PALUBA
December 03, 2023, 11:10:31 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 [116] 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 ... 467   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2065405 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
treci puk
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 254


« Reply #1725 on: January 02, 2013, 10:11:53 pm »

@Bandzi, @micha

Hvala na odgovorima

A te boce za komprimovani vazduh verovatno se pune kad tenk radi ili gresim. A sta se desava kad tenk stoji duze vreme npr. godinu i vise, da li ce pritisak u bocama opasti?
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #1726 on: January 02, 2013, 10:17:12 pm »


 Da li postoji mogućnost nadopune boca vazduha s nekog spoljnog izvora? Samim time bi i upućivanje motora bilo lakše.
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 317


« Reply #1727 on: January 02, 2013, 10:30:26 pm »

Boce se nalaze levo i desno od nugu vozača (ima ih dve) i dopunjuju se dok motor, a samim tim i kompresor, radi. Kada se motor ugasi, obavezno se zatvaraju ventili boca. Pre sledećag starta, ventili se otvaraju i preko manometra se proverava pritisak u njima.

Naveo sam već da je moguća pozajmica vazduha od drugog tenka ili kompresora, ali koliko se sećam, tim postupkom se ne mogu dopunjavati boce. Boce se pune tek po pokretanju motora.
Logged
Pero™
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 400« Reply #1728 on: January 02, 2013, 10:46:31 pm »

I ja nisam mislio, da su sirijski... Ali kad pogledaš prvi zastavi (gore levo) imaš na belom polju dve crne mrlje-zvezde. Šta bi sirijska zastava radila na kuvajtskim tenkovima, ne znam. Stoga zaključujem, a su to sirijski a ne kuvajtski temkovi. Ali Vladimir će razsuditi Smiley.

Neznam izvor te slike ali google mi je pronašao ovde slike parade iz Kuvajta

http://milinme.wordpress.com/2012/04/17/kuwait-national-day-parade-2011-1-m-84/

Autoput je isti, a šta znače zastave pojma nemam.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1729 on: January 02, 2013, 11:21:02 pm »

Ovo su tenkovi iz Kuvajta. dakle, kuvajtski. Nemaju nikakve veze sa Sirijom. Niti su tamo ikada bili. Bilo je nekih pregovora, ali ništa od toga. Tamo je bio naš modifikovani tenk T55. Nije se baš dobro pokazao. Puno je izgriješio u gađanju. Kasnije su rađene analize, ali se ništa nije moglo zaključiti. Uzrok lošem gađanju sam ja našao nekoliko godina kasnije, i to sasvim slučajno dok sam radio neke druge uređaje. Greška u softveru.

Tenk se može startovati komprimiranim vazduhom, iz sopstvenih ili vanjskih boca, električno, sopstvenim akumulatorima ili sa vanjskim napajanjima, iz drugog tenka, ili iz ispravljača. Može se startovati i šlepanjem. Može i kombinovano. Mogu mu se i napuniti boce sa vanjskim kompresorom, pa startovati sa vazduhom. Sve su kombinacije moguće.

Na motoru ima sklop koji ne dozvoljava startanje u pogrešnom smijeru obrtanja motora. Na samom motoru je razvodnik vazduha koji starta motor vazdušno. Oko motora i transmisije više bih volio da piše S. Palestinac.

Nisam više siguran, ali koliko se sjećam elektropokretač je pravilo Gorenje, Velenje. SG-10-1s
Pošto je elektropokretač trebao ogromnu snagu za pokretanje da bi se smanjila struja pokretanja dignut je napon elektropokretača. Tako da je u trenutku startanja motora napon na elektropokretaču bio uduplani napon akumulatora. 48 volti. U trenutku starta jedan elektroblok kod vozača (BSP, blok startnog preklapanja) je prespajao akumulatore tako da je napon u tenku ostajao 24 volta, a napon na elektropokretaču bio uduplani. 48 volti. Akumulatori su 12 volti, 140 Ah. Regulaciju napona je radio blok R10TMU. Znalo se desiti da se kod demontaže/ montaže akumulatora viljuškastim ključem napravi kratki spoj između elektroda akumulatora. Nakon veće eksplozije, ključ se zavaruje sam za elektrode akumulatora i nakon nekoliko sekundi usijava i rastapa kao topljeni sir. Jedino rješenje je pobjeći iz tenka dok se sve samo ne završi.

Ima jedan čudan kvar na tenku koji se često javlja. Kad se da jak gas motoru ne radi laser u nišanskoj spravi. Kvar kao poručen za razmišljanje i rješavanje. Nije zbog dima.

