PALUBA
February 04, 2023, 09:40:13 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 [89] 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 ... 448   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 1868373 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1320 on: June 16, 2012, 06:44:56 pm »

Kad kažeš ovo "Nisu nam dali Rusi" sjećam se jednog detalja oko ispitivanja dinamičke i statičke tačnosti topa i kupole. Normalno, te detalje nam nisu dali Rusi. Međutim, odemo mi nešto raditi na tenkovima u fabriku Pal Magneton u Kromežižu i ZTS u Dubnici, u Čehoslovačkoj. Na T72. I tamo sa Česima, a koji mrze Ruse do ludila, radili na T72. I kažemo im da imamo problema sa nekim ispitivanjima, jer nam Rusi nisu dali papirologiju za to. Nedaju. A Česi, samo da bi uradili bilo šta protiv Rusa, nam dali sve što nam Rusi nisu dali. Ogromne količine dokumentacije. Samo su isjekli sastavnice na svim dokumentima. I tako smo rješili dosta problema oko tehnologija koje nam nisu dali Rusi.
Logged
Crockett
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32« Reply #1321 on: June 16, 2012, 09:17:18 pm »

Hahahahahaha. Kakvi likovi Cheesy
Logged
Boris P
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 238


« Reply #1322 on: June 16, 2012, 09:23:42 pm »

Pomisli samo šta bi se u Poljskoj desilo, tamo bi dali kompletne tenkove  Grin
Logged
S.PALESTINAC
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 333

Znam da je ovo vreme agresivne propagande al....?


« Reply #1323 on: June 17, 2012, 11:42:27 am »

U Martin (mislim da su radili kupolu) sam išao par sezona na skijanje, imali smo solidnu ekipu možda nisam bio najbolji ali najuporniji i najbrži svakako jesam!
Kad smo počinjali dolazila su dva čeha da pomognu oko podešavanja razvodnih mehanizama. Nisam imao čast da prisustvujem, iako je to bila moja tehnologija, vojna struktura je gurala svoje ljude a ja sam bio anonimus u znak protesta a žaleći se na zamor materijala (par dana smo i spavali u fabrici) odem na  odmor.
Kad su se ispucali sredim tehnologiju napravim tabelu za kontrolu i ništa se nije menjalo na njoj do kraja proizvodnje.

Kasnije se pojavio neki problem oko podešavanja parametara odu Poleksić i Vitas u Petoletku da to srede bilo je neki predloga ali nije dalo rezultata, dođe red na mene dođem na ispitni sto tamo je radio majstor mislim daje Šiljo bio je u Kuvajtu pustim ga da podesi po njihovoj tehnologiji skinemo mehanizam odemo u kontrolu i zatražim da premerimo geometriju, utvrdim da jedan ugao odstupa.
 Daju mi papir da su dobili saglasnost od VTI za tu izmenu. S druge strane je bio bračni par muž direktor kontrole prihvata moje argumente a gospođa direktor razvoja se neslaže.
 Podesimo jedan par mrhanizama na njihov način a jedan po mojim zahtevima i nazad u ĐĐ da proverimo rezultate na tenku, moj način prođe a njihovo rešenje nije moguće ugraditi bez pomeranja referentni pločica.

Još se nečeg seti, vratim se ja sa Krivolaka i daju mi kao nagradu da vodim profilaktiku i servisnu ekipu a ono tamo prebacili sve probleme sa linije montaže (čast izuzecima) Jaro  proverava razvodne mehanizme a nikako da završi ,pitam ga štaje a on manometri "skaču pa skaču", pomerim ga nabijem šlemafone i za kratko vreme obavim podešavanja.
Kaže mi on bio je tehnolog i uverio se da normativ treba povećati na 32h  moj odgovor je bio da aktivnost moraju obaviti u jednoj smeni inače ću tražiti da se vrati stari normativ 50% niži.

