Od jutros sam bio na nekom predavanju.
http://infosecurity.telegroup.ba/agenda.phpi pored mene sjede poznata faca. Drug i prijatelj. Nisam ga odavno vidio. Kraj njega njegov sin, a negdje u publici i moj sin.
Glavni konstruktor tenka Vihor. Jedan od glavnih konstruktora tenka M84. U dobrom je zdravlju. Bio je nešto gadno bolestan, ali je ponovo kao stari, samo je malo otegao stomak. Kao i ja.
Kasnije smo ostali na ručku u Hotel Bosni u Banja Luci. Malo pričali o tenku. Sjećanja i uspomene. Pričali malo i o Vihoru. Pričao mi je kako je ispitivao prototip Vihora na Manjači pored Banja Luke 1989 godine, o ispitivanju termovizijske kamere na tenku itd.
Pitam ga bi li ponovo radio na tenku, tamo negdje na nekom žutom pjesku u Africi ili Aziji. Sad imam dobar posao, državna firma, redovna plata, stalno se negdje ide po svijetu, Evropa, Amerika. UPS, Cisko, wireless, server, ruter, mreža, imam 2600 računara u mreži za koje sam nadležan, itd. Lagan posao. Ne misliš valjda da bi radio za četiri do pet hiljada eura negdje u nekoj pustinji. Pa nisam lud. Imao je dosta ponuda od raznih firmi koje su nekad radile tenk da pređe kod njih. I reče mi da ima dokumentaciju tenka Vihor kod kuće, jer je uglavnom crtao, pravio i pisao kod kuće. Dakle, dokumentacija postoji.
Tu oko nas neke mlade snage iz moje firme. I moj sin. I kažem mu da im objasni kako se je nekad radio magistarki rad, jer je moj sin nedavno magistrirao. A on je završio srednju mašinsku, završio zanat kod svog oca, poznatog banjalučkog sajdžije, pa završio elektro fakultet. Tad se uz magistarski polagao i praktični rad (magistrirao je 1980 godine), a koji je odbranio praktičnim radom na VTI-ju. Četiri godine je radio magistarski.
Naiđe i još jedan drugar koji je nekad sa nama radio, nosioc projekta Stražilovo, balistički artiljerijski računar, a kasnije je vodio projekt tenka za Indiju. Sada profesor u jednoj banjalučkoj školi. Tako da smo se sastali nas nekoliko bivših tenkista.
Malo evociranje uspomena.
Pozdrav
Vlado