PALUBA
February 29, 2024, 04:38:44 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 [88] 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 ... 472   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2139250 times)
 
stef74 and 4 Guests are viewing this topic.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1305 on: June 13, 2012, 07:51:02 pm »

Postoji izreka "Dok ima ovaca, ima i šišanja". A što znači da će biti vune. Dok bude vune biće i priglavaka. Dok ima priglavaka neće biti zime.

Postoji i druga izreka. Ovcu možeš da šišaš 100 puta, ali samo jednom da odereš.

E sad saberi ove dvije izreke. Dakle, šišaš, šišaš, a vuna se gomila.   

Dok se pravio tenk bila je obezbijeđena određena količina para za test opremu. I ta se je količina morala potrošiti. Pa su se izmišljali razni uređaji koji su koštali bogastvo. Naravno, određeni krugovi u VTI su se bavili sa IMT-om. To nije fabrika traktora u Rakovici, nego ono    radilo se o nekim procentima. I poručivali su i izmišljali raznu opremu koja nikom nikad nije trebala, ali je isporučivana vojsci. U ogromnim količinama. Najočitiji primjer je isporuka avio test opreme koja je isporučena Burmi. Uz svaki avion je isporučena test oprema koja se isporučuje samo jedna na aerodrom. Ne sjećam se koliko smo im aviona prodali.

Tako je bilo i za tenk.

Napravljena je test oprema. I nikad nikom nije trebala. Kao ova test kutija P4-P7. Za ispitivanje signala između pojačavačke kutije i nišanske sprave. Ova kutija se spaja između ova dva uređaja. Da bi ispitivao signale na kablu. Pojedini provodnici na ovome kablu su dvostruko širmovani, oklopljeni, uzemljeni, upleteni (kao na utp kablovima) zbog karakteristične imedanse, itd, imaju nivo signala od nekoliko milivolti. I onda tu nakačiš test kutiju koja ubije tu svu tačnost, dozvoli upliv smetnje u provodnik, obori impedansu itd. Obaranje impedanse obara nivo signala, povećava šum na signalu i pravi još dosta problema.

A to se sve dobije kad se ova kutija ubaci na kabal. Nemam pojma zašto je ta kutija na slici, jer kad sam davno vidio šta ta kutija radi, izbacio sam je iz upotrebe. Ovdje je najvjerovatnije da bi nešto potkajlala (lokalni izraz za podmetač). Nikad je nisam upotrijebio. Koliko se sjećam ova kutija košta oko 15.000 KM.

Takve opreme ima koliko hoćeš. Bitna je stavka IMT. U Kuvajtu ima opreme za tenk koja nikad nije iskorištena. Nisam ni ja znao za šta se koristi. Major Ljuban Bekić se je zaposlio u kuvajskoj vojsci i radio je u kabinetu sa učilima u 15-toj oklopnoj brigadi Kuvajta. Znao sam otići do njega i gledati ta učila, i pitati ga za šta služe, jer nisam mogao shvatiti njihovu namjenu. Nije ni Bekić. Pokušao mi je objasniti neke uređaje, ali niti je on uspjeo shvatiti zašto ti uređaji služe, niti je meni objasnio to. Čak ni za moj dio tenka.

E sada pomnoži te uređaje sa brojem vojnih pošta, remontnih zavoda, školskih centara itd. Dodaj Kuvajt. Pomnoži sa procentom zvanim IMT. 

Ima još takvih kutija. Jedna je i Š2. Za kutiju K1-M. Djelimično upotrebljiva. Na njoj su kontakti za ispitivanje kosinusnog potenciometra, a koji je odspojen nakon nulte serije, te se više nije koristio. Tražio sam da se toj test kutiji promijeni namjena i da se u kutiji K1-M uradi drugačija kablaža da bi mogao da ispitujem druge signale. VTI nikad nije odobrio izmjenu. Nije imao razloga zvanog IMT. 