Kad smo u 14 oktobru podešavali na TZI-u, novi tehnolog, kontrolor pomažu im majstori iz Poljaske, zbog vitla poluge izmeštene, muče se oni dva dana ali nešto ne štima. Siđem snimim situaciju pretpostavim gde bi mogao biti problem, odem kod prevodioca pozovemo Bummar (Poljska) zamolimo našu prijateljicu Marilu da mi faxom pošalje crtež jednog okretišta prekontrolišem krakove a ono uglovi odstupaju, tražim da mi pošalju okretišta po crtežu, izvinjavaju se ali problem je rešen.

Više od 10 godina se ne bavim ovim poslom ali kad me krene mogu reprodukovati mnoge detalje kao da je juče bilo!
Pozdrav!
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1324 on: June 18, 2012, 09:46:23 am »

Sa mnom je u tu fabriku išao i pokojni Proko Kovačević. Mašinski inžinjer, ali za velike konstrukcije. On je projektovao naše stendove za ispitivanje sistema. Za one koji ne znaju, to je kupola tenka, sa svim potrebnim dijelovima, ali na velikim debelim nogarama, i koja se je mogla naginjati 15 stepeni. Tu smo mogli upaliti sav sistem i ispitivati ga pod opterećenjima. Unutar kupole bila je dizalica sa kojom su se dizali dijelovi koji će se ugraditi u kupolu i ispitivati. Nakon izvršenih ispitivanja dijelovi su se vadili iz te kupole i pakovali za slanje u ĐĐ.

Proko se ponekad trijeznio. U rijetkim trenutcima. Sjećam ga se kad je radio kompenzacione mase na kupoli i stoji na kupoli i ljulja se lijevo desno, mrtav pijan, za sebe ne zna. Ali takav je najbolje funkcionisao.

I vraćamo se mi iz Češke vozom. Kupio ja za sebe dvije boce rakije borovičke. Odlična rakija. Kupio i Proko nekoliko boca. I negdje u Mađarskoj dođe Proko u moj kupe i pita me imam li malo rakije, jer je svoju već popio. I dam ju ja malo, jedan litar, rakije, i normalno, popio je i nju. Kasnije mi je popio i drugu litru rakije.

Kad smo se vraćali iz ove Češke fabrike, svako je kod sebe stavio dio dokumentacije, jer smo je bukvalno švercovali. Kasnije smo od toga pravili test opremu kad smo došli u Banja Luku.

Kasnije kad smo radili tehničku dokumentaciju za iračke tenkove, pod velikom tajnošću, pošto su bile sankcije i nama i njima, dao sam mu svu ovu dokumentaciju za ispitivanje tenkova. U toku izrade dokumentacije Proko je umro od tromba. Veliki dio dokumetacije za Irak je već bio napravljen, tako da je nešto i isporučeno u Irak. Ne sjećam se koliko nam je SDPR za to platio.


Pozdrav

Vlado
Logged
S.PALESTINAC
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 333

Znam da je ovo vreme agresivne propagande al....?


« Reply #1325 on: June 19, 2012, 07:19:30 am »

Svakako sam čuo za Proku, sarađivao je sa Kozličićem i on je išao u Martin i Dubicu.
Fiki je za svoj magistarski rad uzeo ljuljajući stend (uređaj koji imitira kretanje tenka po terenu), magistriro je na VTF-u u Zagrebu sa 10. Znam da je pričao da mu projekat funkcioniše po njegovoj zamisli.

Tri ljuljajuće platforme isporučene su Kuvajtu, deo naše ekipe je posle određenih dorada uz nedostatak dokumentacije jednu uspešno pustiou u upotrebu ,radi li su i na ostalim, kakvo je stanje ostalo nemam informaciju a ni Kuvaje nisu bile preterano zainteresovane.
Pozdrav!
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1326 on: June 19, 2012, 09:19:56 am »

Sad kad se na drugom dijelu foruma priča o tragediji na Pasuljanskim livadama, sjećam se jednog detalja oko neispravnog barutnog punjenja.

