Vlado, možda ti pomogne ova vijest od prošle godine.
MUNJA isporučuje akumulatore za hrvatske M-84.
Vir:
Defender.hrMORH: Obavijest o sklopljenim ugovorima u području obrane i sigurnosti Datum objave: 31.03.2014
AKUMULATORI ZA TENK M84Tvrtka MUNJA d.d. tvornica akumulatora i baterija 10 000 Zagreb, Žitnjak bb., je tijekom razvoja i proizvodnje tenka M84 (osamdesetih godina prošlog stoljeća), razvila i usvojila proizvodnju akumulatora 12V 140Ah specijalnog suho punjenog (SSP) koji je namijenjen isključivo za ugradnju u tenk M84 te je jedina tvrtka koja je u mogućnosti proizvesti i isporučiti takav akumulator. Akumulator 12V 140Ah SSP je po svojim dimenzijama, kućištu i načinu spajanja na «kleme» prilagođen prostoru za smještaj na tenku i kao takav se ne može nabaviti na slobodnom tržištu. U ranijem periodu (2010. godine) je proveden javni natječaj za nabavu akumulatora za vozila ali nijedan ponuditelj nije ponudio akumulator koji je zadovoljavao tehničke značajke ovog tipa akumulatora osim tvrtke MUNJA d.d.
Vrijednost: 1.393.665,00 kuna
Jester je spomenuo
CIAK. CIAK je generaralni uvoznik, zastupnik i distributer za Hrvatsku mnogih svjetskih brandova baterija (VARTA, OPTIMA, TROJAN, FAAM, MIDAC, LEOCH itd.). Imaju i vlastiti brand CIAK, no nemaju proizvodnju u Hrvatskoj (koliko ja znam). Primjerice CIAK Starter akumulatori se radi u tvornici Johnson Controls (VARTA, OPTIMA) u Češkoj i imaju dvije godine garancije. CIAK radi i trakcijske i stacionarne baterije koje se dosta ugrađuju u fotonaponske sustave i u praksi su se pokazale dobrim. Ne znam gdje njih proizvode, dal isto u Češkoj ili negdje drugdje.
U Hrvatskoj postojje još tvrtka
GROM, koja također ima svoj brand baterija (starter akumulatori, trakcijske i stacionarne baterije), i tvrtka
FRIŠ koja se bavi proizvodnjom, prodajom, servisom i održavanjem starter akumulatora i industrijskih baterija. Ni za jedne ni za druge ne znam gdje im je proizvodnja, odnosno imaju li vlastitu proizvodnju u Hrvatskoj ili drugi rade za njih.