Toliko o ovim pitanjima. Ajmo se sada vratiti na komandni tenk M84. M84AK. Pregledao sam one slike sa MC foruma.

Sa onih slika ne mogu da dođem do nikakvih zaključaka. Suviše mutne i nejasne. Vidim nekoliko kvarova na tenku, ali ništa što bi tenk povezivalo sa komandnom verzijom.

Zadnju isporuku tenkova za Kuvajt u maju 1992 godine, 15 komada sam ja kontrolisao kao član prijemne komisije u luci Bar. To su tenkovi koji su povučeni iz HV, malo dotjerani i uglancani u ĐĐ, preveženi vozom u Rijeku, te brodom u luku Bar. To dotjeravanje i uglancavanje nisam dozvolio, te sam tražio izmjenu dosta dijelova, a što je i urađeno. Nije me interesovalo što je tenk bio korišten. Morao je biti sasvim ispravan za isporuku. I ti su tenkovi isporučeni u Kuvajt. Nisu ostali u luci Bar.

Sada prvi put čujem da se je jedan tenk ofarban u žuto pojavio u Vojsci SRJ. Ne znam kako je taj tenk došao u tu vojsku. Ovaj podatak nisam imao.  Moraću da se raspitam oko ovoga tenka.

Ako je bilo nekih žutih dijelova na tenku, to su možda neki zaostatci iz fabrika koje su pravile žuto vidljive dijelove tenka, pa su ti dijelovi kasnije dati kao rezervni dijelovi, ili kao potrošni materijal, kao ona kutija sa metcima za NSV. Toga je bilo i drugim vojskama na teritoriji SFRJ. Oni dijelovi za koje sam tražio zamjenu u luci Bar su kasnije korišteni. Ali to je malen broj dijelova i pojedinačan slučaj.

Ako je radio stanica u tenku bila Racal Dana, to je ta koja je isporučivana u Kuvajt. Malo mi je čudno to što se navodi teleprinter u tenku. Ipak mu tu nije mjesto. Ove radio stanice imaju poseban programator koji liči na tastaturu i imaju jako puno mogućih funkcija, te bi bilo nezgodno svaku programirati i ubaciti način hopinga i kripto ključ u svaku. Svaka radiostanica ima svoj broj i "čin", tako da kad je naviši po činu u predaji, oni niži su samo na prijemu. Može se dati komanda (poziv) svima odjednom, samo jednom, svima sem jednom itd. Ima jako puno kombinacija sa ovom radio stanicom, tako da je taj "teleprinter" najvjerojatnije bio programator za ove radio stanice. Dvije radio stanice mogu raditi retranslaciju, pa kad se se nekoliko tenkova stavi u seriju sa retranslacijom može se poslati signal radio opremom na veliku daljinu. Iz tenka u tenk.

Prije neki dan sam objavio sliku tenka M84ABL u pustinji. Iz Pustinjske oluje. Na kupoli ima na zadnjoj strani jedan sanduk. Četvrtast. Nema ga na domaćim tenkovima. Tu je motalica za telefonski kabal, tako da ova radiostanica može biti i u režimu telefonije.

Za sada mi preostaje da se raspitam oko tog tenka preko svojih veza u Vojsci Srbije.

Pozdrav

Vlado

PS

Dok sam ovo isao vidim da je bilo dosta pitanja i odgovora. Interesantna tema.

Upozorenje - dok ste kucali poslato je 7 nova odgovora. Možda ćete želeti da izmenite svoju poruku.
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 317


« Reply #1730 on: January 02, 2013, 11:43:33 pm »

Vlado, primećuješ po rasporedu BDK da se radi o izvornom M-84A, a ne o M-84AB. Zbog toga sam napisao da se najverovatnije radi o prepravljenom M-84A u M-84AK, a da je kao što si i rekao, verovatno u njemu ugrađena određena oprema koja se ugrađivala u kuvajtske tenkove. Oko teleprintera ne mogu ništa da tvrdim, jer je taj tenk u to vreme bio skoro pa neupotrebljavan. Najviše vremena je provodio u zatvorenom hangaru i samo smo periodično radili preglede i kondiciranje akumulatora. Međutim, čovek koji je kasnije snimio ovaj tenk, takođe govori o teleprinteru. Ako imaš koga da pitaš, proveri pa javi o čemu se tačno radi.

