PALUBA
March 04, 2024, 03:17:56 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 [220] 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 ... 472   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2142952 times)
 
0 Members and 10 Guests are viewing this topic.
rafale121
mornar
*
Offline Offline

Posts: 16


« Reply #3285 on: October 11, 2015, 11:25:40 pm »

MORH pokrenuo natječaj za generalni remont tenkovskih motora vrijedan 2,5 mil.kuna

09.10.2015.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske objvailo je natječaj za uslugu generalnog remonta tenkovskih motora sukladno nastalim potrebama. Za nabavu usluge generalnog remonta tenkovskih motora procijenjena vrijednost iznosi ukupno 2.400.000,00 kuna i to za remont tenovskog motora V-46-6 i V-46-TK. Ovim postupkom nabave MORH namjerava zaključiti okvirne sporazume o javnoj nabavi na 4 godine i ugovor o javnoj nabavi za 2015. godinu.

Izvor: http://www.defender.hr/

________________________________________
Vesti se ne mogu prenositi tako samo što se ostavi link do vesti, ubuduće tako postovana vest biće bez upozorenja obrisana, ovde postoji (kao i na još 13 mesta na forumu) primer kako treba postovati vesti.


* article-gallery.jpg (84.7 KB, 650x487 - viewed 186 times.)
« Last Edit: October 13, 2015, 11:28:45 am by Brok » Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 831


« Reply #3286 on: October 11, 2015, 11:35:44 pm »

Čišćenje osobnog naoružanja je jedan od osnovnih zadataka vojnika. Čišćenje i osnovno održavanje tenka je jedan od osnovnih zadataka njegove posade. Slično je sa drugim artiljerijskim oruđima. Sanjanje o strojevima za čišćenje je lijepo i praktično samo u miru, no onda je vojska zapravo nesposobna za ratna dejstva, dakle i nije prava vojska. Slično je kao kad im spavaonice i radne prostorije čiste čistačice.


   Niko to ne spori ali, npr. ukoliko su na topovskoj cevi formirane naslage bakra zaostale od bakarnih prstenova sa projektila, obično čišćenje topovskim piketom-čistilicom ne pomaže. Makar 100 puta čistili krpom, četkom i ZUON-om ne vredi. Zato se vrši debakarizacija na pomenuti način nanošenjem emulzije koja bukvalno nagriza bakar ali je i tada potrebno provlačiti četku i to više puta na kritičnim mestima. Za takve slučajeve je najbolja mehanička čistilica koja će ravnomernim potezima, sa daleko većom silom, mnogo brže i ujednačenije ukloniti bakar bez oštećenja cevi. Ako uzmemo da ovaj postupak izvode organi tehničke službe kojima često nije dostupna posada tenka ili oruđa koje se radi ovakve naprave su vrlo korisna stvar.

   Znači za redovno održavanje dovoljno je čišćenje koje vrši posada dok bi se pri debakarizaciji, dekonzervaciji/konzervaciji, uklanjanju skorele gareži zbog nepravilnog održavanja i u sličnim slučajevima kada se čišćenje vrši od strane tehničkog održavanja bilo bi dobro imati ovakvu napravu...


Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #3287 on: October 12, 2015, 06:15:44 am »

Ministarstvo odbrane RH OBJVAILO natječaj za remont tenkovskih motora. Zaista ne razumijem ove nove strane jezike ili je neko žurio da pobjegne sa posla.
Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #3288 on: October 12, 2015, 07:27:37 am »


Šta je ono gore nakalemljeno pustinjske boje, majke ti ga? Izgleda kao na kravi sedlo.
Logged
mata000
mornar
*
Offline Offline

Posts: 7


« Reply #3289 on: October 12, 2015, 07:43:16 am »


ako me moje laičko oko ne vara, strojnica koja je i na patrijama, samo eto s pustinjim dezenom  Grin
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #3290 on: October 12, 2015, 11:03:39 am »

Borbenu stanicu na ovim hrvatskim tenkovima je napravio ĐĐ. Posao je vodio Borisav Pecić, siva eminencija ĐĐ. Budite sigurni da Boro sigurno zna zašto je to tako. Ako je to napravio Boro to mora da valja i nemojte to drugačije komentarisati.

