Godine 1990 A.D. prikazan je tenk M84 u Pakistanu. Najbolji prikaz tenka u Pakistanu, a po izvještaju
nekih mojih prijatelja iz pakistanskih službi. Prikaz je bio tako dobar da je i Indija jako brzo nakon toga tražila prikaz. Poznato je da ove dvije zemlje imaju veoma sličnu istoriju i zahtjeve, kad nešto kupi jedna vojska, odmah to kupi i komšijska. Imaju suradnju preko
raznih službi. I nešto se oteglo oko potpisivanja ugovora sa Pakistanom, jer je već rađena isporuka Kuvajtu, pa su kapaciteti Đure Đakovića bili na maksimumu. Međutim, kapaciteti ostale vojne industrije SFRJ nisu bili u takvom položaju i mogli su ponuditi još projekata svijetu.
I Pakistanu je ponuđena modifikacija tenka T59. Rađena je u fabrici HRF, Taxilla, kasnije poznatoj kao HIT , pogledaj
http://www.defence.pk/forums/pakistan-defence-industry/35497-heavy-industries-taxila-weapons-guide-specifications.htmlFabrika se nalazi nekih tridesetak kilometara od Ravalpindija na sjeveru Pakistana.
Tada je Pakistan tražio neko rješenje za svoje tenkove T59. Na kraju je napravio modifikaciju koja se zove Al Zarrar. To je ogroman kompleks vojnih fabrika. Tu se prave razni topovi, haubice, tenkovi itd. Malo mi je bilo čudno što se u telefonskom imeniku u hotelu na dijelu Taxilla, daje popis svih telefona u fabrici, pa se navodi proizvodnja tenkova, topova, motora, haubica, itd. Imena, prezimena, šta rade, tako da se lako može shvatiti proces proizvodnje u fabrici.
I tamo je otišla jedna ekipa iz moje firme, koja je tamo bila 4 mjeseca i nije završila posao. Direktor firme ih sve povlači nazad, a meni prekida neke druge projekte na terenu i traži da se vratim u nazad, te nakon nekoliko dana odlazim sa jednim komercijalistom i optičarem u Pakistan. U fabrici sam radio 22 dana i od gole kupole uradio kompletnu montažu kupole i sastavio kupolu tenka sa svim djelovima. Nakon toga smo otišli sjeverno na poligon da ispitamo tenk. Ovo sastavljanje bi kraće trajalo da mi nisu sasjekli veliki broj kablova sa kranom kod montaže kupole na šasiju.
Pored mene su Kinezi iz fabrike u kojoj sam kasnije radio u Kini radili modifikaciju tenka T59 na tenk T69-II. Sreo sam ih kasnije u Kini.
Bilo mi je interesantno kad smo išli od Taxille do poligona prolazili smo pored prislušnog centra pakistanskih službi. Kilometri raznoraznih antena ogromnih dimenzija.
Tu sam ugradio u tenk T59 sistem upravljanja vatrom koji je prije toga ugrađivan u tenk T55 i koji se zove Igman. Tu je veliki dio elektronike koji se ugrađivao u tenk M84. Razlike su bile u balističkom softveru, kablaži, izvršnim elementima, interfejsu prema tenku, itd. To sam sve rješio i otišli smo na gađanje. Na gađanju se tenk nije baš dobro proveo. Ja sam gađao, ali to je bilo loše gađanje.
Nakon nekoliko mjeseci idemo ponovo na isto mjesto, ali ovaj put malo prošireni. Ide još jedan komercijalista i nišandžija. Moj komšija na spratu, vrata do mojih, a koji je bio nastavnik u ŠCOMJ Banja Luka, i ispitivao razne tenkove kao nišandžija. Vrhunski nišandžija.
Sad je gađao on. I opet isti rezultati. Tenk vraćamo u Taxillu, sistem demontiramo i pakujemo za vraćanje u Banja Luku, ali je negdje
nestao u transportu i nikad nije vraćen u Banja Luku.
Dolazimo kući i vršimo razne analize i ne možemo naći uzroke lošeg gađanja.
Nakon nekog vremena konstruišem neku test opremu za ispitivanje tenkova i slučajno nailazim na katastrofalnu grešku u balističkom softveru. Kombinacijom uslova gađanja dolazi se do uslova za stvaranje greške. Nakon ispravke greške u softveru sistem radi odlično.
Taj dan kad sam našao tu grešku druga ekipa, dio ovih koje je direktor vratio, radili su u Egiptu tenk T55 sa termovizijom. Javljam im da ima greška u balistici i da sačekaju da im pošaljem ispravljeni softver. Sa novim softverom imali su gađanje 100 % u metu.
Softver za tenk je modularan. Nisam provjerio da li u softveru za tenk M84 ima ova greška. Kasnije sam radio izmjenu softvera za Kinu, pa sam te stvari drugačije riješio.
Na onim prikazanim tenkovima na sajmištu na sajmu naoružanja "Partner" je tenk sa takvom katastrofalnom greškom.
Dakle, taj tenk je slici. Nišanska sprava, DNNS-1, koja je veoma slična onoj na M84, DNNS-2, i meteo senzor sa nosačem kao na prvoj seriji tenka M84.
PNZ obloga nije u tenku baš bez veze. Ima ona i dobre strane.
Pozdrav
Vlado