tihi
potporučnik
Last Login: Today at 02:07:28 pm
|
 |
« Reply #4650 on: November 07, 2017, 06:34:05 pm » |
|
. Neko vrijeme nakon toga tenkista iz Pančeva Rudolf Pastor (moj prijatelj na FB-u) kupi zemlju u topovsku cijev, i ne znajući gađa iz topa. I top se raspada. Kada sam poceo da radim u Pancevu, OMJ su vec uveliko bile premestene, i kasarna predata pesadiji. Medjutim secam se da je u travi ostao jedan tenkovski top koji je bio pukao uzduz onako, prilicno naprsao, mada je ostao u jednom delu. Bas sam se pitao kako su to uspeli da izvedu.
|
|
|
|
|
|
|
Kladenac
razvodnik
Last Login:February 28, 2020, 10:49:44 pm
Да нам није те речи, на чему бисмо стајали?
|
 |
« Reply #4651 on: November 07, 2017, 08:04:33 pm » |
|
Motorno ulje u benzin dodaju da bi se podmazao sistem ubrizganja goriva posto je benzin suv ....mozda -benzin se dodaje kod dvotaknih masina da bi odmazivao kolenesto vratilo i klip ...
То нема везе са решавањем детонантног сагоревања. Мислим да нема везе ни по питању подмазивања, јер бензину који се тада користио било је довољно сумпора. Ни ово за "двотактне машине" није тачно.
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login: Today at 01:02:55 pm
|
 |
« Reply #4652 on: November 07, 2017, 08:21:27 pm » |
|
Mislim da se motorno ulje dodaje u benzin radi podmazivanja pumpe visokog pritiska.
|
|
|
|
|
|
|
Kladenac
razvodnik
|
 |
« Reply #4653 on: November 07, 2017, 08:27:47 pm » |
|
Дизел Д2 имао је доста сумпора који је мазив и подмазивао је пумпу високог притиска. Евеодизел има мало сумпора, па му се додају адитиви. И за садашњи бензин имају адитиви, нема потребе за моторбим уљем.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #4654 on: November 07, 2017, 10:17:49 pm » |
|
Eto, sada znaš da je to top koji je pukao, jer je Rudolf Pastor pokupio zemlju u njega. Rudolf je bio odabran za prvi tim koji je trebao ići u Kuvajt 1989 godine, u nastavnu četu u Džahru, ali je pred sam odlazak zamjenjen sa drugim. Otišao je zastavnik Kolundžija. Kako on kaže radila je veza. ama iz Vrhnike.
U stvari Rudolf je bio komandir tenka registarski broj 21261, tenk je sa maksimalnom depresijom upao u neku rupu, pokupio zemlju u top, vojnik se zbunio i .....
Maloprije sam se sa njim dopisivao, dao sam mu spisak svih tenkova iz njegove jedinice na tom gađanju (sve piše u mojim radnim sveskama), a on se je sjetio da je to taj tenk.
|
|
|
|
|
|
|
kukimiro
vodnik
Last Login: Today at 11:44:13 am
|
 |
« Reply #4655 on: November 08, 2017, 08:29:10 am » |
|
PVP na oba motora podmazuju se kroz sustav za podmazivanje motora tako da gorivo ne podmazuje pumpe.
|
|
|
|
|
|
|
Kladenac
razvodnik
|
 |
« Reply #4656 on: November 08, 2017, 09:10:22 am » |
|
PVP na oba motora podmazuju se kroz sustav za podmazivanje motora tako da gorivo ne podmazuje pumpe.
То је само делимично тачно и односи се на делове пумпе као што су брегасто вратило пумпе и остали механизми пумпе кроз које не пролази гориво. Систем за подмазивање не решава проблем подмазивања клипова пумпе високог притиска, што је врло битно. Оно се вршило сумпором из горива код старих дизела, а сада адитивима у евродизелу. Када се не подмазује цилиндарски простор пумпе ВП, долази до хабања зида цилиндра, па опиљци кроз систем за довод горива и бризгаљке заврше у цилиндру мотора или пак запуше дизне.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #4657 on: November 08, 2017, 12:00:01 pm » |
|
U mom prethodnom tekstu ostala mi je jedna riječ koja se na uklapa u tekst. Vrhnika.
Pošto kod ovih mojih pisanja uvijek pazim da ne kažem puno (pazi, neprijatelj prisluškuje), a ovo je javno iznešeno, bio sam napisao da je pomenuti starješina sa tenkom M84, sa svojom brigadom, iz Niša, sopstvenim hodom, tenkom, došao u područje Prištine gdje je bio neko vrijeme. Tu sam bio i ja. To je bio mart 1990 godine. Pola brigade, starješine, VP 6592, je prekomandovano iz Niša u Prištinu, VP 9560, a VP 6592 Niš je u roku nekoliko dana popunjeno sa starješinama iz VP 5312 Vrhnika. Pošto se međusobno nisu znali, a ja sam ih sve znao, međusobno sam ih upoznavao.
Taj dio teksta sam obrisao, ali ostala mi je ta jedna riječ koja nije obrisana.
I juče, dok sam se dopisivao sa Rudolfom, pregledao sam svoju radnu svesku.
I tu piše: sa VP 1552 Voždovac na Kosovu, u reonu sela..., sa VP 8977 Kraljevo, u reonu sela... Kosovo, sa VP 4466 Skoplje, u reonu sela... Kosovo, sa VP 6592 Niš (pridodate starješine iz Vrhnike) u reonu sela... Kosovo, samo nema ovih iz Jastrebarskog.
Nekad bilo. Život ide dalje.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
kukimiro
vodnik
Last Login: Today at 11:44:13 am
|
 |
« Reply #4658 on: November 08, 2017, 01:51:46 pm » |
|
Da li se nekako može doći do te knjige "Osnovi borbenih vozila"? Želio bih provjeriti podatak o tlaku koji ostvaruje PVP P-10T13,95V-R14V?
Treća dopuna TU 1. i 2. iz 1989.g. - govori o M-84K Četvrta dopuna TU 1. i 2. iz 1991. g. - govori o M-84A
U samim TU 1. i 2. ima grešaka pa se trebaju provjeravati brojke i imati točan podatak. Npr. TU 2 stranica 45. točka 31. započinje s "Tenk T-72 naoružan je...".
Zašto bi PVP razvijala tlak od 1000 bara ako su brizgaljke podešene na 250 bara?
|
|
|
|
|
|
|
Kladenac
razvodnik
|
 |
« Reply #4659 on: November 08, 2017, 02:39:56 pm » |
|
Бризгаљке нису подешене на 250 бара, иначе заиста не би било сврхе. Радни притисак пумпе високог притиска на М84 варијанти је 206 бара. Снага мотора повећана је за 220 коњских снага на М84А. Да ли је реално да се притисак убризгавања горива повећа онда за "само" 50 бара? Притом, битно је нагласити да је начин натпуњења промењен, у смислу промене конструкције компресора/турбокомпресора. Да не улазимо у термодинамику и слично, сасвим је очекивано да је притисак убризгавања значајно повећан. Књигу вероватно могу да ти пошаљем у ел. форми али сликао сам део текста где пише 1000 бара.
|
|
|
|
|
|
|
|