PALUBA
April 02, 2023, 04:03:46 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 [44] 45 46   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Saudijskoj Arabiji  (Read 95627 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #645 on: March 26, 2022, 05:53:13 am »

Huti raketirali skladište goriva u Džedi

Jedno od skladišta goriva u rafineriji nafte u Džedi pogođeno je u napadu Huta, javljaju saudijski mediji. Huti najavili "široku operaciju duboko u teritoriji" Saudijska Arabije.

Piše: RTS
25.03.2022.

Gust dim viorio se iz rafinerije nafte "Aramko" u Džedi, dvadesetak minuta pre nego što su Huti potvrdili da je počela "opsežna operacija duboko u teritoriji" Saudijske Arabije. Saudijski mediji su, istovremeno, javili da je napadnuka rafinerija u Džedi. Napad je usledio nekoliko časova pošto su saudijske oružane snage saopštile da su oborile sedam dronova i projektil ispaljen sa položaja Huta u Jemenu, piše Rojters.

Nije jasno na koji će se način ovaj napad odraziti na održavanje trke Formule 1, koja se ovog vikenda održava u Džedi.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #646 on: March 26, 2022, 08:39:15 pm »


Huti raketirali skladište goriva u Džedi


https://twitter.com/nexta_tv/status/1507562324281995266
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #647 on: March 27, 2022, 12:12:06 pm »
Juan umesto dolara za naftu i gas?


Saudijska Arabija se polako okreće prema Kini – potez koji bi mogao da ugrozi dugogodišnje odnose sa SAD.

Saudijci bi mogli da se dogovore sa Kinom da naftu plaća u juanima, umesto u američkim dolarima.

Američki „Vol Strit Žurnal“ izveštava da bi kineski lider Si Đinping mogao da prihvati poziv da poseti Saudijsku Arabiju u maju, gde bi sa ovim najvećim svetskim proizvođačem nafte mogao da se dogovori da Kina naftu plaća u juanima, umesto u američkim dolarima.

Usred geopolitičkih tenzija koje je izazvao rat u Ukrajini, pri čemu se svet polako opredeljuje za jednu ili drugu stranu, ova vest je izazvala je strah da bi Saudijska Arabija mogla da stane uz Rusiju: Omogućavanje plaćanja nafte u juanima moglo bi pomoći u stvaranju paralelnog sistema za međunarodna plaćanja u kojem kineski juan postaje važan kao i američki dolar. Time bi se omogućilo da Rusija izbegne sankcije, jer bi mogla da koristi i juan. Javno, Kina je ostala neutralna u sukobu, ali se uveliko spekuliše da podržava Rusiju, piše DW.

Skoro četvrtina celokupnog izvoza saudijske nafte ide Kini. A od početka ove godine Saudijci su od Rusije preuzeli vođstvo kao najveći izvoznik nafte toj zemlji.


Da li će Saudijci dozvoliti juan?

Na ovakvu ponudu Saudijske Arabije se do sada gledalo kao na način da se vrši pritisak na zapadne saveznike, ocenjuju stručnjaci. Štaviše, Evropski savet za spoljne poslove je napisao u izveštaju iz 2019. godine da su Saudijci ovo radili i ranije, to jest da su Kinu koristili kao kartu za pregovaranje.

„Samo nekoliko meseci nakon ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija saudijski princ Muhamed Bin Salman putovao je po Aziji kako bi uticao na pitanje uvoza oružja u njegovu zemlju”, navodi se u izveštaju.


Šta je sa pritiskom na Saudijsku Arabiju?

Bilo je pokušaja od strane SAD i Evrope da se pridobije podrška Saudijaca. Američki savetnik za bezbednost Bret Mekgurk je prošle nedelje putovao u tu zemlju, kao i britanski premijer Boris Džonson. Do sada su i evropski i američki zvaničnici pokušavali da nateraju Saudijce da povećaju proizvodnju nafte, kako bi se cena smanjila.

Zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijska Arabija je jedan od retkih proizvođača nafte sa viškom kapaciteta. Ukoliko bi bilo više nafte na tržištu, cene koje su dostigle rekordne visine zbog smetnji u snabdevanju od Rusije, mogle bi da se smanje. Ipak, nije bilo pomena o tome da li su nedavni razgovori sa Saudijcima uključivali i pitanje plaćanja u juanima.

