PALUBA
February 12, 2025, 01:15:10 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Samohodni raketni sistem 2K12 Kub-M/Kvadrat - Od SFRJ do Srbije", jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 [224] 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 ... 713   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2421412 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*

Last Login:November 04, 2024, 01:20:51 pm

" Drino, j.....ti ! "

« Reply #2230 on: July 30, 2013, 02:06:05 pm »

Ali sve to kosta kao kajgana Svetoga Petra.

To je jedan od dva razloga a drugi je politika "Velikog Brata".

Danas smatramo velikim uspehom da od dela čuvene "Prve Petoletke" napravimo sublimaciju "IMR Rakovica" i "IMT-a" i proizvodimo traktore.Kako bi bili oslobođeni placevi i pretvoreni u skupo građevinsko zemljište koje će doneti samo jednokratnu finansijsku korist.
Na "Zmajeve" kombajne je inače odavno zaboravljeno.

A ni "14 Oktobar" iz Kruševca niko više ne spominje.
IVLR iz Železnika je takođe prošlost.

Kadrovi: inžinjeri i VKV radnici su stvarani decenijama a tehnički fond je takođe stvaran decenijama i nikada do kraja ni tehnički ni tehnološki nije bio zaokružen.

I mala ispravka, bivša SFRJ je od Rusa imala licencu za T-72, na osnovu te t.t. dokumentacije je domaća pamet napravila projekat za M84, koji je iz reklamnih razloga smatran isključivo njenim vlasništvom.

Zar je bilo potrebno praviti novi pogon SDPR u Velikoj Plani, pored toliko praznih hala gore pomenutih firmi?

Zbogom pameti a i šta će nam kad smo predviđeni samo da montiramo tzv. CKD lotove za druge i na taj način što jeftinije prodamo rad ionako malo preostale VKV radne snage.

S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*

Last Login:Yesterday at 10:56:55 pm

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke

« Reply #2231 on: July 30, 2013, 02:53:02 pm »

Srpska privreda je i tehnički i kadrovski danas u daleko lošijem stanju nego početkom osamdesetih kada se osvajo tenk.
Ona ne može biti partner hrvatskoj privredi u ovom poslu nego tu i tamo kooperant za neke delove.

Nekada je važilo pravilo ako dobro i organizovano radite i napravite 1000 tenkova ulaganja se isplate. Dobrom izvoznom cenom i tehničkim kapacitetima koji su ostali proizvodnja tenka u Jugoslaviji je bila rentabilna.

Problem je što su ti kapaciteti razoreni i što danas imamo daleko manje tržišnog poslovanja nego ranije.
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*

Last Login:November 04, 2024, 01:20:51 pm

" Drino, j.....ti ! "

« Reply #2232 on: July 30, 2013, 03:01:03 pm »

Najbolje je da zbog mogućeg haosa ne licitiramo o spremnosti dveju privreda pomenutih susednih zemalja jer odgovorno smatram da ni jedna ni druga danas nemaju čime da se pohvale u privrednom smislu.

Firma "Đuro Đaković" iz S.Požege bila je samo jedna karika u nizu firmi koji su proizvodili delove i sklopove za M-84 i svaka bi se mogla smatrati važnim i dovoljno ključnim za nastanak finalnog proizvoda ako se licitira na taj način što opet ne odgovara istini.
CheefCoach
mladji vodnik
*

Last Login:September 20, 2017, 11:44:27 am

« Reply #2233 on: July 30, 2013, 03:23:43 pm »

1000 je bilo nekada dovoljno, jer ti ostaju proizvodni kapaciteti za sledecu generaciju tenkova (oklopnih vozila...) i ostaju pare u zemlji, ali danas kako tenkovi postaju sve slozeniji i komplikovaniji, mozda je potrebno i vise od 1000. A sta got mi napravili sa M 84-tvorkom nece biti bolje od T 90 koji kosta 3-4M.
Cak kada bi Srbska privreda bila kooperant za bilo sta to bi bilo mnogo bolje od potpuno ugasene privrede.
BSD
vodnik
*

Last Login:Yesterday at 09:51:41 pm

« Reply #2234 on: July 30, 2013, 06:18:34 pm »

