Vikipedija je sajt gdje svako može da piše šta hoće. Koliko ja znam Sirija nema tenkove M84. Bila je ekipa sa kojom sam ja radio na prikazu tenka u Siriji. T55 sa ugrađenim sistemom za upravljanje vatrom. I loše se pokazali. Ispromašivali se. Gađao je iskusni tenkista KIK Bogičević Milijan i (tada) stariji vodnik Milan Božić.
Dugo se to sve analiziralo, ali se ništa nije našlo. Međutim, ja sam nekoliko godina nakon toga sasvim slučajno došao do greške u softveru u sistemu, a koja je bila uzrok greške u gađanju. Sad mi pada na pamet da nakon toga nisam provjerio ima li takva greška u softveru za M84.
Softver za tenk T55 nije kupljen, ali su naše

službe došle do njega ne plaćajući ga. Kasnije je od njega dobijen softver za M84. Kao što sam ja u svojoj dokumentaciji koju sam nosio u svijet imao namjernih grešaka, najvjerojatnije je i ova greška, a na koju sam sasvim slučajno naišao, namjerna i namjenjena je za slučaj da neko pokuša da ukrade dokumentaciju, a što su naše službe i uradile. Kao što je SDPR ukrao moje šeme za neke modifikacije tenka M84.
Kasnije sam ja uradio u Pakistanu modifikovani tenk T59, 105 mm, i tamo je jednom prilikom gađao i Milan Božić. Nakon mene. I opet se desilo isto.
U vrijeme kad sam našao ovu grešku u Egiptu je bila naša ekipa sa termovizijskim T55. I poslao sam im ispravljeni softver. I sve je bilo 100% u metu u noći bez zvijezda i mjeseca na više od 1500 metara. Nazvao sam ih i rekao im da otežu sa gađanjem dok im ne dođe novi softver.
Sad mi je bio u gostima drugar, još uvijek aktivan, iz bivše mi jedinice i bivše mi vojske. I reče da je definitivno odlučeno u vojsci bih (mala slova nisu slučajno) da je tenk M84, T55, BVP i još dosta toga neperspektivno, te se ide na povlačenje tih sredstava iz naoružanja. Mjesto ovih tenkova uvodi se američki M60 i to ovi dobijeni iz Turske. I američke peglice. Prije neki dan su bili na Manjači pored Banja Luke neki Česi koji pokušavaju da poprave tenkove M84.
Ovi će tenkovi ići "na tržište". Problem je što niko ne zna koliko ih ima. Prije neki dan su "pronađeni" neki tenkovi u magacinu u Busovači. Niko ih nikad nije izbrojao.
Radio sasm sa M60 u Iranu. T55 je puno bolji tenk. Ali kad u ovoj nazovi vojsci povlače kalašnjikove i uvode M16 dovoljno je sve rečeno. Poznato je da su u vjetnamskom ratu američki vojnici radije koristili kalašnjikove od M16 jer su bili bolji.
Prije neki dan su u ovoj ovdje vojsci dobili ketridž za M16. Tako se vodi u dokumentaciji. Nisu znali šta je to dok ga bisu vidjeli. Nekad se to zvao šanžer. Liči mi sve na platu u Vojsci Srbije u dolarima, na izraz kadet mjesto pitomac itd.
Sem zemalja bivše SFRJ tenk M84 ima Kuvajt. Trebalo bi biti 149 komada. Jedan tenk ima Rusija. Četiri tenka M84 su bili u Kuvajtu prije Pustinjske oluje, i njih su pokupili Iračani. Šta je sa njima ne znam.
Dijelove tenka ima Iran. Sistem koji sam tamo radio je demontiran i poslat nazad. Nije došao jer se "zagubio" u transportu. Međutim, prošle godine se pojavio na tenku na Paradi pobjede u aprilu u Teheranu.
Takav sličan komplet ima i Pakistan. Isto se zagubio.
Ima ga i Kina. Ne znaju šta se desilo sa sistemom koji je poslan nazad u Banja Luku. Za koga je tada radio predstavnik SDPR-a u Kini, a sadašnji ambasador Srbije u Kini, Zoran Đorđević, lako je reći. Za našu stranu nije, ali za neke druge obavještajne službe sigurno jeste. Gdje je završilo 4.000.000 dolara koje je dobio na ruke za ovaj posao u Kini nije jasno. Nama oprema nije vraćena, a ima i neki dug prema meni za ovaj posao.
Nešto slično ima u Indiji. Nešto puno bolje sa drugačijim procesorom, ali o tome nikad nisam pisao na ovom forumu.
Svuda ista priča.
Dva tenka pripremljena za Libiju i naknadnih 40 komada nisu otišli u Libiju.
Dijelove motora ili kompletne motore i pripadajuće dijelove ima Iran i Kina.
To je o tenku M84 van bivše nam države.
Pozdrav
Vlado