Onda pomnoži druga sredstva, BVP, avione, brodove, artiljeriju, 

Pozdrav

Vlado
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 831


« Reply #1306 on: June 13, 2012, 10:36:47 pm »A ima i detalja oko ovoga elektromagneta opaljenja PKT mitraljeza 6P5. Kod opaljenja magneta sa 24 volta vraćao je u sistem oko 500 volti napona samoindukcije. Palio pola instalacije tenka. Palio uređaje. Ali o tome kasnije.

   Iako mi je elektronika struka, ne pipam ništa u vezi SUV-a, ima ko je za to nadležan. Mislim da se problem samoindukcije el. vratoca PKT-a rešava diodom vezanom paralelno napajanju (doduše malo kuratijom pošto vuče više od 5 A), kao i kod ostalih solenoida pogonjenih jednosmernim naponom. To je više auto-elektrika pa ne znam zašto je ovo bio problem. Da li se havarija dešavala prilikom okidanja mitraljeza sa KBN-a ili sa MOK-a ili u oba slučaja? Baš me zanima šta je bio kvar .


Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1307 on: June 14, 2012, 06:04:29 am »

Dioda za zaštitu od samoindukcije treba biti na samom magnetu. Ili čak u njemu ako je moguće to izvesti. Udaljavanje diode od magneta zna napraviti štetu na uređajima bližim magnetu. Teoretski to sve fino izgleda, ali u praksi kad počne crkavanje treba nači razlog. A po  šemi sve ispravno.
Kad se mjeri napon samoindukcije javlja se u prvom dijelu signala veoma velik špic koji je teško vidjeti osciloskopom. Veoma velik i tanak. I malo ko obraća pažnju na njega. Traje jako kratko. Ali kod rafalne paljbe taj špic počne da pravi probleme.

I normalno, bio je tu VTI koji ima problem za svako rješenje. I opet moje ilegalne prepravke tenkova. Nakon što tenkovi odu u jedinicu. Mjenjao sam tip diode.

Okidanje mitraljeza sa KBN-a i sa MOK-a je paralelizovano. Nema razlike u uslovima opaljenja.

Sličan problem je bio i sa opaljenjem topa. OOOgromna samoindukcija. Skoro 1000 volti. Signal opaljenja se koristi i za zaštitu očiju nišandžije. Taj signal dolazi u pojačavačku kutiju i aktivira signal za spuštanje šatera u nišanskoj spravi. Isti onaj šater koji se koristi i kod mjerenja daljine laserom, samo što ovaj kod opaljenja manje traje. Samoindukcija propali sve na liniji gdje može doći signal opaljenja.  Ugljenisana štampana ploča u pojačavačkoj kutiji zbog samoindukcije. Tu se pokušalo sa mjenjanjem dide u elektronici spuštanja šatera. Rele koji se tu montira ima u sebi ugrađenu diodu, ali koja je bila slaba. Presjecanje kontakta na releu, odsjecanje unutrašnje diode  i dodavanje jače vanjske diode nije dalo rješenje.

Tu sam otvarao konektor na samom topu i tu ugrađivao neku jaku diodu. Normalno, ilegalno. Jer VTI ima...

Sjećam se jednog majora iz VTI-ja kojeg sam u Vrhnici, a na moje stalno traženje da dođu na teren, poslao u p**** m***, *ebao sve po spisku itd. Koga vi  *ajebavate. Priznajte da nemate pojma, *ebo te onaj ko ti dao pravo na pečat i potpis i bolje da dalje ne navodim šta sam mu rekao. Nakon što tenk ode u jedinicu ode moja ekipa i izmjeni pola dijelova. Dosadilo bre.

Stalni odgovor na moje traženje je bio "Neka vojska pazi". Sekira se vojska za tenk kao za lanjski snjeg. Cilj teme da prođe vrijeme i da se što prije ode iz vojske.

