Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
|
« Reply #1580 on: October 29, 2012, 08:35:53 pm » |
|
Ispitivali smo jedan od prvih komada tenka u Đuri Đakoviću. I jedna hidraulika vertikale je prestala da radi. I tražimo mi kvar, nema više hidraulika, vrtimo se u krug. Ne znamo puno o sistemu. I nakon sat, dva vidimo da je hidraulika vertikale izgorila unutra. Ali ne od napona ili struje. Nešto je spalilo. Tu se vrti više onih koji nam provjeravaju mamu i tatu nego nas koji radimo na tenku. Sabotaža. Ne radi vertikala. Dolazi ekipa generala. Neko je napravio sabotažu. I počinju mučne scene. Šta je bilo, ko je saboter, počinje užas. Frka, trka, panika. Analizom je utvrđeno da je nešto naliveno u ulje hidraulike vertikale. Počinje klasična Gestapo procedura. I nakon nekih analiza vidjelo se da je nako pomiješao dvije vrste ulja različitog porijekla u hidrauliku. Imali smo na raspolaganju ulje ruskog porijekla HUNT-S i američki Aerošel. Tada nismo znali da se ove dvije vrste ulja ne smiju mješati. Moglo je svako biti u hidraulici, ali se nisu smjele mješati, jer prave neki hemijski spoj koji nagriza uređaje koji se nalaze u hidauličkom ulju u hidraulici vertikale. Neko je to pomiješao. Radio klasično dolijevanje ulja u rezervoar ulja. Tada su neke službe saznale kako mi se zove čukun baba i šta sam jeo pet dana prije toga. Ovo sam napisao samo da predočim kako se radilo na prvim komadima tenka. Tako da o nekom ispitivanju PNZ obloge niko nije razmišljao. Pozdrav Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
|
« Reply #1581 on: October 29, 2012, 08:41:46 pm » |
|
Ovo sam napisao samo da predočim kako se radilo na prvim komadima tenka. Tako da o nekom ispitivanju PNZ obloge niko nije razmišljao. Ne prebacuje Vama konstruktorima niko (mislim i na SSSR konstruktore) što niste dobro obavili svoj posao do kraja, već samo diskutujemo o zaštiti tenka od naružanja za masovno uništenje.
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login: Yesterday at 09:32:04 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
|
« Reply #1582 on: October 29, 2012, 09:25:46 pm » |
|
Tenk je preskupa stvar da bi se na njemu testirale PNZ obloge. Ove obloge su osvajane i rađene po dostupnoj licencnoj dokumentaciji. Radila ih je Gazela iz Skopja u dosta lošim uslovima. Dok smo ispitivali nultu seriju na Krivolaku organizovali su nam obilazak gde smo se uverili u kakvim uslovima rade. Da li su kasnije dobili kakva sredstva ne znam možda, jer je u delegaciji bilo visokih zvaničnika koji su radili na projektu. Ko i mnogi drugi delovi i obloge su nakon osvajanja morale da prođu ispitivanja i potvrde zahteve navedene u TU kasnije PKP-ovima. To je ipak bila licenca sedamdesetih godina, istina dopunjavana je kasnije izmenama koje su povremeno stizale iz SSSR-a ili na osnovu našeg razvoja.
|
|
|
|
|
|
|
Boris P
zastavnik
Last Login:December 28, 2023, 10:02:35 am
|
|
« Reply #1583 on: October 29, 2012, 09:44:18 pm » |
|
Ja sm i rekao da je tenk bio sa oblogama, posebno unutar kupole-borbenog odelenja.
Mislim da ove nisu bile improvizovane.
Brigada u Jastrebarskom je bila vrlo moderno opremljena, jaka, sa kvalitetnim oružjem.
Vrlo je logično da je bilo olovnih ploča, verovatno odmah do čelika.
|
|
|
|
|
|
|
Rainer
mornar
Last Login:November 03, 2018, 02:35:09 pm
|
|
« Reply #1584 on: October 29, 2012, 10:00:02 pm » |
|
Ako obloga za osnovu ima olovni lim, svakako veoma smanjuje nivo zračenja, stoga je zaštita sigurno korisna i potrebna. Osim toga, tenk je po prirodi vrlo čvrsta stvar, pa verovatno može bez velikih problema da vozi na oko kilometar - dva od epicentra eksplozije od oko 20kt.