Gađao sam sa kineskim tenkom T85-III u Pakistanu. I nakon nekoliko zrna koje sam ispalio stisnem okidač topa i ništa. Ćorak. Nema opaljenja. Pokušam ponovo i opet ništa. Napnem ponovo udarnu iglu mehaničkim putem, i opet ništa. Uradim to još jednom, napnem mehanički i opalim mehanički i opet ništa. Po propisanoj proceduri treba sačekati pet minuta i otvoriti zatvarač topa. Uradim tako. Stavim novo barutno punjenje i opalim normalno iz topa.

Neispravno barutno punjenje je odloženo nekih 100 metara od nas. Vidno označeno. I stojalo je tu nekoliko sati. Blizu ostale municije, a koje je bilo oko stotinjak sanduka.

Mi smo imali svoje tende u pustinji ispod kojih smo sjedili. Kinezi, Pakistanci, Jugovići, Ukrajinci i ostali. I primjetim ja jednog Kineza da ide prema tom barutnom punjenju i da nosi u ruci instrument, nešto kao naš Unimer. Za mjerenje otpora. Svaki ommetar ima u sebi bateriju. I prolazi mi kroz glavu događaj koji je ostao u tajnosti nekoliko godina prije toga kad su "stručnjaci" iz jednog instituta na poligonu u Srbiji pokušali da vide zašto se neka raketa nije lansirala. Jedan je sjeo na raketu i držao kontakte pripale, a drugi je sa Unimerom pokušao da izmjeri otpor pripale. I aktivirali su raketu, te su oba poginula.
I prolazi mi to kroz glavu gledajući ovog Kineza.  Shvatam šta namjerava. Da izmjeri otpor kapisle na barutnom punjenju. I trčim je prema njemu. Nemam vremena da ga zamolim da to ne radi. Sa druge strane prema njemu trči kapetan Adnan iz pakistanske vojske. Shvatio je šta ovaj pokušava da napravi. I taman da ovaj stavi kontakte Unimera na barutno punjenje ja ga udaram nogom i on pada na drugu stranu. Taman na nogu kapetana Adnana koji ga dočekuje na svoju nogu, te ga i  on udara iz sve snage. Tu nema vremena za objašnjavanje, da mu objasnim da u Unimeru ima napon koji može da aktivira barutno punjenje, a pored barutnog punjenja je ostala municija, pa ko zna gdje bi završili.

Kad su to vidjeli ostali Kinezi da ja udaram Kineza, pa da ga još udara i Pakistanac skoče oni skoro svi i krenuše prema meni da se tuku sa nama. I kod te jako zategnute situacije, jedan Kinez, Huan, malo bistriji od ostalih shvatio je šta je ovaj htio da uradi ta je objasnio svojim o čemu se radi. Tu dolazi do promjene situacije, te su Kinezi počeli da mlate ovoga svoga Kineza. Ubili su boga u njemu. Mislim da su ga sutradan poslali u Kinu, odnosno nije bio sa nama na poligonu Tamavala u Pakistanu.

Sjećam se i jedne zamalo incidentne situacije na Pasuljanskim livadama, negdje polovinom osamdesetih godina.

Gađale su Nišlije. VP 6592 Niš.
Na dijelu poligona za bojevo gađanje, onaj ko je bio tamo znaće, idu tri tenka jedan za drugim. I prvi skreće desno i ide svojom stazom. Nakon nekih dvadesetak metara skreće i drugi tenk desno i ide prema meti. Treći tenk bi trebao ići nekih dvadesetak metara i skrenuti desno prema svojoj meti. Međutim treći tenk skreće iu stazu drugog tenka i ide za drugim tenkom. Svi tenkovi pune top, a što se vidi po radu poklopca za izbacivanje danca. Pored mene pukovnik Piljić, komandant brigade. Nije mu jasno šta se dešava. Galamim ja na njega "Zaustavljaj" nekoliko puta. I on dalje galami "Zaustavljaj". Nije mi jasno ko ga je čuo, ali su svi tenkovi odmah stali. Radila je radio veza. Odmah se lakše diše. Kasnije se situacija sredila. Prošlo je gađanje bez problema.

