Gledam ovaj video i setio se pitanja, možda glupog ali ipak. Od sve silne prašine koja se diže oko tenka, ne ulazi ona i untar tenka ? I dali može fina prašina da šteti nekim mehanizmima tenka ? Imam i drugo pitanje, ako može neko, da mi kaže. Dali je istina, da su Ruske posade T-72 bolje savladale tenk što se tehnike tiče, nego redovna vojska na M-84 u SFRJ ? Prema priči koji sam čuo nije, da je u SFRJ bila loša obuka, nego je navodno Ruska bila više opširna.
Tenk poseduje uređaj za stvaranje natpritiska unutar tenka tako da se možete zaštititi ako zatvorite poklopce.
Sitna prašina može štetiti A-varijanti njen prečistač nije položio test za ekstremne uslove (smanjen prostor, kratki rokovi i dobar rezultat na prikazu u Pakistanu su uticali da to ostane tako).
Obuka posada je individualna stvar istina tehnička uputstva TU-1 su prilično opširna pa je za rukovaoce trebalo napraviti sažeto uputstvo za rukovanje.
Dok sam radio u Kuvajtu do mene je došla jedna skraćena hrvatska verzija.
Kada smo radili sa ruskim instruktorima oni su nas upozorili da posade moraju biti prilično profesionalne a da bi to sve funkcionisalo bez kvarova i otkaza oficiri koji ih vode moraju dobro poznavati tenk.
ps,
Jedan član foruma mi je prosledio informaciju da na A-varijanti temperatura tečnosti znatno brže raste nego na M-84.
Ako to nije pojedinačna pojava onda bi to mogao povezati sa jednim od problema koji je rešen na način koji se tada meni činio ne baš dobr možda bi ga popravili da je bilo vremena.
Da li je neko posle nešto radio na tome nije mi poznato, sumnjam pošto su se ekipe uglavnom raspale a u slobodan prostor su uskočili mnogi koji su u vreme stvarne proizvodnje bili u drugom planu.
pozdrav! ,nekad PAŠA a sad PALESTINAC,