Uslov za opaljenje iz topa je:
uključena "masa", napon u tenku između 22 i 29 volti
Odblokirana kupola (spušten poklopac vozača)
odblokiran top na mehanizmu elevacije topa
uključen prekidač "El.Okid" na obe komandne table u kupoli
uključen prekidač "sistem" na komandnom bloku nišandžije
lanac donosača zrna u zadnjem položaju i uvučen
spušten podizač zrna iz obrtnog transportera
spušten ram hvatača danceta na topu
spušten poklopac za izbacivanje danceta
nije uključen režim akvizicije od strane komandira ili vozača
stisnuti dlan prekidači na komandnom bloku nišandžije
prekidač Aut-Ruč na oba pulta ( pult popune i pult upravljanja) u položaju Aut
obrtni transporter zakočen
zatvoren zatvarač topa
upaljena lampica "gotov" (top napunjen) u nišanskoj spravi
upaljena lampica "kapija vatre" u nišanskoj spravi
tenk nije u propadnjau većem od 17 hilj/s, ako naiđe na neku rupu
top nije u režimu hidrokočenja iz bilo kog razloga
i
pritisnut taster za opaljenje na komandnom bloku nišandžije.
Na snimku je stisnut taster za opaljenje na mehanizmu za davanje elevacije topa.
To je rezervni režim rada kada je u tenku sve pocrkalo. Ali on se koristi samo kad tenk stoji. A na snimku tenk je u pokretu. Ručno navedeš top i kupolu, nanišaniš, izmjeriš daljinu laserom, nakon otklanjanja končanice ponovo je navedeš na cilj pomjerajući top i kupolu, te opališ.
Prije nekoliko godina sam vidio snimke sa Pasuljanskih livada i sva tri tenka koja su bila na snimku su bila neispravna. I to žestoko. Pokvareni žiroskopi (zakucao jaram žirobloka), pokvarena hidrokočnica topa. Trećeg se ne sjećam.
Ovo što sam danas vidio je strahota. Kad je ovakvo stanje tenka koji se prikazuje za gađanje, ko zna kakvo je stanje ostale tehnike u Vojsci Srbije. Ima li tamo iko stručan.
Prije neki dan sam na ovom forumu objavio sliku sa sajta budi profesionalac, a gdje govore o tenku M84, a stavili sliku tenka T72 i još naveli da taj tenk ima člana posade koji puni top.
Riba smrdi od glave.

Sa ovim se neko ponosi. Mora da je tenk očišćen i da su točkovi tenka namazani kremom za cipele da budu crni.

Nisam odavno gađao, ali mislim da sam naveo sve uslove koji su potrebni za opaljenje iz topa u režimu stabilizacije topa.