Bandzi
zastavnik
Last Login:December 01, 2024, 07:37:46 pm
|
|
« Reply #1730 on: January 02, 2013, 11:43:33 pm » |
|
Vlado, primećuješ po rasporedu BDK da se radi o izvornom M-84A, a ne o M-84AB. Zbog toga sam napisao da se najverovatnije radi o prepravljenom M-84A u M-84AK, a da je kao što si i rekao, verovatno u njemu ugrađena određena oprema koja se ugrađivala u kuvajtske tenkove. Oko teleprintera ne mogu ništa da tvrdim, jer je taj tenk u to vreme bio skoro pa neupotrebljavan. Najviše vremena je provodio u zatvorenom hangaru i samo smo periodično radili preglede i kondiciranje akumulatora. Međutim, čovek koji je kasnije snimio ovaj tenk, takođe govori o teleprinteru. Ako imaš koga da pitaš, proveri pa javi o čemu se tačno radi.
Ja sam primetio nešto neobično na kupoli tog tenka, a nalazi se kod gabaritnog svetla i fara kupole (označio sam na slici). Meni liči na neko postolje, moguće od antene za drugu radio stanicu?
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login:December 02, 2024, 01:23:39 am
|
|
« Reply #1731 on: January 03, 2013, 01:18:17 am » |
|
Upravo to je postolje za antenu KT radio-uređaja domaće proizvodnje, kakvi se npr. nalaze na MKŠK ( mislim da je oznaka AT-27 ). Zato je verovatno u taj tenk ugrađen RU-20 koji može koristiti ovakvo antensko postolje. Isto takvo postolje je ugrađeno i na komandni BVP kome je za vezu sa višom komandom ugrađen upravo RU-20. Da bi se koristio teleprinter potrebno je osim mnogo prostora, povezati ga preko upravljačke kutije UP-1 koja je veličine dve municijske kutije za NSV, što je po meni malo verovatno. A i ko bi rukovao teleprinterom u tenku. Komandant sigurno ne. To o čemu se priča je najverovatnije UKP-1 ili uređaj za komprimovanu predaju koji ima gumenu tastaturu sličnu nekadašnjem računaru ZX Spectrum koga se stariji članovi sigurno sećaju i LCD displej na kome se čitaju poruke. Takođe ima i mali štampač koji može štampati telegrame. To je uređaj kriptozaštite domaće proizvodnje razvijen 80-tih godina za slanje šifrovanih telegrama i poruka koji se može relativno jednostavno priključiti na bilo koji radio ili telefonski uređaj i ne zahteva posebnu obuku da bi se koristio. To su samo neke moje pretpostavke na osnovu fotografije i izjava svedoka. Voleo bih da neko ko je video ovaj tenk izbliza potvrdi ili pobije ovu teoriju, a ako ništa drugo bar da doda još neki podatak.
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login:December 02, 2024, 09:09:15 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
|
« Reply #1732 on: January 03, 2013, 11:48:42 am » |
|
Na tenkovima za Kuvajt na na njihiv zahtev ugrađena je radio oprema Rrcal. Dodatno je u komandirske tenkove ugradjivana posebna radio stanica sa sopstvenim agregatom a na navigacione sistem za navigaciu teldix. Ovu opremu Kuvajt je direkno kupovao a mi smo samo napravili prostor i odgovarajuće nosače.
Tako je za smeštaj motalice napravljen sanduk pozadi kupole pored sanduka opvt. Inače konstruktor ovog dela je bio malo drčan nije vodio računa o prostoru tako da sanduk smeta prilikom otvaranja poklopca iznad motora.
Pošto ugovor sa Kuvajtom nije do kraja realizovan deo ove opreme je ostao kod nas ako se ja dobro sećam to je korišteno. Dali je neko pokušao da kopira Racal nije mi poznato čak i negovo održavanje u Kuvajtu nije bilo u našoj nadležnosti. Iz Đ Đakovića je nekoliko ljudi bilo u rakalu na obuci tako da su svi uređaji nakon ugradnje testirani na funkcionalnost.
|
|
|
|
|
|
|
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
Last Login:February 16, 2023, 08:29:39 pm
|
|
« Reply #1733 on: January 03, 2013, 11:51:14 am » |
|
Ovu opremu Kuvajt je direkno kupovao a mi smo samo napravili prostor i odgovarajuće nosače.
