PALUBA
March 24, 2023, 04:09:40 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Burkini Faso  (Read 15105 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« on: April 15, 2011, 01:02:07 pm »

Predsednik Burkine Faso pobegao nakon pobune vojnika


15.04.2011.

UAGADUGU - Predsednik Burkine Faso, Blez Kompaor pobegao je iz glavnog grada
Uagadugua od pobune njegove garde, saopštili su danas vojni izvori.Blez Kompaor, predsednik Burkine Faso
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Isti izvori su naveli da je Kompaor prošle noći napustio Uagadugu i otišao u grad Ziniare, 30 kilometra od glavnog grada.

Kako navodi agencija Frans pres, pobunilo se desetak vojnika iz dve kasarne, zato što nisu dobili obećanu dodatnu pomoć za stan. Njima su se kasnije pridružili vojnici iz još jedne kasarna.

Vojnici su izašli na ulice i pucali u vazduh, a učestvoali su i u nekoliko pljački, navodi Frans pres.


Izvor: www.beta-press.com


* 134247_blez-kompaor-afp_f.jpg (15.23 KB, 470x270 - viewed 134 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #1 on: April 15, 2011, 09:54:11 pm »

Pucnjave je bilo i u predsedničkoj rezidenciji, rezidenciji načelnika generalštaba, kao i u državnom radiju. Kako je naveo oficir koji je želeo da ostane anoniman, sva dugovanja vojnicima i oficirima, koja uključuju nakdnade za stanove i dodatak za ishranu, su isplaćena. Tokom relativno kratke pobune, vojnici su "rekvirirali" oko 40 automobila, koji se trenutno nalaze parkirani ispred kasarne predsedničke garde.
Izvor: Jeune Afrique
Link: http://www.jeuneafrique.com/Article/DEPAFP20110415194811/armee-blaise-compaore-violence-mutinerieburkina-faso-les-mutins-ont-obtenu-leur-du-selon-un-officier.html

Moguće je da su pobunu izazvali agenti svrgnutog Predsednika Obale Slonovače Lorena Gbagboa, aktivirani od strane njegovih simpatizera. Poznato je da je Gbagbo još pre izgradio obaveštajnu mrežu u Burkini Faso, jer mu je bilo poznato da Blez Kompaor podržava Gijoma Soroa, bivšeg premijera i šefa Novih snaga, kao i da je direktno podržavao novog Predsednika Obale Slonovače Uataru.
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2 on: October 31, 2014, 08:18:15 am »

BURKINA FASO GORI Predsednik uveo vanredno stanje nakon paljenja skupštine
Tanjug   30.10.2014.

Predsednik afričke države Burkina Faso Blez Kompaore proglasio je danas vanredno stanje i obećao pregovore sa opozicijom, pošto su demonstranti provalili u parlament i zapalili ga uoči glasanja da li će se predsedniku, posle 27 godina vlasti, dozvoliti novi mandat, javio je lokalni radio.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

"Proglašeno je vanredno stanje širom nacionalne teritorije. Komandant oružanih snaga nadležan je za sprovođenje ove odluke koja odmah stupa na snagu", pročitao je spiker na lokalnom radiju "Radio Omega FM". Na radiju je dalje pročitano da je predsednik danas raspustio vladu kako bi se stvorili uslovi za promenu. "Pozivam lidere opozicije da stave tačku na proteste. Obećavam da ćemo od danas biti otvoreni za razgovor sa svim akterima da se okonča kriza", navodi se u saopštenju. Pre toga je na hiljade demonstranata izašlo na ulice glavnog grada ove zapadnoafričke države, koja je poznata po relativnoj stabilnosti i privrednom rastu u tom nestabilnom regionu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tenzije su porasle uoči glasanja o zakonu kojim bi se izmenio ustav tako da predsednik Kompaore sledeće godine može ponovo da se kandiduje na izborima, dok demonstranti smatraju da je "27 godina na vlasti dovoljno".

Izvor: www.blic.rs


* 530795_burkina-faso-protesti2-ap_ff.jpg (24.92 KB, 470x314 - viewed 108 times.)

* 530793_burkina-faso-protesti-5ap_ff.jpg (33.27 KB, 470x314 - viewed 109 times.)
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3 on: October 31, 2014, 11:45:13 pm »

Burkina Faso: Antivladini demonstranti se ponovo okupili u prestonici
Tanjug   31.10.2014.

