dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login: Yesterday at 10:48:59 pm
|
 |
« Reply #1030 on: September 20, 2011, 05:28:24 pm » |
|
Па добро људи, зар ви не читате Палубу. Већ је било дискусија о текстовима са овог шаљивог сајта. Осим тога, неки и не гледају ТВ. Прве потпоручнице су неки дан завршиле Војну академију. Нема поручница, још су потпоручнице. И још саопштење даје команда гарнизона. За саопштења је задужено Министарство одбране. Чак и да је тако, баш би у саопштењу написали да јој "рикверц не иде баш најбоље". А да сте , пре дискусије прочитали вест до крају било би вам јасно да је то неко зезање: Овако гласи крај "вести": "Poručnica u izveštaju o nezgodi naglasila da je vidljivost u tenku slaba, posebno za vožnju unazad kao i da bi upravljački sistem mogao da bude mnogo bolji. Iako nema povređenih, materijalna šteta je poprilična ali bi bila još veća da prisebni oficiri koji su stajali u hangaru nisu na vreme izvukli unapred pripremljenu opremu za snimanje HD filmova." Read more: http://www.njuz.net/zena-oficir-slupala-tenk/#ixzz1YVjEMY9o
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
Last Login:February 18, 2025, 04:38:13 pm
|
 |
« Reply #1031 on: September 20, 2011, 05:30:59 pm » |
|
OK, znamo da je vest neistinita. Diskusija je krenula u pravcu da li žene mogu biti tenkisti.
|
|
|
|
|
|
|
dexy
kapetan korvete
Last Login:February 03, 2021, 02:19:26 pm
|
 |
« Reply #1032 on: September 20, 2011, 05:33:24 pm » |
|
Ima samo jedan način da se to proveri, a koliko vidim, u nekim armijama sveta su i to uradili 
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #1033 on: September 20, 2011, 05:35:22 pm » |
|
Pa ovo je super. Valjam se od smijeha od kako sam dobio link za ovu vijest.
A onda vaši komentari
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
švercer011
potporučnik
Last Login:December 28, 2022, 04:03:11 pm
|
 |
« Reply #1034 on: September 20, 2011, 05:35:58 pm » |
|
Da je tu vest postavio bilo ko od clanova pa da se proverava ali je postavio Vlado 
|
|
|
|
|
|
|
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
Last Login:September 01, 2024, 09:55:10 pm
Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.
|
 |
« Reply #1035 on: September 20, 2011, 05:44:39 pm » |
|
 Pa ljudi gdje će te Njuz.net-u vjerovati čim sam pročitao naslov odmah sam bacio pogled na link, i iz prikrajka pratio dalji tok situacije.... Vlado 
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login: Today at 02:51:44 am
|
 |
« Reply #1036 on: September 20, 2011, 07:52:03 pm » |
|
A ni u Novom Sadu nema tenkovskih jedinica tako da smo se svi upecali . Mislim da je prava tema bila da li treba da imamo i ženske pripadnike vojske pa su se mnogi istrčali i izneli svoje mišljenje . Od pre par godina u mojoj jedinici ima i pripadnica ženskog pola i to baš tenkista tako da imamo i neka iskustva . Neke još uvek uspešno rade dok su se neke oprostile sa vojnim zanimanjem . Uostalom, kao i muškarci za neke jeste vojni poziv a za neke nije . S tim da su muškarci već služili redovni vojni rok i to baš u tom rodu vojske u kome se primaju u profesionalnu službu , neki čak u istom garnizonu pa opet ima onih koji posle nekog vremena vide da nije to za njih . Devojke se prvi put sreću sa tim , a da pre toga nisu čak imale sa kim ni da pričaju o vojsci . Pa opet imamo nišandžije koje su uspešno završile obuku i postigle odlične rezultate ne gađanjima , kao i vozača tenka koja je isto tako uspešno vozila tenk kao i muškarac . Dok se ne otvore lukovi ne znaš ko sedi u tenku ! Normirane radnje su iste za sve kao i kriterijumi za ocenjivanje pa čak i fizička provera, tako da ne vidim razlog zašto ne bi i žene radile u vojsci ako su realno ispunile kriterijume . U početku je bilo malo čudno kada su se na poligonima , do juče tradicionalno muškim sredinama pojavile i žene vojnici ali ako ih posmatraš kao svog kolegu i saborca brzo se zaboravlja na razliku u polovima . Čak šta više i mi smo daleko pristojniji u međusobnom ophođenju i ponašanju kada je tu samo jedna pripadnica ženskog pola u čemu ne vidim ništa loše, čak podiže utisak profesionalizma slično civilnim firmama sa mešovitim sastavom .