A tko je radio sistemski integraciju Racal opreme sa tenkom? Dali su naponi, koje zahteva ta oprema bili kompatibilni ili su trebali biti dodatni pretvornici? Hvala LPB
|
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
|
« Reply #1735 on: January 03, 2013, 01:36:35 pm » |
|
Gdje bi ovo stavio u tenk. Teško. Nema mjesta za ovo.
Vidim na tenku nosač drugačiji antene. Od radio uređaja RUT-1 nosač antene je AT22. Ovaj vidljivi sigurno nije taj. Ovo je nosač antene od nekog drugog radio uređaja.
Ovo je antenski nosač AT-22 proizvodnje Rudi Čajevac, Profesionalan elektronika, Telekomunikacioni uređaji, Banja Luka. Firma je trenutno u stečaju i prodaje se uskoro na licitaciji.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Šta je u tenku ne znam. Ovaj drugačiji nosač antene je potvrda da u tom tenku ima neki dodatni radio uređaj.
Raspitaću se.
Ovo su radio stanice Racal Dana u tenku Degman. Pored dvije radio stanice vidi se i pojačalo snage za komandnu radio stanicu koje se nalazi pored mehanizma podizanja kasete. Komandni modul komandne radio stanice se ne vidi ovdje.
Ovo je antensko postolje AT-22 na tenku M84
Ovo je radio stanica u T72. R123. Pored njega je pretvarač napona BP26
U komandnom tenku M84ABK imaju tri radiostanice. Dvije su one već viđene Racal Dana, a ovo ispred mene je komandni modul komandne radio stanice. Na slici više gdje sam postavio slike one dvije radio stanice onaj dio iza uz mehanizam podizača kasete je pojačalo snage ovoga modula.
Ovo je slikano u Kuvajtu u toku Pustinjske oluje.
Ova oprema, Racal Dana, se napaja sa 24 volta iz tenka i ne trebaju dodatni pretvarači.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #1736 on: January 03, 2013, 05:45:15 pm » |
|
Imam nekoliko hiljada slika tenkova u računaru. I tražim detalje vazane za radio stanicu u tenku M84. I gledam slike modifikacije ovoga tenka prikazanog na sajmu naoružanja na Sajmištu 2009 godine. Ali na tenku nema ni naznake antenskog postolja. Ne vidim kakvu ima radio opremu. Ima li je uopšte. Imam dosta slika ove modifikacije i na svim nedostaje antenski nosač. Na mjestu gdje treba da bude antensko postolje ima samo neka crvena krpa. Pošto znam ko je radio modifikaciju, sumnjam u završenost tenka. Ili je to samo još jedna od prevara poznate prevarantske firme.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #1737 on: January 03, 2013, 06:30:10 pm » |
|
Prije deset dana sam pisao o automatu punjenja na tenkovima serije T72. Naveo sam da ne mogu naći sliku nove verzije pulta upravljanja automata punjenja PU-175.
Dakle, evo je nova verzija pulta.
za upoređenje, evo je stara verzija istog pulta.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
Last Login:December 01, 2024, 07:37:46 pm
|
|
« Reply #1738 on: January 04, 2013, 07:51:38 am » |
|
Izgleda da je @micha u pravu. Našao sam sliku antenskog postolja AT-27 i moglo bi se reći da je to postolje montirano za drugu antenu, na gore pomenutom tenku.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #1739 on: January 04, 2013, 09:25:53 am » |
|
Vrtim se po Palubi i gledam neke detalje vezano za tenkove, i nađoh na jednu sličnu sliku. Na https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=1473.msg168224#msg168224slika [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] antenski nosač na drugoj strani kupole. Liči na AT-22. Ovdje je rađena modifikacija tenka, postavljen je aktivni oklop. Neoriginalni dijelovi na nosaču meteosenzora. Dakle, ima još M84 sa modifikovanom vezom. Zašto je ovdje nosač AT-22 postavljen na drugu stranu kupole. Da ne zapinje NSV za AT-22 ili je nešto drugo. Može i drugo pitanje. Da li je u tenku o kojem raspravljamo antenski nosač zbog tog istog razloga postavljen na drugu stranu. Da ne zapinje mitraljez za njega. Tako da to možda i nije komandni tenk. A dok su to radili stavili su antenski nosač kakav su imali. Pozdrav Vlado
|
|
|
|
|
|
|
|