Protivnici ideje o nastavku dugogodišnjeg mandata sadašnjeg predsednika Burkine Faso, danas su se ponovo okupili u Uagaduguu, prestonici ove zapadnoafričke države, dan posle nasilnog protesta.

Demonstranti su juče provalili u zgradu parlamenta i zapalili je, sprečivši na taj način glasanje koje bi omogućilo predsedniku Blezu Kompaoreu, koji je 27 godina na vlasti, da se kandiduje za još jedan mandat. Kompaore je, da bi izašao u susret demonstrantima, ponudio formiranje prelazne vlade zajedno sa opozicijom do izbora iduće godine, kada bi predao vlast. Međutim, njegov plan nije zadovoljio opoziciju. Agencije navoce da je još nejasno da li demonstranti imaju nove zahteve. Vojska je u četvrtak raspustila parlament i obećala formiranje prelazne vlade, posle čega je Kompaore saopštio da on ostaje predsednik tokom tranzicije.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4 on: October 31, 2014, 11:54:22 pm »

Predsednik Burkine Faso podneo ostavku, izbori u roku od 90 dana
Tanjug   31.10.2014.

Blez Kompaore, predsednik Burkine Faso, saopštio je danas da napušta funkciju posle žestokih protesta u kojima se tražilo da mu se, nakon 27 godina provedenih na vlasti, onemogući novo kandidovanje na taj položaj.

U saopštenju koje je preneto na televiziji, Kompaore je proglasio "vakum vlasti" u toj afričkoj zemlji i pozvao na održavanje "slobodnih i transparentnih" izbora u roku od 90 dana. Povodom predsedničke ostavke, oglasila se i Evropska unija koja je pozvala građane Burkine Faso da imaju konačnu reč o tome ko će vladati zemljom. EU je saopštila da je spremna da pomogne održavanje izbora i da bilo koje rešenje za državu mora da bude rezultat konsenzusa i poštovanja ustava. Nekoliko desetina antivladinih demonstranata i danas su se ponovo okupili u prestonici zapadnoafričke države Burkine Faso, Uagaduguu, dan posle nasilnog protesta. Demonstranti su u četvrtak provalili u zgradu parlamenta i zapalili je, sprečivši na taj način glasanje koje bi omogućilo predsedniku Blezu Kompaoreu, koji je 27 godina na vlasti, da se kandiduje za još jedan mandat. Kompaore je, da bi izašao u susret demonstrantima, ponudio formiranje prelazne vlade zajedno sa opozicijom do izbora iduće godine, kada bi predao vlast. Međutim, njegov plan nije zadovoljio opoziciju. Vojska je u četvrtak raspustila parlament i obećala formiranje prelazne vlade, posle čega je Kompaore saopštio da on ostaje predsednik tokom tranzicije.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #5 on: November 01, 2014, 10:42:15 am »

PUČ Oficir predsledničke garde stao na čelo Burkine Faso
Beta   01.11.2014.

Drugi čovek predsedničke garde Burkine Faso, pukovnik Isak Zida, danas je izjavio da je preuzeo dužnost prelaznog šefa države i proglasio nevažećom jučerasnju objavu načelnika generalštaba te zemlje da je on popunio upražnjeno mesto predsednika.

Pod pritiskom protesta zbog pokušaja promene ustava da bi se kandidovao za peti uzastopni mandat predsednik Blez Kompaore juče je podneo ostavku, okončavši svoju 27-ogodišnju vladavinu što je u vojsci otvorilo borbu za kontrolu nad ovom zapadnoafričkom zemljom. Načelnik generalštaba, general Onore Traore juče je brzo objavio da će on popuniti vakuum koji je ostao odlaskom Kompaorea do održavanja izbora ali samo nekoliko sati kasnije pukovnik Zida je rekao da će on voditi zemlju. "Od sada ja preuzimam odgovornost prelaznog šefa država da obezbedim kontinuitet države i mirnu demokratsku tranziciju", izjavio je pukovnik Zida u snimljenom televizijskom obraćanju, a zatim je u intervjuu izjavio da su jučerašnje izjave generala Traorea ništavne. Kada je podnosio ostavku predsednik Blez Kompaore je rekao da će izbori biti održani u roku od 90 dana ali je Zida naveo da će dužina trajanja prelaznog tela biti kasnije odlučeni. Pukovnik Zida ima podršku dela civilnog društva dok je general Traore kritikovan zbog suviše velike bliskosti s dosadašnjim predsednikom Kompaoreom. Opozicija se još nije otvorene svrstala ni na jednu stranu. Zida, koji vodi grupu mladih oficira, rekao je da se bivši šef države nalazi "na sigurnom mestu" i da je fizički i moralno u redu. Zida je rekao da stremljenja za demokratske promene mladih Burkine Faso čiji protesti su doveli do ostavke Kompaorea neće biti "izneverene". On je pozvao međunarodnu zajednicu da razume i podrži naord Burkine u ovim teškim trenucima. Brzi sled događaja koji su počeli time da je Kompaore bio na domak dobijanja skupštinskog odobrenja za promenu ustava a završili su se njegovom ostavku, mnoge je iznenadio jer je Kompaore dugo uspevao da nađača svoje protivnike i poslednjih godina postao je važan regionalni posrednik, piše agencija AP. Burkina Faso je domaćin specijalnim francuskim snagama i važan je saveznik Francuskoj i SAD u borbi protiv islamskih ekstremista u zapadnoj Africi. Međutim francuski predsednik Fransoa Oland je brzo pozdravio odluku Kompaorea da podnese ostavku.

