S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login:February 07, 2025, 01:38:06 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
 |
« Reply #2090 on: May 07, 2013, 08:34:32 am » |
|
Sam poredak tenkova je prilično nezgodan dosta su blizu pa izduvni gasovi iz jednog idu na usis grubog prečistača drugog. Na snimcima se vidi da su se momci igrali sa gasom a izgleda i dimnom zavesom. U Kuvajtu se koristi njihovo ulje, došao sam do radnih materijala gde se vidi da je odobreno ulje nižeg viskoziteta u odnosu na propisano čak su i neka uporedna ispitivanja pokazivala da su pritisci ulja u motoru niži za oko 1 bar. Kako se to odražava na motore se prilično istrošenim resursima takođe treba proveriti. pozdrav!
|
|
|
|
|
|
|
Pero™
vodnik
Last Login:October 21, 2014, 01:01:48 pm
|
 |
« Reply #2091 on: May 07, 2013, 09:51:25 am » |
|
Dali se za tenkove upotrebljava monogradno ili multigradno ulje.
To da su dali niži viskozitet je čudno, na večim temperaturama bi baš morali da daju viši.
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
|
 |
« Reply #2092 on: May 07, 2013, 12:54:11 pm » |
|
Za M-84 je svojevremeno kod nas razvijeno specijalno ulje. Bilo je određenih problema zbog manjkavosti u dostupnoj dokumentaciji ali je nakon motornog testa i opsežnih ispitivanja prihvaćena receptura u to vreme jednog dobrog stručnjaka za ulja.
|
|
|
|
|
|
|
pvanja
kapetan korvete
|
 |
« Reply #2093 on: May 07, 2013, 04:39:54 pm » |
|
Interesantno je koliko je raznih tehnologija i tehnoloskih postupaka trebalo osvojiti za jedan tenk. To se moze videti iz price vladimir_16 i s.palestinca.
Tek iz njihovih prica se moze steci osecaj koliko je ustvari komplikovano napraviti jedan tenk i zasto je toliko malo zemalja koji su mogli uspesno da ga prave.
|
|
|
|
|
|
|
galeb
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #2094 on: May 07, 2013, 06:04:10 pm » |
|
Interesantno je koliko je raznih tehnologija i tehnoloskih postupaka trebalo osvojiti za jedan tenk. To se moze videti iz price vladimir_16 i s.palestinca.
Tek iz njihovih prica se moze steci osecaj koliko je ustvari komplikovano napraviti jedan tenk i zasto je toliko malo zemalja koji su mogli uspesno da ga prave.
Nije jednostavno kvalitetno proizvoditi ni bitno manje složene tehničke proizvode a kamoli tenk. Više vreme prodje i više razmišljam, kako je u SFRJ bio snažan potencial u tom pogledu. Pre par dana razgovarao sam s drugarom inž. maš. koji nešto malo zna (više iz priča) o situaciji u železarni Ravne, dok je SFRJ bila. Bilo je i tamo ogromno znanje i vrlo kvalitetna proizvodnja. Ona je i danas ali nije više ko nekad. Sve je danas na ovim prostorima reducirano. Ja znam za Tomos... Šteta je, velika šteta što je to sve više / manje propalo.
|
|
|
|
|
|
|
Pero™
vodnik
Last Login:October 21, 2014, 01:01:48 pm
|
 |
« Reply #2095 on: May 07, 2013, 06:40:54 pm » |
|
To je i meni zanimljivo. Baš volim da čitam ovu debatu. Predstavljao sam si neke osnovne stvari ali ne sve detalje i sve ''sitnice''. Razmisli da za svaki sklop mora biti tehnična dokumentacija, izračuni, izbor materiala, testiranje, stručnjaci u fabrikam kde se izrađuju sklopovi, pa održavanje, pa upotreba... pa još lične priče ljudi sa tog područja, neprecenljivo. I zamisli da je SFRJ pravila skoro sva ostala sredstva, od avijona do podmornica... velika industrija je bila to sa puno stručnjaka.
|
|
|
|
|
|
|
Perun
Počasni član foruma
poručnik fregate
Last Login: Today at 08:37:33 am
|
 |
« Reply #2096 on: May 08, 2013, 08:45:06 am » |
|
Nije jednostavno kvalitetno proizvoditi ni bitno manje složene tehničke proizvode a kamoli tenk. Više vreme prodje i više razmišljam, kako je u SFRJ bio snažan potencial u tom pogledu. Pre par dana razgovarao sam s drugarom inž. maš. koji nešto malo zna (više iz priča) o situaciji u železarni Ravne, dok je SFRJ bila. Bilo je i tamo ogromno znanje i vrlo kvalitetna proizvodnja. Ona je i danas ali nije više ko nekad. Sve je danas na ovim prostorima reducirano. Ja znam za Tomos... Šteta je, velika šteta što je to sve više / manje propalo. da se nadovezem, iako sam malo skrenija a teme: isti primjer su brodogradilista, nazalost sve je otislo u ...
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
|
 |
« Reply #2097 on: May 09, 2013, 08:17:52 am » |
|
Evo malo i ekonomskih pokazatelja: Izvozna cena tenka M-84AB za Kuvajt bila je 1.533.000 $
Učešće po reupublikama u ceni je iznosilo: Bosna i Hercegovina ... 33,25% Srbija ...................... 22,01% Hrvatska .................. 20,73% Slovenija .................. 18,93% Makedonija ............... 3.39% Crna Gora ................ 1.69%
Najskuplji delovi bili su: oklopno telo .... 210.000$ nišanska sprava .. 120.000$ kupola ........... 90.000$ motor.............. 88.000$
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login:February 05, 2025, 08:06:42 pm
|
 |
« Reply #2098 on: May 09, 2013, 08:35:40 pm » |
|
А одакле ови подаци? На основу чега? На основу вредности уграђених средстава? Не верујем да се то онда тако рачунало.
|
|
|
|
|
|
|
kukador
stariji vodnik
Last Login:December 03, 2023, 11:31:54 pm
|
 |
« Reply #2099 on: May 10, 2013, 08:10:52 am » |
|
Slovenija ima namjeru angažirati upotrebu 15 kom M-84 uzrok je u zaostatku modernizacije partija pojavile su se dve struje: upotrebiti sofisticiraniji M 55 ili M 84 godišnje održavanje M 84 bi koštalo 57.000 € cijela vest: http://www.siol.net/novice/slovenija/2013/05/sv_patria_tank_m84.aspx
|
|
|
|
|
|
|
|