Razgovor završen.

Bilo bi zgodno otvoriti neku firmu u Hrvatskoj, pa ponuditi posao remonta tenkovskih motora. Taj posao može da obavi samo FMSN Pale. Svi ostali će uzimati kajmak, ili misle da će da uzimaju kajmak, a ostali surutku u ovom poslu. Ove dve vrste tenkovskih motora rađene su u fabrici FMSN Pale, i oni su najkvalifikovaniji za ovaj posao.

Na znam koliko je vas provelo radni staž sa tenkovima. Imam osjećaj da ovdje ima nekih koji su radni staž proveli u vojsci i posao im se sastojao od tjeranja vojske i plašenja istih,

Dok smo pravili ove tenkove najviše sam problema imao sa takvim koji puno galame na vojsku, a malo čine na tome da se ne galami na njih.

Imali smo čest kvar na nekim djelovima tenkova. Lom od strane posade. I ja tražio od konstruktora da se promijene pojedini dijelovi da ih vojske ne može da slomi. A odgovor od ovakvih je bio "neka vojska pazi".  Ma boli vojnika neka stvar za to. Jedan od većih idotluka je koja će posada da prva uđe u tenk. I usput da polomi sve šta se polomiti može. Prošao sam sva moguća ratišta uzduž i poprijeko i nikad nije trebalo da posada uskače u tenk "brzom brzinom". To je samo jedan od sistema zavođenja discipline. I to rade oni koji nemaju ništa pametnije da kažu vojsci.

To vidim iz ovih komentara oko čišćenja topovske cijevi. Izgleda da neki treba da prođu ratište pa da vide kako je čistiti top u ratnim uslovima. Ni na jednom topu nije skinut bakar iz cijevi. Zbog toga je bilo naduvavanja topovskih cijevi. Priučeni majstori, pokradena tehnika, a vojnik rezervista koji učestvuje u jednoj akciji već se počinje ponašati kao general u penziji. Ne možeš mu više ništa reći da uradi.


Posao čišćenja topa nije ni malo lagan. Onaj ko je čistio top zna to dobro. I još kad imaš nekoliko tenkova da središ taj dan, onaj zadnji će sigurno biti slabije sređen. Zato su ovakve mašine jako dobre. Ne umaraju se, a i posao je dobro obavljen.


Moj teča je pukovnik u penziji. Bio je komandant nekoliko aerodroma u JNA. I glavno mu je da bilo da bude ljut i da galami na bilo koga. Dok je radio u Centru visokih vojnih škola bilo mu je najvažnije da obara sve redom. Da bude strog. A kasnije je bio strah i trepet u GINI. Zavođenje discipline tamo gdje ne treba. Ima takvih i ovdje.

Pozdrav

Vlado

Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #3291 on: October 12, 2015, 11:52:18 am »

Vlado, ja volim, da učim i nije me sramota priznati, da grešim ako me stručniji poduči. Do tada teram svoje. U JNA takvih mašina za čišćenje nismo imali (a pretpostavljam i da ih baš nešto nema niti kada se ratuje, mada možda grešim). Tenkovski top smo čistili piketima, četkom i drvenim čepom i psovali. I čistili. Meni je ono što su nas tamo naučili, u vezi čišćenja i osnovnog održavanja naoružanja bilo logično. No svakako da znanost i tehnika naprediji, pa ako su strojevi za čišćenje naoružanja sada "in", moliću lepo.

