Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
|
« Reply #1510 on: October 19, 2012, 09:42:23 pm » |
|
Na ovoj varijanti tenka T72, a koja se zove M-84AS Rusi su, a ko bi drugi, napravili sve što je na tenku, pa i elektroniku vođenja ove rakete.
Malo mi je glupo to što se piše o jednom komadu tenka, i eventualno nekih pokušaja oko toga, a kojima su date drugačije oznake da bi se dobio dojam da ima više nekih verzija.
Došli Rusi u TRZ Čačak napravili nešto što je neko nazvao "Serbian M-84AS". I onda je to ponuđeno na prodaju kao modifikacija M84. Tu je karakteristično za ovaj jedan komad tenka samo otvor na kupoli za nišansku spravu. Kod ruskih tenkova na kupoli postoje posebni otvori za dnevnu nišansku spravu i noćnu nišansku spravu. Na M84 bio je (ima, postoji) jedan otvor na kupoli za integrisanu dnevno noćnu nišansku spravu. Taj otvor na M84 ima bazu sprave (mjesto gdje se montira nišanska sprava) istu kao baza noćne nišanske sprave na ruskim tenkovima T55 i T72. I po tome se razlikuju kupole na M84 i tenkova serije T72. Ostalo su sitne razlike. Govorim o kupoli.
Ovo je urađeno u TRZ Čačak. Uradili Rusi. Njižnji Tagil. U TRZ Čačak rashoduju tenkove M84 jer ne mogu (ili ne znaju) da ih poprave. I sad iz TRZ Čačak izađe ovakav tenk.
Pa TRZ Čačak je dao potvrdu (napismeno) da se 13 tenkova iz Vranja ne mogu popraviti i ti su tenkovi pretjerani u Smederevsku Palanku na čerupanje. I sad iz te firme izlazi "Serbian M-84AS".
Malo nerealno.
Jedinicu u Vranju popunjavaju sa T72. Šta će biti kad se i ti T72 poprave. Popuniće ih sa T55.
U toku "Član 11" sam popravljao i vraćao u jedinicu tenkove M84 sa ulaznom rupom na kupoli prečnika 15 cm. Sa uslovima kakvi su bili tada. I dovodio ih u 100% funkcionalno stanje i u traženu tačnost sistema upravljanja vatrom.
A ovi u TRZ rashoduju u mirnodopskim uslovima 13 tenkova M84. I prave "Serbian M-84AS".
Kad bi se još malo raspitao možda bi ovaj broj tenkova bio veći.
Nešto tu ne štima.
Ni Kuvajćani nisu nasjeli na ovu prevaru.
A što se tiče Wikipedije, tamo piše da u Siriji ima tenkova M84.
Prije dva tri dana sam pisao o termooblozi na topu tenka T72, a koji je prikazan na sajmu naoružanja u Beogradu, 2007, 2009 i 2011 godine. Ni tu nešto ne štima. Promjena ljuljajućih i trzajućih masa topa. Pa to su ogromne promjene u dinamici topa i kupole. Nije se mogla navući abrazura na top, a i vidljivi su tragovi koji ukazuju da taj tenk nije gađao sa tom modifikacijom. Ni to nisu napravili kako treba. Pokušaj prevare je opet neuspio.
Ja nisam nasjeo na ovu prevaru.
S poštovanjem
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login: Yesterday at 09:32:04 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
|
« Reply #1511 on: October 20, 2012, 11:48:46 am » |
|
Modernizacija tenka M-84 Sredinom devedesetih sa mojim prijateljima iz Bosne boravio sam u jednoj ex Ruskoj državi i imao priliku da nešto saznam o T-80U.
Na ovaj tenk se od 90 god. pored turbine 0d 1250ks ugrađuje i sistem koji iz topa ispaljuje rakete Refleks KUV9K119M. Pošto nije moj fax ali su mi pričali o sistemu Iriš i kobra i mogućnostima koje oni nude kao prilično dobra zamena za naš SUV koji su oni imali prilikom testiranja M-84 ali ga nisu kopirali nego su svoje sisteme poboljšavali na osnovu njegovih rešenja.
Ne treba nikoga kritikovati ako uzme rusku kupolu koja svakako ima prednosti i stavi je na M-84 ali da to ne bi bila prosta reprodukcija sistem se mora dopuniti sa novim dostignućima kako bi bio prepoznatljiv i prihvatljiv za kupca.
