kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #2110 on: May 10, 2013, 04:32:59 pm » |
|
Постојала су руска решења још од седамдесетих година, али до средине 90-их те ствари нису биле за извоз. Према речима Милорада Драгојевића, та опција није разматрана, јер се сматрало да не даје битне тактичке предности.
|
|
« Last Edit: May 10, 2013, 04:44:51 pm by kumbor »
|
|
|
|
|
wermez
potporučnik
Last Login:September 11, 2024, 07:36:37 am
|
 |
« Reply #2111 on: May 10, 2013, 04:35:19 pm » |
|
Ako se ne varam, u sovjetskoj vojsci je samo komandni tenk imao rakete.
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login: Today at 12:44:12 am
|
 |
« Reply #2112 on: May 10, 2013, 05:14:58 pm » |
|
Dance barutnog punjenja topa M-84, a i T-72 je izrađeno od nerđajućeg čelika ( verovatno prohroma ) koji je dodatno premazan nekom sivom farbom. Sam materijal je ljut i dosta se teško obrađuje na strugu, to zna onaj ko je pokušao da napravi pepeljaru od njega. Od mesinga bi moglo biti samo kućište inicijalne kapsle koje se uvrće u dance.
Na T-55 prazna čaura posle opaljenja i kretanja zadnjaka unazad ispada iz ležišta metka i udara u štitnik topa koji usmerava njen pad na dole uz karakterističan zvuk sličan zvonu. Čaura ostaje na patosu dok poslužilac vrši ubacivanje druge granate u ležište u topu i potom pritiska pečurku završnog prekidača koji označava da je top napunjen i spreman za opaljenje. Tada poslužilac može, ukoliko proceni da ima dovoljno vremena i da je bezbedno, a po komandirovom odobrenju da izbaci prazne čaure kroz luk poslužioca koji je u borbenim dejstvima spušten ali ne i zabravljen. Čaure se mogu izbaciti i kroz otvor za prinudni izlaz posade na podu tenka, a ukoliko je i to nemoguće usled ABH opasnosti čaure se mogu vratiti u njihovo ležište u saću ili nosačima na vencu kupole. Znači kod T-55 postoji više načina smeštaja čaura nakon opaljenja a najgori je pomenuti da one ostanu na patosu tenka i da pri okretanju kupole zapnu o delove opreme unutar tenka i izazovu njihovu havariju ili povređivanje posade. A bilo je svega : od kidanja el. instalacije i izazivanja varnica i požara na rotativnom kontaktu, odvaljivanju grejača i poplavi nafte u kupoli, do probijanja saća granata koje je ujedno i unutrašnji rezervoar za gorivo uz takođe poplavu nafte...
Što se tiče POVR čini mi se da su Mađari 90-tih imali projekat modernizacije T-55H ili tako nekako, koji je lansere za Maljutke imao na krovu kupole između luka komandira i luka poslužioca. Znači, raketa se nije ispaljivala kroz cev, već nezavisno sa svog lansera kao kod BVP M-80. Možda bi ovaj način bio jednostavniji za M-84 radi povećanja vatrene moći sredstva a bez većih ulaganja u modifikaciju obrtnog transportera, cevi, SUV-a i izrade nove rakete.
|
|
|
|
|
|
|
galeb
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #2113 on: May 10, 2013, 11:05:31 pm » |
|
Interesantno mi je u Slovenačkom članku, da je NATO zainteresiran za vežbe sa M-84 u Nemačkoj.
A drugo, zanima me uporedjenje Patria - M84: + i - , te zašto uopšte govore o upotrebi M84 umesto Patrie - mislim u tehničkom smislu, ne zbog dejstva, da imaju probleme trunutno sa Patrijama. Pa zar nije ovo dvoje dva dosta različita "stroja" , ovako laičko rečeno ?
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #2114 on: May 10, 2013, 11:20:39 pm » |
|
T-55 u modenizaciji pred raspad SFRJ ( to je valjda projekat "Igman") takođe je imao lanser za Maljutke nad maskom topa ili na kupoli, bliže zadnjem delu. To jeste jeftina i laka modernizacija, ali nema veze sa mogućnostima prave rakete, namenjene ispaljivanju iz 2A46 topa. Sem toga, Maljutka, ma koliko bila jeftina i praktična, ima ograničene mogućnosti. Da nije tako, Rusi bi je koristili i dan danas, što ne rade, mada ih verovatno čuvaju u skaldištima.
|
|
« Last Edit: May 10, 2013, 11:39:55 pm by kumbor »
|
|
|
|
|
SHOOTER
stariji vodnik
Last Login:October 01, 2013, 11:49:18 pm
|
 |
« Reply #2115 on: May 11, 2013, 01:55:39 am » |
|
Rusi imaju daleko modernije PO rakete od maljutke, ne verujem da ih ima ni u rezervi vise. Te rakete se ne proizvide preku 30 godina vise kod njih.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #2116 on: May 11, 2013, 07:22:44 am » |
|
Modernizacija T55 poznata pod imenom Igman je ugradnja sistema stabilizacije i upravljanja vatrom. Rađeno je to od 1981 nadalje. Na tome sam ja radio. I na takvoj modifikaciji nije bilo Maljutke.
Ugradnja Maljutke na tenk T55, o kojoj Kumbor priča, je urađeno nekoliko komada u ŠCOMJ, VP 2908, u Banja Luci sedamdesetih godina prošlog vijeka, a na kojoj je radio moj pokojni otac. O tome znam iz njegovih priča, a taj tenk je bio jednom na TV-u, pa se je on onda raspričao. Znam, odnosno znao sam, svu ekipu koja je to radila. Šta je bilo sa tim projektom i sa tim tenkovima nije mi poznato.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Morskoprase
zastavnik I klase
Last Login:January 04, 2025, 04:43:17 pm
|
 |
« Reply #2117 on: May 11, 2013, 03:39:53 pm » |
|
Nije stvar u uspoređivanju M84 i Patrije nego je u pitanju vatrena moć. Pošto je poćetku bilo zamišljeno da ima Patria top 30mm i PO sistem, vatrena moć bila bi dovoljna. Ali pošto je sada na njima tek 0.50/40mm nije niti izbliza onome što se tražilo. Zbog toga (i budalu polako sustiže pamet) M84 ide natrag u eksploataciju. Barem kako izgleda.
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #2118 on: May 11, 2013, 05:40:55 pm » |
|
Po meni M-84 svakako treba koristiti, ali odnositi se vrlo stručno i domaćinski, jer drugih tenkova biti neće!
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login:February 05, 2025, 08:06:42 pm
|
 |
« Reply #2119 on: May 11, 2013, 08:30:37 pm » |
|
Upravo tako. Dok traju M-84, traju. Posle toga biće "patria" i njoj sličnih vozila, ali to neće biti tenkovi.
|
|
|
|
|
|
|
|