„Čak i ukoliko bi zapadna diplomatija uspela da dobije saudijsku podršku, vlasti ove bliskoistočne zemlje su zabrinute da će njihov region postati manje, a ne više bitan“, kaže za DW Cincija Bijanko, gostujuća saradnica u berlinskom odseku Evropskog saveta za spoljne poslove, ukazujući na sve intenzivnije odnose SAD sa Istočnom Azijom i na težnje da se smanji korišćenje fosilnih goriva.

„Zalivske države veruju da Vašington ima manje da ponudi ali i da raspolaže sa manjim pretnjama u pregovorima“, objasnila je Bijanko u izveštaju objavljenom prošle nedelje, dodajući da odluka ovih bliskoistočnih zemalja da ne stanu na stranu Evrope i SAD po pitanju Rusije, nema toliko veze sa Rusijom.

UAE i Saudijska Arabija ovim pokušavaju da se orijentišu u novonastalom multipolarnom svetu, koristeći pristup finansijskih transakcija radi zaštite nacionalnih interesa, piše Bijanko.


Kakve to ima veze sa Kinom?

Upravo tu nastupa Kina. Odnosi sa Saudijskom Arabijom se produbljuju već nekoliko godina. Saudijci su 2020. bili najveći regionalni trgovinski partner Kine sa uvozom i izvozom u vrednosti od preko 60,6 milijardi evra.

Ove veze su zasnovane najviše na uzajmnoj ekonomskoj koristi i potiču iz kineske inicijative „Pojas i put”, koja ima vrednost od nekoliko triliona dolara. Ovaj trgovinski odnos odgovara i Saudijskoj Arabiji, koja ima sopstveni projekat modernizacije „Vizija 2030".

Takođe, očigledne su prednosti poslovanja sa zemljom koja će biti dugoročni kupac gasa i nafte, dok evropski klijenti sve više traže solarnu i energiju vetra.

Deo saudijske „Vizije 2030." se odnosi i na pripremu u budućnosti kada nafta postane manje važna, a jedan aspekat te pripreme uključuje mogućnost da zemlja služi kao logistički čvor na Bliskom Istoku. Kineski interesi se tu poklapaju, a dve nacije imaju „sveobuhvatno strateško partnerstvo“, iako stručnjaci poput Cincije Bijanko upozoravaju da se dve zemlje ne mogu nazvati saveznicima.

Neki analitičari su, pak, sugerisali da počinje nova era u odnosima Kine i Bliskog Istoka. Nedavno je stručni saradnik na Institutu za Bliski Istok sa sedištem u Vašingtonu, Roj Jelinek, primetio da je jedan broj ministara spoljnih poslova iz tog regiona otputovao u Kinu. „Činjenica da u Kinu putuju ministri spoljnih poslova, a ne kolege iz Ministarstva trgovine ili ekonomije sugeriše promenu fokusa“, tvrdi Jelinek u članku objavljenom na Institutu. „Nakon nekoliko godina ekonomskih veza, nedavni događaji su pokazali da je počela nova era sa većim fokusom na geopolitiku“.

To podrazumeva i sve veću vojnu saradnju u kinesko-saudijskim odnosima. Između 2016. I 2020. kineski transfer oružja u Saudijsku Arabiju porastao je za 368 posto, prema nemačkom Institutu za međunarodne i bezbednosne poslove. Kina je najpre prodala balističke rakete Saudijcima, a zatim je počela da im pomaže u njihovoj proizvodnji u Saudijskoj Arabiji.

Uz to, Kina prihvata saradnju sa liderima sa kojima Zapad ne želi. Kako su analitičari Evropskog saveta za spoljne poslove objasnili u izveštaju iz 2019. Godine „kineski model autoritarnog kapitalizma fascinira bliskoistočne režime, koji saradnju sa Kinom vide kao dobru priliku da se odupru pritisku Zapada da se sprovedu reforme upravljanja i preuzme odgovornost za ljudska prava”.


Kraj američkog dolara?

Saudijci su predložili plaćanje u juanima još pre četiri godine. Međutim, čak iako se to dogodi, mala je verovatnoća da će to biti od bilo kakvog ozbiljnog uticaja na devizna tržišta u kratkoročnom, pa čak i srednjoročnom periodu, kažu ekonomski stručnjaci. Većina nafte ima cenu u dolarima i proces odvajanja od toga bi bio dug i komplikovan.