Ja sam primetio nešto neobično na kupoli tog tenka, a nalazi se kod gabaritnog svetla i fara kupole (označio sam na slici). Meni liči na neko postolje, moguće od antene za drugu radio stanicu?* M-84AK.jpg (237.21 KB, 1518x1080 - viewed 431 times.)
Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 788


« Reply #1731 on: January 03, 2013, 01:18:17 am »
   Upravo to je postolje za antenu KT radio-uređaja domaće proizvodnje, kakvi se npr. nalaze na MKŠK ( mislim da je oznaka AT-27 ). Zato je verovatno u taj tenk ugrađen RU-20 koji može koristiti ovakvo antensko postolje. Isto takvo postolje je ugrađeno i na komandni BVP kome je za vezu sa višom komandom ugrađen upravo RU-20. Da bi se koristio teleprinter potrebno je osim mnogo prostora, povezati ga preko upravljačke kutije UP-1 koja je veličine dve municijske kutije za NSV, što je po meni malo verovatno. A i ko bi rukovao teleprinterom u tenku. Komandant sigurno ne. To o čemu se priča je najverovatnije UKP-1 ili uređaj za komprimovanu predaju koji ima gumenu tastaturu sličnu nekadašnjem računaru ZX Spectrum koga se stariji članovi sigurno sećaju i LCD displej na kome se čitaju poruke. Takođe ima i mali štampač koji može štampati telegrame. To je uređaj kriptozaštite domaće proizvodnje razvijen 80-tih godina za slanje šifrovanih telegrama i poruka koji se može relativno jednostavno priključiti na bilo koji radio ili telefonski uređaj i ne zahteva posebnu obuku da bi se koristio. To su samo neke moje pretpostavke na osnovu fotografije i izjava svedoka. Voleo bih da neko ko je video ovaj tenk izbliza potvrdi ili pobije ovu teoriju, a ako ništa drugo bar da doda još neki podatak.


Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 443

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #1732 on: January 03, 2013, 11:48:42 am »

Na tenkovima za Kuvajt na na njihiv zahtev ugrađena je radio oprema Rrcal. Dodatno je u komandirske tenkove ugradjivana posebna radio stanica sa sopstvenim agregatom a na navigacione sistem za navigaciu teldix.
Ovu opremu Kuvajt je direkno kupovao a mi smo samo napravili prostor i odgovarajuće nosače.

Tako je za smeštaj motalice napravljen sanduk pozadi kupole pored sanduka opvt. Inače konstruktor ovog dela je bio malo drčan nije vodio računa o prostoru tako da sanduk smeta prilikom otvaranja poklopca iznad motora.

Pošto ugovor sa Kuvajtom nije do kraja realizovan deo ove opreme je ostao kod nas ako se ja dobro sećam to je korišteno.
Dali je neko pokušao da kopira Racal nije mi poznato čak i negovo održavanje u Kuvajtu nije bilo u našoj nadležnosti.
Iz Đ Đakovića je nekoliko ljudi bilo u rakalu na obuci tako da su svi uređaji nakon ugradnje testirani na funkcionalnost.
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #1733 on: January 03, 2013, 11:51:14 am »

Ovu opremu Kuvajt je direkno kupovao a mi smo samo napravili prostor i odgovarajuće nosače.

A tko je radio sistemski integraciju Racal opreme sa tenkom? Dali su naponi, koje zahteva ta oprema bili kompatibilni ili su trebali biti dodatni pretvornici?

Hvala
LPB
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 317


« Reply #1734 on: January 03, 2013, 12:35:33 pm »

Vrlo je moguće da se radi o nekom uređaju za kriptozaštitu, a da su to pojedinci nazivali teleprinterom. Ima na ovoj temi MCM dosta takvih uređaja: http://www.mycity-military.com/Pesadijsko-naoruzanje-municija-i-oprema/Komandno-komunikacioni-uredjaji.html

Evo slike UKP-1 koju sam pronašao na internetu:


Međutim, možda se radi i o elektronskom teleprinteru ETL-1:* UKP-1.jpg (203.9 KB, 1800x1350 - viewed 143 times.)

* ETL-1.jpg (40.51 KB, 800x600 - viewed 137 times.)
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1735 on: January 03, 2013, 01:36:35 pm »

Gdje bi ovo stavio u tenk. Teško. Nema mjesta za ovo.

Vidim na tenku nosač drugačiji antene. Od radio uređaja RUT-1 nosač antene je AT22. Ovaj vidljivi sigurno nije taj. Ovo je nosač antene od nekog drugog radio uređaja.

Ovo je antenski nosač AT-22 proizvodnje Rudi Čajevac, Profesionalan elektronika, Telekomunikacioni uređaji, Banja Luka. Firma je trenutno u stečaju i prodaje se uskoro na licitaciji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Šta je u tenku ne znam. Ovaj drugačiji nosač antene je potvrda da u tom tenku ima neki dodatni radio uređaj.

