brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
Last Login: Yesterday at 06:11:19 am
|
|
« Reply #1430 on: October 05, 2012, 08:10:11 pm » |
|
Rastureni tenk u pustinji nisam viđao. Izgleda kao velika bespomoćna kornjača. Dečko na topu je kao hitri ris. Onaj tko je rasturao ove tenkove u pustinji danas je umirovljenik i vozi se javnim prijevozom.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
|
« Reply #1431 on: October 05, 2012, 08:17:38 pm » |
|
Umirovljenik za koju godinu. U ovom mom gradu idem do posla pješke 15 minuta, autom pola sata, a autobusom deset minuta. A kad odem na posao kružim deset minuta da nađem parking i isto toliko kad se vratim kući. A autobus ide svakih pet minuta, a imam plaćene troškove prevoza u punom iznosu. Pozdrav za PČŠ Vlado
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login: Yesterday at 12:07:03 am
|
|
« Reply #1432 on: October 05, 2012, 08:38:08 pm » |
|
Zar ono nije mašina za mlevenje oraha?
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #1433 on: October 05, 2012, 08:39:38 pm » |
|
Mogu se sa onim mleti i orasi, ali ispadnu malo masni. Ovo je bio spas za sve tenkiste.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login: Yesterday at 12:07:03 am
|
|
« Reply #1434 on: October 05, 2012, 09:02:34 pm » |
|
I sada je spas, kada se gađa PKT-om na poligonima.U pravoj borbi i da ne govorimo. Do sada nisam sreo za vojnika korisniju spravu. Ne znam da li ovako nešto postoji i za punjenje okvira automatske puške u pešadiji. Ako ga nema treba ga izmisliti.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login:December 12, 2024, 09:31:34 pm
|
|
« Reply #1435 on: October 05, 2012, 09:22:01 pm » |
|
Нешто слично сам видео за пуњење оквира аутомата "Калико". Оквир је ваљкаст при чему се меци у њему слажу у спиралу и на оружје се поставља одозго, паралелно оси оружја. Меци се "сипају" у сабирни левак пуњача на исти начин као и за овај митраљез, а он их обрће и слаже у оквир како треба.
|
|
|
|
|
|
|
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
Last Login: Yesterday at 06:11:19 am
|
|
« Reply #1436 on: October 05, 2012, 09:32:55 pm » |
|
Postoji sličan mlinac i za MG 42, M 53. Sve je to nekad bilo u skladištu a opisano je u pravilima.
|
|
|
|
|
|
|
HrcAk47
stariji vodnik
Last Login: Yesterday at 11:10:31 pm
|
|
« Reply #1437 on: October 05, 2012, 11:12:56 pm » |
|
Hvala Vlado. Relativno sam nov ovde... iako nemam formalnog vojnog obrazovanja, trudim se
|
|
|
|
|
|
|
Rocker
stariji vodnik I klase
Palubin savetnik za hardver
|
|
« Reply #1438 on: October 06, 2012, 02:01:00 am » |
|
Postoji sprava i za punjenje okvira puške. Video sam to u emisiji "Dozvolite" još u prošlom veku. Meci se poređaju na neku šinu, ali ne kao ovde zbrda-zdola, nego onako kako stoje u okviru. Na dno te šine se postavi okvir, a onda jednom velikom ručicom-polugom, meci se nabiju u okvir za delić sekunde. Pominjalo se čak i da to može da nosi svaki vojnik sa sobom jer se jednostavno rasklapa i sklapa. Čak su se dva vojnika takmičila u punjenju okvira, s tim što je onaj koji je koristio tu spravu prvo morao da je raspakuje iz marševskog položaja (zaboravio sam gde ju je držao), da je spremi za upotrebu i tek onda da je upotrebi. I opet je bio brži i to znatno, iako ovaj drugi nije zabušavao. Punio sam i ja okvire, hiljade njih na gađanjima i prilično sam se uvežbao, pa znam da se isti i ručno mogu vrlo brzo napuniti, ali ova sprava to odrađuje neverovatnom brzinom. Možda neko zna nešto više ili ima snimak ili bar fotografiju. Bilo bi zanimljivo ponovo videti to čudo.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #1439 on: October 06, 2012, 09:56:06 am » |
|
Za gađanje na školskim stelištima koriste se umetnute cijevi. To su cijevi smanjenog kalibra koje se umeću u originalnu cijev. Za gađanje na otvorenim školskim tenkovskim strelištem sa tenkom M84 i T72 koristi se umetnuta cijev 2H35. Kalibar je 14.5 mm.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Umetnuta cijev se stavlja na u zadnji dio topa tenka i spaja na električnu instalaciju tenka. Vrsta zrna na komandnoj tabli računara se prebaci u VEŽB.
Rezultati gađanja sa ovakvim načinom gađanja nisu uvijek dobri. Čest je problem saosnost ose topa i ose umetnute cijevi, te dolazi do odstupanja u tačnosti gađanja. Naročito kod proširenja ležišta zrna.
Ovu umetnutu cijev pravi firma OAO Zid iz Kovrova iz Rusije. Poznata je po tome što pravi i rakete koje se ispaljuju iz topa novijih verzija tenka T72.
Za gađanje u zatvorenim školskim strelištima koriste se umetnuta cijev koja je u stvari modifikovana PAP-ovka. Radi na istom principu kao i ova prethodna, s tim da ima manji kalibar i dosta manje, vježbovno, zrno. To zrno je dosta loš i brzo urađen projekat, te su veoma česta zaglavljivanja i lom ovog zrna. Za JNA ovu umetnutu cijev je pravio ZCZ Kragujevac.
|
|
|
|
|
|
|
|