Analitičari su, takođe, istakli da čak i kada bi se sva saudijsko-kineska razmena odvijala u juanima, to bi iznosilo samo oko 320 miliona dolara po radnom danu. U isto vreme, sva svetska trgovina u američkim dolarima iznosi oko 6,6 triliona dolara (6 triliona evra) svakog radnog dana.

Dugoročno, pak, postoji strah da bi se mogao pojaviti paralelni globalni sistem razmene stranih valuta, sa kineskim juanom kao alternativom. Indija, navodno, takođe razmatra korišćenje juana za kupovinu nafte od Rusije, kako bi izbegla međunarodne sankcije. Neki analitičari to vide kao način da se Kina zaštiti od dana kada bi eventualno mogla postati žrtva zapadnih sankcija, na način na koji je Rusija trenutno sankcionisana.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #648 on: April 13, 2022, 09:08:06 am »
KSA se očigledno sve više udaljava od politike aktuelne administracije SAD, skeč sa saudijske TV

Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #649 on: April 14, 2022, 03:20:52 pm »O pomenutom skeču ...


Quote
Saudi state TV airs episode that openly ridicules Joe Biden

Saudi state tv aired an episode that openly ridiculed US president Joe Biden and that program goes viral on the internet. In the comedy sketch, Biden's character appeared sleepy and forgetful.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #650 on: April 15, 2022, 01:51:13 pm »
Quote
US officials urge Joe Biden to rebalance ties with Saudi Arabia

30 members of Congress have criticised the Joe Biden administration. United States officials have urged US President Joe Biden to rebalance ties with Saudi Arabia.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #651 on: May 06, 2022, 10:29:24 am »
Saveznici okreću leđa Americi: "Sa takvim prijateljima kome trebaju neprijatelji?"


Američki napori da osujete Putinove planove aktivno potkopavaju navodni američki saveznici u Persijskom zalivu, piše analitičar Džoš Rogin za Vašington post.

Diktatori koji upravljaju ovim naftnim državama grabe ogroman profit od prodaje nafte dok neverovatno visoke cene pune Putinovu kasu i štete američkoj i evropskoj ekonomiji.

Sa takvim prijateljima, kome su uopšte potrebni neprijatelji? Zašto Bajdenova administracija igra onako kako oni sviraju?

I dok Putin koristi naftu da ucenjuje i kažnjava Zapad što pomaže Ukrajini, pravi vladar Saudijske Arabije, prestolonaslednik Mohamed bin Salman i prestolonaslednik UAE Mohamed bin Zajed al-Nahjan odbijaju da učine jedinu stvar u njihovoj moći koja bi pomogla: da proizvode više nafte. U međuvremenu, Mohamed bin Salman koristi ukrajinsku krizu da izvrši pritisak na Bajdenovu administraciju da odbije njegovo predizborno obećanje da će resetovati američko-saudijske odnose.

Prošlonedeljna tajna poseta direktora CIA Vilijema Džej Bernsa Saudijskoj Arabiji, koja je otkrivena ove nedelje, samo je poslednji u nizu primera u kojima Bajdenova administracija moli Salmana da zatvori slavinu. Ovo postavlja očigledno pitanje: koga ti zalivski vladari smatraju pravim saveznikom – SAD ili Rusiju?

"Saudijska Arabija i UAE su danas saveznici Rusije u Persijskom zalivu i zapravo peru ruski novac i kategorički i namerno odbijaju da povećaju proizvodnju nafte", rekao je poslanik Demokratske stranke Tom Malinovski na forumu Sedona Instituta Mekejn prošle nedelje. "Ovo je trenutak kada zemlje treba da odluče na čijoj su strani?"

Čak i pre početka ukrajinskog rata, Bajdenova administracija je počela da odustaje od predizbornog obećanja da će zauzeti čvršći stav prema Saudijcima, obnavljajući trgovinu oružjem i šaljući svoje visoke zvaničnike na sastanak sa Mohamedom bin Salmanom, čovekom koji je prema CIA, naručio atentat 2018. novinar i saradnik Vashington Posta Jamal Khashoggi. Ali ukrajinska kriza dala je Mohamedu bin Salmanu zlatnu priliku.

