Na stendu se ne ispituju kupole.
Mada to i nije toliko bitno, jer se verovatno na tom stendu mogu ispitivati obe kupole.
Na ovoj OVOJ verziji stenda ( stend je ruski naziv za ispitni sto, a takvo je ime došlo u ruskoj dokumentaciji) ispituje se samo hidraulika za vertikalno i horizontalno navođenje tenka M84. Top u kupoli je 2A46. Nije uopšte bitno da li je top proizveden u Rusiji, SSSR-u, SFRJ, Češkoj... itd. Top je isti sem u dijelu gdje se na njega spaja paralelogram. To je mehanički sklop koji ugao elevacije topa prenosi na nišansku spravu. Spoj paralelograma i topa nije isti za T72 i M84, a nije isti ni paralelogram.
Kupole su sve bile od M84, a topovi su bili i ruski i SFRJ. Na nekim je pisao "zabranjeno gađanje".
U Čajevcu u Banja Luci su bila ovakva tri (slična) stenda, a u Prvoj Petoletci Trstenik dva. Svaki je imao poseban temelj, da se vibracije sa stenda nebi prenijele na fabričku halu. A rezonancija može biti nezgodan događaj.
U toku "Član 11" sam sa jednog od tih stendova demontirao ispravan top i zamijenio ga oštećenim. Kroz taj top je prošla Zolja, te je bio neupotrebljiv za gađanje, ali dobar za ispitni stend. Ispravni top je korišten za ono za što je bio namjenjen.
Nakon što je taj dio Čajevca kupio Hemofarm Vršac, ta tri stenda su isječena i odvežena na otpad.
U susjednoj hali se radio onaj PAT, modifikacija ( o njemu ima posebna tema na Palubi) i radar Žirafa, te radarski ometači. U hali do te radio se Orkan.
Dobar dio dokumentacije za ovaj stend sam dobio ilegalno u fabrici Pal Magneton u Kromežižu u češkoj fabrici tenkova. Dali bi mi sve samo da napakoste Rusima koje su mrzili u neograničenim količinama. Iako se oko nas svo vrijeme vrzmao neki ruski bezbednjak.
Konstruktor svih stendova je bio pokojni Proko Kovačević.
Na ovom se stendu može ispitivati hidraulika za vertikalno navođenje sa tenka T72 uz određene izmjene, ali ne može hidraulika za horizontalno navođenje iz tenka T72.
Da bi se takva vertikalna hidraulika mogla ispitivati treba promijeniti hidraulička crijeva od hidropojačivača do izvršnog cilindra. Pošto ta crijeva idu oko žirobloka, a žiroblok na M84 je veći po gabaritima, crijeva sa T72, a koja su kraća, zapinju za žiroblok. Samo ih treba malo produžiti.
Da bi se hidraulika za horizontalno navođenje mogla ispitati na ovom stendu treba ugraditi induktivne davače pritiska na nju, a kojih nema na ruskoj hidraulici za horizontalno navođenje.
Ostalo je, mislim, sve već napisano u mojim prethodnim tekstovima.
Pozdrav
Vlado