Srpska privreda je i tehnički i kadrovski danas u daleko lošijem stanju nego početkom osamdesetih kada se osvajo tenk.
Ona ne može biti partner hrvatskoj privredi u ovom poslu nego tu i tamo kooperant za neke delove.
Prva recenica je apsolutno tacna i svima poznata, a iz druge recenice se moze izvesti zakljucak da je hrvatska privreda u daleko boljem stanju od nase?! Obe privrede su u ocajnem stanju. Taj tenk vise niko i nikada nece proizvoditi niti modernizovati ni u jednoj do sada prikazanoj modernizaciji (sve su zastarele), a mislim da vi to najbolje znate. Tako da tu nikakve saradnje nece biti zato sto su sve te fabrike svedene na nivo radionica, a tekst treba posmatrati u okviru politickog pomirenje kao pripremu terena za susret dva predsednika!
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:February 10, 2025, 08:16:11 pm

« Reply #2235 on: July 30, 2013, 07:08:26 pm »

Апсолутно подржавам ово што је написао БСД. Ако се већ жели нека заједничка производња онда је боље правити нешто што објективно можемо, што ће се пре свега код нас користити али  и са чиме се може изаћи изван граница. На пример, зашто не оне "војне" камионете које приказују "Застава аутомобили", или обновити озбиљнију производњу трактора и пољопривредних машина. Ипак, тешко ће све то ићи јер су разни интереси у питању, не само српски и хрватски. То је, по мом суду могуће само ако неко, као на пример "Агрокор"  купи неку фабрику у Србији (или обрнуто, нека српска фирма купи нешто у Хрватској) и покрене производњу. Онда ће је сви доживљавати као своју. Овако, када то организују политичари - пиши пропало.
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*

Last Login:August 11, 2024, 10:15:35 pm

« Reply #2236 on: July 30, 2013, 08:01:46 pm »

Malo van aktualne rasprave, ali u poslijednjem broju Hrvatskog vojnika izišao je članak o vojnikinji Andrei Jurić, koja se trenutačno nalazi na poligonu "Gašinci", na specijalističkoj obuci borbenog roda oklopništva, te bi mogla postati prva žena ciljač tenka M-84 u povijesti OSRH.

S obzirom da se ovdje dosta govorilo o potrebnoj fizičkoj snazi za podizanje teških dijelova, čini se da kandidati i kandidatkinje za tenkiste ipak prolaze određene testove u tom smislu:

"Meni je bilo više-manje svejedno, možda sam preferirala pirotehniku. Kad sam saznala što me čeka, malo sam se i uplašila. No kad sam došla na probni rad i podigla sve teške dijelove koje sam trebala, odlučila sam dokazati da mogu sve. Svjesna sam da sam prva i zato se i ne dam."

Cijeli članak možete pročitati u temi Pješačka pukovnija ZOD HKoV.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* KID_6891.jpg (134.38 KB, 600x899 - viewed 149 times.)
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 07:20:18 pm

« Reply #2237 on: July 30, 2013, 08:02:59 pm »

Zar mi stvarno mislimo da bi nam neko dozvolio da sami u kooperaciji pravimo bilo šta konkurentno! Da upravo tako, to je nedozvoljeno i nedozvoljivo. Čak i kada bi postojala zajednička volja, koje ipak za sada nema, što je preduslov.
BSD
vodnik
*

Last Login:Yesterday at 09:51:41 pm

« Reply #2238 on: July 30, 2013, 08:18:00 pm »

Za ove dve drzave danas proizvodnja novog tenka je kao proizvodnja Yu Supersonika za SFRJ. Svrha tekstova o proizvodnji tenka je ista kao i do sada. Kupiti tri dana nade kod citaoca, kako se u Hrvatskoj sve vise pojavljuju ovakvi tekstovi mislim da je situacija sve ozbiljnija. Mi smo prosle jeseni pravili ,,Super Orla" bila je susa, a u Hrvatskoj izgleda pukla sezona. Ko je pratio ovu temu mogao je da zakljuci sta znaci proizvoditi jedan tenk, a neko to uspe u tekstu koji napise za pola sata.
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*

Last Login:February 10, 2025, 01:08:09 am

« Reply #2239 on: July 31, 2013, 12:36:04 am »