Salman rado razgovara sa Putinom. Ali i saudijski vladar i njegov emiratski kolega odbili su da prihvate Bajdenov poziv u martu, iako obe zemlje uživaju američku zaštitu. Mohamed bin Salman čeka da se Bajden sastane sa njim u Rijadu - ili da ga pozove u Belu kuću. Bajden se opire jer zna da bi tako nešto bilo javno poniženje nakon što je obećao da će se distancirati od saudijskog režima.

U međuvremenu, Mohamed bin Salman javno zavodi republikance. Dao je zetu Donalda Trampa, Džaredu Kušneru, dve milijarde dolara preko privatnog investicionog fonda bez transparentnosti – što je novac koji bi Tramp mogao da iskoristi u borbi protiv Bajdena 2024. godine.

Bajdenov tim se ponaša kao da proizvođači nafte iz Zaliva imaju prednost. Ali to je tačno samo ako Sjedinjene Države ne uspeju da shvate ko zaista ima moć u ovom odnosu.

"Poluga je na američkoj strani. Ali odbijaju da ga koriste", rekao je Ali Al-Ahmed, osnivač i direktor Zalivskog instituta. "Oni nisu spremni da promene taj odnos, pa ga sada kontroliše Mohamed bin Salman."

Apologeti zalivskih država nude poznat argument. Kažu da Saudijska Arabija i UAE predstavljaju stabilnost i reforme u regionu kome prete terorizam i Iran. Kažu da SAD ne mogu da vrše veći pritisak na te režime jer bi ih to samo gurnulo u ruke Rusiji i Kini.

Ali da li neko zaista veruje da politika Mohameda bin Salmana stabilizuje region? Da li se diktator koji učestvuje u brutalnim sukobima u svojoj zemlji i u ratu u Jemenu zaista može nazvati reformatorom? Da li Saudijska Arabija zaista želi da kupi rusko oružje i da svoju bezbednost stavi u ruke Kineza? Ako jeste, srećno sa tim!

Neki sumnjaju da bi došlo do čvršćeg pristupa Mohamedu bin Salmanu, ali se ta ideja, ironično, pokazala pogrešnom upravo za vreme Trampovog mandata. 2020. godine, kada su Saudijci namerno srušili cenu nafte, Tramp je zapretio da će povući američke trupe iz Saudijske Arabije – i Mohamed bin Salman je popustio.

Iako je Tramp, generalno gledano, bio previše poslušan prema Saudijskoj Arabiji, znao je da je Mohamed bin Salman nasilnik, a nasilnicima treba pokazati snagu, a ne slabost.

Novi, de fakto, savez između Putina, Mohameda bin Salmana i Mohameda bin Zajeda je savršeno razumljiv: sva tri diktatora širenje slobode, demokratije i ljudskih prava vide kao egzistencijalnu pretnju svojoj vladavini.

Ali ukupna racionalizacija američkog partnerstva sa ovim zemljama Zaliva zasniva se na njihovoj ulozi važnih igrača u održavanju energetske stabilnosti. Ako oni ne obezbede tu stabilnost, šta tačno dobijamo zauzvrat za našu investiciju?

Branioci Mohameda bin Salmana često ističu da njegov 86-godišnji otac neće dugo živeti – što znači da će njegov sin verovatno vladati Saudijskom Arabijom decenijama, sviđalo mi se to ili ne. Međutim, u stvarnosti je to najbolji argument za čvršći stav prema njemu. Ako Saudijska Arabija i dalje želi da bude saveznik Sjedinjenih Država, trebalo bi da se tako i ponaša.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #652 on: May 06, 2022, 11:49:13 am »Quote
U.S.-Saudi relations

The United States has supplied tens of billions of dollars in military equipment to Saudi Arabia and the United Arab Emirates. During his campaign, President Biden said he would slow the flow of U.S. arms. Yet in his first year in office, his administration reportedly sold over a billion dollars in arms to the Kingdom.  On the Heat, Mike Walter asks Ambassador Gerald Feierstein to weigh in on U.S.-Saudi relationsLogged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #653 on: May 09, 2022, 07:13:36 am »
Kralj Saudijske Arabije primljen u bolnicu


Kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz primljen je danas u bolnicu u gradu Džedi na Crvenom moru, da bi obavio medicinske testove.

