Postoje tablice gađanja za top 125 mm 2A46? POpravka za daljinar za različite težine zrna bi trebale biti upisane. Znam da su za haubice i MB bili ti podatci.
LPB
Nema toga na tenku M84. Nanišaniš, izmjeriš daljinu i opališ. Automatika sve radi. I to je moguće u pokretu na pokretnu metu. Smijao sam se kad sam gledao onaj biatlon u Rusiji. Nišane pola minute, pa gađaju, podbačaj, pa korekcija, gađaju, prebačaj, pa treće zrno u metu, i to ne u centar, nego negdje u neki ćošak. I Rusi sretni kad se desi pogodak. Aplauz. Garantujem da bi svako zrno koje bih ispalio na biatlonu u Rusiji pogodio iz prve u sami centar mete, sa mogućim odstupanjima do 20 centimetara, i to u vremenskom razmaku između dva opaljenja ne većem od petnaest sekundi.
Korekcija se ubacuje u računar sistema ako je istrošena cijev, pa se izmjeri kalibar, pa se unese korekcija, ili ako municija ima težinsku oznaku. Ili ako je meteo senzor neispravan, pa se sumnja na njegovu netačnost. To se sve radi prije gađanje.
Inače se svako zrno važe na vagi da bi se odredio težinski znak.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
A ako su podatci sa meteo senzora sumnjivi, najčešće se radi u ulasku vode u panel, odnosno prolasku vode kroz kabal SUV broj 7, od meteo senzora do panela komandira. U Kuvajtu se ovo nikad nije desilo, ne zbog toga što tamo kiša pada dva puta godišnje, nego zbog jedne od stotinjak mojih konstrukcionih izmjena na tenku za Kuvajt.
Ulazak vode se lako otkrije, panel se opere u vodi, naprave se te moje izmjene i sve ponovo radi kako treba.
Međutim, sve je to manji problem od neobučenih majstora u TRZ koji popravljaju tenk. Jedna slika sa nedavne vježbe Vek pobednika gdje je pronađen i otklonjen kvar, a koji je bio u neodrezanim nožicama relea koji je zamjenjen, a sa druge strane štampane ploče nisu odrezali nožice relea nakon zamjene istog. Te nožice su zaokružene crvenim. Što bi se reklo, kao nešto su popravljali, ali sve vam je to bez veze ako niste uradili provjeru sistema nakon popravke.
Vlado, ako može koja reč šlemofon sa laringofonom vs šlem sa mikrofonom.
Hvala.
Koristio sam i šljemafon sa laringofonima, a i šljem sa mikrofonima. Čujnost je ista, nivo buke je isti i tu ne vidim neku razliku. Razlika je u zimi. Zimskim uslovima. Postoji ljetnji i zimski šljemafon. Ovaj zimski je sa krznom. Nema zimskog šljema. Prednost šljemafona je ta što se može rastaviti, pa oprati, odnosno poslati na hemijsko čišćenje. Ali zna biti vruće po ljeti u šljemafonu. Znoj tada ne curi, tada znoj lije na čelo. Čest je slučaj da šljemafon padne na pod tenka, pa se natopi naftom ili vodom. A i kao takav se ponekad mora staviti na glavu. Zato sam nosio i koristio moj šljemafon. Još ga imam, kao što imam i svoj AC ključ, itd.
Kod ovog tenka u Kuvajtu događalo se nekoliko puta da posada otkine mikrofon. U Kuvajtu, u ratu u Zalivu 1991 godine održavao sam i radio stanice i radio opremu, tako da sam to popravljao mikrofone, a i radio uređaje. Kasnije je MoD Kuvajta imao radionicu za popravak radio opreme, tako da nisam više imao problema sa tom opremom, a tu je opremu popravljao jedan radnik iz Čajevca koji je radio u MoD Kuvajta nezavisno od naše ekipe, a otišao je u Kuvajt kao izbjeglica iz Banja Luke.
Zaštita glave je dobra i od šljema i od šljemafona. Znao sam udariti glavom u tenku i sa jednim i sa drugim, ali nije bilo nekih problema (mislim

). Možda tu ima više komocije sa šljemafonom.
Pozdrav
Vlado
999214