PALUBA
March 21, 2023, 11:26:41 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Burkini Faso  (Read 15081 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #60 on: January 24, 2022, 12:33:03 pm »Pobunjeni vojnici lišili slobode Roha Kabora lidera Burkine Faso

   
Pobunjeni vojnici uhapsili su Roha Kabora, predsednika zapadnoafričke države Burkine Faso. Hapšenje je usledio posle pucnjave koja se u nedelju uveče čula oko njegove rezidencije u glavnom gradu Uagadugu. Demonstranti su juče podržali pobunjenike i opljačkali sedište Kaboreove političke partije.

Vlada je juče demantovala glasine da je puč u toku, iako se satima čula pucnjava iz nekoliko vojnih kampova iz kojih su pobunjeni vojnici zahtevali veću podršku u borbi protiv islamističkih militanata čije nasilje je u porastu.

Građani koji žive u blizini predsedničke rezidencije prijavili su noćas i jaku pucnjavu, a kako prenosi agencija Rojters, jutros se videlo i nekoliko oklopnih vozila iz predsedničke flote, izrešetanih mecima, od kojih jedno poprskano krvlju. Vlada je uvela policijski čas od 20:00 časova do 5:30 časova ujutro i zatvorila škole na dva dana.

U Burkini Faso nezadovoljstvo je poraslo poslednjih meseci zbog ubistava civila i vojnika od strane militanata, od kojih su neki povezani sa Islamskom državom i Al Kaidom.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #61 on: January 24, 2022, 12:41:03 pm »Quote
Burkina Faso's President Kabore detained in military camp

The president of Burkina Faso, Roch Marc Kabore, has reportedly been detained at a military camp, amidst concerns of a potential coup in the West African county.

Heavy gunfire was heard around the President's residence in the capital of Ouagadougou overnight. The government has imposed a country-wide curfew after gunfire erupted on Sunday at multiple barracks in the capital. The soldiers want their commanding officers to be fired for failing to contain a Jihadist insurgency.


Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #62 on: January 25, 2022, 06:59:04 am »

UN oštro osudile državni udar i nasilje u Burkini Faso
Tanjug 24.01.2022.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš oštro je osudio svaki pokušaj preuzimanja vlasti u Burkini Faso primenom oružane sile i pozvao vođe državnog udara da polože oružje, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik.

Guteresas je pozvao vođe puča da "obezbede zaštitu i integritet" predsednika i insitucija Burkine Faso, rekao je Dižarik, prenosi Rojters. Vojska Burkine Faso saopštila je ranije danas da je svrgla sa vlasti predsednika Roka Kaborea, suspendovala Ustav, raspustila vladu i nacionalnu skupštinu i zatvorila granice.

U saopštenju, koje je potpisao potpukovnik Pol-Anri Sandaogo Damiba, a pročitao ga jedan oficir na državnoj televiziji, navodi se da je preuzimanje vlasti izvršeno bez nasilja i da su svi uhapšeni na bezbednoj lokaciji, preneo je ranije Rojters. Predsednik Kabore prethodno je pozvao preko svog Tviter naloga one koji su uzeli oružje da ga polože, što se očigledno odnosi na pobunjene vojnike, ali izveštač Rojters nije mogao da proveri da li je Kabore zaista autor tog posta.

Vladajuća partija je, u međuvremenu, saopštila da je sprečen pokušaj ubistva predsednika.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #63 on: January 25, 2022, 07:29:23 am »

Pobunjeni vojnici se obratili naciji, za predsednika se još ne zna da li je živ
Tanjug 24. 01. 2022.

VOJSKA Burkine Faso saopštila je danas da je svrgla sa vlasti predsednika Roka Kaborea, suspendovala Ustav, raspustila Vladu i nacionalnu skupštinu, i zatvorila granice.

U saopštenju, koje je potpisao potpukovnik Pol-Anri Sandaogo Damiba, a pročitao ga drugi oficir na državnoj televiziji, navodi se da je preuzimanje vlasti izvršeno bez nasilja i da su svi uhapšeni na bezbednoj lokaciji, preneo je Rojters. Predsednik Kabore prethodno je pozvao na svom Tviter nalogu one koji su uzeli oružje da ga polože, što se očigledno odnosi na pobunjene vojnike. Rojters nije mogao da proveri da li je Kabore autor tog posta.

- Naša nacija prolazi kroz teške trenutke. Moramo u ovom trenutku sačuvati naše demokratske norme - navodi se u postu koji je potpisan sa RK.

Na nalogu predsednika Burkine Faso je i njegov poziv za sve koji su uzeli oružje da ga polože "zarad višeg interesa nacije".

