Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #2170 on: May 21, 2013, 07:16:24 am » |
|
Pukovnik Petar Vasović, (tada) magistar, balističar, magistrirao je iz balistike, iz VTI-ja, vodio je prethodna ispitivanja balistike tenka T55 sa sistemom Igman, a kasnije M84. Sa njim je veoma zahvalno bilo sarađivati. Ogromno znanje koje se trudio da nam prenese. Nesebično je objašnjavao svaki dio koji je radio i zašto ga je radio. Ujutru smo sa njim imali sastanak, dnevni plan, kako i zašto se tako radi. Naveče, analiza, šta je bilo dobro, a šta nije, i šta je dalje za raditi. Bavio se uticajem meteo uslova na let zrna. To mu je bila uža specijalizacija. Zato je bio i odličan metereolog. Sjećam se njegovog objašnjavanja, lično meni, kako treba odrediti položaj meteosenzora na tenku. Govorio mi je o opstrujavanju vazduha oko tenka i promjeni vazdušnog pritiska na pojedinim površinama tenka zavisno od oblika tenka. Aerodinamičnost oblika tenka.
Sa takvim stručnjakom pored sebe zadovoljstvo je bilo raditi. Kapacitet tipa Anastasa Paligorića.
Modernizacija tenkova T55 u Sloveniji je bila ideja da Slovenija zaposli svoju vojnu industriju i da stručnjaci ostanu u firmu koja ima posla, a sa tim i stabilnost u radu. Kad je ideja realizovana, stručnjaci i firme su ostali, ide sljedeća faza posla.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #2171 on: May 21, 2013, 08:34:38 am » |
|
U videu se navodi da tenkovi imaju motor snage 740 KS, a u stvari motori su snage 780 KS.
I nikada mi nije bilo jasno zbog čega su pojedini civili, ali i vojnici opčinjeni dejstvom uređaja TDA (stvaranje dimne zavese preko izduvne grane). Ja lično kada ne bih imao pojma o čemu se radi i video toliku količinu dima na auspuhu, prvo što bi mi palo na pamet je da je motor produvao.
Snaga motora merena na vratilu motora uvek se razlikuje od snage merene na pogonskom točku, i ova prva je uvek veća. To je neka velika matematika.
|
|
|
|
|
|
|
janezek67
stariji vodnik
Last Login: Yesterday at 08:43:51 pm
|
 |
« Reply #2172 on: May 21, 2013, 09:22:50 am » |
|
Pukovnik Petar Vasović, (tada) magistar, balističar, magistrirao je iz balistike, iz VTI-ja, vodio je prethodna ispitivanja balistike tenka T55 sa sistemom Igman, a kasnije M84. Sa njim je veoma zahvalno bilo sarađivati. Ogromno znanje koje se trudio da nam prenese. Nesebično je objašnjavao svaki dio koji je radio i zašto ga je radio. Ujutru smo sa njim imali sastanak, dnevni plan, kako i zašto se tako radi. Naveče, analiza, šta je bilo dobro, a šta nije, i šta je dalje za raditi. Bavio se uticajem meteo uslova na let zrna. To mu je bila uža specijalizacija. Zato je bio i odličan metereolog. Sjećam se njegovog objašnjavanja, lično meni, kako treba odrediti položaj meteosenzora na tenku. Govorio mi je o opstrujavanju vazduha oko tenka i promjeni vazdušnog pritiska na pojedinim površinama tenka zavisno od oblika tenka. Aerodinamičnost oblika tenka.
Sa takvim stručnjakom pored sebe zadovoljstvo je bilo raditi. Kapacitet tipa Anastasa Paligorića.
Modernizacija tenkova T55 u Sloveniji je bila ideja da Slovenija zaposli svoju vojnu industriju i da stručnjaci ostanu u firmu koja ima posla, a sa tim i stabilnost u radu. Kad je ideja realizovana, stručnjaci i firme su ostali, ide sljedeća faza posla.
Pozdrav
Vlado
Vlado, firme, koje su radile na ovom projektu - Fotona i Sistemska tehnika više ne postoje. Fotona ne radi više na vojnom delu, a sistemska tehnika propala kada nije dobila posla oko sklapanja Krpana 8x8. Tako da je od ideje došlo jedino do bacanja para.
