PALUBA
June 04, 2023, 11:49:24 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, Dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 463   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 1946836 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Sailor
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 750« Reply #15 on: September 16, 2008, 10:49:03 pm »

Одличан топик Брокеру, врло исцрпно обрађена тема о тенку М-84.

                  Имао сам нажалост прилику да осјетим његово дејство на сопственој кожи, па знам колико је ово захебана машина.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 334


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #16 on: September 16, 2008, 10:57:23 pm »

Hvala. Smiley

Srećom nisam imao to "zadovoljstvo", mislim da ga osetim na svojoj koži. To si verovatno doživeo kao pešadinac, ako smem da pitam jel si bio ranjen ili je zviždalo oko glave.

Nego šta ti misliš o (kako sam ja to nazvao) fenomenu prvog metka, pošto znam da si iskusan borac.
Logged
Sailor
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 750« Reply #17 on: September 16, 2008, 11:17:20 pm »

Quote
To si verovatno doživeo kao pešadinac, ako smem da pitam jel si bio ranjen ili je zviždalo oko glave.

          Као пјешадинац наравно. :)Избацила ме граната која је погодила испод грудобрана ван рова, као крпену лутку.Касније сам сазнао да је била четворка, коју су довукли да пронађе наш 55 који им је бургијао прве редове...спомињао сам то негдје.Пошто га није могао уочити, пуцао је насумице тамо гдје је мислио да се тенк налази.

               Нијесам имао спољне повреде, сем посјекотину на руци, благи потрес мозга и пљувао крв следећих 15 дана. Grin

     
Quote
Nego šta ti misliš o (kako sam ja to nazvao) fenomenu prvog metka, pošto znam da si iskusan borac.

           Нијесам био тенкиста, али јесам артиљерац.Сви осјећају узбуђење наравно, ко и са првом женском уосталом. ;)Коме може бити свеједно тамо гдје се гине.Ја сам послије првог метка мислио да сам ослијепио, јер смо први плотун испалили по ноћи.Чини ми се да је прошло јако дуго док нијесам поново прогледао.Мислим да је читава батерија то помислила. Grin

            Послије је већ то ишло својим током...

             

                 

                 
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 334


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #18 on: September 16, 2008, 11:25:44 pm »

Quote from: Sailor
спомињао сам то негдје...

Da sećam se pominjao si u topicu galerija tenkova T-55. Hvala Bogu ipak si dobro prošao.

A za fenomen prvog metka, da mislio sam uopšteno, ne samo vezano za top tenka.
Logged
Koja
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 92


« Reply #19 on: November 02, 2008, 02:49:59 am »

Eh napokon tenkista ! Imam neka pitanja za tebe bajo:

1. Koliko ste bili snabdeveni retifikacionim nisanima i koliko cesto ste radili retifikaciju
2. Koliko ste cesto radili mehanicko nulovanje a koliko cesto elektronsko nulovanje
3. Da li vam je bilo dozvoljeno da po prijemu nove ture municije izvrsite popravke koje bi uneli u racunar SUV-a

kako si zadovoljan sa SUV-m ako si bio na M-84 a kako ako si bio na T-72B.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 334


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #20 on: November 02, 2008, 05:02:27 am »

Evo da nastavimo ovde o četvorci.

1. Jako slabo, imali smo jedan ispravan ortoskop za top u čitavoj brigadi (i to se dobijao uz potezanje debelih veza Smiley), često smo primenjivali upucavanje sa koncem i tovatnom mašću na usta cevi Smiley, za PKT nešto bolja stvar. Imali smo u bataljonu jedno dva komada. Najgora stvar je što su to jako osetljive stvari, a ranije generacije ga nisu držale u njenoj ambalaži, pa su svi upropašćeni. Koliko smo često radili, nije bilo pravila za tim, kada su odstupanja velika odradi se retifikacija. Na liniji smo radili samo korekciju vatre pomoću pomoćnih strelica.

2. Nulovanje sistema postoji samo elektronsko. Ustvari nulovanje postoji u polustabilizaciji i u punoj stabilizaciji, ali je uvek elektronska. To je izjednačavanje napona končanice između anode i katode, znači navodi se potenciometrima da se polovi izjednače i da končanica bude "mirna", to smo radili često. Mehanička rektifikacija, verovatno si na to mislio. Mehanička rektifikacija se radi sa zakočenim ogledalima po visini i pravcu na 1.600 metara. Jako je bitno uraditi je jednako kvalitetno, zato što kada otkaže elektronika, a toga je bilo, prelazi se na mehanički režim gađnja. E tu se tek vidi ko ima "sluha" da gađa i nešto pogodi. Često se događalo zbog nemara vojnika kada se elektronika isključi, da zaborave pre toga da zakoče ogledala, to obično prouzrokuje velike štete na nišanskoj sparvi i onda isto preostaje dejstvo u mehaničkom režimu rada, gde je top upucan na 1.600 metara a ostalo je sve korekcija vatre.

