Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #4570 on: October 25, 2017, 04:37:11 pm » |
|
Profesionalno, besprekorno. Na snimku se vidi potkalibarno zrno, a na slikama sa ispitivanja trenutno fugasno zrno.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
galeb
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #4571 on: October 25, 2017, 05:27:11 pm » |
|
........Sjećam se da je Kladenac govorio o problemima loma kardana na TAM kamionima sa nekim, ali se ne sjećam ko je to bio.
Pozdrav
Vlado
Zašto se lomio kardan na TAM-u i kako je to bilo riješeno (valjda je bilo) ? Koji model TAM-a ?
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
 |
« Reply #4572 on: October 25, 2017, 06:23:22 pm » |
|
Kladenac je to rješio, ali detalje ne znam. Sjećam se da je govorio o nekom uglu na uzubljenju.
|
|
|
|
|
|
|
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #4573 on: October 25, 2017, 07:24:13 pm » |
|
Profesionalno, besprekorno. Na snimku se vidi potkalibarno zrno, a na slikama sa ispitivanja trenutno fugasno zrno.
Pozdrav
Vlado
Očekuješ neki posao sa Hrvatima, a Vlado?
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
 |
« Reply #4574 on: October 25, 2017, 08:44:32 pm » |
|
Ne uvlačim se nikome, ali posao sa njima ne očekujem. Pregovaram o poslu sa NATO-om i to oko tenkova. Pregovaram o tenkovskom poslu sa nekoliko država. Detalji nisu za javnost. Međutim, kad sam već počeo da pišem:
Danas je poklonjeno (besplatno) kao neperspektivna imovina nekoliko tona ispravne tenkovske opreme, rezervnih dijelova za tenk M84, alata, specijalnih alata za M84 itd jednom otpadu. Specijalni alati odoše na otpad gdje će biti pretopljeni u staro gvožđe, a još su u besprekornom, nekorištenom, konzerviranom stanju u kakvom se isporučuju rezervni dijelovi. Neko je uzeo listing od nekoliko desetina hiljada stavki i rekao da se pola listinga poklanja, a pola ostavlja. I ostavljeni su dijelovi od tenka T55. Osoba iz istog otpada, Milkos, je danas popisivala i preostale tenkove M84 u kasarni Kozara u Banja Luci.
Što se tiče mog komentara o ovome snimku sa Youtube sasvim sam nepristrasan. Ne vidim ni jednu grešku ni u jednom detalju. Ni najmanju. Predpostavljam da ima neko ko pregleda sve snimke koji odu u javnost. I filtrira i ispravlja ono što ide u javnost. A to bi trebale da imaju i druge vojske. Mogao sam i da komentarišem poligon Slunj gdje je napravljen ovaj snimak. Proveo sam tu dosta vremena. Najblatnjaviji od svih najblatnjavijih poligona u SFRJ. Kretanje u cipelama gotovo nemoguće, a čizme se ljepe za ljepljivo blato. Ali se na snimku ne vide blatnjave cipele i čizme. Neko je to očistio i sredio prije puštanja snimka u javnost. Bio je prije pola godine snimak na Youtube nekog poručnika iz Vojske Srbije koji je u izjavi o tenku (emisija Dozvolite) napravio jako puno grešaka. I o tome sam pisao. Ovdje smo pisali i o sajtu Vojske Srbije na kojem sam našao jako puno grešaka. I to je izmjenjeno. Pa o sajtu Budi profesionalac na kojem je bilo nebrojeno gluposti. I to je izmjenjeno. Prije pet šest dana je na FB stranici Vojske Srbije bila objavljena slika tenka T72B3 sa nekim njihovim opisom. Nakon mog komentara ta slika je uklonjena sa FB stranice Vojske Srbije i svi komentari oko tog tenka.
Sa FB stranice Vojske Srbije su me nekoliko puta kontaktirali zbog mojih tekstova na njihovoj stranici, te su uradili neke izmjene nakon mojih komentara.
Nakon mog komentara na Youtube stranici emisije Dozvolite uklonjeno je nekoliko snimaka, a i na Youtube stranici Vojske Srbije. Nakon mojih komentara na Palubi o emisiji Dozvolite na Sajmu naoružanja prije dvije godine me je jedan general (a u detalje je bio upoznat sa SVIM mojim pisanjima na Palubi) upoznao sa Nenadom Pezom, urednikom emisije, te smo nas dvojica dugo pričali o toj emisiji. I vidjele su se promjene u emisiji. Takođe pišem i na FB stranici Hrvatske vojske. I to pišem bez ikakvih emocija ili neke (očekivane) koristi. Napišem ono što vidim. I nikad nisu obrisali ni jedan moj komentar iako znam biti "sasvim jasan u opisu". Pročitaj moje tekstove na FB stranici Slovenačke vojske. Napišem što vidim, a njihovi tenkovi se raspadaju od neodržavanja. Njih ne štedim. Kao ni ostale.
