PALUBA
December 08, 2023, 07:07:40 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 [108] 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 ... 467   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2069523 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #1605 on: October 31, 2012, 05:58:32 pm »

JOš mali OT.

Vlado, rekao si da imaju kinezi odličan 125 mm top. Dali je i 105 mm L7A1 kopija tako kvalitetna?
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1606 on: October 31, 2012, 07:17:38 pm »

Sa kineskom kopijom topa L7A1, 105 mm, na tenku T59 sam gađao oko pedesetak zrna. Sa tim topom sam se sretao i na tenku M60 američke proizvodnje. Nemam dovoljno podataka da bi mogao vršiti poređenje kineske verzije topa sa originalnim topom. Ali ako je rađen tehnologijom kao i ovaj top 125 mm za kineske tenkove, pretpostavljam da je bolji od originala.

Slika tenka T59 na kojoj ispitujemo modifikaciju

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Pozdrav

Vlado


* Ja, Milan, Zdravko i Miloš na Kašmiru.jpg (189.91 KB, 994x693 - viewed 704 times.)

* Miloš, Zdravko, Kuzma i Milan na Kašmiru, tenk T59, 105 mm.jpg (181.56 KB, 992x695 - viewed 753 times.)
« Last Edit: October 31, 2012, 07:52:30 pm by vladimir_16 » Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #1607 on: October 31, 2012, 07:24:41 pm »

Hvala Vlado.

LPB
Logged
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 814


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #1608 on: October 31, 2012, 08:31:40 pm »

Jel T-59 ima u osnovi Meteo senzor ili ste ga naknadno budžili, a ako me oko ne vara čini mise da nazirem na drugoj slici obrise poznate nišanske sprave Grin

Da ne bude sve off Što se tiče PNZ obloga mislim da je to čisto marketinški da nekako opravdaju visoku cijenu tenka a i lakše j čevjeku nekako da uđe u borebenu mašinu kad misli da ima dodatnu sigurnost???
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1609 on: October 31, 2012, 10:15:09 pm »

Godine 1990 A.D. prikazan je tenk M84 u Pakistanu. Najbolji prikaz tenka u Pakistanu, a po izvještaju    nekih mojih prijatelja iz pakistanskih službi. Prikaz je bio tako dobar da je i Indija jako brzo nakon toga tražila prikaz. Poznato je da ove dvije zemlje imaju veoma sličnu istoriju i zahtjeve, kad nešto kupi jedna vojska, odmah to kupi i komšijska. Imaju suradnju preko  raznih službi. I nešto se oteglo oko potpisivanja ugovora sa Pakistanom, jer je već rađena isporuka Kuvajtu, pa su kapaciteti Đure Đakovića bili na maksimumu. Međutim, kapaciteti ostale vojne industrije SFRJ nisu bili u takvom položaju i mogli su ponuditi još projekata svijetu.
I Pakistanu je ponuđena modifikacija tenka T59. Rađena je u fabrici HRF, Taxilla, kasnije poznatoj kao HIT , pogledaj http://www.defence.pk/forums/pakistan-defence-industry/35497-heavy-industries-taxila-weapons-guide-specifications.html

Fabrika se nalazi nekih tridesetak kilometara od Ravalpindija na sjeveru Pakistana.
Tada je Pakistan tražio neko rješenje za svoje tenkove T59. Na kraju je napravio modifikaciju koja se zove Al Zarrar. To je ogroman kompleks vojnih fabrika. Tu se prave razni topovi, haubice, tenkovi itd. Malo mi je bilo čudno što se u telefonskom imeniku u hotelu na dijelu Taxilla, daje popis svih telefona u fabrici, pa se navodi proizvodnja tenkova, topova, motora, haubica, itd. Imena, prezimena, šta rade, tako da se lako može shvatiti proces proizvodnje u fabrici.

I tamo je otišla jedna ekipa iz moje firme, koja je tamo bila 4 mjeseca i nije završila posao. Direktor firme ih sve povlači nazad, a meni prekida neke druge projekte na terenu i traži da se vratim u nazad, te nakon nekoliko dana odlazim sa jednim komercijalistom i optičarem u Pakistan. U fabrici sam radio 22 dana i od gole kupole uradio kompletnu montažu kupole i sastavio kupolu tenka sa svim djelovima. Nakon toga smo otišli sjeverno na poligon da ispitamo tenk. Ovo sastavljanje bi kraće trajalo da mi nisu sasjekli veliki broj kablova  sa kranom kod montaže kupole na šasiju.