Proizvodnja novog tenka ili AMV je sada za nas krupan zalogaj, tu mislim na sve bivše republike SFRJ zajedno + Bugarska i Rumunija .
   Osnovni problem trenutno je kvalitetan srednji i generalni remont po isteku resursa postojećih sredstava. Osvajanjem ovog segmenta stvorio bi se stručan kadar koji bi u dogledno vreme mogao da vrši modifikacije i unapređenja u saradnji sa nekom ozbiljnijom naučnom institucijom. Kasnije i da konstruiše i aktivno učestvuje u osmišljavanju i proizvodnji prototipova i nultih serija novih ili kvalitativno naprednijih koncept vozila.
   Da bi se to pokrenulo iz mrtve tačke potrebno je u potpunosti isključiti uplitanje vojne strukture u rad stručnjaka, uključujući Photo-shop eksperte iz SDPR-a i VTI-ja čijom zaslugom je namenska industrija i došla na ovako niske grane i rđav glas. Tehnička uprava ili Odsek za strategijsko planiranje neka prouči šta je to što nam sada treba i da li možemo to da napravimo, pa neka formuliše zadatak koji bi tim eksperata pokušao da reši. U zavisnosti od rezultata projekat bi se usvajao ili odbacivao o čemu bi odluku donosila komisija iz navedene uprave, bez uplitanja sa strane, što se može lako izvesti i što je navedeni organ u mogućnosti da izvede. Takođe neophodno je uvesti i sistem kvaliteta analogan onom koji se odavno koristi u automobilskoj industriji, da bi se pratio rad ekipe koja dobije ugovor i otklanjale eventualne greške bilo u izradi , bilo u konstrukciji.
   Dosta stručnjaka koji su decenijama radili u auto industriji na zapadu, pre svega u USA, se u zadnje vreme vratilo u domovinu usled ekonomske krize i traži zaposlednje u ovdašnjoj industriji jelkica, brisača i podizača prozora gde se, pobogu, traži poštovanje pomenutih standarda. Ovu jedinstvenu priliku u vidu bumeranga odliva mozgova treba konačno iskoristiti sada kada se već ukazala takva prilika. Ovakvi stručnjaci školovani svojevremeno na domaćim fakultetima su zbog poznatih događaja 90-tih otišli preko bare trbuhom za kruhom i zaposlili se u Detroitu ili manjim mestima po provincijama, gde su radili u američkim auto gigantima i osposobili se za ovaj specifičan vid tehnologije koja u zadnje vreme stagnira zbog opadanja potražnje i krize. Ovi stručnjaci obučeni i izuzetno stručni u svojoj oblasti usled nemogućnosti zaposlenja u branši i loših uslova za prekvalifikaciju ostaju bez adekvatnog zaposlenja i razmišljaju o povratku iz pečalbe. Takav poklon se ne bi smeo ispustiti prvi put kada nam se ukazuje prilika da besplatno dobijemo domaće eksperte !
   Remont i održavanje su ozbiljan tehnološki izazov koji zahteva izuzetnu stručnost i opremljenost i kome treba posvetiti posebnu pažnju. Na kvalitetnom servisu se zasniva prodaja, pa samim tim i proizvodnja automobila svuda u svetu, pa zašto tako ne bi bilo i u proizvodnji vojne opreme. Osim toga, po isteku resursa postojećih sistema ( ne samo M-84 ) koji se poklopio sa raspadom SFRJ sve bivše republike su ostale bez kvalitetnog održavanja za kojim vape. Posla bi bilo prvo u našem dvorištu a potom i komšiluku. Svedoci smo da Kuvajt traži ko bi remontovao i unapredio njihove 84-ke ali se za sada niko nije odvažio da prihvati posao, pa će one najverovatnije u staro gvožđe. Osim toga za ovaj vid usluge nije potrebna tolika saglasnost i odobrenje medjunarodnih partnera kao za samostalnu proizvidnju i prodaju. Zašto ne bismo kasnije mogli da održavamo i američke Abramse , nemačke Leoparde i sl. Tenk je tenk. Ako je bivša slovenačka kompanija Viator Vektor mogla svojevremeno da poseduje licencu za održavanje i remont Hamera za istočnu Evropu zašto to ne bi mogao ponovo da uradi neko sa ovih prostora? A kasnije ćemo već videti da li bi mogli da proizvodimo i borbeno vozilo.
   Pomenutoj kompaniji je i to uspelo u vidu licencne proizvodnje Patrie ali je politika umešala prste i upravo zbog ovog vozila i masne provizije kompanija je sada u stečaju a hiljade radnika na ulici. Slučajno ili ne ali izgleda da i o ovom momentu moramo voditi računa kada počinjemo priču o vojnoj industriji.

Pages:  1 ... 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 [224] 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 ... 713   Go Up
  Print  

Jump to: