treci puk
mladji vodnik
Last Login:February 05, 2025, 09:00:03 pm
|
 |
« Reply #1640 on: November 28, 2012, 08:52:36 pm » |
|
Interesantna je ova diskusija. I ja bih imao pitanje ali izlazi iz okvira teme. Ako moze neka nova o upotrebi OMJ. Ja posedujem skromna znanja iz te oblasti pa ne bih da ja otvaram temu. A pitanje bi bilo: Da li su pre 1999 godine, tacnije pre pocetka NATO bombardovanja, sagledani modaliteti upotrebe OMJ u eventualnom kopnenom sukobu i da li je nakon rata izvrsena analiza upotrebe OMJ. Jer poznato je da su tenkovi cekali maskirani na polozajima, ali sta bi bilo kad bi bilo...
EDIT: Tema moze da obuhvati upotrebu OMJ u celom svetu.
|
|
|
|
|
|
|
wermez
potporučnik
Last Login:September 11, 2024, 07:36:37 am
|
 |
« Reply #1641 on: November 28, 2012, 09:09:34 pm » |
|
Pošto naš forum obiluje stručnjacima koji uvažavaju jedan drugog, otvoriću temu ja, jedan neutralni neznalica. Ionako obožavam da otvaram teme. 
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login:February 07, 2025, 01:38:06 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
 |
« Reply #1642 on: November 29, 2012, 01:55:56 pm » |
|
Sve se može kritikovati, jer sve što čovek napravi nije tako savršeno da mu neko ne bih našao zamerku. Kada poredite neke stvari trebate ih razmatrati kompleksno, cena koštanja, vreme proizvodnje, namena i uložena sredstva da bi se proizvela. Ako ovom dodate materijalne resurse onoga ko ih je proizveo ako ste objektivni onda če te doći do zaključka da je M-84 ipak nešto dobro što smo umeli nekada da proizvodimo. S poštovanjem!
|
|
|
|
|
|
|
janezek67
stariji vodnik
Last Login:February 05, 2025, 08:43:51 pm
|
 |
« Reply #1643 on: November 30, 2012, 08:05:13 am » |
|
http://dk.mors.si/Dokument.php?id=752Na temu M84 ima i magistarskih radova. Jedan je ovdje na slovenačkom. Ima nešto zanimljivih podataka, inače rad u znanstvenom nije nešto jako - barem kod mene nebi prošao. Možda če nešto o tome reči i koji "doktore" ovdje na forumu (Vlado, Palestinac, Broker...). Barme moje mišljenje je, da smo ovdje imali više znanstvenih razprava nego što stoji u ovom radu.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #1644 on: November 30, 2012, 08:31:05 am » |
|
Nisam razumio. Je li ovo magistarski ili seminarski. Liči na seminarski. Da je malo više čitao Palubu bolje bi napisao. Ima grešaka u tekstu. Dobar magistarski na temu M84 je od Davora Mancea, http://spaceserv1.ethz.ch/aeil/members-davor.htmlGospodin major je preskočio u ovom CV-u dio svoje istorije, ali to sad nije bitno. Kasnije je doktorirao na sličnu temu. http://www.fesb.hr/Obavijesti/tabid/443/articleType/ArticleView/articleId/875/Default.aspxupravljanje sa sistemima sa velikim inercijalnim masama. Sreli smo se u Teheranu gdje je on radio za tenkove za Pasderane, a ja za regularnu iransku vojsku. Magistarski je napisao i Branko Đedović, general, a sada civil i profesor. http://scindeks.ceon.rs/article.aspx?artid=0042-84690405467DTakođe upravljanje masama velike inercije. Zajedno smo radili jedno vrijeme u Tehničkom školskom centru u Zagrebu. Tu je i Tanasko Tasić, http://www.mirs.gov.si/fileadmin/um.gov.si/pageuploads/Dokpdf/Splosno/Zivljenjepis_Tanasko_Tasic.pdfObadvoje roditelja su mu bili profesori i doktori nauka, pa je red da bude i on. Ima toga još, ali ovo je ono glavno. Vlado
|
|
|
|
|
|
|
janezek67
stariji vodnik
|
 |
« Reply #1645 on: November 30, 2012, 09:57:54 am » |
|
Da je čitao Palubu, bolji bi bio rad. To je magistarski rad, inače više liči na seminarski. Davor Mance je radio na elektronici i mašinskom delu tenka ili unapređenju tenka. Pošto je to magistarski rad fakulete za logistiku, strojno tehnički rad se tu po mome i ne očekuje. Ono što se očekuje je optimizacija upotrebe i logistike ovog tenka u SV. Ovdje bi morao izraditi barem analizu potrebe slovenačke vojske u uporebi ovog tenka, probleme u održavanju te kako i čime prilagoditi - modernizirati ovaj tenk, da se smanjuju troškovi i da ovaj tenk bude dobar za SV još nekih 10-15 godina.
