PALUBA
February 29, 2024, 05:27:48 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Telegram kanal Paluba.Info
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 [113] 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 ... 472   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2138499 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1680 on: December 12, 2012, 06:49:15 am »

Član 11. Bolje da ne pričam.

Vlado
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 437


« Reply #1681 on: December 12, 2012, 04:00:37 pm »

Quote
...bio pogađan.

Više puta pominješ ovo, ali nikada nisi opisao - kakav je osećaj biti pogođen?

Ja sam FF razumeo da ga interesuje kako izgleda kada tenk pogodi određeni projektil, a to je tehničko pitanje, tj. gde je koji član posade bio u trenutku pogotka u vozilu, kako izgleda udar, kako dejstvuje npr. kumulativni mlaz, kako se ponaša kada naiđe na prepreku, npr. metalni ram sedišta, kako reaguje punjenje na pogodak ako ne eksplodira (ako mlaz ne udari u čoveka, naravno), šta prvo od opreme izađe iz stroja od udara, kako se struktura tenka ponaša pri udaru, itd, i tsl. Mislim da ovakvo tumačenje odgovora ne može biti povezano sa tačkom 11  Pravilnika foruma ni na koji način. Naravno, prvi je uslov da li želiš o tome da govoriš, jer su takva sećanja zasigurno vrlo teška i traumatična za svakog normalnog čoveka.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1682 on: December 12, 2012, 05:47:01 pm »

Ma nisu traumatična sjećanja. Za mene je to bio posao kao posao.

Dakle, sjedim mjestu komandira M84 i nešto pancirno zveknulo u kupolu. Osjećam se rastureno, ko da me je pregazio brzi voz. U tenku se ništa nije slomilo, sem mene koji sam bolovao nekoliko dana. Na tenku dva drugara sa kojima sam godinama radio tenkove. Makso je bio dugo sa mnom i bio je prije toga već ranjen. Sjedio je u tenku M84 na mjestu vozača i ispred tenka je pala granata i izbila iz zemlje komad koji je uletio u tenk i pogodio ga u grudnu kost, te je slomio. Nakon završenog bolovanja njegov prvi teren je bio ovaj sa mnom i opet je zaglavio na bolovanju. Njega je udar digao sa tenka i odbacio ga nekoliko metara. Ja sam malo odbolovao i vratio se nazad. tenk je popravio ovaj treći drugar koji je bio sa nama, ali mu ništa nije bilo.

Stojim na tenku i čujem poznati zvuk padajuće granate. Ovaj put je bio VBR. Pokušao sam da skočim sa tenka, ali nisam stigao. I oko mene počeše da padaju granate. Međutim, ovo nisu bile JNA granate nego neke za koje su pravljene u toku rata. Ove su se kod eksplozije samo rascvjetavale. Nije bilo parčadi i parčadnog dejstva. Ali je bila veoma jaka eksplozija na nekih 5 do 6 metara od mene. I to nekoliko komada. Prva me je granata bacila sa tenka na zemlju, a ostale koje su padale blizu su me samo bacale lijevo desno. Podvukao sam se pod tenk i čekao da to završi. Ni jedna granata nije imala parčadno dejstvo, nego su se samo rascvjetavale kao viršla kod kuvanja. Međutim, jedna je pala na naš kamion koji je bio totalno uništen. Mjesec dana crnila i modrica, jaukanja i ponovo na isto mjesto.

Sjedim u tenku na mjestu vozača i iz šumarka izlijeće momčina i gađa me sa nečim tipa RPG, Ambrust ili nešto slično. Pogađa lijevi lenjivac na tenku i oštećuje gusjenicu i lenjivac. Ja sam se zavukao u tenk, te me je samo jaka eksplozija patila. Još uvijek mi zuji u ušima. Doživotno. Jedno vrijeme, oko pola godine, sam bio skoro sasvim gluv. Lijeva bubna opna probijena i doživotno oštećena. Sada mi, već godinama, veoma zuji u oba uha. Najvjerovatnije zbog toga.

Da sam normalan poludio bih.

Pozdrav

Vlado
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 715


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1683 on: December 12, 2012, 06:22:32 pm »

Ma nisu traumatična sjećanja. Za mene je to bio posao kao posao.
Ma kakav crni posao. Posao koji nema cenu je sve samo nije posao. Ne ponovilo se da Bog da nikada i nikome na svetu.
Sjedio je u tenku M84 na mjestu vozača i ispred tenka je pala granata i izbila iz zemlje komad koji je uletio u tenk i pogodio ga u grudnu kost, te je slomio.