Nakon mojih veoma neprijatnih napada, a posao mi je bio da pratim korištenje tenka u jedinici, nije imao ni jedan kontraargument. Svaki sam tenk znao napamet sa svim njegovim problemima. I nakon jedno 15 dana dođoše odobrenja za sva moja traženja.

Nekoliko stotina tih izmjena je sada u tenku u Kuvajtu. I rade odlično.

Pozdrav

Vlado
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 831


« Reply #1308 on: June 14, 2012, 04:34:25 pm »
   Za takve špiceve se može koristiti brza dioda ili Šotki. Sada toga ima na tržištu, ne znam kako je bilo ranije. Verujem da si imao problema sa ,,autoritetima'' iz VTI-ja pošto su oni ipak viša kuća i ne bi bilo u redu da neko zna bolje od njih (a uz to je i manje plaćen). Nedavno sam se sreo sa jednom njihovom ekipom dok su vršili opitovanje na terenu i vidim da ima dosta mladih inžinjera, željnih znanja i izazova.
    Pre nekoliko godina sam bio u prilici da napravim tehničko unapređenje i prezentujem ga ekipi sa VTI-ja koja se pozitivno izrazila i uputila me da unapređenje prijavim. U par navrata sam ih potom kontaktirao vezano za prijavu i pisanje dokumentacije gde su mi ljudi svesrdno pomogli savetom i podrškom mada nisu morali jer je moje rešenje bilo konkurent njihovom predlogu. Ali to su neka druga vremena i okolnosti.
   Što se tiče inovacija i prepravki jako je dug i teško dokaziv put. Sve i da se uspe i dokaže u praksi da rešava problem mora se još prevazići i politika koja prati ove stvari. Ako neko želi da sve bude legalno mora ispoštovati birokratiju koja će ga na kraju odbiti jer, ako vojska prihvati inovaciju mora i da je plati a to je već privilegija. Pošto su prepravke i improvizacije inače zabranjene u ovoj vrsti posla, preostaje samo da se skica savije u kovertu i sačuva za neka bolja vremena. Ili da se na svoju ruku prepravlja i rizikuje odgovornost, što je već luksuz.


Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1309 on: June 14, 2012, 05:18:56 pm »

 Nikad neću zaboraviti komentar jednog KIK-a koji je radio na mehaničkim dijelovima tenka, pa kad sam se posvađao sa njim oko površinske zaštite dijelova u tenku on je ladno odgovorio "Neka vojska posuši ruke kad ulazi u tenk." Onako ladno je to rekao. 

I njega sam doživotno škartirao i tad smo prešli, na moje traženje, sa brunira na cinkovanu površinsku zaštitu, ofarbanu naknadno u crno.

Svi su se bavili kancelarijskim poslovima, crtaćom tablom i šestarom, ali je malo ko išao sa vojskom, posmatrao vojsku i gađanja. Svi su zamišljali da se tenk koristi u laboratorijskim uslovima, pa su za takve uslove pravili dijelove.

Niko nije razmatrao da ta vojska ima 20 godina, da tri puta dnevno jede, da nemaju gdje da se troše   angel angel , i kad uskoče u sredstvo pokušavaju da rade sve ono što im je inače zabranjeno kad su tu starješine.
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #1310 on: June 15, 2012, 09:13:03 am »

Ovaj tenk je konstruisan sedamdeseti godina po tehnologiji koja je na istoku bila dostupna.
Šta god mi mislili bio je to za tadašnje uslove izuzetan tenk. Njegovo korišćenje zahtevalo je dobro obučenu posadu.
Prema kazivanju Ruskih instruktora na njegovoj proizvodnji radili su vrlo kvalitetni ljudi, kada smo im rekli za jednog našeg električara da će postati poslovođa instruktor me je pogledao i rekao da takav kod njih ne bih mogao ni ući na liniju proizvodnje.