Vladajuća partija je, u međuvremenu, saopštila da je sprečen pokušaj ubistva predsednika. Kabore se, inače, nije pojavio u javnosti od kako je izbila pucnjava u nekoliko kasarni u Uagaduguu, kada su vojnici zahtevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista. Vlada je tada negirala da je vojska preuzela vlast. Nakon žestoke pucnjave tokom noći oko Kaboreove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu četiri bezbednosna izvora i jedan diplomata rekli su Rojtersu da su predsednika pritvorili pobunjeni vojnici u jednom vojnom kampu. Međutim, dva druga bezbednosna izvora, uključujući i jedan blizak Kaboreu, naveli su da je on „odveden na bezbednu lokaciju radi zaštite“.

Građani koji žive u blizini predsedničke rezidencije prijavili su noćas i jaku pucnjavu, a kako prenosi agencija Rojters, jutros se videlo i nekoliko oklopnih vozila iz predsedničke flote, izrešetanih mecima, od kojih jedno poprskano krvlju. Vlada je uvela policijski čas od 20.00 časova do 5.30 časova ujutro i zatvorila škole na dva dana.

Izvor. www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #64 on: January 25, 2022, 08:10:43 am »

Državni udar – predsednik svrgnut s vlasti
IZVOR: TANJUG, BETA/AFP PONEDELJAK, 24.01.2022.

Vojska Burkine Faso saopštila je danas da je svrgla sa vlasti predsednika Roka Kaborea.

Oni su takođe saopštili da su suspendovali Ustav, raspustili Vladu i nacionalnu skupštinu, i zatvorili granice. U saopštenju, koje je potpisao potpukovnik Pol-Anri Sandaogo Damiba, a pročitao ga drugi oficir na državnoj televiziji, navodi se da je preuzimanje vlasti izvršeno bez nasilja i da su svi uhapšeni na bezbednoj lokaciji, preneo je Rojters.

Predsednik Kabore prethodno je pozvao na svom Tviter nalogu one koji su uzeli oružje da ga polože, što se očigledno odnosi na pobunjene vojnike. Rojters nije mogao da proveri da li je Kabore autor tog posta.

"Naša nacija prolazi kroz teške trenutke. Moramo u ovom trenutku sačuvati naše demokratske norme", navodi se u postu koji je potpisan sa RK. Na nalogu predsednika Burkine Faso je i njegov poziv za sve koji su uzeli oružje da ga polože "zarad višeg interesa nacije".

Vladajuća partija je, u međuvremenu, saopštila da je sprečen pokušaj ubistva predsednika. Kabore se, inače, nije pojavio u javnosti od kako je izbila pucnjava u nekoliko kasarni u Uagaduguu, kada su vojnici zahtevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista. Vlada je tada negirala da je vojska preuzela vlast. Nakon žestoke pucnjave tokom noći oko Kaboreove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu četiri bezbednosna izvora i jedan diplomata rekli su Rojtersu da su predsednika pritvorili pobunjeni vojnici u jednom vojnom kampu. Međutim, dva druga bezbednosna izvora, uključujući i jedan blizak Kaboreu, naveli su da je on ''odveden na bezbednu lokaciju radi zaštite''.

Pobuna posle demonstracija

Pobuna vojnika usledila je inače dan posle demonstracija na kojima se pozivalo za ostavku Kaborea, u najnovijem u seriji protesta zbog nezadovoljstva kako se vlada obračunava sa nasiljem islamističkih ekstremista u zemlji.

Vlada od juče nije davala izjave.

Ministar odbrane Eme Bartelemi Sempore rekao je ranije za državnu televiziju da je nekoliko kasarni pogođeno nemirima, ne samo u Uagaduguu nego i u drugim gradovima. On je tada demantovao da pobunjeni vojnici drže u zatočeništvu predsednika Kabor iako nije bilo poznato gde se nalazi. U zemlji raste frustracija oko nesposobnosti predsednika da zaustavi širenje ekstremističkog nasilja. Napadi vezani za Al Kaidu i Islamsku državu eskaliraju, hiljade ljudi je ubijeno a više od 1,5 miliona raseljeno. Predsednik Kabore došao je na vlast 2015. i ponovo je izabran 2020. na osnovu obećanja da će njegov prioritet biti borba protiv ekstremista. Juče je predsednik Kabore uveo policijski čas od 20.00 do 5.30 ujutro.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #65 on: January 25, 2022, 09:31:43 am »


Quote
Burkina Faso president survived assassination attempt, party says


Quote
Coup in Burkina Faso: "We could see this coming"Quote
Coup in Burkina Faso: "This is a new era"Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #66 on: January 25, 2022, 09:38:29 am »Quote
Coup in Burkina Faso: "There were attempts from the president to negotiate"


Quote
Burkina Faso’s army officers in televised address say they have taken over power


Quote
Burkina Faso coup: the jihadist threat is growing since 7 years
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #67 on: January 25, 2022, 02:34:19 pm »
Makron osudio vojni udar u Burkini Faso


Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je danas vojni udar u Burkini Faso i dodao da se čini kako je situacija u toj zapadnoafričkoj zemlji mirna poslednjih nekoliko sati.