Izvor: www.blic.rs
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #6 on: November 01, 2014, 10:49:37 am »


Kako je nastala afrička država Burkina Faso.


Afrički Che Guevara


Burkina Faso bila je francuska kolonija te se u to vrijeme nazivala Gornja Volta (po rijeci Volta). Nezavisnost od Francuske dobiva 1960. Državni udari i promjene vlasti postale su učestala pojava, no u kronologiji pučeva, izuzev ovog današnjeg, svakako valja naglasiti onaj iz 1983. kada je na vlast došao vojni kapetan i marksistički revolucionar Thomas Sankara, čovjek kojeg je nosio nadimak "Afrički Che Guevara".

Danas, dok se čekao konačan pad korumpiranog režima, mnogi stanovnici Burkine Faso prisjetili su se pogubljenog mučenika Thomasa Sankare i njegovog vodstva. Jedan od njih, Seydou Yabre, upravo je tu uspomenu komentirao danas u razgovoru za medije: "Niti jedan lider Afrike nije bio toliko blizak narodu kao što je bio Sankara. Živio je u maloj i skromnoj kući, vozio se na biciklu, a u vrijeme kada je ubijen na računu je imao 350 USD. Imao je neprijatelje u svom najužem krugu jer nikada nije dopuštao vojnim kolegama da zamrače državni novac ili da vode raskošni život. Sankara je imao mnoge neprijatelje jer je otimao kradljivcima i davao narodu i sirotinji. Možda je to učinio preradikalno i prebrzo...".


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 
PS:
Deo teksta i slika preuzeti sa Ovog linka. Ceo članak možete pročitati na njemu i svakom preporučujem da to učini. Stvarno je teško biti čovjek na ovom svijetu...


* Thomas Sankara.jpg (38.68 KB, 625x421 - viewed 118 times.)
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 628


« Reply #7 on: November 02, 2014, 10:27:35 am »

Dan nakon državnog udara: Stanovnici Burkine Faso slave rušenje predsjednika Compaorea, vojne frakcije počinju borbu za vlast - zemlji prijeti eskalacija sukoba


Nakon dugih 27 godina predsjednik Burkine Faso, Blaise Compaore, srušen je jučer s vlasti na isti način kako je i sam došao - vojnim državnim udarom. Scenarij donekle podsjeća na prošlogodišnje rušenje egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, naime, vojnom udaru prethodili su masovni i intenzivni anti-vladini prosvjedi.

Opširnije o novijoj povijesti Burkine Faso:
Kako je ubijen afrički Che Guevara: Današnji i ondašnji državni udari u Burkini Faso i sjećanje na godine anti-imperijalističkog otpora kada je Thomas Sankara bio simbol borbe za cijeli potlačeni kontinent

Nakon što je predsjednik Compaore jučer srušen s vlasti kontrolu je preuzeo general Honore Traore koji se nametnuo kao vođa pučista. Traore se de facto proglasio (privremenim) predsjednikom ističući kako će on voditi zemlju do idućih predsjedničkih izbora. No, već jutros događa se preokret - jedno drugo istaknuto vojno lice, pukovnik Issaac Zida, poručio je danas kako "poništava" odluku Traorea te kako će on upravljati zemljom nakon što je izveden puč.

