Ko što vidim, dvije radio stanice. Ali to se ne vidi po tenku unutra, nego po tenku sa vana. Fino. Malo je nagurano mjesto komandira. Ipak ništa bez Čajevca. On ostaje u teku vječno.
Ponovo vidim neke starješine iz JNA. Nisam ih vidio (sliku) još od JNA.
Vide se modifikacije Iskre, CEO, sadašnje Fotone, SUV. Tadiran radio oprema. Mogla bi ići i za Kuvajt, ali samo da nije iz jevrejske države. Odlićna je. Na kupoli je sistem za rano upozoravanje obasjanosti laserskim zrakom. Ovo su Slovenci nudili u Kuvajt 1996 godine, ali nisu prodali. Sličan sistem su nudili i iz Instituta za fiziku Zemun, ali ni to nije prošlo. Na svu sreću. "Stručnjaci" iz Instituta za fiziku Zemun, a koji održavaju sada tenkove M84 u Srbiji, su nakačili ovaj sistem za rano upozoravanje na napon 10 volti, a koji služi samo i jedino kao referenca sistema tačnosti A/D konverzije u tenku. Napon nije za napajanje nekog uređaja u tenku. Stabiliše se unutar 10 mV, a inače je stabilisan svo vrijeme unutar 1 mV. I dođu, ne znam kako da ih nazovem, i nakače na njega napajanje ovog sistema. Pregrijan dio, pregrijan A/D konvertor itd. Trajno uništen sistem tačnosti gađanja. Sad ti "stručnjaci" održavaju tenkove u Srbiji. Ne bi im dao da mažu crnom kremom za cipele točkove tenka, a što se inače radi kod smotri. Da mi je samo vidjeti kako održavaju te tenkove.
Kad sam vidio u Kuvajtu šta su uradili, **bo sam im sve po spisku. Rekao sam im: "Koji ste vi idioti, ko vas pusti u tenk". i da ne nabrajam više.
Na ovom dokumentu se vidi "postrojavanje" municije, ovdje na slici TF zrno, a na strani 26. Nije mi poznat razlog takvog postrojavanja. Je li to neki lokalni način popune tenka ili slika za slikanje kao što ima u svakoj vojsci, a radi prikupljanja poena kod nadređenih. Standardni način rukovanja sa municijom je vađenje jednog po jednog zrna iz sanduka, montiranje upaljača i prebacivanje u tenk. Ovo je nepotrebna manipulacija sa municijom. Obično dođe kamion sa municijom pored tenka, na kamionu se pripremi zrno i ubaci u tenk. nema potreba, ako kamion još kome ne treba da se iznose sanduci iz kamiona, pa se po pražnjenju sanduka vraćaju u kamion. Tu je bitna težinska oznaka zrna, da sva zrna budu istih težinskih oznaka zbog rasipanja na meti, a i temperatura zrna.
Sve ove tenkove M84 u Sloveniji sam nekad održavao. U svakom ima još moj potpis sa datumom rada. Neke su slike iz Vrhnike, koliko me sjećanje služi.
Ali Pivka,

ne smijem komentarisati, ima maloljetnika na forumu.
Pozdrav
Vlado