Svi koji me znaju kako ja radim kad radim. Kad se radi nema zezanja ni prijatelja. Kad se ne radi zeza se do ludila.


Pozdrav

Vlado
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1327 on: June 21, 2012, 07:18:09 am »

Za one koji ne znaju šta je to stend, prilažem jednu sliku kinekog stenda za ispitivanje kupole kineskog tenka ZTZ99. Mi smo imali nekoliko vrsta stendova koje smo koristili. Ravni, kosi i sa mogućnošću naginjanja, te ispitivanja sistema pod ogromnim opterećenjima. Dovoljno je reći da su struje koje su se tad pojavljivale bile veće od 400 ampera. Trebalo je kupolu os 12 tona maksimalnom brzinom izvući iz bočnog nagiba od 12 stepeni, sa obrzanjem većim ili jednakim od 400 hilj/sek na kvadrat, i brzinom do 360 hilj/sek, i vremenima smirenja kupole ispod jedne sekunde. I tako ispitivanje traje četiri sata u kontinuitetu. Hidraulika se usijava, ali radi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Sada kad je Palestinac naveo da su tri stenda isporučena u Kuvajt, a što nisam znao možete da pročitate ponovo moj tekst o isporuci nepotrebnih dijelova i uređaja u Kuvajt, stranicu ispred na forumu.

Pozdrav

Vlado


* stend za kineski tenk ztz99.jpg (356.85 KB, 950x677 - viewed 592 times.)
Logged
S.PALESTINAC
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 333

Znam da je ovo vreme agresivne propagande al....?


« Reply #1328 on: June 23, 2012, 11:06:12 am »

Nije reč o stendu za kupolu neg o ljuljajućoj platformi za tenk, malo sam bio neprecizan, to je radio drugi deo naše ekipe na drugoj lokaciji pa nisam upoznat sa detaljima.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1329 on: June 23, 2012, 12:20:37 pm »

I šta misliš koliko je to potrebno Kuvajtu. Kao lanjski snijeg u Kuvajtu. Prodaja magle i IMT procenata. Može biti uskoro da čujem da je neko prodao pjesak Kuvajtu.

To nije imala ni naša (JNA) ni bilo koja kasnije vojska. To služi samo za ispitivanje novih uređaja u proizvodnji. Sve ostalo je nepotrebno. Može da služi za istraživački rad. Za radove oko hidraulike.

Kod ove konstrukcije koja se vidi na slici ima dio koji se ne vidi, a to je poseban temelj za ovu mašineriju. Takozvani temelj samac. Ukopan duboko oko 4 metra, sam, sa posebnom podzemnom konstrukcijom. Mora se izbjeći rezonancija mašine sa ostatkom zgrade. Sve to ima ogromnu cijenu. Napajanje ovoga pokretnog stenda zahtjeva posebne izvore napajanja za uređaje u kupoli, a koji se ponašaju kao tenkovski akumulatori sa upaljenim motorom tenka. Sa mogućnosti da daju stotine ampera u milisekundi. Za rad hidraulike koja ovo sve ljulja postoji posebna hidrostanica, a koja je u stanju da ovo sve opskrbi dovoljnom količinom ulja. Pogledajte na gornjoj slici crna crijeva koja izlaze iz poda. U sredini se mogu vidjeti konture temelja. Cijena. Prava sitnica. Broj sa 6 cifara. Ako se uzme u obzir da je to išlo u Kuvajt, pa IMT, pa porez na oporezovani dodatni porez, itd, cijena se piše sa 7 cifara.

I koliko reče da je ovoga bilo.

U bivšoj nam zemlji, nešto slično ovome na gornjoj slici bilo je tri komada u Čajevcu u Banja Luci i jedan u Prvoj Petoletci u Trsteniku. Kasnije je bilo pokušaja da se ovo napravi u ILR u Železniku. Međutim, ne znam dokle je to došlo. Nudili su mi svojevremeno tamo posao, ali nisam prihvatio. Skup sam ja igrač.