Na kom mestu je tenk bio probušen. Verovatno kosa ploča.
Pa koji li je bio kalibar kada je izbio iz zemlje komad koji je probušio predpostavljam prednju kosu ploču. To bilo baš nešto veliko.
Da je bio direktan pogodak neću ni da mislim šta bi bilo.

Baš me zanima, jeste li imali tada granata u prednjem saću ili samo u OT-u.

Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1684 on: December 12, 2012, 06:27:46 pm »

Komad izbijene zemlje je uletio kroz otvor vozača i pogodio ga u grudi. Sjedio je majestu vozača i kad je pčelo da padaju granate samo se zavukao na mjesto vozača.

Šta je tada bilo u tenku, to nema teorije da se sjećam. Nije probijena prednja kosa ploča. Zolja ne može probiti prednju kosu ploču tenka M84. Buši više od 60 cm, ali ne ulazi unutra.

Najgori je osjećaj zujanja u glavi. Zuji do ludila. Tutnji.


Pozdrav

Vlado
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 715


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1685 on: December 12, 2012, 06:35:25 pm »

Verovatno mu sedište bilo podignuto.
Dobro je reagovao.
Za Zolju ne znam, ali Osa buši kosu ploču bez problema, isto drugar na mestu vozača je bio izranjavan. Spasila ga desna boca za vazduh.
Doterao tenk na rezervni položaj i tu se onesvestio, pošto je dosta iskrvario.
Logged
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 929


« Reply #1686 on: December 12, 2012, 07:27:09 pm »

Hvala Vlado na pojašnjenju.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 267


« Reply #1687 on: December 12, 2012, 10:36:14 pm »

Код Владе су типичне "бласт" повреде, настале ударом ваздушног таласа (услед експлозије) и повреде настале услед екстремних вибрација као последица удара пројектила у тенк. Иначе, директни погодак артиљерсијке фугасне гранате (105мм и веће) у куполу тенка је често фаталан по посаду, јер прво може откинути куполу, а ако се то не деси (није баш било "директно") деси се управо ово што је Владо описао - одвали бубреге, пуцају бубне опне, пуцају капилари у плућима.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 275« Reply #1688 on: December 13, 2012, 05:19:12 pm »

Maksimalni ugao za koji može da se otkloni nišanska sprava je 80 hiljaditih. Tačnije 79,84 hiljadita. Nakon te daljine nišanska sprava ide u posredno gađanje. U tablicama gađanja daljina za TF zrno ide do 9400 metara. Zavisno od ostalih uslova gađanja neposredno gađanje je do oko 5600 metara. Nisam više siguran.

Ja sam gađao do 4000 metara, u svim uslovima gađanja, stoji- stoji do pokret - pokret. U ratnim i mirnodopskim uslovima. Gađao i bio pogađan.

Gađanje iz zastanka nije potrebno. Sasvim se dobro gađa iz pokreta. Za gaanje do ovih daljina posada i ne treba sa bude nešto uštimana. Ako je tenk uštiman na ovim se daljinama može pogoditi puno manji cilj.
Pozdrav
Vlado

Znam da si pominjao da si prilikom gadjanja uspevao da skoro proteras drugo zrno kroz rupu na meti od prvog.

Zbog cega se onda u zvanicnim podacima spominje verovatnoca pogadajnja do 50% cilja na daljini od 2000 m za pokretan cilj?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 267


« Reply #1689 on: December 13, 2012, 07:24:09 pm »

Вероватноћа поготка се одређује експериментално и математички (статистички). Отуда то 50%. Уосталом логично је да вероватноћа опада са удаљеношћу циља, уз то још и покретног. У приказима се истичу две вероватноће: теоријска (статистичка) која се добија за неке просто речено стандардне (оптималне) услове (температура ваздуха 20 степени, ветар до 0,5 м/с и сл.) и практична, она која се добија у  реалним временским просторним и тактичким условима. За ову прву постоје формуле које су добијене на основу испитивања у тим "идеалним" условима. Вероватноћа у реланим условима битно зависи од обучености, односно опште способности стрелца да сагледа чиниоце који утичу на погодак и да их унапред, пре опаљења поправи (измени), односно води рачуна о њима. Е, то ти је Владо. Заправо то је изузетак који потврђује правило.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1690 on: December 13, 2012, 08:14:34 pm »

Upustvo za korištenje i rukovanje sistemom stabilizacije i upravljanja vatrom tenka M84 je sastavni dio svakog tenka M84. Štampano u Banja Luci, isporučivano u ĐĐ, Specijalna vozila, te je u sanduku RAP-a isporučivan sa svakim tenkom u torbi od skaja sa svim tehničkim upustvima u zadnjem desnom sanduku tenka. Nekoliko puta sam mjenja to upustvo. Upustvo je pisano za prosječnog vojnika. Ali i takvo kakvo je ponekad je bilo prekomplkovano. Nisu svi vojnici mogli da nuluju sistem ili da urade neke radnje opisane u upustvu.