Isto tako ponudim rezervne dijelove Vojsci Srbije. Nešto otežu. OK. Što bi mi rekli u Banja Luci: Ko ponuđen, ko počašćen. Ne reaguju mjesecima na moju ponudu. A onda nazovem prijatelja u drugoj državi....
Pozdrav
Vlado
PS
Na FB stranici Oružanih snaga BiH ne pišem ništa. Ta stranica liči kao da je sastavljaju djeca iz osnovne škole.
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
Last Login:February 18, 2025, 04:38:13 pm
|
 |
« Reply #4575 on: October 25, 2017, 11:10:38 pm » |
|
Pitanje šta bi se postiglo izbacivanjem liniske pumpe visokog pritiska i umjesto nje ubacivanjem common rail sistema? Da li bi došlo do povećanja snage i smanjenja potrošnje goriva na ovim motorima...
Povećanja snage može i ne mora biti, ali bi se sigurno dobilo na smanjenju potrošnje u određenom procentu i čistoći izduvnih gasova. Ovo zadnje i nije toliko bitno za vojna vozila. Međutim, common rail ne može da funkcioniše bez elektronike, a to je već ozbiljan problem kod vojnih vozila, jer ona zahtevaju pouzdanost u najekstremnijim uslovima eksploatacije i naravno ratnim uslovima gde popravke moraju biti moguće na terenu, kao i mogućnost određene improvizacije u slučaju nužde.
|
|
|
|
|
|
|
cuculo
razvodnik
|
 |
« Reply #4576 on: October 26, 2017, 07:35:15 am » |
|
Common rail je za vozila koja idu po asfaltu i luksuz ,nisam tenkista ali popravljam ove sisteme i treba mi mnogo vreme ovde na napisem sta ima kvarove,moje misljenje klasicna liniska pumpa visokog pritiska je najbolje resenje za ratne mashine koi ide na dizel.
Klasika 1.Rezervar goriva 2.Filter za gorivo fini i grubi 3.Grejac nafte u filteru 4.Ac pumpa niskog pritiska 5.Pumpa visokog pritiska 6.preko sajle ili poluge dodaje se gorivo
Common rail 1.rezervar 2.elekticna pumpa u rezervaru dolivna 3.merac protoka goriva 4. pumpa za visok pritisok koja dotura goruva u rampi po dizne 5.regulator pritiska 6.merac pritiska 7.Merac kolicine usisanok vazduxa 8.senzor pozicije radilice 9.senzor tempertura goriva i motora 10.elektricna instalacuja 11. kontrolna edinica ECU 12.turaza motora ide preko senzora
to je samo deo koe sam ukratko napisao ali jos dosta da se opisuje
|
|
|
|
|
|
|
tihi
potporučnik
Last Login: Yesterday at 06:27:31 pm
|
 |
« Reply #4577 on: October 28, 2017, 07:09:51 am » |
|
U biti common rail sistemi su osetljivi na lose gorivo (tj dizne) vodu u gorivu, necistoce itd... Nije bas pohvalno za vojna vozila, kada se zna npr da nasa vojna vozila jos uvek idu na D2 a ne na ED. Cak i da se predje na ED mislim da bi bilo tesko odrzavati standarde cistoce goriva po vojnim skladistima... Svakako je bolje imati opciju da guta sve moguce, ako daje prostora za nadogradnju snage motora na taj nacin. Svakako, pozeljno je da sve to prati pojacana oklopna zastita jer je to rak rana M84 tenka.
|
|
|
|
|
|
|
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.
|
 |
« Reply #4578 on: October 28, 2017, 09:45:14 am » |
|
U biti common rail sistemi su osetljivi na lose gorivo (tj dizne) vodu u gorivu, necistoce itd... Nije bas pohvalno za vojna vozila, kada se zna npr da nasa vojna vozila jos uvek idu na D2 a ne na ED. Cak i da se predje na ED mislim da bi bilo tesko odrzavati standarde cistoce goriva po vojnim skladistima... Svakako je bolje imati opciju da guta sve moguce, ako daje prostora za nadogradnju snage motora na taj nacin. Svakako, pozeljno je da sve to prati pojacana oklopna zastita jer je to rak rana M84 tenka.
U Common rail sistemima se koristi ED iz razloga ekologije..
|
|
|
|
|
|
|
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #4579 on: October 28, 2017, 09:54:29 am » |
|
Nije bas pohvalno za vojna vozila, kada se zna npr da nasa vojna vozila jos uvek idu na D2 a ne na ED.
Vozila koriste ED.
|
|
|
|
|
|
|
|