Serijsk proizvodnja podrazumeva poštovanje procedure po kojoj zbog zamenjivosti delova nema inprovizacije, sva unapređenja i promene moraju proći određenu proceduru. Nekada ljudi koji su zaduženi za njih ne mogu brzo da reaguju.
 I sam sam se sretao sa sa situacijama da neko ko je upoznat sa problemom i analizira ga izvesno vreme pa od mene traži trenutno rešenje, kad pogrešim delom i zbog nedostatka svih činjenica dobijem odgovor da ne znam ništa.

Mnogo stvari se može zajednički rešiti pri čemu se moraju ravnopravno razmeniti argumenti ali mora postojati i osoba zadužena da preseče i preuzme odgovornost za to.
Nama je često nodostajalo osoba spremnih da nose odgovornost pa su se mnogi krili iza svojih institucija. Tako treba posmatrati i ponašanje ljudi iz VTI-a u nekim situacijama.

Sve brunirane površine su zahtevale dodatnu zaštitu sa zaštitnim uljen (ZUON) a po orginalnoj dokumentaciji bilo ih je prilično.
Sa hemičarkama iz ĐĐ jedne godine (beše hladno) obišao sam Vrhniku, Požegu,Kraljevo, Niš da analiziramo stanje površinske zaštite, nakon čega smo pokrenuli određene aktivnosti ako se dobro sećam išao je i predlog da se gde je moguće brunirane površine zamene sa Zn6hr ili odgovarajućom farbom.
Proces izmene je bio dosta komplikovan jer su nosioci dokumentacije bili direktni kooperanti-učesnici u proizvodnji njih 22 ili 24 zaboravio sam tačan broj.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1311 on: June 15, 2012, 10:24:18 am »

Čekaj malo, jesi li i ti bio u Vrhnici sa Jarom, Vojom Vitasom, i ostalom ekipom kad sam ja napao onoga majora iz VTI-ja zbog hrđanja dijelova na tenku. Ne sjećam se da si bio. Tih dana je Jaro vršio debakarizaciju topova. Tu je bio i Drago Balatunović iz Vrhnike.

U Vrhnici je padala neka sitna hladna kiša. Za smrzavanje.

Pozdrav

Vlado
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #1312 on: June 15, 2012, 11:44:38 am »

Ako je Jaro debakarisao cevi to je bilo kasnije. Jaro je bio na liniji profilaktike (novi deo hale je kompletno moj projekat a sa puk.Bogavcom sam vodio borbu oko fnansija) koju sam zajedno sa servisom jedno vreme vodio.

Prvi put smo zajedno izveli II teh. pregled na 40 tenkova (sa engleskim natpisima) namenjenih Libiji, šta je bilo sa njima kasnije ne znam.
 Debakarisanje je bolje radio Sabljak Đuka U Kuvajtu je sve tenkove debakarisao a Jaro je bio mehaničar za korpus.

Zdenka, Ivanka i ja smo ovu inspekciju napravili verovatno ranije od ovog događaja.
Pozdrav!
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1313 on: June 15, 2012, 03:00:13 pm »

Tad je bilo i razgovora oko pojave pljesni na dijelovima organskog porjekla u tenku. Svi kožni dijelovi i slični su na tih 40 tenkova bili sasvim popljesnjavili. Ti su tenkovi bili u hangarima u Vrhnici, zatvoreni, a vlaga je bila dosta velika. Toga nije bilo na tenkovima u ekspolataciji, jer ih je vojska stalno čistila. A i koža kad je vlažna, pa ako je ogrije sunce brzo izgubi pljesnjivi sloj sa sebe.

Tih 40 tenkova je 1991 godine povučeno u Banja Luku.

Kad je Indija tražila modifikaciju svojih tenkova, svi naši dijelovi, akoje smo im trebali ugrađivati, su bili ispitani, uz sve ostale uslove, i na pljesan. Tada smo već bili rješili problem. I pljesni i korozije. Kasnije se pojavila kontaktna korozija na prokronskim dijelovima.