3. Jeste, bilo name je dozvoljeno, (ne znam zašto bi nam zabranjivali) mada to nije niko radio. Kako u najavi nismo nikada imali protiv tenkovsku borbu gde se traži velika preciznost i gde se ne tolerišu ni najmanja odstupanja na velikim udaljenostima za takvim stvarima nismo imali potrebe. Nekih petnestak dana dok sam bio na tuđem tenku brljavio mi je računar, jednostavno sam ga iskonektovao i radio bez njega. Već sam to pominjao negde, kada je sve ispravno na četvorci to je stvarno dečija igra pogoditi nešto, kada počnu zastoji i kvarovi prelazi se na različite pomoćne režime rada kojih ima stvarno dosta, od poluautomatskih do potpuno ručnih režima, e to je već problem.

Sve u svemu mogu reći da sam zadovoljan SUV-om na četvorci.
« Last Edit: November 02, 2008, 05:16:22 am by Broker » Logged
Koja
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 92


« Reply #21 on: November 15, 2008, 04:55:08 am »

Kada uzmes u obzir sveukupno svoje iskustvo na SUV tenka M-84 mislis li da je ostavljanje male stare
nisanske sprave "stadiometriske kako kazu" kao na T-55 bio ispravna postupak kod rusa na njihovim T-72 starijih tipova kavi su bili i kod nas. Inace jasam se stalno svadjao sa ljudima sa T-72 koji su uporno hteli da i dokazu da je SUV (mada on to nije bio u rangu sa M-84, jer rucno unosenje pih bezveze) na T-72 pouzdaniji. Sada na modernijim tenkovima kada imas mogucnost da i komandir i nisandzija prakticno skoro isto mogu da gadjaju to vise nije vazno ide se na ono dve sprave dva gadjaca svako svakom rezervni kanal.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 334


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #22 on: November 15, 2008, 07:08:42 pm »

SUV T-72 je jedino bolji u jednom slučaju. To je kada SUV na četvorci izvrši laserovanje cilja a u pokretu je (npr. ide frontalno prema cilju 25 KM/h), kod četvorke se unešena daljina u računar ne koriguje a on se približava cilju (znači cilj postaje bliži, a izmerena daljina ostaje ista), dok kod T-72 se ta daljina oduzima. Kada uzmemo u obzir da je odabir municije pao na podkalibarnu (početna 1.800 m/s) to i nije baš veliki propust ali ipak jeste propust. Kao što sam napomenuo, ja lično nisam imao protiv tenkovsku borbu, tako da nije bilo potrebe za tolikom preciznošću.

Sve u svemu SUV kod četvorke je dosta bolji od SUV-a kod T-72, u tu reč bolji ulazi i to da je mnogo lakše raditi sa SUV-om na četvorci nego na T-72, znači bespotrebno je komplikovaniji. Evo samo jednog primera, nisandžija kod T-72 sa jednom strelicom vrši laserovanje cilja a sa drugom vrši nišanjenje i gađanje, što kod četvorke nije slučaj, sve se radi sa jednom končanicom. Što se tiče pouzdanosti, to su samo priče, ništa više.

Što se tiče dejstvovanja na tenku M-84AB i AB1 tu ravnopravno mogu dejstvovati i k-dir i nišandžija. Na M-84 i M-84A, k-dir jedino može da preuzme komande i da navede nišandžiju na cilj, ali ne može da dejstvuje. Takođe i vozač kod stare četvorke može u jednom sluačju da preuzme komadu ali samo nad kretanjem kupole po pravcu. To je slučaj kada posada prinudno napušta tenk kroz prinudni izlaz, u tom slučaju vozač dovodi kupolu u takav položaj da nišandžija i k-dir mogu napustiti tenk kroz prinudni izlaz koji se nalazi ispod vozačevog sedišta.

Moje mišljenje da je naš SUV (i na staroj četvorci) dosta dobar, nama je potrebna bolja oklopna zaštita, a to je ništa drugo do što boljeg reaktivnog oklopa. Da bi se postavila jedna tona reaktivnog oklopa potrebno je pojačati motor za najmanje 100 KS, to sve iziskuje više novca, a kada je reč o novcu tu već vojnik prestaje da se pita.

