Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #4838 on: February 07, 2018, 01:12:52 pm » |
|
Postoje dvije verzije modifikovanog M84 u Srbiji, i jedan modifikovani T72, odnosno, taj T72 ima neku oblogu na topu. Međutim, na toj oblozi se vidi da taj top sa tom oblogom nije gađao.
Ove dve modifikacije M84 su pokušaj da se nešto radi i da se nešto proda. Tu je prodaja cilj sama po sebi. Oni koji su pravili, projektovali, te modifikacije vidjeli su rat na malim ekranima i u nekim novinama. Naučni radovi o grijanju tople vode.
Vojska Srbije nije usvojila u naoružanje ove modifikacije. Sada su u Generalštab (ili negje tu, na visoko mjesto) postavili jednu osobu iz SDRP-a da progurava njihove projekte i fotošopove.
Pravo da vam kažem, ne bih ni ja nešto ovakvo usvojio. Ovo više ne liči na tenk, nego na skalameriju.
Ni jedna država gdje se prodaje neko naoružanje neće kupiti nešto što država porijekla nije usvojila u svoje naoružanje.
Pa tako ni Kuvajt nije kupio ovu modifikaciju.
Pošto se na ovoj slici koju sam postavio vidi da motor radi, interesovalo me je gdje se je taj tenk ispitivao, a dobio sam odgovor na drugoj strani da se je u pitanju 2010 godina, Pasuljanske livade.
Međutim, dopisujem se sa jednim prijateljem koji mi je napisao zanimljivu priču, te je prenosim (ono bitno)
....Ja sam inženjer hidrotehničar i živo sam posvetio radu na zaštiti vodotoka ali i vodosnavdevanju gradova ...
......Setih se, nečega i moram da ti ispričam... Tamo nekih 80 godina, bio sam i šef laboratorije za Geotehnku... A po hidraškoj linijij smo dost asaradjivali sa "FRAD"-om... Oko prečistača, ulja i mastii...Medjutim, ne jednom sstanku, oni se požale da niko ne može da im ispita granulemetrisjki sastav peska koji imaju...Moj (stari) prof, me pogleda i bez pitanja mi se obrati: E, kad nikone može (u Beogradu), evo Veljko može... Iskreno "prebacio mi je loptu" malo nefer, jer za tako sitan materijal ...postoje i odgovarajuće metode (prosejavnej, pa centrifuge itd..).. Ja pitam ljude (nisam imao pojma o kakvom pesku se radi): koliko je majsitnije zrno, ako se zna..Pa, kažu: oko 0,0015 mm Ok, probaću onda da ga "tretiram" kao glinu (ima tako sitna zrna) i metodom taloženja (Stoksov zakon) odredim i granulaciju. .Ja završim to, i dam nezvaničan (interni izveštaj)..Ljudi uporede sa svojim granulolemtriskim krivama i kažu: to je to, puno vam hvala..Naravno, ovo niti je bio poso niti sam im bilo šta tražio za to, više je bio izazov.... Kad, kasnije, kaže mi jedan kolega (Viobran) iz ~"Frada"..Znaš li šta si ono ispitivao..Ja rekoh, pa pesak.... E, to ti je pesak iz pustinje sa kojim mi testiramo filtete za vazdug za tenkove koji se prodaju Arapima... Ćuti, bolje što mi niste rekli a i što sam dao "nezvanični" izveštaj..Medju nama, bio sam mlad, ali sam se dosta uplašio, iako sa "stajao" iz rezultata!!!! Eto...JA "onako"...
Da..I ja sam shvatio problem, kada mi je kasnije rečeno o čemu se radi.... U to vreme, ne znam da li sada, vrlo dobre filtere (u svakomj pogledu) je radio "Frad" iz Aleksinca... D..Iskreno, nisam ni pitao, jer sam računao da su to "vojne stvari"...kao da li su uspeli da dobiju dobre rezlutate u sprečavanju prodora tih sitnih čestica, nikada nisam saznao. Ja sam bio šef Laboratorije za Geotehniku i kontrolisao materijal koji se ugradjuje u puteve, brane i tako... Tu, je, pored ostalih karakteristika bilo jako važan granulemetrisjki sastav... U Geotehnici se pod "prašinom" smatarju čestice veličine 0,06 do 0,002 mm, ispod toga su (po veličini) čestice gline.... Krupniji materijal (šljunak, pesak) se ispituje prosejavanjem, a granulometrisjki sastav gline (za nepropusna jezgra brane) kombinovanom metodom, prosejavanja i taloženja jako sitnih čestica (pa preko brzine taloženja, se odredjivai ukupa sadržaj čestica sitijih od ...mm).. Ako nisu uspeli da "zadrže" ove vrlo fine čestice, ne čudi me da ceo posao nije uspeo (shvatajući problem).. Ipak moram da napomenem, da opvo moje ispitivanje (iako vrlo pažljivo i strogo "po protokolu" za sitne čestice) je bilo totalno nezvanično.... Koliko se sećam, moje "krive" su se (kada su oni uporedili) "poklapale" sa krivama koje su imali..E, sad.. Da li su uspeli da naprave tako dobre filtere i "zaustave" čestice a dozvole potrebnoj količini vazduha da prođe, zasta ne znam.. U to vreme smo (zajedno sa Fradom) radili na Naučnom projektu: Visokoefikasni prečistač ulja i masti.... Iskreno, veliko poverenje sam imao u tu našu industriju, pa mi je jako žao ako sve nije uspelo, mada ne verujem ni da su drugi prošli bolje, ali to valjda ti bolje znaš...
itd, itd
Pozdrav
Vlado
|