Raspitaću se.

Ovo su radio stanice Racal Dana u tenku Degman. Pored dvije radio stanice vidi se i pojačalo snage za komandnu radio stanicu koje se nalazi pored mehanizma podizanja kasete. Komandni modul komandne radio stanice se ne vidi ovdje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ovo je antensko postolje AT-22 na tenku M84

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ovo je radio stanica u T72. R123. Pored njega je pretvarač napona BP26

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U komandnom tenku M84ABK imaju tri radiostanice. Dvije su one već viđene Racal Dana, a ovo ispred mene je komandni modul komandne radio stanice. Na slici više gdje sam postavio slike one dvije radio stanice onaj dio iza uz mehanizam podizača kasete je pojačalo snage ovoga modula.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ovo je slikano u Kuvajtu u toku Pustinjske oluje.

Ova oprema, Racal Dana, se napaja sa 24 volta iz tenka i ne trebaju dodatni pretvarači.

Pozdrav

Vlado


* AT22 sa antenskim štapovima.jpg (44.98 KB, 800x600 - viewed 341 times.)

* radio stanice Racal Dana u Degmanu.jpg (303.18 KB, 1500x1123 - viewed 421 times.)

* Antensko postolje AT22.jpg (281.01 KB, 1500x1489 - viewed 375 times.)

* Radio stanica R123 i pretvarac BP26.jpg (335.13 KB, 1000x749 - viewed 653 times.)

* U komandnom tenku M84ABK.jpg (132.77 KB, 1000x694 - viewed 316 times.)
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1736 on: January 03, 2013, 05:45:15 pm »

Imam nekoliko hiljada slika tenkova u računaru. I tražim detalje vazane za radio stanicu u tenku M84. I gledam slike modifikacije ovoga tenka prikazanog na sajmu naoružanja na Sajmištu 2009 godine. Ali na tenku nema ni naznake antenskog postolja. Ne vidim kakvu ima radio opremu. Ima li je uopšte. Imam dosta slika ove modifikacije i na svim nedostaje antenski nosač.
Na mjestu gdje treba da bude antensko postolje ima samo neka crvena krpa. Pošto znam ko je radio modifikaciju, sumnjam u završenost tenka. Ili je to samo još jedna od prevara poznate prevarantske firme.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Pozdrav

Vlado
* modifikovani tenk M84, Sajam naoruzanja, Beograd.jpg (178.64 KB, 1000x752 - viewed 740 times.)
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1737 on: January 03, 2013, 06:30:10 pm »

Prije deset dana sam pisao o automatu punjenja na tenkovima serije T72. Naveo sam da ne mogu naći sliku nove verzije pulta upravljanja automata punjenja PU-175.

 Dakle, evo je nova verzija pulta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

za upoređenje, evo je stara verzija istog pulta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pozdrav

Vlado

* PU-175.jpg (164.09 KB, 1000x780 - viewed 116 times.)

* PU-175, stara verzija.jpg (564.81 KB, 2048x1536 - viewed 174 times.)
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 317


« Reply #1738 on: January 04, 2013, 07:51:38 am »

Izgleda da je @micha u pravu. Našao sam sliku antenskog postolja AT-27 i moglo bi se reći da je to postolje montirano za drugu antenu, na gore pomenutom tenku.* AT-27.jpg (88.84 KB, 665x900 - viewed 211 times.)

* M-84AK.jpg (63.16 KB, 593x762 - viewed 152 times.)
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1739 on: January 04, 2013, 09:25:53 am »

Vrtim se po Palubi i gledam neke detalje vezano za tenkove, i nađoh na jednu sličnu sliku.

Na https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=1473.msg168224#msg168224

slika

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

antenski nosač na drugoj strani kupole. Liči na AT-22. Ovdje je rađena modifikacija tenka, postavljen je aktivni oklop. Neoriginalni dijelovi na nosaču meteosenzora.

Dakle, ima još M84 sa modifikovanom vezom. Zašto je ovdje nosač AT-22 postavljen na drugu stranu kupole. Da ne zapinje NSV za AT-22 ili je nešto drugo. Može i drugo pitanje. Da li je u tenku o kojem raspravljamo antenski nosač zbog tog istog razloga postavljen na drugu stranu. Da ne zapinje mitraljez za njega. Tako da to možda i nije komandni tenk. A dok su to radili stavili su antenski nosač kakav su imali.

Pozdrav

Vlado


* ns1 mod.jpg (307.05 KB, 1266x822 - viewed 154 times.)
Logged
Pages:  1 ... 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 [116] 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 ... 467   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.061 seconds with 22 queries.