Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #5180 on: April 19, 2019, 07:22:02 am » |
|
Ako se već spominje Skoplje, sjećam se da je negdje osamdesetih godina prošlog vijeka ostao potopljen jedan tenk T55 na poligonu Krivolak i da se je jedan vojnik utopio. Smjenjen je komandant kasarne Maršal Tito u Skoplju.
Ne sjećam se više detalja.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Boris P
zastavnik
Last Login:December 28, 2023, 10:02:35 am
|
 |
« Reply #5181 on: April 19, 2019, 08:26:37 am » |
|
U temi o T54/55 sam detaljno opisivao delove podvodne obuke kako u bazenu tako i na poligonu za podvodnu obuku.
Tenkovi imaju pumpe za izbacivanje vode montirana je da vuče vodu iz najnižih tačaka.
Svaki član posade ima svoj ikrostep, sa zalihom vazduha većom od 20 minuta kao i trećom patronom za napumpavanje pojasa.
Naravno plus maska.
U bazenu se vežba potapanje tenka i udar vode na posadu, jedan starešina je OBAVEZNO bio zadužen da čupa maske tenkistima pod vodom, takođe se uvežbavalo i tzv" bratrsko disanje" sa samo jednim ikrostepom.
Sve ovo je naravno rađeno u ona vremena kada je BOG hodao zemljom (kako je neko lepo napisao).
U Jastrebarskom je (prvi OKB, bataljon pod municijom čak imao obuku bacanja bombe M52 - bez kašike, što je i za ona vremena bio pojam).
Kompletnu podvodnu obuku sam završio u :
1. Uvodni i teotetski deo u Jastrebarskom sa obaveznim temelnjim psiho i lekarskim pregledom.
2. Teoretski, praktični (simulirani u bazenu, radionici i prolaz kroz vodu u Zagrebu - kasarna Maršal Tito).
|
|
|
|
|
|
|
dark-bullet
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #5182 on: April 19, 2019, 08:47:39 am » |
|
Kad smo već kod bogova koji hodaju zemljom, i moja jedinica (OKB, T-55) je bila pod municijom (trenutno-fugasne i pancirne), jedino su kumulativne (po 10 komada na tenk) bile u sanducima na kamionima pored tenkova. I bacali smo kako M52 (iz zaklona u vrtaču), tako i M-75 (sa tenka). Jedino, to je bilo tamo negde 1984/85.
|
|
|
|
|
|
|
Boris P
zastavnik
|
 |
« Reply #5183 on: April 19, 2019, 08:53:17 am » |
|
U JNA sam bio 81-82.
Tako je, četa pod municijom nije imala u bk spakovane samo kumulativne, ručne bombe, signalne rakete, vodu...
Većina ostale opreme je bila tu, redovni pregledi kao i paljenja su vršena češće nego kod ostalih jedinica.
Na T72 nisam služio, bio sam na T54-55 i na komandnom tenku, a i na Džekson-u ..
|
|
« Last Edit: April 19, 2019, 09:09:17 am by Boris P »
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #5184 on: April 19, 2019, 12:07:06 pm » |
|
I još je jedan tenk bio potopljen,
U akcijama oko Modriče toku Č.11. jedan tenk M84 je naišao na septičku jamu, polomio je betonsku ploču i komplet upao u septičku jamu.
Tenk je izvučen, opran, i vraćen u funkciju.
Nisam bio prisutan izvlačenju tenka.
Od moje ekipe tenk je popravljao pokojni Drago Mitrović.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Drago je pored mene na slici, u Kuvajtu, a radio je tenkove u Siriji, Kuvajtu i Indiji.
Nišansku spravu DNNS2 i DNKS2 je popravio Savo Brezar. Sjedi na zadnjem sanduku na kupoli.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Radio je na nišanskim spravama u Kuvajtu, Indiji, Iraku, Libiji, Siriji. Kad je otišao u penziju firma Optel je stala sa radom i ubrzo je otišla u stečaj. Bio je, prije rata, jedan od najvećih stručnjaka firme Zrak Sarajevo. Zahvaljujući njemu firma Optel je u Banja Luci pokrenula proizvodnju i napravila nišanske sprave DNNS2A za Kuvajt i za Vojsku Jugoslavije, SCG i Srbije.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
|
 |
« Reply #5185 on: April 19, 2019, 03:49:11 pm » |
|
@micha je dobro objasnio postupak, ali mislim da mu se prikrala greška oko napuštanja potopljenog tenka. Gotovo je nemoguće u takvim uslovima tenk napustiti kroz prinudni izlaz, a naročito ako je tenk potopljen u jezeru ili ne daj bože reci. Teško se to izvodi i kada je tenk na betonu, a kamoli na mekom tlu (mulj). Mislim da posada tenk ipak napušta kroz lukove, jer kada se tenk potopi i izjednači pritisak, lukovi se mogu otvoriti. Nisam kao vozač tenka M-84 prošao obuku u podvodnoj vožnji, pošto je tada već bila ukinuta, ali sledim logiku i praksu.
Druga stvar koja se pominje je borbena gotovost jedinice. Ne znam kako je bilo u mehanizovanim brigadama ili oklopnim brigadama naoružanim tenkovima T-55, ali znam kako je bilo u oklopnoj brigadi naoružanoj tenkovima M-84. U takvoj brigadi se borbena gotovost smenjivala između oklopnih bataljona na svakih 6 meseci. To znači da je jedan oklopni bataljon uvek bio u borbenom dežurstvu tj. tenkovi i BVP spremni za borbeno dejstvo.
|
|
|
|
|
|
|
Boris P
zastavnik
|
 |
« Reply #5186 on: April 19, 2019, 05:33:41 pm » |
|
Nema teorije da se poplavljen tenk (bilo koji) napušta kroz prinudni izlaz.
