Ova panoramska fotografija.
Predivno. Kao da sam u tenku. Moglo bi se otići malo u Požarevac. Da vidim ovaj tenk i posjetim rodbinu. Zadnji put sam bio u ovoj kasarni u septembru 1991 godine. Samo fali buka i da trese malo. Otprilike treća serija tenka iz 1988 godine. Međutim, pojačavač slike prve generacije. Mjenjana nišanska sprava. Laser odradio 5759 puta. Najvjerojatnije puno gađao, ali na prazno. Da je gađao sa zrnom bila bi oštećena farba na uvodniku zrna na topu.
Kad sam vidio sad
http://www.360cities.net/image/srpski-tenk-m84#84.47,34.36,16.1vidio sam da je to M84A. A nišanska sprava iz tenka M84. Nadam se da je zamjena urađena kako treba, jer ova nišanska sprava iz tenka M84 nije kompatibilna sa naponima napajanja iz tenka M84A i lako dođe do izgaranja dijelova u nišanskoj spravi u slučaju nestručne zamjene. Trošak kvara u materijalu oko 10.000 maraka.
Nedostaje plomba na računaru. Popravljan je, tako da je taj kvar najvjerojatnije bio u ovome tenku. Polomljen prekidač za unos podataka u računar na Komandnoj tabli računara.
Na tenku meteosenzor napravljen po tehnologiji ukradenoj u Švajcarskoj kod Žike Spasojevića u Institutu za fiziku Zemun, ali pogrešno montiran. U slučaju gađanja garantovani promašaj pri malom vjetru.
U tenku se vide neki "moji detalji" tako da sam bio u ovome tenku. Vide se naknadne popravke na elektronici neoriginalnim dijelovima. Mjenjani su osigurači u kutiji K1-M. Na idućoj verziji ove kutije k1-M, jedna verzija ove kutije između ove i Vihora tu su postavljeni automatski osigurači kao na razvodnoj tabli komandira i nišandžije.
Dijelovi koji su brunirani, a za koje sam tražio da budu zaštićeni cinkom, pa ofarbani u crno ovdje su naknadno ofarbani, ali u bijelo. Međutim, ova farba na ovom mjestu je mogla da dođe do silikonskih zaptivki, da se osuši na njima i sljepi sa drugim dijelovima, te da se zbog toga pokidaju zaptivke.
Nepodešen položaj lijeve ručice na Komandnom bloku nišandžije mogao bi biti razlog ulaska vode ili prljavštine u tu ručicu i dovesti do zaglavljivanja okidača mitraljeza ili dlan prekidača. To se lako podesi sa tri vijka.
Sve u svemu, klasika. Fino.
Pozdrav
Vlado