Mi smo imali rešenja kako da poboljšamo oklopnu zaštitu tenka bez upotrebe reaktivnog oklopa (naravno da ne bi bio efikasan kao sa reaktivnim oklopom, ali kada nema kiše dobar je i grad Smiley), nažalost niko nije imao sluha bar da sasluša naše predloge koji su proistekli iz iskustva a ne iz teorije. I što je najzanimljivije cela ideja o poboljšanju oklopne zaštite bi bila izuzetno povoljna. Drugim rečima gospoda se ne bi puno potrošlila, i onda svatiš da si u celoj priči ti potrošna, modularna i jako jeftina roba.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #23 on: November 16, 2008, 03:27:12 pm »

Ево га један лепотан на првомајској паради далеке 86-те,или беше 87-ма...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* 1.jpg (315.11 KB, 640x436 - viewed 759 times.)
« Last Edit: July 25, 2010, 11:37:47 am by Broker, Reason: ubačena slika u atačment » Logged
Koja
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 92


« Reply #24 on: November 18, 2008, 02:42:06 am »

Eto posle toliko godina odgovora.
A ja sma se pitao kad sam polagao SUV za M-84 zasto je profesor stalno insistirao da kad ase gadja pokretan cilj laserujes jednom (da nezavisna sprava kao se zovu ovog tipa) odradi svoje i cev ode u drugu osu od sprave a onda i odman i drugo laserovnanje pa tek onda pucas. BLAGODARIM NA ODGOVORU.

iNAC SPRAV JE PO DANASHNINJIM SVETSKIM NORMAMA NEPRECIZNA JER JOJ PRIBLIZNA TACNOST 1 HILJADITI na 2000 m a nove sprave imaju upola mnaju gresku. Licno mislim da normalnim daljinama kave su na nasem terenu to veze nema. POTPUNO sii u pravu ima samo dve mane:
1. Neopornost na mine zbog karusela na podu
2. Slab oklop uosteno
Moze se reci i da je mana sto vecina korisnika ne koristi najnovije ruske APFSDS projektile vec jako stare koji se bas i ne odlikuju nekom probojnoscu u avremenom svetlu gledanja.
Mozda je i mana nedostatak upravljanja mitraljeza 12,7mm  bez izlaska iz kupole.

A stpo se tice dodatnog oklopa i raznih vrsta dinamcike zastite i aktivnog oklopa ima ono cudo dovoljno snage. Velike brzine tenka u ratu su samo fantazija inzenjera.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 334


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #25 on: November 18, 2008, 03:24:45 pm »

Što se tiče ponavljanje laserovanja, sve zavisi kako se cilj kreće, ako cilj ide ka tebi frontalno onda je potrebno laserovatni više puta. Cev izlazi iz svoje ose kada si pozvao granatu jel dolazi na svoj ugao za punjenje, po punjenju projektilom cev se varaća tamo gde ti nišaniš.

Ako se cilj kreće po pravcu, onda pre laserovanja uključi na KBN-u preklopnik preticanje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pošto se izvrši laserovanje, znači računar je dobio daljinu do cilja, sada je potrebno da se odredi brzina kojom se cilj kreće. Da bi računar dobio tu informaciju po laserovanju (uz predhodno uključen preklopnik preticanje) treba pratiti cilj končanicom otprilike jednu do jednu i po sekundu, tako računar dobije info o brzini kretanja cilja. I sve ostalo odradi sam računar jel ima sve informacije, daljinu i brzinu kretanja cilja. Iskusni tenkisti ovaj preklopnik preticanje i pri gađanju cilja u pokretu i ne koriste, već sami vrše korekcije.


Za podkalibarne projektile se opet ne pitamo mi, zar ne, takođe i za dejstvovanje k-dira iz PAM-a iz unutrašnjosti tenka (tako je dosta k-dira poginulo), se ne pita vojnik, znači opet je novac u pitanju. Svako bi naravno voleo da u svom OT-u ima što probojniji podkalibaran projektil kakv je ruski najnoviji, a i Ukrajinci su radili isto na tome sa tim da oni polako ali sigurno sve više koriste cev topa u kalibru 120 mm, da bi se usaglasili sa NATO standardima.