To su objavili saudijski mediji na osnovu saopštenja iz kraljevske palate.

Kralj Salman je postao vladar najvećeg svetskog izvoznika nafte 2015, nakon što je proveo 2,5 godina kao princ prestolonaslednik i zamenik premijera zemlje, navodi britanska agencija.

Kralj (86) je imao operaciju žučne kese 2020, a u martu je podvrgnut postupku zamene baterije na srčanom pejsmejkeru, prenosi Rojters.


izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 090


« Reply #654 on: May 11, 2022, 06:38:51 pm »

Краљ ће вероватно брзо да заврши каријеру...
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #655 on: May 31, 2022, 04:05:05 pm »
Lavrov je doputovao u Rijad, gde će održati sastanke sa kolegama iz arapskih zemalja.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* lavrov-ksa.jpg (220.61 KB, 1228x669 - viewed 8 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 090


« Reply #656 on: June 01, 2022, 08:58:02 pm »

Верујем да су Американци упрегли све свје везе да дознају тачно о чему су причали и шта су договорили, ако јесу.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #657 on: June 04, 2022, 06:04:58 am »Bajden putuje u Saudijsku Arabiju?


Predsednik SAD Džozef Bajden nije danas isključio mogućnost da uskoro otputuje u Saudijsku Arabiju.

Tamo bi, kako više neimenovanih izvora kažu, mogao da razgovara i sa saudijskim prestolonaslednikom princom Mohamedom bin Salmanom.

Bajden je kazao novinarima da još nema konkretne planove za putovanje u Saudijsku Arabiju, ali da, ako to uradi, biće to u nastojanju da pokuša da unapredi izglede za mir na Bliskom istoku, preneo je Rojters.

Izvori koji su upoznati sa planovima navode da Bajden planira put u Saudijsku Arabiju zajedno sa putovanjem u Evropu i Izrael krajem juna.

Poseta bi imala za cilj jačanje odnosa sa Saudijskom Arabijom u vreme kada Bajden pokušava da pronađe načine da snizi cene benzina u SAD, navela je agencija.

Bajden će učestvovati u Rijadu i na samitu Saveta za saradnju u Persijskom zalivu, regionalne unije čiji su članovi Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, naveli su izvori.

Američke obaveštajne agencije smatraju Bin Salmana odgovornim za ubistvo političkog protivnika, novinara Vašington posta Džamal Kašogija, u saudijskom konzulatu u Turskoj 2018. godine. Saudijska vlada je te optužbe odbacila.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 090


« Reply #658 on: June 05, 2022, 08:23:21 pm »

Ја ценим да је то што се наводи као разлог путовања само повод. Главно је да се евентуално неутралише неки могући договор Русије и СА и других арапских земаља Залива. Наравно, када су интерси САД у питању, демократија, правда, људска права и тд и сл. су споредни. Принце ће бити рехабилитован ако уведе санкције Русији и ради што му САД кажу.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #659 on: June 12, 2022, 12:48:49 pm »Neizvesna poseta Bajdena Saudijskoj Arabiji


Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je sinoć da još nije odlučio da li će otputovati u Saudijsku Arabiju.

Rojters pozivajući se na neimenovane izvore prenosi da Bajden planira put u Saudijsku Arabiju, Evropu i Izrael krajem juna.

Bela kuća je saopštila da predsednik smatra da je prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman umešan u ubistvo svog političkog protivnika, novinara Vašington posta Džamala Kašogija u Turskoj 2018., navodi britanska agencija.

Saudijska vlada je negirala bilo kakvu umešanost prestolonaslednika u ubistvo novinara.

Svaka potencijalna poseta Saudijskoj Arabiji verovatno bi imala za cilj jačanje odnosa SAD sa tom zemljom u trenutku kada Bajden pokušava da pronađe načine da snizi cene benzina u svojoj zemlji, ocenjuje Rojters.

izvorPrema drugim izvorim, ova poseta je odgođena na inicijativu KSA  Roll Eyes WinkQuote
Biden White House on bad terms with both Saudi Arabia and Iran


Logged
Pages:  1 ... 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 [44] 45 46   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 22 queries.