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login: Today at 07:30:04 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
 |
« Reply #2173 on: May 21, 2013, 01:34:50 pm » |
|
Kapaciteti firmi koje su radile delove za tenk M-84 rađeni su na bazi proizvodnje 120 komada godišnje, uz malo bolju organizaciju bili su dovoljni za 150 jedinica. Neki proizvođači komponenti imali su veće kapacitete pa su deo svojih proizvoda izvozili.
Mnogo je uloženo u opremu i kadrove a bilo je angažovano oko 10000 radnika, tako da je to bio veliki i vredan potencijal.
Raspadom SFRJ mnogi su pokušali da iskoriste taj potencijal neki su na kratko i profitirali ali je to grana privrede gde je tržište ograničeno i politički uslovljeno pa zahteva mnogo znanja i energije da bi se ostvario profit.
Sve je to dovelo do toga da se danas niko od bivših proivođača ozbiljno ne bavi tim poslom a većina njih žali za tim vremenima.
|
|
|
|
|
|
|
Pero™
vodnik
Last Login:October 21, 2014, 01:01:48 pm
|
 |
« Reply #2174 on: May 21, 2013, 04:28:44 pm » |
|
Vlado, firme, koje su radile na ovom projektu - Fotona i Sistemska tehnika više ne postoje. Fotona ne radi više na vojnom delu, a sistemska tehnika propala kada nije dobila posla oko sklapanja Krpana 8x8. Tako da je od ideje došlo jedino do bacanja para.
Sistemska Tehnika Armas - Ravne se još uvek oglašava da prave modernizaciju T55 http://www.armas.si/oklepna-tehnika/modernizacija-tankov-t55.aspxZa Fotonu neznam.
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
|
 |
« Reply #2175 on: May 21, 2013, 08:58:44 pm » |
|
Snaga motora merena na vratilu motora uvek se razlikuje od snage merene na pogonskom točku, i ova prva je uvek veća. To je neka velika matematika.
Uvek se deklariše snaga na vratiliu motora. Gubici u transmisiji su druga priča. Zvanična snaga motora V-46-6 na radilici je 780 KS.
|
|
|
|
|
|
|
MiskoMI
razvodnik
Last Login:March 08, 2024, 03:20:21 pm
|
 |
« Reply #2176 on: May 22, 2013, 03:08:34 am » |
|
OT: Kakve su ovo gusenice na Slovenačkom T-55. Liče na gusenice sa M-84 sa gumenim ulošcima.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
duje
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #2177 on: May 22, 2013, 07:25:15 am » |
|
OT: Kakve su ovo gusenice na Slovenačkom T-55. Liče na gusenice sa M-84 sa gumenim ulošcima.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pogledaj u temu M55S. Možda ima tamo. No u kratko. Prilikom modernizacije, promjenjene su i gusjenice, dodani nosači gusjenica. Vjerovatno sve u sklopu prilagodbe zapadnim standardima.
|
|
|
|
|
|
|
janezek67
stariji vodnik
Last Login: Yesterday at 08:43:51 pm
|
 |
« Reply #2178 on: May 22, 2013, 07:53:57 am » |
|
Gusjenice su jednake kao kod M84 i to gumenim ulošcima. Po mome je tu bila ideja, da može tenk da kreče i po putevima i da ga prilikom vožnje ne ošteti. Ovakva gusjenica i ne ošteti toliko trave prilikom vožnje po terenu, ma da na zakvašenom terenu proklizava.
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login: Today at 07:30:04 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
 |
« Reply #2179 on: May 22, 2013, 08:11:48 am » |
|
Ravne su i radile gusenice za M-84 a naplatke rekord Rakovica verovatno su gumene naplatke kasnije osvojili u Savi, možda se radi o istim koje je moj bivši saradnik a jedno vreme i podstanar iz S. Broda doneo u Kuvajt a ja dobio zadatak da ih testiram i dam svoje mišljenje. Kvalitet gusenica je dobar ali moralo bi se malo poraditi na gumenim šarnirima zbog peska brzo stradaju!
|
|
|
|
|
|
|
|