|
|
|
|
|
|
|
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1646 on: November 30, 2012, 10:11:07 am » |
|
M-84 u muzeju Pivka.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1647 on: November 30, 2012, 10:12:39 am » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #1648 on: November 30, 2012, 11:34:06 am » |
|
Tenk fino očišćen, ali se sa vana uočavaju neispravnosti i nekompletnosti.
Davor Mance je čisti elektroničar, ali se je bavio i automatikom. Jedan je od nosioca projekta Kapela. Magistarski je radio oko četiri godine na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Rad se je zasnivao baš na inercijalnim masama tenka M84. A na tome je i proveo najviše vremena. Rješavao je najteže tehničke probleme na tenku. Dijelove tog rada sam dao Branku Đedoviću koji je dio toga koristio za svoj magistarski. Tj, skoro sav materijal za magistarski Branko Đedović je dobio od mene. A i danima sam mu objašnjavao neke detalje.
Đedović je čist teoretičar, a Mance čist praktičar.
Ali ovaj tekst (slovenački) koji je naveden kao magistarski je smijurija. Koristio je dio tastature kao ctrl/a, crtl/C i ctrl/V. A ima i netačnih detalja. Naročito ako u tekstu spominje tenkove koji su u Sloveniji. Bili i/ili ostali.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
janezek67
stariji vodnik
|
 |
« Reply #1649 on: November 30, 2012, 01:12:44 pm » |
|
Tenk fino očišćen, ali se sa vana uočavaju neispravnosti i nekompletnosti.
Davor Mance je čisti elektroničar, ali se je bavio i automatikom. Jedan je od nosioca projekta Kapela. Magistarski je radio oko četiri godine na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Rad se je zasnivao baš na inercijalnim masama tenka M84. A na tome je i proveo najviše vremena. Rješavao je najteže tehničke probleme na tenku. Dijelove tog rada sam dao Branku Đedoviću koji je dio toga koristio za svoj magistarski. Tj, skoro sav materijal za magistarski Branko Đedović je dobio od mene. A i danima sam mu objašnjavao neke detalje.
Đedović je čist teoretičar, a Mance čist praktičar.
Ali ovaj tekst (slovenački) koji je naveden kao magistarski je smijurija. Koristio je dio tastature kao ctrl/a, crtl/C i ctrl/V. A ima i netačnih detalja. Naročito ako u tekstu spominje tenkove koji su u Sloveniji. Bili i/ili ostali.
Pozdrav
Vlado
Pa oko tenkova u Sloveniji i nije kazao skoro ništa: "Tanki M-84, s katerimi je bila opremljena oklepna brigada na Vrhniki, so po končani vojni, leta 1991 gotovo vsi ostali v Sloveniji. Takratna JLA je do svojega končnega odhoda iz Slovenije uspela odpeljati samo 33 tankov M-84." Oko nekompletnosti čak i ja, koji nisam tenkista, uočavam, da nema mitraljeza 12,7mm. Inače je tenk vjerovatno je imao večih problema u ispravnosti, pa je ostao kao eksponat u Pivci.
|
|
|
|
|
|
|
|