Kad je već Palestinac spomenuo Šilju, radnike Prve Petoletke Trstenik, OOUR Namenska, sjećam se jednog detalja od prije dvadeset pet godina. Otprilike. Prvi maj. Praznik rada. Ujutro, ranom zorom zvrči telefon. Budi me Šiljo. Zapalio im se stend u fabrici. Ispao klin koji vrti VKU, vrtljivi kontaktor, te se on nije vrtio, a kablovi spojeni na njega se vrtili, jedno vrijeme, dok se nisu usukali sami oko sebe, te pokidali i zapalili. Izgorili uređaji i veći dio kablaže stenda. Kablaža je tenkovska prilagođena za rad na stendu. A struje se mjere stotinama ampera, a naponi od milivolta do 400 volti. Neki provodnici dvostruko i trostruko oklopljeni, širmovani itd. Za dosta signala tu vrijedi "one point ground". Ko zna šta je znaće, a za ostale ima Google. Analogna masa, digitalna masa, masa uzemljenja, masa napajanja, povratni signal mase, pojačavač signala mase, referentni signal mase i da ne nabrajam više. Nekima će biti komplikovano.

I negdje oko podne krenem ja sa još jedni drugom i oko pola 4 ujutru dođem u PPT. Čekala me nihova ekipa. Popravim to sve prije podne. Odem malo u hotel i odspavam, a nakon toga se je krenulo sa leskovačkim vozom, mješanim mesom, ražnjićima, pljeskavicama i tako sve dok se moglo disati. Pa se malo odmorili, pa ponovili radnju.

Al se nekad dobro jelo baš.

Pozdrav

Vlado
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 365« Reply #1330 on: June 23, 2012, 06:32:29 pm »

На неколико Википедијиних страна се наводи да Сирија има 10 тенкова М-84.
Знам да на Википедији често улете такве глупости, да Сирија преко хиљаду Т-72 те не знам шта ће им још 10 84-ки, ал реко да проверим да нисам нешто пропустио...
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1331 on: June 23, 2012, 09:02:00 pm »

Vikipedija je sajt gdje svako može da piše šta hoće. Koliko ja znam Sirija nema tenkove M84. Bila je ekipa sa kojom sam ja radio na prikazu tenka u Siriji. T55 sa ugrađenim sistemom za upravljanje vatrom. I loše se pokazali. Ispromašivali se. Gađao je iskusni tenkista KIK Bogičević Milijan i (tada) stariji vodnik Milan Božić.

Dugo se to sve analiziralo, ali se ništa nije našlo. Međutim, ja sam nekoliko godina nakon toga sasvim slučajno došao do greške u softveru u sistemu, a koja je bila uzrok greške u gađanju. Sad mi pada na pamet da nakon toga nisam provjerio ima li takva greška u softveru za M84.

Softver za tenk T55 nije kupljen, ali su naše  službe došle do njega ne plaćajući ga. Kasnije je od njega dobijen softver za M84. Kao što sam ja u svojoj dokumentaciji koju sam nosio u svijet imao namjernih grešaka, najvjerojatnije je i ova greška, a na koju sam sasvim slučajno naišao, namjerna i namjenjena je za slučaj da neko pokuša da ukrade dokumentaciju, a što su naše službe i uradile. Kao što je SDPR ukrao moje šeme za neke modifikacije tenka M84.

Kasnije sam ja uradio u Pakistanu modifikovani tenk T59, 105 mm, i tamo je jednom prilikom gađao i Milan Božić. Nakon mene. I opet se desilo isto.

U vrijeme kad sam našao ovu grešku u Egiptu je bila naša ekipa sa termovizijskim T55. I poslao sam im ispravljeni softver. I sve je bilo 100% u metu u noći bez zvijezda i mjeseca na više od 1500 metara. Nazvao sam ih i rekao im da otežu sa gađanjem dok im ne dođe novi softver.