Pored mene su Kinezi iz fabrike u kojoj sam kasnije radio u Kini radili modifikaciju tenka T59 na tenk T69-II. Sreo sam ih kasnije u Kini.

Bilo mi je interesantno kad smo išli od Taxille do poligona prolazili smo pored prislušnog centra pakistanskih službi. Kilometri raznoraznih antena ogromnih dimenzija.

Tu sam ugradio u tenk T59 sistem upravljanja vatrom koji je prije toga ugrađivan u tenk T55 i koji se zove Igman. Tu je veliki dio elektronike koji se ugrađivao u tenk M84. Razlike su bile u balističkom softveru, kablaži, izvršnim elementima, interfejsu prema tenku, itd. To sam sve rješio i otišli smo na gađanje. Na gađanju se tenk nije baš dobro proveo. Ja sam gađao, ali to je bilo loše gađanje.

Nakon nekoliko mjeseci idemo ponovo na isto mjesto, ali ovaj put malo prošireni. Ide još jedan komercijalista i nišandžija. Moj komšija na spratu, vrata do mojih, a koji je bio nastavnik u ŠCOMJ Banja Luka, i ispitivao razne tenkove kao nišandžija. Vrhunski nišandžija.
Sad je gađao on. I opet isti rezultati. Tenk vraćamo u Taxillu, sistem demontiramo i pakujemo za vraćanje u Banja Luku, ali je negdje  nestao u transportu i nikad nije vraćen u Banja Luku.

Dolazimo kući i vršimo razne analize i ne možemo naći uzroke lošeg gađanja.

Nakon nekog vremena konstruišem neku test opremu za ispitivanje tenkova i slučajno nailazim na katastrofalnu grešku u balističkom softveru. Kombinacijom uslova gađanja dolazi se do uslova za stvaranje greške. Nakon ispravke greške u softveru sistem radi odlično.

Taj dan kad sam našao tu grešku druga ekipa, dio ovih koje je direktor vratio, radili su u Egiptu tenk T55 sa termovizijom. Javljam im da ima greška u balistici i da sačekaju da im pošaljem ispravljeni softver. Sa novim softverom imali su gađanje 100 % u metu.

Softver za tenk je modularan. Nisam provjerio da li u softveru za tenk M84 ima ova greška. Kasnije sam radio izmjenu softvera za Kinu, pa sam te stvari drugačije riješio.

Na onim prikazanim tenkovima na sajmištu na sajmu naoružanja "Partner" je tenk sa takvom katastrofalnom greškom.

Dakle, taj tenk je slici. Nišanska sprava, DNNS-1,  koja je veoma slična onoj na M84, DNNS-2, i  meteo senzor sa nosačem kao na prvoj seriji tenka M84.

PNZ obloga nije u tenku baš bez veze. Ima ona i dobre strane.

Pozdrav

Vlado
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 448

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #1610 on: November 01, 2012, 03:49:54 pm »

M-84 i Pakistan
U to vrene sam radio u Đ Đaković i on nije bio usko grlo već je nišanska sprava bila usko grlo.
Što se tiče prikaza u Pakistanu to je izvela prilično uvežbana ekipa koju je predvodijo Grujović pa je tenk dobio sve pohvale.
Problem sa ugovorom je bila cena koju je Pakistan bio spreman da prihvati uz to je nudio i jedan deu u kompenzacijonom obliku (pamuk) dok se sve to krčkalo izbili su sukobi na našim prostorima.

Pakistan je na osnovu tih ispitivanja bio zainteresovan posebno za naš motor pa je polovinom 90-tih bila jedna kombinacija sa jednom ex SSSR državom o zajedničkom poslu (bio sam u delegaciji koja je radila analizu ali sam merenjem ustanovio daje korpus od T-80U uži što me iznenadilo.
Pakistan je kasnije naručio oko 300 kom od Ukrajine nešto je kasnije bilo problema oko toga pa je nama pružena šansa da im preko Kine prodamo našu pogonsku grupu MPG 1000.