Pozdrav
Vlado
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1314 on: June 15, 2012, 09:04:41 pm »

Dakle, Palestinac

znaš ovu ljutu ekipu. Slikano u Saudi Arabiji. Džeda. Operacija Pustinjska oluja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Bio je tu i Jaro, ali nemam njegovu sliku.

Bekić i Martinović još uvijek u Kuvajtu. Na prvoj slici Borisav Pecić. Kasniji direktor proizvodnje Specijalnih vozila. Poznat kao siva eminencija ĐĐ.

Šta je sa njima.


* 01a.jpg (460.77 KB, 1500x1013 - viewed 320 times.)

* 06.JPG (520.04 KB, 1818x1228 - viewed 307 times.)

* 17.JPG (384.17 KB, 1818x1228 - viewed 302 times.)

* 18.JPG (432.05 KB, 1818x1228 - viewed 283 times.)

* 19.JPG (471.22 KB, 1818x1228 - viewed 300 times.)
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #1315 on: June 16, 2012, 08:10:19 am »

Dobar si moram priznati.
Ja imena slabo pamtim, neki dan sam sreo čoveka s kojim sam bio u vojsci u Senti i Beogradu drugi put me prepoznaje istina njegovo ime sam zapamtio ali ga ne bih prepoznao.
Pored Pecića nemogu prepoznati ko je.
Na drugoj slici je Mladar Ž. vodio stacionarna ispitivanja motora, po mom mušljenju na ovoj slici je najbolji mehaničarski tandem za MTO.
Na ostalim slikama sam prepoznao sve ljude iz ĐĐ ali se trenutno imena ne sećam (krečana).

Trebalo je da u ekipu u Kuwajtu (98-2001) dođe oko 30 ljudi koji su u to vreme radili u ĐĐ ali je rukovodstvo odbilo da im da saglasnost pa su neki kvalitetni ljudi napustili ĐĐ i došli.
Pošto smo Lazić i ja došli među zadnjima rekli su mi da je bilo glasanje dali da me prime, rezultat je bio 50% za 50% protiv ali su moji bivši dobri saradnici prelomili i rekli da sam potreban ekipi.
Bio sam poslao i dokumenta za Stevu V. ali on na glasanju nije prošao ipak su to billa prilično rovita vremena.
Pozdrav!
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 250« Reply #1316 on: June 16, 2012, 08:16:06 am »

Iz Sente s izlazili odlični mehaničari svih struka. General Čanadi je za Sentu govorio da je mala akademija.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1317 on: June 16, 2012, 09:08:13 am »

Pored Bore je jedan  , ma neki bez veze. Nije ni bitan.

Mladar je bio glavni cinkaroš u Kuvajtu. Ja sam se bavio nekim  radnjama, tipa višak oružja na jednom mjestu treba prebaciti na drugo mjesto, uz novčanu nadoknadu. A u Kuvajtu nakon rata puna pustinja "viška naoružanja". A svi su tražili da budu ratnici nakon rata, pa su tražili ima li gdje "višak naoružanja". Cjena sitnica. I tako ja pakujem neke viškove, tipa AK47 za tržište i vidio me Mladar. i odmah me cinkario . Grebator. Ali nije bitno.

Kad vidim sliku zajedno Hans i Mladar sjećam se jednog detalja iz Kuvajta 1991 godine. Negdje u Džahri se pokvario agregat iz komandnog tenka. I popravljali ga njih dvojica. Neće da upali. Rastavljali, sastavljali, neće. I rastavili ga u dijelove, a Goran, električar, sa gornje slike, kaže da je najverovatnije kratki spoj u namotajima motora/generatora. Rastave genetaror u dijelove. Mjerili stator, rotor, elektriku, ali nisu ništa našli. I tako stajao rastavljen agregat nekoliko dana, dijelovi u Džahri, malo u pustinji, u Kuvajt sitiju, u Muntani, itd. I kažem ja Gruji, daj da ga ja popravim. I skupim ja te sve dijelove i donesem u svoj stan. I za jedno prije podne ga popravim. Upalim u stanu. I baš tada došli meni neki prijatelji u stan prije podne.  angel angel Međutim morao sam izaći iz stana negdje kad se ekipe vraćaju iz pustinje. I došao Grujo u moj stan baš tada. A ono u mom stanu neki prijatelji, porijeklom sa Filipina  Roll Eyes Roll Eyes   Grin Grin .  Grujo šizno. Nešto tupio kao po običaju, ali kad je vidio upaljen agregat brzo se smirio.

