Vihor nije u upotrebi u HV.
U HV je u upotrebi:
Tenk M84 iz prve serije (zarobljen kod Vukovara) iz VP 8977 Kraljevo.
Tenkovi T72 prerađeni u M84, Ja sam te tenkove popravljao nekoliko mjeseci prije zarobljavanja kod Donjeg Malovana pored Kupresa.
Tenkovi iz druge do četvrte serije M84 (međusobno nemaju razlike).
Tenkovi iz pete serije, zarobljeni u operaciji Oluja na Petrovoj gori.
Tenkovi iz pete i šeste serije (neisporučeni u JNA), ostali u ĐĐ.
Tenkovi pravljeni za Kuvajt, pa neisporučeni.
Različite verzije pokušaja pravljenja (prepravljanja) tenkova, Degman, M84D, tenk sa borbenom stanicom, itd
Sad se na njih nekoliko vrši "revizija" (šta god da to značilo), i prepravljaju se na verziju M84A4.
Pozdrav
Vlado
Kolega, osobno cjenim tvoje znanje o tenkovima, a poglavito o M-84, ali ne znam čemu toliko omalovažavanje i umanjivanje mogućnosti ĐĐ, a koja je po tebi opasno narušena i nepovratno uništena odlaskom pojedinaca na drugu stranu u tč.11.
Vihor nikad nije ni bio završen, a kamoli doveden u opitni status, od zaostalih dijelova i kompletne radioničke dokumentacije sastavljen je jedan M-95 Degman kao prezentacijski primjerak, potpuno je operabilan, ali nije nikad bio u sastavu ili vlasništvu OSRH , U VLASNIŠTVU JE ĐĐ KAO OGLEDNI PRIMJERAK - DEMONSTRATOR.
Svi primjerci pravljeni za Kuvajt su i isporučeni Kuvajtu, kod nas se dan danas vode polemike zašto su vraćeni s vukovarskog ratišta i poslani u izvoz.
Korištenjem znanja, dokumentacije , zatečnih dijelova uz kupnju na otvorenom tržištu u ĐĐ su za potrebe OSRH (tadaHV) izrađene ukupno dvije serije, daljnja produkcija je zaustavljena nakon mirne reintegracije Podunavlja i uspostave Deytonskog sporazuma. Trebao ih je zamjeniti tenk zapadne proizvodnje (Leo 2------šipak).
Prepravljenih T-72 u OSRH ima brojkom ukupno 3.
Zarobljeni su samo tenkovi iz Kordunskog Korpusa (puk.Čedo Bulat).
Revizija ti znači isto što i generalni remont osim što u slučaju revizije nemaš dotadašnju povijest i tehničku domentaciju sredstva. U praksi to ti znači da se tenk u ĐĐ doslovno rastavi na sve komadiće, koji se pregledaju, servisiraju, po potrebi zamjene novima, sve se ispjeskari, zaštiti i nanovo opitura i nakon toga sklopi, ispita i vrati neručitelju.
lp