Za one koji ne znaju prototip nišanske sprave iz tenka M84, a veoma je slična sa onom u modifikovanom T55, sa termovizijskim kanalom je napravljen negdje 1990 ili 1991 godine, te je montiran u tenk T55 u Egiptu. Na 1500 metara u noći bez zvijezda i mjeseca ( na to se čekalo oko mjesec dana) u pustinji u kojoj nema svjetla od nekog sela ili grada svi pogodci su bili u centar mete na oko 1500 metara. Posao je urađen sa američkom firmom Huges.
Tako da
Termovizija u današnje vreme nije problem, jer je ima na tržištu, a već postoji prototip DNNS-2 sa ugrađenom termovizijom (bila izložena na sajmu Partner 2007).
Taman su sve napravili fino i taman da gađaju, a ja baš taj dan slučajno našao veliku grešku u softveru tenka, ta sam ih nazvao u Egipat (mog drugara Maksu. Bili smo zajedno u tenku negdje u toku "Član 11" kad nas je nešto pancirno zveknulo u tenk) pa su otezali malo sa gađanjam dok im nije stigao ispravljen softver.
Pošto jako malo nas zna o kojoj se grešci u softveru radi mislim i da ova sprava prikazana na Partneru može da pogodi cilj na stotinjak metara. Teško da može da pogodi na većim daljinama.
O ovim verzijantama automata punjenja ( sa drugačijim dnom karusela) mislim da se već puno pisalo na ovom i drugim sličnim forumima.
Već sam nekoliko puta pisao da sam u ukrajinskom tenku T80UD na balističkom računaru vidio sedam vrsta potkalibarnih zrna. Da li je problem smještaja u tenk, u obrtni transporter, izuzetno velika cijena zrna, ogromno habanje unutrašnjosti topovske cijevi ili nešto drugo ne znam.
Sve mi je to malo čudno ako se uzme da je početna brzina zrna oko 1900 do 2000 m/s, maksimalni domet zrna po tablicama oko 4000 metara, da nije neko veliko opadanje brzine zrna za vrijeme leta, a još je i korigovani tablični ugao na 1500 metra 2,7 hiljaditih.
U prevodu za one koji se na bave ovom tehnikom sva ova zrna lete veoma kratko i bukvalno pravolinijski. Na mjerenjima pritiska kod opaljenja APFSDS-a u ležištu zrna pritisak je bio oko 6000 atmosfera.
Međutim, postoje obrtni transporteri gdje punjenje stoji iznad projektila, gdje punjenje stoji pod pravim uglom u odnosu na projektil, gdje punjenje i projektil stoje u zadnjoj niši (produžetku kupole sa zadnje strane) i na novijim verzijama (radnim) tenkova gdje punjenje i projektil stoje uspravno na podu tenka u obrtnom transporteru. Najvjerojatnije se pokušavaju naći prava rješenja za OT.
TF i kumulativna zrna nisu pretrpjela neke velike izmjene od prvih dana tenka T72, dok potkalibarnih ima dosta verzija.
Pozdrav
Vlado