Zato i služe ikrostepi.
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login: Today at 03:22:46 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
 |
« Reply #5187 on: April 19, 2019, 06:38:21 pm » |
|
Malo korekcije M-84 je kompletno opremljen za podvodnu vožnju, -motornu pregradu nije potrebno skidati jer na njoj ima ventil OPVT koji se otavar kad se postave poklopci opvt na poklopcu motora a deaktivira ga automatski polužni mehanizam.1 -Tenk ima pumpu za crpljenje vode koja uđe u tenk pošto ist nije potpuno hermetičan, -zatvara se otvor za ulaz vazduha na poklopcu motora, - itd (iako sam zakoračio u 7 deceniju pišem po sećanju) sve to detaljno možete pročitati u TU1
Oni koji se bakću oko automata -Deo automata (OT) se ugrađuje u korpus (telo ) tenka, to sam tehnološki obradio definisao alat, a zajedno sa Tipurom sam imao prvu uspešnu intervenciju davne 83 na prototipu na Krivolaku. -Tipura je vredan i dobar stručnjak ali i pošten čovek, studirali smo u istom gradu, došli po istom konkursu u SV ĐĐ on iz Krškog a ja iz Goše, bili smo prilično usešni i priznati na montaži tenka svako u svojoj oblasti. Tipura je ĐĐ napustio početkom 98 zbog odlaska u Kuvajt a ja krajem 91 prešao u 14 oktobar. Karijeru vezanu za tenk smo završili u Kuvajtu 2001 godine nakon završetka 3-godišnjeg ugovora.
Trebalo bi da se sećam većine ljudi sa montaže tenka jer sam se time u ĐĐ bavio bliz 11 godina pa ako neko čita ili piše na ovom vorumu jedan srdačan pozdravod ,PAŠE,
|
|
|
|
|
|
|
galeb
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #5188 on: April 19, 2019, 08:12:02 pm » |
|
Hvala svima na vrlo interesantnoj razpravi.
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login: Today at 12:58:33 am
|
 |
« Reply #5189 on: April 19, 2019, 10:09:01 pm » |
|
Ne mogu da verujem da nema više članova ovog foruma koji su svojevremeno prošli obuku u podvodnoj vožnji, makar na T-55! Kao što rekoh, sam nisam tenkista iako na tenkovima radim više od 25 godina i nezahvalno je da prepričavam tuđa iskustva, a mogu vam priznati da su veoma zanimljiva u vezi ove teme.
Opisani deo obuke u ronilačkom zvonu je takođe interesantan, naročito ako se neko od posade uspaniči zato što je to prvi susret sa vodom i uređajem za disanje. Onaj ko to nije do tada doživeo ne zna da li će se uplašiti i kako će reagovati. Kažu da jedan deo vojnika tu iz selekcije otpada pošto pored klaustrofobije, koja neminovno prati tenkiste imamo + strah od davljenja što su jedni od najjačih strahova kod čoveka. Negde sam video široku cev prečnika oko 1m i visine 3-4 m koja se montira na luk komandira ili nišandžije sa merdevinama koja omogućava bezbedno napuštanje tenka u slučaju kvara. Mislim da je Rusija u pitanju mada na netu nalazim i Nemce.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Sistem je odličan i šteta što nije kod nas usvojen. Pojednostavila bi se obuka a mogućnost nesrećnih slučajeva smanjila na minimum. Moj matori, inače pontonirac, je 70-tih učestvovao u forsiranju reke Bosne na nekoj pokaznoj vežbi u okviru koje su tenkisti iz Banja Luke gazom trebali da pređu na drugu obalu. Pozvani gosti su bili na onda najvišem nivou i trebalo je da se prikaže gašenje i ponovno startovanje tenkovskog motora pod vodom koji je verovatno bio T-55. Tenk je zaronio i na pola puta komandir je naredio da vozač ugasi motor. Radio veza se prenosila preko razglasa, kako je i red za takvu priliku, jel. Međutim kada su pokušali da ponovo pokrenu motor nije išlo. Pokušali su nekoliko puta ali ništa. A pritisak u bocama za vazdušno startovanje svaki put sve niži i niži! Generali se rastrčaše, ronioci krenuše sa sajlom od TZI-ja da zakače za tenk, inžinjerci priđoše remorkerom do cevi koja je virila iz vode, svi viču i nešto naređuju jednom rečju opšti haos. Samo je komandir tenkista koji je rukovodio tom operacijom ostao smiren i naredio posadi da još jednom pokušaju start. Srećom, motor je ovaj put upalio i cev za podvodnu vožnju nastavi da se polako kreće prema drugoj obali gde je kasnije tenk bez problema izronio. Na ovoj obali gde su bili posmatrači zbog kojih je celi trandenbal i napravljen počeše oduševljeno da aplaudiraju, rukuju se i tapšu komandira po ramenu koji je naravno nakon toga vanredno unapređen i nagrađen. A posada? Ko ih j..e oni su prešli na drugu obalu i ne znaju šta se u VIP loži događa. Matori kaže da se tek tada uverio koliko su tenkisti ludi kada ne samo što ulaze u skučeni prostor već pristaju da tako zarone pod vodu.
Ovakvih i sličnih doživljaja sigurno imaju i drugi članovi foruma i bilo bi dobro da se na neki način zabeleže i sačuvaju jer nikad se ne zna kada će to iskustvo opet zatrebati. Mi ne možemo da se dogovorimo da li se izlazilo na luk ili na prinudni izlaz, a ljudi koji su to svojevremeno radili su još živi i verovatno se sećaju pa bi neko mogao da se raspita i opiše njihovo iskustvo.
|
|
|
|
|
|
|
|