Sistem je napravljen tako da se može ispitati kompletno za nekoliko minuta. Ne trebaju silni uređaji i ispitni pribor. Radilo se tako jer se puno toga nije znalo. Kasnije se drugačije radilo.

Moj način gađanja nije onakav koji je naveden u ovom upustvu. Ja dok gađam imam u glavi sasvim druga razmišljanja od običnog vojnika nišandžije. Teško bi nekome mogao da objasnim šta znači "da mi opseg ml-a bude u opsegu FF11 do 00AA, a  i nl bude u sličnom opsegu, a da pri tom sinus lambda g bude u opsegu...". I ja to imam u glavi dok gađam i svo vrijeme preračunavam u analogni opseg, odnosno u stanje u kakvom se tenk nalazi u toku gađanja, te vršim neke radnje sa sistemom zbog toga.

Drugo, nisam ja pisao ta upustva. Ovo je dio tehničko taktičkih zahtjeva za tenk. Kasnije se uvidjelo da je tenk puno bolji od onoga što se tražilo.

Treće. Vrhunske rezultate sam dobio sa vrhunskim topom. Sa kineskim. Takve rezultate nikad ne bi dobio sa SFRJ ili ruskim topom 2A46. Iako je tenk koji smo radili u Kini bio razdrndana šklopocija. Neki njihov odpadak u proizvodnji. Mi smo tražili bolju šasiju, kupolu i top. Dali smo zahtjeve za minimalne zazore, trenja, ekscentričnosti i td. I kad smo dobili dijelove tenka vidjeli smo da je daleko od onoga što smo tražili. Ali, šta je tu je, uzeli smo to što smo dobili i počeli da radimo tenk. I napravili smo dobar tenk. Kasnije nam je jedan njihov inžinjer rekao da je to nihova filozofija. Ako vi od ovakvog otpada možete da napravite tako dobar tenk, onda smo mi (Kinezi) sigurni da bi napravili odičan tenk kad bi dobili dijelove po zahtjevima kakve ste tražili. I još nismo imali neku dobru saradnju. Krili su dosta toga od nas. Pa su bez našeg znanja na gotov tenk stavili aktivni oklop, te time povećali težinu kupole i promijenili sa tim puno parametara bitnih za rad tenka.

Šta bi tek bilo da su nam dali ono što smo tražili. I da je u njihovom timu bili više tenkovskih stručnjaka, a ne raznih špijuna koji su bili tu sa zadatkom da nam pokupe podatke. Za nekoliko takvih sam tražio da se uklone iz ekipe koja je sarađivala sa nama. Takve ja lako primjetim.

U Kini sam došao do izražaja zato što tamo nisam imao ograničenja u razmišljanju i radu koja su se u SFRJ zvala VTI.  Pored njih i njihovih stavova se nije moglo puno učiniti.

Pozdrav

Vlado
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1691 on: December 14, 2012, 08:23:40 am »

Ovdje

https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=6432.msg62363#msg62363

sam opisao kako sam radio sa Kinezima. Sa njihovim "stručnjacima".

Pozdrav

Vlado
Logged
proxy1969
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 170


« Reply #1692 on: December 17, 2012, 10:36:33 pm »

Malo vatre....

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* tenkgadjanje_0905012_0016.jpg (244.78 KB, 1200x800 - viewed 348 times.)
Logged
Eskimko
desetar
*
Offline Offline

Posts: 100« Reply #1693 on: December 20, 2012, 07:44:08 pm »

Menjac za m84 ili? slucajno nabasah na ovo

<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/UaXL3INvY38?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1694 on: December 20, 2012, 08:03:33 pm »

Video je postavio Radomir Kezunović. Direktor fabrike Famos sa Pala, gdje se pravio motor tenka M84 i nekad se je tu pravio i mjenjač. Ovaj sa filma. Zbog lošeg kvaliteta negdje 1989 ili 1990 godine proizvodnja je prebačena u 14-ti oktobar Kruševac.

Lošom politikom firme koju je kreirao i vodio Radomir Kezunović, firma sa Pala je propala. O tome bi više, a i jako puno, mogao da napiše jedan član ovoga foruma, a koji piše na dijelu o tenku M84.

Pozdrav

Vlado
Logged
Pages:  1 ... 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 [113] 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 ... 472   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.