Kad sam gađao, sva podešavanja sam radio sam. Od rektifikacije, jedne i druge, pregleda topa, pregleda municije, ubacivanje municije u obrtni transporter, navrtanje upaljača itd. Uradio sam sve potrebne provjere sistema, ustvari, postoji jedna provjera tenka koju, mimo nas pet ukupno, mrtvih i živih, zna još jedino Kladenac, član Palube i bivši oficir VS, a koji je na taj način provjeravao tenkove u svojoj bivšoj VP. Po mom upustvu. Sa tim se provjeri puno više od onoga što piše u Upustvu za SUV M84. Takođe sam i radio neka podešavanja o kojima nisam nigdje pisao, a ne postoje ni u jednom upustvu niti su bilo gdje definisana, a niti niko (mislim na VTI i TOC) o njima nikad nije ni razmišljao, ali kad smo pravili, sklapali, tenkove naišli smo na neke probleme, te smo sami napravili određene procedure. Takođe postoji i određeno ponašanje prilikom gađanja, a odnosi se na mrtve hodove sistema, zazore, histereze sistema, itd, tako da nema hodanja po tenku itd. Sistem je toliko precizan i osjetljiv da žiroskopi izmjere kad neko na tenku digne ruku, a to već poremeti moje podešavanje sistema u kojem držim sistem.
Takođe je bitno da se kod gađanja sva zrna ispale u kratkom vremenkom periodu. Bez obzira na termo oblogu topa top se krivi od sunca i da sam tih nekoliko zrna ispalio u dužem vremenskom roku mogao bih vidjeti na meti kako se top krivi. Zato je najbolje gađati po oblačnom danu. Kod ovakvih gađanja iz topa i top mora biti ugrijan, tako da se prvo zrno ne računa, ono se računa kao grijanje topovske cijevi. Takođe smo kod ovakvih prezentacionih gađanja i uveli mjerenja, a koja nigdje nisu opisana i upisana, sa kvadrantom i teodolitom, a nakon kojih smo vršili korekcije na tenku.
Nisam ni sumjnao da je reč o malim tajnama velikih majstora. Pa ne znam da li bi ovo mogao bilo koji tenk i tenkista na svetu da uradi, na 2000 metara, od 8 projektila da šest odu u rupu. To je baš, ali baaaš precizno. I gađano je sa TF projetilima, čim pominješ upaljač.
Da, da, znam o čemu pišeš kada kažeš "mrtav" hod, to su baš mala ali jako bitna odstupanja.
Mogao bi revijalno da odeš do Rusije kada se održava tenkovski biatlon, da im ovo demonstriraš.

Još dva potpitanja, ako može.
Jel' si laserovao svaki put pre ispaljenja ili samo jednom. Pre će biti da je samo jednom, ali eto baš me zanima, i kako si gađao, mehanički ili u punoj stabilizaciji preko KBN-a.