To je bio civilni pogon. Baš taj dio gdje je sada Konzum. Tu su se pravili elektromotori, starteri i diname za Forda, za čitavu Evropu, TAM-a. FAP-a, Folkvagena za Evropu, Zastavu, i kompletna autoelektrika za ova vozila. Svi oni silni relei, razvodnici paljenja, elektronika žmigavaca, prekidači koji budu na volanu itd. Table vozača itd.
Tamo gdje je sada Gorenje, bila je jedna od najvećih galvanizacija u bivšoj nam zemlji. Dolazili su kamioni iz čitave zemlje i donosili materijal za galvanizaciju. Svakodnevno je dolazio i kamion iz Đure Đakovića, Specijalnih vozila. Po njemu mi je dolazilo ono što je bilo hitno za proces proizvodnje tenka. Prvo svrate do mene, ostave šta je za mene, a u povratku opet svrate do mene i pokupe ono što je završeno.
Znala se procedura popravke. Donijeti neispravne dijelove. Uz njih ide popratna procedura. Papirologija. Nalog za popravku ili reklamacija. Ako sami priznaju da su nešto pokvarili odmah pošalju uz neispravni dio i nalog za popravku. Ako misle da je razlog neispravnosti kod nas onda pošalju papire za reklamaciju uz taj dio.
Postojao je i treći način. Ja sam bio zadužen za taj dio posla u Čajevcu. Dogovor.
Štok, konjak, vinjak, prepečenica i ostali načini komunikacije. U decembru se komunikacija preusmjeravala na čvarke, krvavice, kobasice, a u januaru na peku, suvinu i slične komunikacione načine. Slavonija je to.
Međutim, ako nema papirologije nisam mogao da otvorim radni nalog. To bi značilo da sam sam morao da uzmem to u rad. I onda na liniju završne montaže, pa uređaj na sto, zavrnuti rukave i rješiti problem. To je učestalo sa verzijom tenka M84A. Zbog povećane težine kupole bila je promjenjena tehnologija podešavanja pojačanja u petlji azimuta. Morala se otvarati pojačavačka kutija, vaditi iz nje štampane ploče, lemiti tehnološke dijelove, naći odgovarajuće pojačanje, zalemiti odgovarajuće dijelove i vratiti štampane ploče nazad. Tu se je znao napraviti jedan uobičajen kvar. A brzina proizvodnje se je stalno povećavala. Mali zastoj u proizvodnji negdje na pola proizvodnje tenka znao se vidjeti na rokovima datim za čitav tenk ili seriju. Zbog jednog dijela znao je stojati čitav tenk. A zastoje u proizvodnji nekoje morao platiti. Sve košta bez obzira radilo se ili ne. I na kraju mjeseca smo imali obračune oko zastoja proizvodnje. Ja sam dolazio u ĐĐ, SV, i kao predstavnik moje firme usaglašavao stavove ko če da plati koji zastoj u proizvodnji. Dakle, kvar se pojavi, ne može se nešto napraviti, uradi se defektaža, zamjena dijela, ponovna ispitivanja, slanje dijela na popravak, papirologija, itd. To je koštalo
I sad se stavi na sto spisak svih zastoja u proizvodnji. I dajemo mišljenje oko toga. Pregledam ja te dokumente i kažem da za te i te zastoje Čajevac snosi troškove zastoja. I onda za preostale zastoje u proizvodnji počinju dogovori i razgovori. Jedan po jedan. Tu znaju biti velike cifre. Stojala je proizvodnja, odnosno dio proizvodnje. Pošto su tu bile namrgođene face koje nisu lako davale pare, ja sam ih sa nastupom da Čajevac, odnosno ja, priznajem zastoje u proizvodnji koje je napravio Čajevac malo razmekšao. Namrgođene face nisu nikad najpametnije. Sa tim svojim namrgođenim nastupom skrivaju svoje neznanje i nesigurnost u poslu. To se lako vidi sa jednim probnim pitanjem. I onda ja nastupam sa svojim sistemom. Idemo i analiziramo zastoj po zastoj. One jeftinije zastoje priznam kao zastoj koji mi plaćamo. A kad dođemo do skupljih zastoja lagano kažem namrgođenim sagovornicima magičnu riječ. "Kao što znate, to je ...", a znam da ne znaju o čemu se radi. I više puta ponavljam taj detalj. A oni ćute, niko ne pita detalje, jer svi misle da onaj drugi u njihovom timu zna o čemu se radi. A ne zna niko određene detalje. Normalno da taj fazon nisam koristio za ono što su oni znali. I onda stalno ponavljajući "Kao što znate", a niko ništa ne pita, lagano provlačim svoju priču da su oni krivi za neki zastoj. I tako stavka po stavka i rješimo troškove mjesečnog zastoja.
S vremenom je bilo sve teže i teže ovo raditi. Naročito kad je u taj dio njihovog tima ušao Bartol i Boro Pecić. Vidjeli ovi u ĐĐ da tu nešto ne štima. Kod njih ta priča nije prolazila. Ali Boro je znao da dobar Štok rješava neke kvarove. Bez papira. I znao je doći kod mene u Banja Luku sa bocom Štoka. Da rješimo kvar.
Pozdrav
Vlado