Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #2130 on: May 13, 2013, 07:02:05 pm » |
|
Ta raketa i taj sistem je otprilike isti kao na PASV-u. Poluautomatski sistem vođenja rakete, a za koji smo kupili licencu od Rusa prije nekih tridesetak godina.
Nanišaniš na cilj, ispališ raketu i držiš krst končanice na cilju i raketa sama radi korekcije i ide na cilj.
Ne znam tačno ruski naziv, ali su na istom spratu firme gdje sam radio koju godinu, do preseljenja u novu fabriku, rađen je razvoj ovoga sistema. Vrata da mojih. Pa smo se često družili, po sistemu, imaš li onaj čip ili kondenzator. Tako da sam dosta vremena proveo u tom odeljenju gdje se radio razvoj ovoga sistema.
Izgled rakete i elektronika vođenja veoma liče jedan drugome. PASV-a i ove za tenkove.
To se nekad razvijalo u mojoj bivšoj firmi. Na istom spratu, prvom, rakete i tenkovi, na drugom tenkovi, SONIC, radari, na trećem radio uređaji i na četvrtom kripto uređaji. Na prizemlju štampane veze. Projektovanje štampanih veza. Tu su se jedino u bivšoj SFRJ projektovale osmoslojne štampane veze. I izrađivale. Za Orkan.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
A sada je to u ovakvom stanju
U ovoj se je hali pravio velik dio tenka M84. Ovdje su se pravili miloni dolara. A sada ovako izgleda.
Da se vratimo na tenk.
Osnovni problem ovoga sistema koji se ugrađuje u tenkove je bio u stajanju tenka kad gađa sa raketom. Tenk je tad bio lak cilj.
Rusi su onda napravili sistem programiranja upaljača koji je na vrhu trenutno fugasne granate. Radila se posebna TF granata koja je imala programabilni upaljač na vrhu, a koji se mogao detonirati na tačno određenoj daljini. To se zvao sistem AINET.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Ovo je "obični" upaljač na TF granati
a ovo je AINET programabilni upaljač na TF granati.
Dok sam se muvao oko tenka T80 nije mi bilo dopušteno da vidim raketu. Tražio sam više puta, ali odgovor je uvijek bio "Njet".
Čuvali su je kao najveću tajnu.
Možda tako i treba.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
 |
« Reply #2131 on: May 13, 2013, 08:47:01 pm » |
|
Jedan fin crtež o kojem bi S.Palestinac mogao da napiše koju knjigu.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Perun
Počasni član foruma
poručnik fregate
Last Login: Today at 08:37:33 am
|
 |
« Reply #2132 on: May 13, 2013, 08:57:42 pm » |
|
jel ovo neka spojka
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
 |
« Reply #2133 on: May 13, 2013, 09:09:44 pm » |
|
Da li se ikada razmatralo uvođenje u upotrebu municije sa sagorljivom čaurom?
Evo, našao sam slike unutrašnjosti barutnog punjenja. Ovdje se rastavlja barutno punjenje da bi se radila neka mjerenja. Vidi se različiti sastavni elementi. Baruti, inicijalni i ostali. Plamenogasitelji i ostala hemija za čuvanje topovske cijevi. Na donjem dijelu barutnog punjenja se vidi dno čaure, ovdje je pocinčana, a koje ostane nakon opaljenja. Hvala momcima koji su prekidali svoj posao da bi ovo fotografisao. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
 |
« Reply #2134 on: May 13, 2013, 09:14:44 pm » |
|
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pozdrav
Vlado
|
|
« Last Edit: May 13, 2013, 09:34:16 pm by vladimir_16 »
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
 |
« Reply #2135 on: May 13, 2013, 09:26:44 pm » |
|
jel ovo neka spojka
Jedan dio tenka, odnosno dva, a koji ima simetričan dio (lijevi i desni) a u početku izrade tenka rađen je u Famosu na Palama, a kasnije zbog problema u izradi i eksploataciji, proizvodnja je prebačena u 14.ti Oktobar Kruševac. Najviše me zainteresovalo spajanje pojedinih dijelova ovoga sklopa. Jedan dio se usije, a drugi zamrzne na veoma nisku temperaturu, pa se spoje. Onaj koji je smrznut i smanjen se stavlja u unutrašnjost, a onaj ugrijan i raširen se stavlja sa vanjske strane, i kad se temperature izjednače spoj je jači nego zavareni. Neka nastavi S.Palestinac. Pozdrav Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Perun
Počasni član foruma
poručnik fregate
Last Login: Today at 08:37:33 am
|
 |
« Reply #2136 on: May 13, 2013, 10:29:26 pm » |
|
koji dio, sad si me zainteresira 
|
|
|
|
|
|
|
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
Last Login:February 07, 2025, 08:52:56 pm
|
 |
« Reply #2137 on: May 13, 2013, 11:03:08 pm » |
|
Kao što sam i pretpostavio, pisanije oko barutnih punjenja i fotke se ponavljaju sa 91 strane - vidim da su mi poznate... u pravu su pojedini članovi da se u temi o tenku M-84 krenulo u prežvakavanje odavno ispričanih stvari... Ajmo malo noviteta ako ima.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
 |
« Reply #2138 on: May 13, 2013, 11:05:35 pm » |
|
Pa evo onda ovih slika. Lijevih i desnih.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #2139 on: May 13, 2013, 11:29:11 pm » |
|
Jesu li ovo levi i desni planetarni menjač.
|
|
|
|
|
|
|
|