Borba za vlast: lijevo - general Honore Traore, desno - pukovnik Issaac ZidaI jedan i drugi imaju svoje lojaliste, vojska je podijeljena između dvojice i ovo bi mogao potencijalno biti vrlo opasan scenarij, a ni eskalacija oružanog sukoba ne može se otpisati u ovakvoj situaciji.

Stanovnici Burkine Faso vjerojatno neće imati utjecaja na ovaj kompleksni proces koji se upravo odvija, no mnogi su i dalje na ulicama glavnog grada Ouagadougoua te slave svrgavanje predsjednika Compaorea.
Trupe lojalne pukovniku Zidi jutros su patrolirale ulicama glavnog grada, pojavili su se odmah nakon što je on putem radio obraćanja poručio kako će on preuzeti kontrolu te "osigurati brzu demokratsku tranziciju, sprečavajući poniranje zemlje u anarhiju".

Neposredno prije no što je Zida pročitao svoj proglas žestoka pucnjava izbila je u blizini predsjedničke palače, no vojni izvori tvrde kako se radilo o "lokaliziranom incidentu".

U nastojanju da jučerašnji puč već danas ne preraste u oružanu borbu za vlast, Zida i Traore, kao i drugi visoki vojni dužnosnici danas su se sastali u glavnom vojnom kampu u Ouagadougouu kako bi raspravili iduće korake i eventualan kompromis.

Razvoj događaja budno prati cijela zapadna Afrika, ali i dvije međunarodne sile: SAD i bivši kolonizator Burkine Faso (zemlja se tada zvala Gornja Volta), Francuska. Naime, korumpirani dugogodišnji predsjednik Compaore bio je jedan od važnijih saveznika i Washingtona i Pariza u ovom dijelu Afrike.

Što se tiče svrgnutog Compaorea, on je već na "sigurnom", vlasti u susjednoj Obali Bjelokosti potvrdile su kako je stigao zajedno s obitelji i pratnjom, no ne navodi se njegova lokacija.

Pukovnik Zida pak poziva Afričku Uniju i regionalni blok ECOWAS da podupru Burkinu Faso u procesu tranzicije. "Ovo nije bio puč već narodni ustanak", rekao je Zida. "Narod ima želje i očekivanja, mi vjerujemo kako smo ih razumjeli", naglasio je.

http://www.advance.hr/vijesti/dan-nakon-drzavnog-udara-stanovnici-burkine-faso-slave-rusenje-predsjednika-compaorea-vojne-frakcije-pocinju-borbu-za-vlast-zemlji-prijeti-eskalacija-sukoba/
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #8 on: November 28, 2017, 12:59:03 pm »


Bomba bačena na francuske vojnike


Bomba bačena na francuske vojnike, nekoliko sati uoči dolaska francuskog predsednika Emanuela Makrona u Burkinu Faso, povredila je tri civila.

Francuskog predsednika Emanuela Makrona (L) dočekao je na aerodromu "Uagadugu" predsednik Burkine Faso Roš Mark Kristijan Kabore.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dvojica muškaraca sa kapuljačama bacila su bombu sa motora, pre nego što su pobegli sa lica mesta. Makronov kabinet se još nije oglasio tim povodom.

Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel trebalo bi da drže govore na samitu Afrike i Evropske unije u prestonici Obale slonovače, Abidžanu, sa fokusom na obrazovanje i investiranje u mlade.

izvor


* makron_kabore.jpeg (26.06 KB, 470x348 - viewed 63 times.)
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #9 on: March 02, 2018, 01:56:02 pm »

Eksplozija i pucnjava u Burkuni Faso - Francuska ambasada: napadnuti smo, potražite sklonište
Tanjug   02.03.2018.

U blizini vojnog štaba i ambasade Francuske u prestonici države Burkina Faso Uagadugu odjekuju eksplozije i čuje se pucnjava, javio je BBC.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prema rečima svedoka, iz jednog automobila izleteli su naoružani muškarci i otvorili vatru, a na fotografijama koje su se pojavile u medijima vidi se gust crni dim. U međuvremenu je policija saopštila da je u toku i odvojeni napad blizu premijerove kancelarije. Francuski ambasador u toj zemlji napisao je na “Tviteru” da je u toku napad, dok je Ambasada SAD savetovala svojim građanima da potraže sklonište.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- U toku je napad na Francusku ambasadu i Francuski kulturni centar, potražite sklonište - saopšteno je iz francuske ambasade. Očevici su naveli da se nakon prve jače eksplozije u štabu čulo nekoliko manjih eksplozija i da su pripadnici bezbednosnih snaga opkolili mesto na kojem se čula detonacija. Za sada nije poznato da li ima žrtava. Brukina Faso je meta sporadičnih napada džihadističkih grupa koje su aktivne u području afričkog Sahela.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Najmanje 18 osoba je poginulo u avgustu prošle godine u napadu na restoran u Uagaduguu, za koji se smatra da su ga izvršili džihadisti. Za napad u avgustu odgovornost je preuzela grupa "Al kaida u islamskom Magrebu". Za sada nije jasno ko stoji iza napada.