Tlak koji je posljedica eksplozije nuklearnog fizijskog oružja snage 20Kt, na visini od cca 700m iznosi ako sam dobro izračunao 34473.78 Pa u radijusu od 1700m od epicentra. Na žalost o tenkovima znam malo al mislim da bi se mogao nać netko ovdje tko može reći što bi toliki tlak napravio tenku o kojem se priča. Od ovih "običnih" nuklearnih oružja, puno veći problem od fuzijskog i fizijskog oružja, posadama tenkova bi predstavljalo neutrosko oružje, koje je za hladnog rata i bilo isključivo rađeno za borbu protiv oklopa. Dovoljno je reć da bi tenk samom svojom debljinom okopa smanjio razinu smrtonosnog gama zračenja i više od 10 puta, dok bi istovremeno zaštita od neutronskog zračenja bila umanjena za samo 2 puta. Dakle neutronske bombe su pravi neprijatelj tenkista.
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
Last Login:December 10, 2024, 11:22:46 am
|
|
« Reply #1585 on: October 29, 2012, 10:17:47 pm » |
|
Odavno je probijen taj "Hirošimski reper" od 20 KT snage. Od kada su razvijene fuzione (termonuklearne-hidrogenske) bombe, snaga im se računa od više stotina KT pa do nekoliko MT po bojevoj glavi. Osim udarnog talasa i radijacije, jedna od njihovih glavnih opasnosti je izuzetno velika temperatura koja se razvija tokom eksplozije. Ako bi tenk blizu epicentra nekako preživeo udarni talas i radijaciju, pitanje je šta bi bilo sa tenkom i posadom kada bi tenk bio izložen visokoj temperaturi. Čelik veoma dobro provodi temperaturu.
Mislim da te podatke niko neće zvanično objaviti, jer su podaci verovatno obeshabrujući.
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #1586 on: October 29, 2012, 10:25:41 pm » |
|
Mnogo šta od oružja nikada nije upotrebljeno, i bolje je što je tako, daleko bilo da nije. Međutim, dejstvo određenog borbenog sredstva lako se može računski modelirati i doći do zaključaka. Neutronsko oružje nikada, ali nikada, nije dostiglo stupanj uvođenja u naoružanje. Kako se raspao SSSR, svi su "naprasno" zaboravili da su ikada radili na ičem takvom. Najjača H bomba, mislim da je bila proizvedena u SSSR, i imala je proračunsku snagu od oko 75MT, ako se ne varam.
|
|
|
|
|
|
|
Rainer
mornar
Last Login:November 03, 2018, 02:35:09 pm
|
|
« Reply #1587 on: October 29, 2012, 10:36:54 pm » |
|
Neutronsko oružje nikada, ali nikada, nije dostiglo stupanj uvođenja u naoružanje. Na što točno misliš pod ovim "nije dostiglo stupanj uvođenja u naoružanje"?
|
|
|
|
|
|
|
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
Last Login:February 16, 2023, 08:29:39 pm
|
|
« Reply #1588 on: October 29, 2012, 10:39:15 pm » |
|
Mladi tenkista. Nadam se da če još biti tenkova u SV kad naraste.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
LPB
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
Last Login:December 10, 2024, 11:22:46 am
|
|
« Reply #1589 on: October 29, 2012, 10:43:24 pm » |
|
Mnogo šta od oružja nikada nije upotrebljeno, i bolje je što je tako, daleko bilo da nije. Međutim, dejstvo određenog borbenog sredstva lako se može računski modelirati i doći do zaključaka. Neutronsko oružje nikada, ali nikada, nije dostiglo stupanj uvođenja u naoružanje. Kako se raspao SSSR, svi su "naprasno" zaboravili da su ikada radili na ičem takvom. Najjača H bomba, mislim da je bila proizvedena u SSSR, i imala je proračunsku snagu od oko 75MT, ako se ne varam.
Čuvena "Car" bomba, snage 50 MT prilikom testiranja, a konstrukcija je teoretski dozvoljavala i čitavih 100 MT. Međutim, ta bomba je teško mogla ući u operativnu upotrebu, jer je bila toliko velika da je i bombarder Tu-95 mogao nositi samo jednu van unutrašnjeg prostora za bombe i to posle određenih prepravki. Najjače Ruske i Američke operativne bojeve glave su bile snage oko 25 MT.
|
|
|
|
|
|
|
|