Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
|
« Reply #1690 on: December 13, 2012, 08:14:34 pm » |
|
Upustvo za korištenje i rukovanje sistemom stabilizacije i upravljanja vatrom tenka M84 je sastavni dio svakog tenka M84. Štampano u Banja Luci, isporučivano u ĐĐ, Specijalna vozila, te je u sanduku RAP-a isporučivan sa svakim tenkom u torbi od skaja sa svim tehničkim upustvima u zadnjem desnom sanduku tenka. Nekoliko puta sam mjenja to upustvo. Upustvo je pisano za prosječnog vojnika. Ali i takvo kakvo je ponekad je bilo prekomplkovano. Nisu svi vojnici mogli da nuluju sistem ili da urade neke radnje opisane u upustvu.
Sistem je napravljen tako da se može ispitati kompletno za nekoliko minuta. Ne trebaju silni uređaji i ispitni pribor. Radilo se tako jer se puno toga nije znalo. Kasnije se drugačije radilo.
Moj način gađanja nije onakav koji je naveden u ovom upustvu. Ja dok gađam imam u glavi sasvim druga razmišljanja od običnog vojnika nišandžije. Teško bi nekome mogao da objasnim šta znači "da mi opseg ml-a bude u opsegu FF11 do 00AA, a i nl bude u sličnom opsegu, a da pri tom sinus lambda g bude u opsegu...". I ja to imam u glavi dok gađam i svo vrijeme preračunavam u analogni opseg, odnosno u stanje u kakvom se tenk nalazi u toku gađanja, te vršim neke radnje sa sistemom zbog toga.
Drugo, nisam ja pisao ta upustva. Ovo je dio tehničko taktičkih zahtjeva za tenk. Kasnije se uvidjelo da je tenk puno bolji od onoga što se tražilo.
Treće. Vrhunske rezultate sam dobio sa vrhunskim topom. Sa kineskim. Takve rezultate nikad ne bi dobio sa SFRJ ili ruskim topom 2A46. Iako je tenk koji smo radili u Kini bio razdrndana šklopocija. Neki njihov odpadak u proizvodnji. Mi smo tražili bolju šasiju, kupolu i top. Dali smo zahtjeve za minimalne zazore, trenja, ekscentričnosti i td. I kad smo dobili dijelove tenka vidjeli smo da je daleko od onoga što smo tražili. Ali, šta je tu je, uzeli smo to što smo dobili i počeli da radimo tenk. I napravili smo dobar tenk. Kasnije nam je jedan njihov inžinjer rekao da je to nihova filozofija. Ako vi od ovakvog otpada možete da napravite tako dobar tenk, onda smo mi (Kinezi) sigurni da bi napravili odičan tenk kad bi dobili dijelove po zahtjevima kakve ste tražili. I još nismo imali neku dobru saradnju. Krili su dosta toga od nas. Pa su bez našeg znanja na gotov tenk stavili aktivni oklop, te time povećali težinu kupole i promijenili sa tim puno parametara bitnih za rad tenka.
Šta bi tek bilo da su nam dali ono što smo tražili. I da je u njihovom timu bili više tenkovskih stručnjaka, a ne raznih špijuna koji su bili tu sa zadatkom da nam pokupe podatke. Za nekoliko takvih sam tražio da se uklone iz ekipe koja je sarađivala sa nama. Takve ja lako primjetim.
U Kini sam došao do izražaja zato što tamo nisam imao ograničenja u razmišljanju i radu koja su se u SFRJ zvala VTI. Pored njih i njihovih stavova se nije moglo puno učiniti.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
|
proxy1969
potporučnik
Last Login:November 20, 2024, 07:23:38 pm
|
|
« Reply #1692 on: December 17, 2012, 10:36:33 pm » |
|
Malo vatre....
