše CNN.

Princ smatra da će takav potez postaviti kraljevstvo u korak sa drugim nacijama, na svom putu ka transformaciji ekonomije tokom sledećih decenija.

- Mi želimo da vodimo normalne živote, živote gde se naša religija i tradicija prevode u toleranciju, kako bi mogli koegzistirati sa svetom i postati deo razvoja sveta – rekao je on.

Prinčeva najava će sigurno razljutiti ultrakonzervativne sveštenike, ali će je pozdraviti mladi Saudijske Arabije i ostatak sveta, ukazuje CNN.

- Oko 70 odsto stanovništva Saudijske Arabije je mlađe od 30 godina. Nećemo provesti 30 godina naših života boreći se sa ekstremističkim ideologijama. Uništićemo ih danas i odmah – istakao je Bin Salman.

On je ukazao da Saudijska Arabija nije bila ovakva pre obnove 1979.

- Sve što mi radimo je da se vraćamo na ono što smo bili – umereni islam otvoren ka svim drugim religijama i svetu, kao i svim običajima i ljudima – naveo je Bin Salman.

Na ovo se prolomio pljesak u sali u kojoj je princ držao govor, na konferenciji Inicijativa budućih ulaganja u Rijadu, preneo je CNN.

Saudijska Arabija je 1979. podržala vehabizam, nakon čega je zatvoreno ono malo bioskopa koliko je bilo u kraljevstvu. Vehabizam je oblik islama koji brani mešanje polova u javnosti i ograničava ponašanje žena. Religiozna saudijska policija je nametala ova ograničenja. Vehabizam je ušao duboko u saudijski život, utičući na sudove, politiku i spoljne odnose, jer su raniji kraljevi usko povezani sa religijom vladali sledećih nekoliko decenija.

Tek 2015. je kralj Salman bin Abdulaziz al Saud, zajedno sa Bin Salmanom, objavio novu eru saudijske politike. Kralj je u junu promovisao Bin Salmana u princa i imenovao ga za svog naslednika.

Njih dvojica su ograničili moć religiozne policije, predajući je u ruke uhapšenih građana. Dozvolili su održavanje prvih koncerata i odobrili ženama niz prava, uključujući pravo na vožnju automobila, koje će stupiti na snagu sledeće godine.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Nedavno smo preduzeli neke jasne korake i verujem da ćemo uništiti ostatke ekstremizma veoma brzo. Ne mislim da je to izazov. To odražava naše vrednosti oproštaja, ispravnosti i umerenosti. Pravda je na našoj strani – poručio je princ.

Organizacije za ljudskaprava kažu, međutim, da je pred Saudijskom Arabijom dug put. Amnesti internešenel, Hjuman rajts voč i Komitet za zaštitu novinara izveštavali su poslednjih meseci da kraljevstvo i dalje ima na meti miroljubive aktiviste i da zatvara novinare, dok državni sveštenici i dalje podstiču mržnju prema manjini Šia, a koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom u Jemenu čini zločine protiv dece.

izvor


* saudi-arabia-mena-womens-rights-driving.jpg (71.92 KB, 1200x630 - viewed 68 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 893


« Reply #28 on: October 26, 2017, 08:08:50 pm »

Волео бих да буде тако, али.... Не би ме изненадило да принц убрзо оконча своју каријеру...
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #29 on: October 27, 2017, 07:35:25 pm »

Не би ме изненадило да принц убрзо оконча своју каријеру...

Doživeće neku saobraćajku. Wink
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 46   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.058 seconds with 22 queries.