Sad mi je bio u gostima drugar, još uvijek aktivan, iz bivše mi jedinice i bivše mi vojske. I reče da je definitivno odlučeno u vojsci bih (mala slova nisu slučajno) da je tenk M84, T55, BVP i još dosta toga neperspektivno, te se ide na povlačenje tih sredstava iz naoružanja. Mjesto ovih tenkova uvodi se američki M60 i to ovi dobijeni iz Turske. I američke peglice. Prije neki dan su bili na Manjači pored Banja Luke neki Česi koji pokušavaju da poprave tenkove M84.

Ovi će tenkovi ići "na tržište". Problem je što niko ne zna koliko ih ima. Prije neki dan su "pronađeni" neki tenkovi u magacinu u Busovači. Niko ih nikad nije izbrojao.

Radio sasm sa M60 u Iranu. T55 je puno bolji tenk. Ali kad u ovoj nazovi vojsci povlače kalašnjikove i uvode M16 dovoljno je sve rečeno. Poznato je da su u vjetnamskom ratu američki vojnici radije koristili kalašnjikove od M16 jer su bili bolji.

Prije neki dan su u ovoj ovdje vojsci dobili ketridž za M16. Tako se vodi u dokumentaciji. Nisu znali šta je to dok ga bisu vidjeli. Nekad se to zvao šanžer. Liči mi sve na platu u Vojsci Srbije u dolarima, na izraz kadet mjesto pitomac itd.

Sem zemalja bivše SFRJ tenk M84 ima Kuvajt. Trebalo bi biti 149 komada. Jedan tenk ima Rusija. Četiri tenka M84 su bili u Kuvajtu prije Pustinjske oluje, i njih su pokupili Iračani. Šta je sa njima ne znam.

Dijelove tenka ima Iran. Sistem koji sam tamo radio je demontiran i poslat nazad. Nije došao jer se "zagubio" u transportu. Međutim, prošle godine se pojavio na tenku na Paradi pobjede u aprilu u Teheranu.
Takav sličan komplet ima i Pakistan. Isto se zagubio.

Ima ga i Kina. Ne znaju šta se desilo sa sistemom koji je poslan nazad u Banja Luku. Za koga je tada radio predstavnik SDPR-a u Kini, a sadašnji ambasador Srbije u Kini, Zoran Đorđević, lako je reći. Za našu stranu nije, ali za neke druge obavještajne službe sigurno jeste. Gdje je završilo 4.000.000 dolara koje je dobio na ruke za ovaj posao u Kini nije jasno. Nama oprema nije vraćena, a ima i neki dug prema meni za ovaj posao.

Nešto slično ima u Indiji. Nešto puno bolje sa drugačijim procesorom, ali o tome nikad nisam pisao na ovom forumu.

Svuda ista priča.
Dva tenka pripremljena za Libiju i naknadnih 40 komada nisu otišli u Libiju.

Dijelove motora ili kompletne motore i pripadajuće dijelove ima Iran i Kina.

To je o tenku M84 van bivše nam države.

Pozdrav

Vlado
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 358


#vragu i rat#


« Reply #1332 on: June 23, 2012, 09:10:59 pm »

Hvala Vlado

Mogao si ti nešto napisati na wiki, e to bi bila tema.

poz.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 213« Reply #1333 on: June 24, 2012, 02:49:29 pm »


   Imam jedno,kratko pitanje.Nedavno sam obezbedjivao gadjanja pitomaca na "Orescu" gde su gadjali mitraljezima sa M84.Primetio sam da iz svakog auspuha curi ulje,i zapitao vozace (momci stariji od mene,godinama rade kao vozaci tenkova) kazu :to tako treba,cuva motor." Ja sam nekako bio ubedjen da su karike otisle....sta je istina?
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1334 on: June 24, 2012, 04:15:57 pm »

Malo produvao.
Logged
Pages:  1 ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 [89] 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 ... 448   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.043 seconds with 22 queries.