Mi još uvek imamo VTI koji ima dobre resurse i koji bi mogao doprineti da se naša Vojna industrija pokrene i od proizvođača municije, lovačkog naoružanja i ponekog prototipa postane pokretač naše mašinske i elektro industrije. Dok se to ne desi mi ovako možemo ćaskati! Pozdrav!
|
|
|
|
|
|
|
Rocker
stariji vodnik I klase
Palubin savetnik za hardver
|
|
« Reply #1512 on: October 20, 2012, 01:49:28 pm » |
|
Pa TRZ Čačak je dao potvrdu (napismeno) da se 13 tenkova iz Vranja ne mogu popraviti i ti su tenkovi pretjerani u Smederevsku Palanku na čerupanje.
Stoje tamo u kasarni već neku godinu, niko ih ne dira. I meni je bilo čudno šta će 84-ke tu kad se tamo nalazi samo gvožđurija za topionicu - razna sitnija artiljerija (nisu im čak ni cevi pokrivene), Prage itd.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #1513 on: October 20, 2012, 01:57:17 pm » |
|
Dakle, ipak su tamo. U Smederevskoj Palanaci.
|
|
|
|
|
|
|
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
Last Login:February 16, 2023, 08:29:39 pm
|
|
« Reply #1514 on: October 20, 2012, 02:28:24 pm » |
|
Znam dobrog čoveka i majstora, koji bi iz tih 13 bar 11 usposobio. Samo šteta što ga neznaju motovirati.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #1515 on: October 21, 2012, 01:18:37 pm » |
|
Postoje različiti načini motiviranja.
$$$ € € € €
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
|
« Reply #1516 on: October 21, 2012, 01:25:25 pm » |
|
Ma šta te briga Vlado, ako neće niko sa ovih prostora to malo da se ispruži, ne brini, ima van granica Balkana ko to sigurno hoće.
I ovako što se tiče OMJ-a u svim ex YU državama se ne piše dobro. Vidite li šta rade od Slovenije preko Srbije do Makedonije.
Ne mogu da verujem, Slovenci modernizovali T-55, malte ne u rangu je sa M-84, pa ga onda konzervirali. Naravno da nije to do Slovenaca, niti Hrvata, Srba ili Makedonaca, zna se odakle duva vetar.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #1517 on: October 21, 2012, 01:30:00 pm » |
|
To što su Slovenci modifikovali svoje T55 može biti i dobra stvar. Zaposlili su svoju vojnu industriju, napravili nešto što bi mogli da prodaju u inostranstvo, ispitivali na svom terenu, popravili nedostatke i krenuli u akciju prodaje rješenja u inostranstvu. Možda se nešto i zaradi od tog posla.
Sa tom će finansijskom injekcijom njihova vojna industrija moći opstati neko vrijeme.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Boris P
zastavnik
Last Login:December 28, 2023, 10:02:35 am
|
|
« Reply #1518 on: October 21, 2012, 01:39:36 pm » |
|
Pa šta i da su ih konzervirali, smatram da je kinta koja će moći da se dobije od prodaje modernizovanog T-55 veća nego topljenje u jednoj železari.
Uvek će da bude egzotičnih zemalja u kojima će T-55 da bude jako poželjno oružje.
Slab sam poznavalac T-72/84, ali ljudi moji, pa gde na takvom tenku da se izgubi lova to je i uz manje ozbiljne modifikacije perfektna borbena platforma.
Ježim se od pomisli da se i to topi i prekiva a sve zbog demokratičnosti teritorija, FUJ.
Lepo je neko napisao "Sloboda KOŠTA".
Pozdrav svima.
|
|
|
|
|
|
|
proxy1969
potporučnik
Last Login:November 20, 2024, 07:23:38 pm
|
|
« Reply #1519 on: October 21, 2012, 05:19:13 pm » |
|
Kao što i piše evo je jedan dio materijala snimanog u reklamne svrhe, a negdje oko 4.90 min pa nadalje ima dosta dobra snimka vožnje M-84 po poligonu: P.S. kad sam ja pitao zašto se ovaj jedan "vozika" s kupolom naopako, rečeno mi je da je taj odstupnica
|
|
|
|
|
|
|
|