Izvor: www.blic.rs


* 0101.jpg (83.14 KB, 720x960 - viewed 69 times.)

* 0102.jpg (45.66 KB, 539x960 - viewed 66 times.)

* 0103.jpg (125.75 KB, 768x1024 - viewed 66 times.)
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #10 on: March 03, 2018, 07:47:24 am »

Ministar Le Drijan: Napad u Burkini Faso izvele terorističke grupe
Tanjug   02.03.2018.

Šef francuske diplomatije Žan Iv Le Drijan rekao je danas da još niko nije preuzeo odgovornost za napad na francusku ambasadu u Burkini Faso, ali da su ga najverovatnije izvele "terorističke grupe".

Le Drijan je na tv LCI rekao da su meta napada bili Francuska i Burkina Faso, dodajući da to neće odvratiti Pariz od borbe protiv islamističkih ekstremista širom regiona, prenosi Rojters. Islamisti su ranije danas otvorili vatru na francusku ambasadu i štab armije u prestonici Burkine Faso i ubili najmanje sedam vojnika kao i osam ekstremista, saopštili su zvaničnici. U napadima u ovoj zemlji, bivšoj francuskoj koloniji u Zapadnoj Africi, ranjeno je više od 90 ljudi, pa se strahuje da će bilans poginulih porasti.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #11 on: March 03, 2018, 07:48:21 am »

Најмање 30 мртвих у нападима у Буркини Фасо
петак, 02.03.2018.

Уагадугу - Најмање 30 особа је данас погинуло у нападима на Амбасаду Француске и Генералштаб Војске Буркине Фасо у главном граду. Према изворима из здрваствених установа, најмање 85 људи је рањено. По подацима владе, убијено је шест нападача. Главни град Уагадугу рано јутрос су потресле експлозије и пуцњи, за које су званичници рекли да „имају форму терористичког напада” као и да су нападачи били „тешко наоружани”. Очевици су рекли да се пет људи у камионету довезло испред француске амбасаде и отворило ватру уз повике „Алаху акбар”, а да су потом запалили камионет. Уагадугу је протеклих година најмање два пута био на мети исламиста који су нападали странце. Прошлог августа је у нападу на ресторан убијено 18 људи, док су у јануару 2016. екстремисти убили 30 људи у популарном кафићу. (Бета-АФП)

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #12 on: March 03, 2018, 10:42:52 am »

U dvostrukom napadu u BurkiniFaso ubijeno 30 vojnika, 80 ranjeno
Tanjug   03. mart 2018.

U oružanom napadu na ambasadu Francuske i glavni štab oružanih snaga Burkine Faso, koji je izveden u petak u prestonici te zemlje, Ugaduguu, ubijeno je najmanje 30 vojnika, dok je više od 80 osoba ranjeno, javljaju danas francuski mediji.

Ministar za komunikacije Burkine Faso Remi Dandžinu i ministar bezbednosti Kleman Savadogo saopštili su da je ubijeno i ukupno osam napadača, prenosi "Mond". Burkina Faso je bila meta dvostrukog terorističkog napada, u kojem su, nešto pre 10:00 sati po lokalnom vremenu, dve grupe koordinisano napale francusku ambasadu u Ugaduguu i Kamp Gijom, glavni štab oružanih snaga Burkine Faso, navodi "Figaro". Prema neimenovanim francuskim izvorima, najmanje četiri muškarca, naoružana "kalašnjikovima", izašla su iz automobila i pokušala da izvedu juriš na zgradu ambasade, ali nisu uspeli da uđu u kompleks jer su ih pripadnici obezbeđenja u tome sprečili.