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
Eskimko
desetar
Last Login:April 17, 2021, 07:59:07 pm
|
|
« Reply #1693 on: December 20, 2012, 07:44:08 pm » |
|
Menjac za m84 ili? slucajno nabasah na ovo
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
|
« Reply #1694 on: December 20, 2012, 08:03:33 pm » |
|
Video je postavio Radomir Kezunović. Direktor fabrike Famos sa Pala, gdje se pravio motor tenka M84 i nekad se je tu pravio i mjenjač. Ovaj sa filma. Zbog lošeg kvaliteta negdje 1989 ili 1990 godine proizvodnja je prebačena u 14-ti oktobar Kruševac.
Lošom politikom firme koju je kreirao i vodio Radomir Kezunović, firma sa Pala je propala. O tome bi više, a i jako puno, mogao da napiše jedan član ovoga foruma, a koji piše na dijelu o tenku M84.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login: Yesterday at 10:34:49 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
|
« Reply #1695 on: December 21, 2012, 12:11:29 pm » |
|
Menjač je kao i mnogi drugi sklopovi bio prilično isforsiran, imate malo prostora a velike zahteve. Bio sam pri prvom uporednom testiranju našeg i licencnog tenka, prošli smo lošije ali ni licencni tenk nije prošao celo ispitivanje. Kao prvi zaključak bio je da nam transmisiono ulje nije kvalitetno. Kasnije je bilo još nekoliko problema koji su otklanjani u hodu. Zbog problema i uočenih nedostataka uveden je paralelni proizvođač 14 oktobar, a za izvoz korišćeno uvozno ulje. Kasnije sam uočio da su i Rusi već bili sproveli neka poboljšanja koja su bila neophodna za tenkove sa većom snagom. Kada ste proizvođač morate voditi računa da zaradite pa ponekad pustite proizvod koji bi svakako mogao biti bolji ali to bi više koštalo. Bez obzira na sve većna nekadašnjih proizvođača za naš tenk su u tehnološki i organizaciono daleko ispod ondašnjeg nivoa . Nasledili su ih ljudi koji su mislili da mogu neograničeno eksploatisat ono što su njihovi predhodnici stvorili. Unapred se izvinjavam i čestitam onoma koj su uspeli da zadrže tehnološki nivo i korak sa svetom.
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
|
« Reply #1696 on: December 23, 2012, 03:20:28 pm » |
|
Jel' bilo razmišljanja da se ubaci dva stepena hoda u rikverc, jedna standardna, druga spora ali snažnija. Neki kažu da je to planirano za Vihor, ali sve je to rekla-kazala.
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #1697 on: December 23, 2012, 06:04:32 pm » |
|
Nijedan ruski tenk proizvođen posle 1945. nije imao više od jedne brzine nazad. Naravno - нашие танки никогда не идут назад - только вперёд, только в атаку. Ovo je anekdotno objašnjenje, ali je činjenica tačna, mada znatno snižava fleksibilnost upotrebe tenka. Često je neophodan brz pokret unazad, sa više stepeni prenosa. Transmisija Mardera npr. ima 4 stepena napred i 4 stepena nazad.
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login: Today at 01:41:23 am
|
|
« Reply #1698 on: December 23, 2012, 10:51:48 pm » |
|
Pomorci imaju sličnu anegdotu vezanu za italijansku hrabrost. Kako ćete po silueti poznati da je u pitanju italijanska krstarica? Pa najjači kalibar joj je smešten na krmi da može da dejstvuje kad beži!
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login: Yesterday at 10:34:49 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
|
« Reply #1699 on: December 24, 2012, 11:57:12 am » |
|
Na menjaču za M-84a su izvršene manje izmene radi boljeg prenosa veće snage. Na Vihoru je prvobitno predviđen menjač 5+1(5 napred 1 nazad) s boljim proračunom prenosa i zaokreta. Ovim se bavio u VTI-u jedan jako sposoban i vredan stručnjak Z. Ž koji je doktorirao na ovoj problematici. Nekada smo sarađivali, znam da je radio na uvođenju sistema za upravljanje menjačima bez prekida toka snage.Negde sam pročitao da više nije u VTI-u. Svojevremeno sam video na jednom powerpacku zanimljivo rešenje sa 8 stepeni napred i 3 nazad.
|
|
|
|
|
|
|
|