Što se tiče PNZ obloga poznajući rusku logiku (dugo godina sam analizirao njihovu dokumentaciju) one su svakako u to vreme koristila za ono za što su namenjene verujem da su Rusi kasnije poboljšavali sastav kao i kod drugih komponenata tenka.
Pozdrav!
Logged
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 814


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #1611 on: November 01, 2012, 08:41:16 pm »

Čitajući Vlado ovaj tvoj zadnji tekst stekao sam utisak da ste Pakistanu pokušali utrpati ovaj sistem prije nego ste ga igdje probali???
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1612 on: November 01, 2012, 10:53:13 pm »

Sistem je ispitan u VTI-ju, TOC-u, i dobio je svu potrebnu dokumentaciju za uvođenje u naoružanje u JNA.

Prošao je sva ispitivanja eminentnih stručnjaka VTI-ja. Uvaženi pukovnici su radili magistarski i doktorski rad na ovoj verziji tenka. Zar sam im mogao reći: "Izvinite, druže pukovniče, pogriješili ste. Nije ispravno to što radite". Zbog nekih glupih odluka namrgođenih pukovnika izgubljene su velike pare i poslovi.

Finansijski direktor firme je bio Vasilj Žarković, sadašnji visoki funkcioner Centralne banke BiH, zbog kojeg smo izgubili 27 stanova po investicionom projektu Kapela. Glup je bio i ostao do maksimuma. Samo se je gurao i proguravao po nekim drugim osnovama o kojima sada ne bih pričao. Nije davao pare da se završe započeti projekti istraživanja i ispitivanja sistema.

To što se radilo po sistemu "Zar još nije gotovo" i što su se na tuđoj grbači dobijali činovi to je druga stvar.

Isti kvar je najvjerovatnije u svim tenkovima M84. I on je rađen po sistemu "Zar još nije gotovo". Na nekoliko tenkova sam ubacio svoj softver. Na svoju ruku. I za sada se niko ne žali.

Dobiti priznanje od VTI-ja da su pogriješili je isto kao dobiti priznanje od ubice zbog čega bi otišao na doživotnu robiju.
Napravio sam stotine izmjena u tenku na svoju ruku. Sam. I radio izmjene u tenkovima kad odu u jedinicu.  Zbog stava VTI-ja. Zvanično najpametniji. Ne daju dozvole za neku promjenu. Svaka promjena je znak da su pogriješili. Ovako, lagano, kad tenk ode u jedinicu, uzimam ga u svoje ruke i radim šta je potrebno.
Kod ovoga u Pakistanu nisam imao dovoljno vremena da ga ispitam. Tad sam ga prvi put radio. Prebačen sam sa projekta na projekat zato što se je prethodna ekipa posvađala i potukla u Pakistanu. Automatski su vraćeni u Banja Luku, a ja sam ekspresno otišao u Pakistan. Dva magistra, automatike i elektronike, dva inžinjera, automatike i elektronike, jedan mašinbravar itd. Trojica iz ove ekipe su braća. Dva optičara iz Zraka, iz Sarajeva i jedan iz marketinga. Rade posao mjesecima. Prave naučni rad u Pakistanu. Nastanu problemi pred kupcem. Direktor ih sve vraća u Banja Luku, a mene prebacuje sa projekta na projekat. Kad su počeli raditi ovaj tenk ja sam tada još bio u Kuvajtu, poslije Pustinjske oluje. Za 22 dana od sletanja na aerodrom u Islamabadu i uzletanja nazad, do završetka kompletne kupole, sa remontovanim dijelovima tenka, ruskim, kineskim, poljskim, češkim, itd. Ipak je to remontni zavod gdje se remontuju tenkovi. Dođu stari tenkovi, rastave se, dijelovi se remontuju i ostave u magacin za ugradnju. Dok sam bio u ratu u Kuvajtu po nekim sam tenkovima šarao sprejem. Kasnije sam ih našao na groblju tehnike u ovom remontnom zavodu.

Izgaranje amplidina i dijela kablaže prema pogonskom motoru kupole pri kraju ispitivanja. Presjecanje kompletne kablaže na kobilici kupole prilikom vađenja kupole sa nosača i stavljanja na šasiju tenka. Nemam rezervne kablove, a pola provodnika širmovano, neki jednom, a neki dva puta. Greška u nekim signalima ne smije preći nekoliko milivolta. A širm presječen. Jedan dan putovanja na poligon, gađanje.