Nakon toga, počela je snažna razmena vatre između terorista i lokalnih policajaca pored ambasade, koja je trajala skoro sat vremena, a intervenisale su i francuske specijalne trupe iz misije "Sablja", stacionirane u Burkini Faso, koje su upotrebile helikoptere. Šef francuske diplomatije Žan Iv Le Drijan rekao je u petak uveče da još niko nije preuzeo odgovornost za napad na francusku ambasadu u Burkini Faso, ali da su ga najverovatnije izvele "terorističke grupe", a kako je precizirao, nijedan Francuz nije pogođen u napadima. Le Drijan je na televiziji LCI rekao da su meta napada bili Francuska i Burkina Faso, dodajući da to neće odvratiti Pariz od borbe protiv islamističkih ekstremista širom regiona, preneo je Rojters.

Le Drijan je rekao i da je situacija u okolini ambasade već u petak po podne bila "pod kontrolom". Dok je trajao napad na francusku ambasadu, glavni štab oružanih snaga Burkine Faso, Kamp Gijom - koji je oko kilometar udaljen od ambasade - takođe je bio meta napada, ali većih razmera. Prema rečima zvaničnika Burkine Faso, velika grupa napadača je i tamo došla automobilima, a neki su, ovoga puta, uspeli da pešice uđu u kasarnu. Napadači su, s jakim naopružanjem, brzo otvorili vatru na vojnike, a sukob se proširio i na ulicu. Začula se i jaka eksplozija automobila punog eksploziva, rekao je ministar bezbednosti Burkine Faso Kleman Savadogo, koji je naveo da se u tom trenutku u štabu održavao sastanak o regionalnoj mreži G5 Sahel. Francuski institut, koji se nalazi preko puta vojnog kampa, takođe je pogođen više puta, ali nije bio meta napada.

Izvor iz Burkine Faso navodi da su napadači koristili "kalašnjikove", ali i bacače raketa. Pukovnik Žan Artur Dijaso, zvaničnik ministarstva odbrane Burkine Faso zaudžen za komunikacije, rekao je "Mondu" da su napadači, ušavši u kamp, uzvikivali "Alahu Akbar". Vlada Burkine Fasi je saopštila da su operacije okočane i da je pokrenuta sudska istraga. Francuski predsednik Emanuel Makron je najoštrije osudio ove napade, istakavši rešenost i puno angažovanje Francuske, s partnerima iz G5 Sahela, u borbi protiv terorističkih pokreta. Napadi izvedeni petak u Burkini Faso, bivšoj francuskoj koloniji u Zapadnoj Africi, razlikovali su se od ranijih napada jer su napadači ovoga puta bili profesionalniji nego u prošlosti, a promenila se i vrsta mete. Naime, u napadima u januaru 2016. i avgustu 2017. meta napada bila su javna mesta, dok su se sada na nišanu našli simboličniji i obezbeđeniji objekti.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #13 on: March 04, 2018, 07:29:52 am »

Ogranak Al kaide preuzeo odgovornost za napad u Burkini Faso
Tanjug   03.03.2018.

Ogranak Al kaide u Maliju preuzeo je danas odgovornost za napade u glavnom gradu susedne Burkine Faso, u kojima je u petak ubijeno najmanje 30 ljudi, a više desetina ranjeno.

Napadi grupe Džama Nusrat ul Islam el Muslimin (JNIM) izvedeni su u Ugaduguu na glavni štab vojske i na francusku ambasadu, podsetila je agencija Rojters. Napadi su izvedeni kao odgovor na ubistvo jednog od lidera JNIM Mohameda Hakena el Ankarija, u nedavnim racijama na ekstremiste francuskih snaga. U napadima islamista osmoro je ubijeno, a na desetine ljudi je ranjeno.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14 on: September 16, 2018, 02:13:45 pm »


Džihadisti ubili najmanje osam civila


Vlasti Burkine Faso saopštile su da džihadisti ubili najmanje osam civila u dva napada na istoku te afričke države.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U saopštenju se navodi da je pet osoba ubijeno u napadu na džamiju u naselju Dijabiga. U drugom napadu u provinciji Kompijenga ubijena su tri člana iste porodice.

Mete ekstremista su do sada bili pripadnici bezbednosnih snaga.

Predsednik Burkine Faso Mark Kristijan Kabore nedavno je objavio da će bezbednosne snage okončati destabilizaciju na istoku te zemlje, gde su sve češći napadi islamskih ekstremista.

izvor* bfaso.jpg (59.42 KB, 740x412 - viewed 49 times.)
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.046 seconds with 23 queries.