Motor je viđen i na "Partneru" 2011. Ipak, to je izložbeni primerak, kojih ima možda još nekoliko komada. Dva turbokompresora i interkuler, povećan pritisak punjenja. Kad bi trebalo danas da ga naprave, teško da bi uspeli. Mislim da je firma na Palama nepovratno propala!
Zapravo, na motoru V46-TK1 prikazanom na Partneru 2009/2011 su urađene modifikacije u odnosu na originalni V46-TK1 koji je razvijan u Jugoslaviji.
Koliko se sećam, radi se o sledećem:
- Na interkuleru je izvršena promena, tako da se sada hladi vazduhom umesto tečnošču.
- Promenjena je pozicija filtera ulja, radi lakšeg pristupa.
- Izduvne grane su urađene od prohroma, umesto standardnih livenih, radi smanjenja gabarita i mase.
- Mislim da ima i određenih modifikacija na pumpi visokog pritiska i turbinama.
Ukoliko bi se radila samo modernizacija motora V46-6 i V46-TK na nivo V46-TK1, to ne bi bio problem, jer tu modifikaciju-modernizaciju je moguće ugraditi na već postojećim motorima. Znači da za taj posao nije potrebna proizvodnja novih motora. Trebalo bi samo modifikovati filtere vazduha na tenkovima M-84, po istom principu kao i na M-84A.
Mislim da bi veći problem bila transmisija, jer koliko mi je poznato, postojeća transmisija se ne može opteretiti motorom od 1200 KS. Zbog toga bi se morala proizvesti nova odgovarajuća transmisija, a koja je već razvijena i ispitana za prototip tenka Vihor.