S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login:April 30, 2025, 07:21:29 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
 |
« Reply #4560 on: October 24, 2017, 05:57:37 pm » |
|
,,Kladenac,, Hvala na informacijama, 20 godina sam se bavio uglavnom ovim delom ali i posle 17 godina čudno mnogo toga mi se vrti u glavi kao da se i danas bavim tim.
Sam motor 1200ks je pri testiranju Vihora je već prošao određene testove a pumpa VP ne bi trebalo da ima problema ako je elektronska regulacija od pouzdanog proizvođača. Ima tu ipak jedan priblem kabinetska testiranja i pod opterećenjem nisu dovoljna garancija za pouzdanu eksploataciju. Statistika stradanja motora A-varijante u Kuvajtu na to ukazuje i upućuje na neke slabe tačke na koje sam posumnjao kada sam sa manjom grupom rastavio 2 havarisana motora.
Znam koliko malo prostora ima u MTO nekada sam i sam razmišljao kako da se napravi MPG. Menjač i bočni prenosnik su međusobno rastavljeni i na predhodnim MPG, Da li smanjenje broja stepena prenosa sa 7+1 na 5+1 daje neke mogućnosti za manje gabarite koliko se napredovalo kod komandi za upravljanje i kočenje itd...
Ako je motor 1200ks za ove tenkove početkom 90 god bio u samom vrhu danas to svakako nije pa bi trebalo požuriti sa realizacijom ako neko misli da izvuče uložena sredstva i ponešto zaradi. Znam kako je to nekada išlo današnjoj srpskoj privredi treba bar 5 godina da bi ušla u neki sopstveni serijski program.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #4561 on: October 24, 2017, 07:17:16 pm » |
|
Na sajmu naoružanja na kojem smo bili prije 4 mjeseca, bio je Kladenac, Dzumba, S.Palestinac, moja malemkost itd. Upoznao sam Dzumbu sa S.Palestincom, sjedio sam u kafani sa Kladencom, sjedio sam u kafani sa S.Palestincom, ali se ne sjećam jesam li upoznao S.Palestinca sa Kladencom.
Sjećam se da je Kladenac govorio o problemima loma kardana na TAM kamionima sa nekim, ali se ne sjećam ko je to bio. Sa S.Palestincom sam kasnije sjedio i pričao sa gospodinom sa kojim sam zajedno radio na isporuci 15 zadnjih tenkova za Vojsku Kuvajta iz Hrvatske vojske.
A sjedio sam i sa Dzumbom u kafani.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.
|
 |
« Reply #4562 on: October 24, 2017, 07:21:50 pm » |
|
Pitanje šta bi se postiglo izbacivanjem liniske pumpe visokog pritiska i umjesto nje ubacivanjem common rail sistema? Da li bi došlo do povećanja snage i smanjenja potrošnje goriva na ovim motorima...
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
 |
« Reply #4563 on: October 24, 2017, 07:56:00 pm » |
|
Common Rail sistem ubrizgavanja je daleko bolji od postojećeg, ali je dobro pitanje da li bi tenk mogao da radi na druga goriva sem nafte ili na mešana goriva. Mada, ne sećam se da je iko od kada postoji tenk M-84 njega terao na benzin ili kerozin, bar u trupi. Verovatno da negde jeste, ali meni to nije poznato. I opet ti treba pumpa visokog pristka, ne linijska, ali bez pumpe ne može nikako da radi.  Ne sećam se tačno pod kojim pritiskom pumpa ubacuje gorivo, ali ispod 300 bari nije sigurno.
|
|
|
|
|
|
|
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
|
 |
« Reply #4564 on: October 24, 2017, 08:10:23 pm » |
|
Na sajmu naoružanja na kojem smo bili prije 4 mjeseca, bio je Kladenac, Dzumba, S.Palestinac, moja malemkost itd. Upoznao sam Dzumbu sa S.Palestincom, sjedio sam u kafani sa Kladencom, sjedio sam u kafani sa S.Palestincom, ali se ne sjećam jesam li upoznao S.Palestinca sa Kladencom.
Sjećam se da je Kladenac govorio o problemima loma kardana na TAM kamionima sa nekim, ali se ne sjećam ko je to bio. Sa S.Palestincom sam kasnije sjedio i pričao sa gospodinom sa kojim sam zajedno radio na isporuci 15 zadnjih tenkova za Vojsku Kuvajta iz Hrvatske vojske.
Pozdrav
Vlado
I uglavnom si sedio u kafani.  Steta sto nisam i ja mogao da sedim u kafani sa takvim legendarnim i strucnim drustvom, bilo bi gust slusati rasprave, price i secanja.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #4565 on: October 24, 2017, 08:36:46 pm » |
|
Pozdrav
Vlado
I uglavnom si sedio u kafani.  Steta sto nisam i ja mogao da sedim u kafani sa takvim legendarnim i strucnim drustvom, bilo bi gust slusati rasprave, price i secanja. Pa sjedio sam i sa jednim generalom koji je pomoćnik Ministra odbrane i pio kaficu, pa sam sjedio sa još jednim pomoćnikom Ministra odbrane i pio kafu, pa sa jednim potpukovnikom iz Generalštaba i pio pivo (više komada), u kafani "Šest topola", pa sa prijateljima iz nekoliko vojnih firmi, pa smo se Dzumba i ja pregledali na štandu VMA, bio na štandu VTI-ja gdje je bila najljepša potporučnica u VS, Tamara Šević, plavooka plavuša,.... Pozdrav Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Boris P
zastavnik
Last Login:December 28, 2023, 10:02:35 am
|
 |
« Reply #4566 on: October 24, 2017, 08:42:36 pm » |
|
I pored kafane u velikoj količini, to si zapamtio 
|
|
|
|
|
|
|
janezek67
stariji vodnik
Last Login: Yesterday at 08:54:03 pm
|
 |
« Reply #4567 on: October 24, 2017, 09:36:55 pm » |
|
Imam jedno pitanje. Koliko je potrošnja goriva tenka m80A veča od tenka m80. A koliko goriva više još troši ovaj od 1200. Kada imaš tenk bez dodatnog oklopa čak i tenk m80 ima sasvim dobro pokretljivost. Zbog toga se pitam, bez modeznizacije oklopa se i promjena motora ne isplati.
|
|
|
|
|
|
|
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
|
 |
« Reply #4568 on: October 25, 2017, 06:08:00 am » |
|
Mislis M-84 i M-84A ??
|
|
|
|
|
|
|
janezek67
stariji vodnik
Last Login: Yesterday at 08:54:03 pm
|
 |
« Reply #4569 on: October 25, 2017, 07:19:40 am » |
|
Mislis M-84 i M-84A ?? Baš tako. M80 je BVP.
|
|
|
|
|
|
|
|