Bandzi
zastavnik
Last Login:February 18, 2025, 04:38:13 pm
|
 |
« Reply #490 on: May 12, 2010, 12:49:45 pm » |
|
Pa ne znam. Ja lično nisam bio zadovoljan RUT-1, bar na onom tenku kojeg sam vozio na gađanjima. Cirkularna veza je bila dosta nejasna, toliko da sam nekoliko puta pogrešno razumeo komandira. Direktnu vezu sam retko koristio, ali ni ona nije bila jasna. Možda je problem bio do lošeg šlemafona, ali i nišandžije su se žalile na loš kvalitet tona u slušalicama.
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
 |
« Reply #491 on: May 12, 2010, 01:27:31 pm » |
|
Ja imam sasvim drugačije iskustvo. Mada bilo je slučajeva na nekim tenkovima da je veza stvarno užasna pri tome koristeći isključivo moj šlemafon. Imao sam imao nov šlemafon (dobro čim se upotrebi on više nije nov ali održavao sam ga i čuvao), sigurno da i to doprinosi boljem prijemu i predaji veze. Nije samo važan tvoj šlemafon već i k-dirov. Ako su njemu loši laringofoni onda nije ni čudo što si slabo ili pogrešno čuo bilo šta. Drugo, nije sve ni u samom šlemafonu, ima nešto i u kablovima.  Šalim se. Ali stvarno je bilo dosta "cimanja" i suvišnog razvlačenja kablova od šlemafona i lupanja sa UKT8 i ako su one dosta "stamene". A na kraju može biti i do samog uređaja. Voda je dobar provodnik zvuka (o tome bi mogli mornari da kažu koju više) ali to i nema neke posebne veze prilikom savlađivanja vodene prepreke na dubini do 5 m gde vozač ima direktu spoljnu vezu sa k-dantom na kopnu, i kada se u takvim uslovima čuje sasvim jasno i glasno onda bi taj isti sistem trebao da radio podjedanko dobro ako ne i bolje i na kopnu. Sve u svemu, naravno da je bolje imati Jaguara u tenku, ali po meni ima prečih stvari koje bi mogle (da ne kažem morale) da se prvo dovedu u red.
|
|
|
|
|
|
|
kamaz
desetar
Last Login:April 20, 2012, 01:32:43 am
|
 |
« Reply #492 on: May 18, 2010, 02:07:12 pm » |
|
Opet padobranac ja... Zanima me, kod nekoliko početnih komada M-84-ki se pojavio sklopivi meteo senzor. Ima li ko šta slika/podataka o tome?
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
 |
« Reply #493 on: May 18, 2010, 02:33:58 pm » |
|
U prvoj seriji tenkova M-84 su bili meteosenzori na preklop a u kasnijim sreijama su bili takozvani teleskopski meteosenzori na izvlačenje iz kućišta.
Ne znam da li ti odgovaraj primeri slika, ali evo ovako, prva slika je sa meteosenzorom na preklop dok je druga na izvlačenje. Mislim da je tebi, ako je za maketu, bilo lakše da napraviš ovu varijantu na izvlačenje, ali se u to ne razumem, znaćeš ti sam najbolje.
|
|
« Last Edit: May 18, 2010, 02:43:12 pm by Broker »
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #494 on: May 18, 2010, 02:41:16 pm » |
|
Dakle, Padobranac,
sklopivi nosač meteosenzora je bio ugrađen na 55 tenkova prve serije tenka. U Kraljevo je bilo isporučeno 47 komada tog tenka. Ostalih osam tenkova su bili oko Banja Luke i jedan u SSSR-u, ali je kasnije vraćen. To ti je za tenkove sa preklopivim nosačem meteosenzora.