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
Last Login:February 18, 2025, 04:38:13 pm
|
 |
« Reply #1037 on: September 20, 2011, 08:48:13 pm » |
|
Izgleda da su me neki pogrešno shvatili. Nisam ja za to da u vojsci nema žena, već jednostavno u nekim jedinicama žene ne mogu obavljati pojedine dužnosti jednako kao i muškarci. Sama vožnja tenka ili gađanje na mestu nišandžije ne zahteva neku veliku fizičku snagu, ali zato ostale dužnosti koje tenkisti obavljaju oko tenka itekako zahtevaju snagu. U ratu se može desiti da neki posao koji u miru obavljaju dva člana, jedan član posade mora da obavi sam. Mislim da je svima jasno da su žene fizički slabije od muškaraca, pa prema tome treba ih rasporediti na dužnosti koje mogu obavljati podjednako uspešno, ako ne i bolje od muškaraca.
|
|
|
|
|
|
|
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
Last Login:July 30, 2015, 10:34:08 am
|
 |
« Reply #1038 on: September 20, 2011, 09:15:45 pm » |
|
Ma nema tu neke velike filozofije. Priroda je davno definisala šta kome priliči. I tu netreba otkrivati toplu vodu. Ženskom svijetu namjenjeno je nešto najsvetije na kugli zemaljskoj, a to je biti majka. I to im treba biti u prvom planu. Sve ostalo se niukom slučaju nemože s time uporediti. A to da li i žene mogu neke poslove obavljati kao i muškarci, pa mogu, ali to nije primarno. I time one samim sebi samo nabijaju više obaveza, što im i nije baš pametno. Ali kad se tako nešto razmatra onda tome treba pristupati sa svih aspekata. Nemože se generalno reći da vojni poziv više ili jednako priliči ženskom svijetu kao i muškom. To im nije u prirodi i nikad i neće biti. Jedna lasta ne čini jato tako i po koja žena u vojsci ne znači da su one sve sposobne za vojsku i da će jednog dana doći do obratne situacije, pa će je samo žene sačinjavati. To nikad nije bilo niti će biti....
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login: Yesterday at 10:48:59 pm
|
 |
« Reply #1039 on: September 20, 2011, 10:16:31 pm » |
|
То, да само жене буду у војсци и не треба да буде. Али, то да могу бити у војсци и бити успешне, као и мушкарци на већини дужности, је такође тачно и нормално. Ако се њихова улога своди само или углавном на рађање и одгој деце, онда је приступ погрешан. Нека свака од њих бира шта јој више одговара. Ако нека жели и може, на основу дефинисаних критеријума, да буде тенкиста, гњурац, пилот и сл. нека то и буде. Када се сутра деси нека ситуација о којима прича Бандзи, онда се морају понашати како је предвиђено, прописано, као и сваки члан посаде. На обуци и у миру се од њих треба и тражити да науче све оно што ће омогућити да посада преживи и обави задатак. Оне нису и не треба да буду кафе куварице, као што тога има, или помоћни административни радници, а примљене су да буду нишаније на тенку. Ко то од њих тражи или очекује (уместо да их "муштра" као тенкисте) чини штету јединици, држави, па и њима самима.
|
|
|
|
|
|
|
|