@rotring kakva je referenca Srbiji kad su joj rusi modernizovali tenkove (tenk) tj doveli ga na standard M-84AB1

Ne moze se izvesti znak jednakosti izmedju jednog demonstratora i stotinu i kusur tenkova u aktivnom prvom esalonu u jedinicama.
I rekao bih da se pre radi o prenosu Know-How nego o, evo vam jedan tenk pa vi vidite sta cete sa njim.
ROTRING, dali bi se slozili ja i ti da tenkovi, u sustini, nisu se puno promenili u zadnjih 20-25 godina? Ja mislim tako, otvoren sam za sugestije. Poenta mi je bila da M-84 vise nema logisticka podrska kakva treba da ima. Eto, i politicki su se dogovorili (Srbija, Hrvatska i Slovenija), neke masine i jos postoje, al gde su ti strucnjaci? Nema ih. Da sam ja Kuvajt mene to ne odgovara - meni treba podrska u svaki moment.
A za Turke, oni imaju svoj projekt za tenk:
http://articles.janes.com/articles/Janes-Armour-and-Artillery/Otokar-Altay-MBT-Turkey.htmlSto jeste jeste, nisu se Bog zna sta mnogo menjali.....a da bi se menjali,unapredjivali kvalitativno, zna se sta treba da se desi ili desava.
Mozemo pricati i o logistici za M84 i iz doba kada je navodno bila na zavidnom nivou.....nikad logistika nije bila zaokruzena i na potrebnom nivou. O tome je Vlada dosta govorio i na kakve je sve situacije nailazio i sta sve ne......Svodilo se na individualni kvalitet tako da sistematicnosti u punom smislu reci nije bilo.
A sad?.....Ne bih se usudio nista da kazem da se ne bih posle ujedao za prste koje kucaju ovo....a mogao bih.
Cinjenica je jedna, da je nesto potrajalo..... M84 ne bi ni bio tenk u upotrebi u vojsci vec bi svi komadi bili prodati usled velike potraznje. Vihor je taj koji bi zamenio i tenkove Txy i M84, naravno u nekom duzem vremenskom periodu. U prilog tome govore danas dostupne informacije. Sta sa tom logistikom.....potencijalnom i uporedo sa postojecom na M84?
Sto se tice kooperacije koja se na vise mesta i prilika pominje....mogu dati samo svoje misljenje...od toga nema nista. Pre ce Turska i Srbija nesto oko toga uraditi zajedno a ni to nije validno za razmatranje. U situaciji kooperacije u koju ne verujem da ce se desiti, pukla bi tikva ko ce biti "glavni", pa onda "najlepsi", "najpametniji".....Nesto slicno onome sto se vec desilo, doduse sa drugim akterima u prici....oko ponovnog osvajanja proizvodnje Orkana za vec poznatog kupca.
Masine.....kapitalne masine su i danas iste ili malo modernije, one proizvode, procentualno gledano znatan, ali ne i veci deo delova za tenk. Ostatak se pravi na "civilnim" masinama sa "civilnim" radnicima i strucnjacima, inzenjerima....Tehnologije su problem, ne masine.
Moje misljenje oko toga sto turci hoce svoj tenk..... mislim da su gledano sa moje tacke gledista, na nivou na kojem je bila stara Juga u trenutku osvajanja proizvodnje tenka. Dakle, u ekspanziji.
Mi sa rusima oni sa nemcima......Nama su tada neki disali za vrat ocekujuci sto pre pocetak proizvodnje, verovatno i turcima.....
Sad bi trebalo da se Vlada pojavi.....podeli nam po par samara i posalje na spavanje.