Makron je takođe rekao novinarima tokom putovanja u centralnu Francusku da je obavešten da je svrgnuti predsednik Burkine Faso Rok Kabore "dobrog zdravlja" i da mu se ne preti, prenosi agencija Rojters.

Vojska Burkine Faso saopštila je juče da je svrgnula predsednika Roka Kaborea, suspendovala ustav, raspustila vladu i nacionalnu skupštinu i zatvorila granice zemlje.

Makron je poručio da njegova vlada prati situaciju u Burkini Faso iz minuta u minut.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #68 on: January 25, 2022, 02:37:52 pm »Quote
Fresh from promotion, Burkina Faso writer-colonel leads a coup

Paul-Henri Sandaogo Damiba, the leader of the military coup that ousted Burkina Faso President Roch Kabore on Monday, is a lieutenant colonel with relatively little public profile who was promoted in December to oversee security in the capital.


Quote
Burkina Faso army says it has deposed president, suspended constitution

Burkina Faso's army said on Monday it had ousted President Roch Kabore, suspended the constitution, dissolved the government and the national assembly, and closed the borders.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 030« Reply #69 on: January 26, 2022, 10:56:09 pm »

Sećam se kao da je bilo juče, kad nam je tadašnji ppuk Ćalić, načelnik veze u 60. srb PVO, pričao o tome kakva je bila JNA i sistem PVO u njoj.
Pa kaže: "U Burkini Faso državni udar, mi u Zadru u prvi stepen"!  

Oprostite na ovom off topicu, ali prosto me "povuklo" da podelim....  Grin
« Last Edit: January 26, 2022, 11:02:11 pm by Kubovac » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #70 on: January 28, 2022, 01:40:26 pm »
Vraćamo se normalnom ustavnom poretku kada se steknu uslovi!


Novi vojni lider Burkine Faso obećao je građanima da će se stanje vratiti u normalne ustavne okvire "kada bude uslova za to".

"Kada uslovi budu povoljni, u skladu sa rokom koji će naš narod suvereno definisati, obavezujem se na povratak normalnom ustavnom poretku", rekao je potpukovnik Pol-Anri Damiba u prvom obraćanju od puča koji je predvodio, a kojim je svrgnut predsednik Rok Mark Kristijan Kabore. On je optužio predsednika da nije uspeo da obuzda nasilje islamističkih militanata.

Burkina Faso je treća afrička zemlja u kojoj je u godinu dana izveden puč, piše BBC.

Ekonomska zajednica država zapadne Afrike uvela je sankcije Gvineji i Maliju kako bi ih primorala da se vrate u ustavne okvire.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #71 on: January 29, 2022, 08:21:38 am »
Burkina Faso kažnjena zbog puča


Zapadnoafričke zemlje suspendovale su Burkinu Faso iz regionalnog bloka Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (ECOWAS) nakon ovonedeljnog puča.

Ona je tako postala treća nacija u koja je kažnjena zbog vojnog preuzimanja vlasti u samo 18 meseci, preneo je AP.

Saopštenje iz ECOWAS-a usledilo je nekoliko dana nakon što je više od 10 pobunjenih vojnika izašlo na državnu televiziju u Burkini Faso da najavi vojno preuzimanje zemlje, koja je pod opsadom islamskih ekstremističkih napada.

ECOWAS je suspendovao iz članstva susedni Mali nakon državnog udara u avgustu 2020, a zatim je preduzeo sličan potez protiv Gvineje nakon što je njen predsednik svrgnut s vlasti prošlog septembra.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #72 on: January 29, 2022, 09:00:28 am »


Quote
Burkina Faso junta urges global support before key regional summit

The leader of Burkina Faso's new military junta called for international support in his first major public intervention Thursday on the eve of a regional summit that could seek to sanction Ouagadougou.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #73 on: January 29, 2022, 09:02:30 am »Quote
West African regional bloc suspends Burkina Faso’s membership over coup

West Africa's main regional bloc on Friday suspended Burkina Faso from its governing bodies over this week's military coup and decided to send a delegation to the capital Ouagadougou, two diplomatic sources told Reuters.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #74 on: January 30, 2022, 04:31:25 pm »Quote
Countering China in Africa: U.S. trained soldier leads coup in Burkina Faso

In his first address to the nation since taking over the country – Burkina Faso’s new military leader says he’s bringing back security and order to the conflict-ridden nation. RT America’s Paxton has the story. Then, Ajamu Baraka, National organizer for Black Alliance for Peace and former VP candidate on the Green Party ticket joins In Question to share his perspective.

Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.061 seconds with 23 queries.