Radio stanica
U domaće tenkove ugrađivana je radio stanica PD-9 koja je bila u kompletu Radio Uređaja Tenkovskog ili RUT-1. U sklopu njega su bili radio stanica, kutije za unutrašnji razgovor (UK), šljemafoni, nosač antene, AT-22, antena. Ovo je pravio Rudi Čajavec, Profesionalna elektronika, Telekomunikacioni uređaji, Banja Luka. Komplet je izvožen u dosta zemalja. jer je modularan, te se je mogao ugraditi u razna borbena i neborbena sredstva, a mogao je biti i stacionaran.
nastavak kasnije
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #495 on: May 18, 2010, 06:19:19 pm » |
|
Nastavak gdje smo ono stali. radio stanica PD-9 imala je modul koji se programirao sa korisničkim frekvencijama. Programirao se ručno sa metalnim čepovima koji su stavljali u odeđene rupe u programatoru. Dakle, hardverko programiranje. Korisnik koji je koristio radio uređaj stiskanjem svog grudnog prekidača, uz uslov da je na kutiji za unutrašnji razgovor bio dozvoljen da ide "vani" mogao je ići u predaju. E sad, tu je problem. Šta ako grudni prekidač stiska vojnik iz zezanja, dosadno mu ili je glup ili mu noge smrde ili je cilj teme da prođe vrijeme...., a komandant, pukovnik, ide u predaju, daje komandu, a vojnik ga preklapa signalom zato jer je glup ili mu noge smrde... E na radio stanici Racal Dana se upisuje "čin" korisnika, odnosno nivo master-slave, da bi se znalo ko kosi, a ko vodu nosi. Dakle, može vojnik da stiska grudni prekidač koliko hoće, ali ako gazda priča, gasi se predaja vojnika. Radio stanica Racal Dana ima programator na kojem se upisuju svi podatci za programiranje stanica. Gazda kad ide u predaju može da šalje signal svima, određenim, ili da samo jednom ne dozvoli slušanje. Dakle, tenk xxyyz je zarobljen i isključen je iz prijema. Svi su tenkovi u Kuvajtu imali po dvije radio stanice koje su mogle ići u retranslaciju, tako da je svaki tenk bio repetitor, te se je signal mogao slati sve dalje i dalje, zavisno od rasporeda tenkova. Komandni tenk M84ABK je imao tri radio stanice. Sliku komandne stanice pogledajte na http://home.blic.net/ivanovic/Moja%20Malenkost%20u%20M84ABK.jpg Bilo je problema oko smještaja ove radio stanice u tenku, tako da je bilo lutanja oko smještaja. Ovo što je ispred mene je komandni modul komandne radio stanice. Napomena Kad je radio stanica u predaji emituje radio signale, a ne audio signale, tako da je bitno širenje radio signala kroz vodu. Audio signal bi teško ikako prošao kroz vodu, a kamoli ako je ispod tenk kojem motor radi. Pozdrav Vlado PS Šta mislite ko je popravljao radio stanice Racal Dana u tenku M84 u Pustinjskoj oluji i malo kasnije? 
|
|
|
|
|
|
|
kamaz
desetar
Last Login:April 20, 2012, 01:32:43 am
|
 |
« Reply #496 on: May 18, 2010, 10:31:21 pm » |
|
Pa podaci za sklopivi meteo mi trebaju da upotpunim projekt na ˝maketarskom kutku˝ (da ekipa ima sve na jednom mjestu). Slike su veoma poučne (ja radim obični-teleskopski senzor, ali spušten, pa nema previše muke oko izrade) i dosta pomažu, nego, zanima me samo još cili sklop sklopivog metea je kao naopaki ˝T˝, jel da?  (p.s. ovi 21112 je iz ´85? kad je onda počela produkcija druge generacije s teleskopskim meteom?)
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
Last Login:February 18, 2025, 04:38:13 pm
|
 |
« Reply #497 on: May 20, 2010, 02:13:27 pm » |
|
(p.s. ovi 21112 je iz ´85? kad je onda počela produkcija druge generacije s teleskopskim meteom?)
Pogledaj ovde (prva tabela): http://stef124.tripod.com/m84.htm
|
|
|
|
|
|
|
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.
|
 |
« Reply #498 on: June 12, 2010, 07:51:50 pm » |
|
Gledam ovaj kilip i pade mi na pamet. Kakv je granata što se ispaljuje iz glatke cijevi. Tj. kako se zrno zarotira (šta preuzima ulogu koju su imali žljebovi u cijevi)?
|
|
|
|
|
|
|
Patriot
vodnik I klase
Last Login:June 21, 2011, 12:52:42 pm
|
 |
« Reply #499 on: June 12, 2010, 08:03:25 pm » |
|
Što bi naš Vladimir kazao na ovo? I nije li malo meta preblizu?
|
|
|
|
|
|
|
|