Nakon nekoliko dana naveče napravimo žurku u stanu do mog. U Hansovom. I u jedan po noći ulijeće Grujo u stan, rastjerava ekipu i prijatelje  angel angel iz Filipina. Nešto opet tupio kao po običaju. Kao "možda su špijuni". A mene zabole za špijune.   Wink Wink

Agregat sam popravljao u svom stanu, na ovom stolu. Ima još tenkovskih dijelova.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pozdrav

Vlado


* 29.JPG (400.63 KB, 1818x1228 - viewed 126 times.)

* 24.JPG (405.01 KB, 1818x1228 - viewed 137 times.)
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #1318 on: June 16, 2012, 12:17:12 pm »

Mladar je od samog početka radio prvo paljenje i ispitivanje MTO pošto sam ja pisao tehnologije za to (a rusi nam nisu hteli poslati dokumentaciju) uz pomoć tu 1130 i druge dokumentacije uspeo sam da napravim solidnu tehnologiju. Sa Mladarom bio je pedantan, sam sve to proveravao i dugo smo uz Poleksića držali tu oblast.

Kad je trebalo projektovati stacionarna ispitivanja Škrbina (prvi šef oficira u ĐĐ bio prilično drčan) da to  kap. Poleksiću, čovek se do tada bavio drugim poslom. Vidim ja uzeli mi posao, muče se oni uzmem svesku uradim svoj projekat i čekam, kad je prošlo izvesno vreme kažem im da se ne muče i pokažem im svoje rešenje koje je odmah prihvaćeno. Nakon toga kad se pojavi neki problem a Poleksija ( bio sa namoa u Kuvajtu) odmah traži moju svesku.

Ima jedna zanimljivos kad smo palili prv put naš prvi tenk pominje to i B.J. skupili se direktori, naša ekipa, Škrbina doveo Zastava film. Na mestu vozača Židov a ja opkoračio cev držim svoju tehnologiju br 71, startujemo a ono dim na sve strane svi se razbežaše čak i oni sa aparatima za gašenje požara samo Židov i ja nismo imali kud, kad se dim razišao ekipa se okupila pit šta to bi a mi mislimo valjda tako treba.
Kasnije smo utvrdili da su rusi uradili konzervaciju motora (ugrađen ruski pošto naš još nije bio gotov) te da se on pre ugradnje mora dekonzervirati.
pozdrav!
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 831


« Reply #1319 on: June 16, 2012, 06:13:29 pm »
    Vidim da je ova tema ponovo oživela i privukla eksperte koji su nekad radili na razvoju i usvajanju M-84. Interesuje me da li je istina da Rusi imaju tehnologiju kojom mogu da konzerviraju motorno i ulje za menjač tako da oni budu u želatinoznom stanju, poput UN-2 masti, a da se neposredno pre upotrebe pomoću specijalnog rastvarača dovode u tečno stanje. Navodno, na ovaj način se ulja mogu mnogo duže skladištiti i produžava se rok trajanja ulja. Ovo sam svojevremeno čuo od čoveka koji je radio pri vojnoj delegaciji na nekom graničnom prelazu za vreme prijema T-72 ali nisam do sada uspeo da proverim ovu tvrdnju. Ako je neko čuo išta o ovome verujem da prati ovu temu i da će znati da li je ovo istina.


Logged
Pages:  1 ... 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 [88] 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 ... 472   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.