Što se tiče Irana, bio sam tamo nedavno. U fabrici tenkova u Dorudu. Međutim, ne bih mogao da pričam o detaljima. Bila je naša malo veća ekipa, a na nekim se poslovima sa Iranom radi još uvijek.
Dakoviću, možeš li mi objasniti kako rade uređaji koje je nekad pravio Čajavec, RO PE, OOUR Specijalni uređaji, Kaktus, Poskok, Udav, itd. Neki su bili prikačeni na RUP12, pa se onda taj RUP zvao RU2/2K (ovaj K je značio da ima kripto modul) itd.
Međutim, malo letim po svijetu, pa smo jednoj (za mene veoma) prijateljskoj državi napravili komunikacionu opremu bez šifrovanja. Sa hopingom, i to puno više od preko 5000 hopova u sekundi (ne smijem reći koliko), i to u opsegu od 30 do 80 MHz. I ne treba šifrovanje podataka. Sam način skakanja hopinga je informacija. Ne može se ometati čitav opseg od 30 do 80 MHz. Ni teoretski. Ako bude ometanje, do 50% gubitka podataka u komunikaciji, podatak će biti sasvim razumljiv, a ne gubi sinhronizaciju između radio stanica do 30% prenesenog signala, odnosno, ako je ometeno 70% prenesenog signala.
Ako si bio na TVA Zagreb, VP 3566/1, kao i ja, onda znam tvoju priču i istoriju. U zadnje vrijeme lako se dođe do personalaca i do podataka. Pošto tražim stručnjake za ekipu koja bi se muvala po svijetu, objasni mi kako rade gore navedeni uređaji.
Pozdrav
Vlado
O toj opremi nebi baš puno pričao. To je dio opreme za oklopna vozila. To je sastavni dio BMS ( o tome sam već pisao). Vozilo dobije podatak o svojoj lokaciji do GPS-a ili od Glonas-a i pošalje taj podatak ostalim vozilima u razmjenu. Ne mogu da otkrivam puno, jer će oni koji čitaju Palubu po službenoj dužnosti (nabijem ih na *****) ...... prepoznati neka imena.
Nakon razmjene podataka između vozila i više komande svako vozilo ima raspored svojih i tuđih snaga na displeju u vozilu. Ima još nekih detalja, ali oprema se koristi za prenos slike, zvuka i podataka.
Oprema se takođe može koristiti samostalno kao radio oprema. Na izradi opreme je radilo nekoliko doktora nauka sa dosta fakulteta i iz nekih instituta iz Beograda i okoline.
Pozdrav
Vlado
Što se tiče Kuvajta, čeka se odobrenje Parlamenta Kuvajta oko državnog budžeta, jer je pala cijena nafte.
Pozdrav
Vlado