Što se tiče oklopa i snage motora, ima on snage, ali baš sam učestvovao (kao radna masa, fizikalija, vožnja Smiley) u testu na četvorci tako što smo tenk opetretili sa jednom tonom reaktivnog oklopa i vozili taj tenk neprekidno sedam dana i noći. Stajali smo da dospemo gorivo i aditive (naravno učestvovalo je nas više, nas sedam je vozilo, te smo se menjali), i čim se malo ohladi tečnost za hlađenje npr. onda se dolivalo, ako je pritisak motornog ulja u vožnji manji ili je temperatura motornog ulja veća (to uglavnom ide jedno sa drugim) onda se dolivalo i motorno ulje, naravno dolivalo se i pogonsko gorivo. Transmisiono ulje nismo dolivali. Tu su bili i mehaničari koji su u tim pauzama merili kompresiju motora i uporedjivali sa podacima od predhodnog stajanja, svi podaci utroška motornog ulja, utroška pogonskog goriva, temperature, pritisci i ostalo su beležena. Na kraju sedmog dana uparkirali smo tenk u radionicu i kada se sledećeg dana ohladio mehaničari su otvorili motor da izmere stanje stublina, klipova, klipnjača, radilice i ostalih delova koji su bili najizloženiji habanju. Kasnije su inženjeri izračunali da treba dodati motoru 100 KS, samim tim je i zapremina motora povećana, i sada je motor imao ukupno 1.000 KS (735 kW). To je manje više ustvari prvi tenk M-84A.
Neko moje razmišljanje je da se sa kvalitetnijem motornim uljem te prepravke mogu i izbeći. Znači motorno ulje koje dugo zadržava svoj viskozitet a sa druge strane je retko i samim tim više protočno nego ulje koje smo koristili.

I da napomenem, da je ovo bila ekstremna vožnja i tako se na bojištu nikada ne vozi. Tu si potpuno upravu. Te bajke išao sam na liniji 50 km/s i nešto sam pogodio su bajke za mog sina koje mu ponekada pričam pred spavanje. Ustvari gde bi ti išao više od 20-25 KM/s, pa i to je bila retkost. Drugo je kada se maršuje u koloni, onda smo ih terali malo brže, ali samo kada smo maršovali na mekoj ili rastresitoj podlozi, kada je u pitanju asfalt onda smo išlo prilično lagano, jer je tenk sa svojih 42.5 tone na asflatu ponašao jako nestabilono, gore nego na ledu (bilo je puno sletanja sa asfaltnog puta, na svu sreću bez ozbiljnijih poseldica), i ako se gusenice maksimalno zatežu. Gusenice sa metalno gumenim šarnirom nisam imao prilike da isprobam, ali sve u svemu tenk nije za asfalt.

Imam jedno pitanje Kojo, jel si ti tenkista, i u kom svojstvu si tenksita ako jesi, ako mnogo pitam, pravi se kao da ova rečenica ne postoji.


* 2.jpg (95.34 KB, 596x452 - viewed 709 times.)
« Last Edit: July 25, 2010, 11:39:12 am by Broker » Logged
Koja
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 92


« Reply #26 on: January 21, 2009, 07:41:55 am »

Izvini sto ovako kasno odgovaram dugo nisam bio na sajtu.

Nisam tenkista artiljerac sam uslovno receno.

No polagao sam prakticno celokupno gadjanje u okviru predmeta Sistemi Upravljanja Vatrom

Pocevsi od diferecijalnih jednacina leta projektila pa nadalje.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 334


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #27 on: January 24, 2009, 09:09:59 pm »

Pa vidim iz pitanja da si upucen u SUV i u neke elemente tenka, a i u topicu "Iz cega ste sve pucali":
https://www.paluba.info/smf/opste-diskusije/iz-cega-ste-sve-pucali/15/

si naveo da si dejstvovao posredno iz T-55. Bas odavno nisam cuo da je neko imao posredno gadjanje iz tenka, ustvari u zadnjih dve decenije se i ne gadja posredno iz tenka na obuci. Kada si imao gadjanje posredno iz T-55?
Logged
Koja
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 92


« Reply #28 on: January 26, 2009, 03:05:21 pm »

Bilo je to 1985 ili 1986. godine. Takodje sam gadja posredno u istm periodu isa M36.

Garantujem ti daje takav oblik gadjanja primenjen BAR JEDNOM za vreme rata.

Zapadno od Drine i nije bilo nijedno od ona dva orudja gore nego trece, slicno u biti.

Sa tesko procenljivim uspehom ali mozda ...
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 334


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #29 on: January 26, 2009, 06:34:39 pm »

Ne, ne nisam rekao da se tako nije dejstvovalo u sukobima, jeste, naručito pri nedostatku artiljerije. Ali u zadnjih šta znam jedno 15-tak godina (od `91. pa na dalje...) na obuci tako gađanje se nije izvodilo.

Tenk M-84 ima isto jako dobrih mogućnosti da dejstvuje posredno, čak je ima i jako dobar domet kada je tenk idealno postavljen.
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 463   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 22 queries.