Ćitav dan sam izgubio na traženju nule kupole. Nisam mogao naći položaj kupole na kojem je nagib nula uzduž i poprijeko referentne ravni kupole. Digao nosač kupole, i stavio papir A4 ispod jedne noge i našao nulu. Zahvaljujući savjetu prijatelja koji je prije neki dan sjedio pored mene na predavanju.
Dva dana za paralelnost linije topa i nišanske sprave. Bočni nagib nišanske sprave u kupoli u odnosu na ležaj kupole mora biti isti kao bočni nagib ležaja topa u odnosu na ležaj kupole. Radi se o uglovnim sekundama u cijelom opsegu elevacije topa.

Velika histereza u pogonu topa.

Zbog samoindukcije magneta opaljenja topa izgara mi kompletna linija za opaljenje topa u nekoliko mojih uređaja. Nakon popravke toga što je izgorilo moram još i da izmjenim šemu sistema da se nebi ponovo dogodilo izgaranje. Nisam imao Šotkijeve diode koje bi ovdje rješile problem. Ne smijem dodavati nove relee, jer bi povećao kašnjenje opaljenja zrna za vrijeme reagovanja relea.

Jedan dan sam imao i gadnih problema sa Pakistancima. Sa njima sam svo vrijeme govorio engleski. Kad mi je zapelo nešto oko kompatibilnosti kablaže u kupoli pitao sam ih imaju li knjigu Tenk T55. Odgovorili su da imaju na ruskom jeziku iz nekog zarobljenog  indijskog tenka T55. Može, odgovorio sam. Govorim i ruski. E tad je nastao tajac. Špijun. Otkud znaš ruski. Školovan u Rusiji. Čitav dan je trajala mučna situacija. Ali zahvaljujući prijatelju, a sa kojim sam se kasnije sreo kad sam radio kineski tenk, Muhammad Idrizu stvar se izgladila.

Itd, itd.

Tako da ima ovdje svega po malo. I sve to treba riješiti. Ima još toga, ali ovo je dovoljno za predočenje situacije.


Pozdrav

Vlado
« Last Edit: November 01, 2012, 11:02:44 pm by vladimir_16 » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 187


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1613 on: November 23, 2012, 12:38:23 pm »

Par fotografija sa pripremnog i školskog gađanja nišandžija tenka M-84

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor: FB stranice ministarstva odbrane i Vojske Srbije


* M-84 (1).jpg (65.97 KB, 960x641 - viewed 327 times.)

* M-84 (2).jpg (123.61 KB, 960x641 - viewed 322 times.)

* M-84 (3).jpg (70.75 KB, 960x641 - viewed 310 times.)

* M-84 (4).jpg (62.93 KB, 960x641 - viewed 120 times.)

* M-84 (5).jpg (141.88 KB, 960x641 - viewed 199 times.)

* M-84 (6).jpg (34.44 KB, 960x641 - viewed 126 times.)

* M-84 (7).jpg (115.17 KB, 960x641 - viewed 201 times.)
Logged
Eskimko
desetar
*
Offline Offline

Posts: 100« Reply #1614 on: November 23, 2012, 10:20:32 pm »

Da li se zna jel su ovo profesionalci ili oni sto sluze dobrovoljno?
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« Reply #1615 on: November 23, 2012, 11:03:09 pm »

Dobrovoljci.
Logged
Vlada SD
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32« Reply #1616 on: November 24, 2012, 10:15:07 am »

Na kom poligonu je bilo ovo gađanje?
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« Reply #1617 on: November 24, 2012, 10:54:18 am »

Na AS "Orešac".
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 317


« Reply #1618 on: November 24, 2012, 09:33:20 pm »

Tužno je da danas u bližoj i daljoj okolini ATS Orešac više nema oklopnih jedinica. Kasarna u Vršcu (centar za obuku vozača borbenih vozila) je već nekoliko godina prazna i zarasla u korov, a u nekadašnjem centru za obuku pitomaca OMJ u Pančevu više nema tenkova.
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #1619 on: November 24, 2012, 09:45:25 pm »


 A koja je to kasarna ostala u Banatu?!
Logged
Pages:  1 ... 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 [108] 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 ... 467   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 22 queries.