Što se tiče borbene stanice na tenku moj se komentar odnosio samo na to, pa zar to uopšte ide zajedno? Dakle, očito ide...
Logged
kosmonaut
Guest
« Reply #3292 on: October 12, 2015, 01:13:34 pm »


ako me moje laičko oko ne vara, strojnica koja je i na patrijama, samo eto s pustinjim dezenom  Grin

To se danas zove "multicam" :-)
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #3293 on: October 12, 2015, 06:48:45 pm »

To mu dodje oko 315 000 eura zavisi koliki je broj motora i u kom su stanju možda je i dobar posao.
Prilično davno bio sam u jednom remontnom zavodu koji bi to kvalitetno i povoljno odradio da li je i danas tako to je pitanje.
Greše oni koji misle da samo FMSN može to obaviti oni jesu bili dobar proizvodjač sa savremenom opremom i sposobnim kadrom ali danas to baš i nije tako jer dugo nema ozbiljne proizvodnje-
Što se tiče čišćenja cevi dok sam bio u Kuvajtu to su naši momci sa priručnim alatom koji su napravili elegantno radili po mom mišljenju trebalo je napraviti još samo jedan držač i nije potrebna cela skalamerija kako izgleda uredjaj.
Sam uredjaj je prilično skup ako se ja još uvek sećam cene dali iz jedne ponude ili cenovnika za Kuvajt mislim da ga je nudilo Bratstvo iz Travnika.
Nisam siguran da li sam ga opisao bar kratko u brošuri za brigadni komplet specijalnog alata namenjen Kuvajtu ako budem još nešto tražio možda i proverim.
Debakarisanje cevi smo radili redovno  na tenkovima koji su u toku poligonskih ispitivanja imali proveru pouzdanosti ispaljivanjem popune obrtnog transportera.
Mislim da je postupak bio kao u knjizi a kasnije je jedan proizvodjač razvio sredstvo za debakarisanje koje je bilo prilično efikasno.
Pomalo krečana radi ali još se borim!
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 330


« Reply #3294 on: October 12, 2015, 07:09:16 pm »

Debakarizaciju smo i mi radili 1996. na tenkovima M-84 iz našeg bataljona i kao ispomoć na samohotkama Gvozdika iz MAD.

Radili smo je mi redovni vojnici i ugovorci, a ceo proces je vodio i nadgledao jedan civil. Cev se trlja četkom za čišćenje, na koju se prethodno nanese neka pasta, slična onoj Panol Pasti za pranje ruku. Pakovanje te paste je bilo u plastičnoj posudi od 1 Kg. Posle svakog intervala trljanja cevi, cev se pročisti suvom krpom (čep), pa zatim taj čovek zadužen za vođenje celog procesa, jednim piketom sa ogledalcem i sijalicom na vrhu proverava da li i na kojim mestima u cevi ima još naslaga bakra.

Naporan posao, gde se nisu koristile nikakve opasne materije i zaštitna oprema, a sve se obavljalo u trupi na licu mesta (hangari).
Logged
pzkfwIV
razvodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 76


« Reply #3295 on: October 12, 2015, 07:31:34 pm »

http://www.defender.hr/uploads/pages/article-gallery-bije li na slici u Defenderu Degman ? Zna ki tko sta vise o tome i oruznij stanici? Planira li se uvodenje u sluzbu ili samo model za slikanje?
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 728


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #3296 on: October 13, 2015, 11:34:09 am »

Evo dobrog primera zašto ne treba postovati vesti ili fotografije tako što se samo ostavi veza (link) do iste.
Kada se ode na link iz predhodnog posta nema ništa, 404 Vaša stranica nije pronađena.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* nema Degmana.jpeg (153.5 KB, 1245x564 - viewed 107 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #3297 on: October 13, 2015, 01:33:22 pm »

Slažem se da ne treba stavljat samo linkove, al mislim da je u gornjem slučaju link nepotpun.

Inače, ovo na M-84D nije daljinski upravljana oružna stanica (DUOS) Kongsberg Protector M151 kakva se ugrađuje na hrvatske PATRIE.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #3298 on: October 13, 2015, 04:30:56 pm »

Vjerovatno misli na ovu sliku.

http://www.defender.hr/uploads/pages/article-main-1444377260_139.jpg

Quote
Planira li se uvodenje u sluzbu ili samo model za slikanje?

Model za slikanje, nazalost.

poz.
Logged
pzkfwIV
razvodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 76


« Reply #3299 on: October 13, 2015, 05:49:16 pm »

Hvala na pojasnjenju. Oruzna stanica mi nije izgledala kao neka smislena modernizacija.
Logged
Pages:  1 ... 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 [220] 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 ... 472   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.038 seconds with 22 queries.