kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #5350 on: September 05, 2019, 02:12:24 pm » |
|
Mnoge zanima! I mene.
|
|
|
|
|
|
|
Plavi
mornar
Last Login:December 26, 2019, 03:27:20 am
Svaka ptica svome jatu leti.
|
|
« Reply #5351 on: September 05, 2019, 06:19:52 pm » |
|
Televizija Al Džazira Balkan počinje snimanje serijala "Kako je propala vojna industrija Jugoslavije".
Mene snimaju 12.09.2019. Priča o tenku M84. Smišljam šta da im pričam, jer novinar sa kojim sam već pričao nekoliko puta nema pojma o toj temi.
Pozdrav
Vlado
To je samo veza na osnovnu temu o kojoj danas niko ne pise "Kako je propala Jugoslavija"
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login: Yesterday at 10:34:49 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
|
« Reply #5352 on: September 05, 2019, 08:04:01 pm » |
|
Tema bi mogla biti zanimljiva ako nađu adekvatne sagovornike koji su se zaista bavili proizvodnjom i njenom organizacijom. Naravno sagovornici bi trebali biti iz nekoliko relevantnih fabrika koje su bile nosioci projekta.
Možda bi to bio ozbiljan pokušaj da se sa distance analizira jedan od uspešnijih projekata bivše nam države.
Ali današnji novinari manje mare za istinom više ih zanimaju senzacije a tu uleću ,padobranci, koji prikupljene informacijama oblikuju prema svojim i potrebama sagovornika. Malo se digne prašina ali sve to pokrije (Brega) ruzmarin snjegovi i šaš!
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login: Yesterday at 09:47:24 pm
|
|
« Reply #5353 on: September 05, 2019, 08:28:19 pm » |
|
Steresine vec napamet znaju teren, prosto je ponavljanje vec ucinjenog, bez izazova gde bi trebaala da se primeni snalazljivost na nepoznatom podruciju. Eto toliko. Тихи, прелазак преко реке под борбом, посебно са техником ограничен је географским условима. Не може се понтонски мост поставити "на непознатом терену". Ако се сећаш оних американаца који су 1995. године постављали понтонски мост на Сави... однела их вода. Е, то ти је то што ти предлажеш... Код нас је одавно тачно утврђено где су погодна скелска и десантна места на свим већим рекама. Нека су у том смислу и (унапред) уређена. И ту се изводе вежбе. Прећи реком чамцем с обале на обалу је једна ствар (а и то није лако баш свугде) ,а у борбеним условима са техником (посебно тенковима, артиљеријом и сл.) друга. Само узгред да кажем (кад сам већ одлутао од теме) да нису Немци и Аустроугари 1915. године прелазили Саву и Дунав било где, већ само на погодним местима. То су и данас та погодна места преласка. У Блоку 44 на обали Саве и на Ади Циганлији имаш уређене прилазе реци баш за ту намену. Постављао сам већ те слике.
|
|
|
|
|
|
|
Plavi
mornar
|
|
« Reply #5354 on: September 05, 2019, 08:54:30 pm » |
|
Tema bi mogla biti zanimljiva ako nađu adekvatne sagovornike koji su se zaista bavili proizvodnjom i njenom organizacijom. Naravno sagovornici bi trebali biti iz nekoliko relevantnih fabrika koje su bile nosioci projekta.
Možda bi to bio ozbiljan pokušaj da se sa distance analizira jedan od uspešnijih projekata bivše nam države.
Ali današnji novinari manje mare za istinom više ih zanimaju senzacije a tu uleću ,padobranci, koji prikupljene informacijama oblikuju prema svojim i potrebama sagovornika. Malo se digne prašina ali sve to pokrije (Brega) ruzmarin snjegovi i šaš!
Nemoze se analizirati propast vojne industrije jedne drzave , ako se prije toga ne analizira propast te iste drzave.
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
|
|
« Reply #5355 on: September 05, 2019, 09:16:30 pm » |
|
Svakako da je to povezano ali vojna industrija se nije samo raspala nego je i brzo propala.
Raspad su iskoristili profiteri - padobranci koji su rasterali sposobne, prvo po nacionalnoj a kasnije po partiskoj osnovi.
Firme su ostale sa oslabljenim kadrovima pa je sve brzo propadalo i postalo lak plijen za profitere i švercere.
|
|
|
|
|
|
|
Plavi
mornar
|
|
« Reply #5356 on: September 05, 2019, 10:26:18 pm » |
|
Svakako da je to povezano ali vojna industrija se nije samo raspala nego je i brzo propala.
Raspad su iskoristili profiteri - padobranci koji su rasterali sposobne, prvo po nacionalnoj a kasnije po partiskoj osnovi.
Firme su ostale sa oslabljenim kadrovima pa je sve brzo propadalo i postalo lak plijen za profitere i švercere.
Osnova vojne industije je znanje , nikakve tvornice i ljevaonice. Ja ti mogu reci da svaki malo pametniji inzinjer sa znanjem stranog jezika od Vardara do Triglava je vec u Februaru 1990 slao papire za azil ili vizom , to je ona historija o kojoj te ne uce - prvo su pametni pobegli , a posle njih su nastali drugi,treci,cetvrti,.... valovi bezanije i nakraju dugmici - koji na zalost nemaju krojaca niti krojacicu da ih popravi....I popravak samih dugmica nije izgledan za nasih zivota, nazalost.
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
|
|
« Reply #5357 on: September 06, 2019, 06:07:02 pm » |
|
Uvek možete naći zamerku ali M-84 je rađen timski sa izbalansiranim i korektnim odnosima. Firme su uglavnom vodili stručni i obrazovani ljudi, bio sam u nekoliko komisija kod rešavanja nekih problema svi su se trudili da dođemo do pravog uzroka bez ikakvih kalkulacija i navijanja. U prvoj polovini 91 sam u ime finaliste išao u Sloveniju radi nekih korekcija cena za ino projekat sve je normalno funkcionisalo.
Znao sam mnogo ljudi koji su nesebično davali sebe na projektu naravno uglavnom su bili za to i nagrađeni pa nam je teško bilo odustati od svega toga. Pokušavalo se nije da nije zadnji ozbiljan razgovor sa kredibilnim učesnicima po meni bio je krajem 91.
Bilo je zanimljivo predstavljao sam novog finalistu a sreo se sa mojim bivšim direktorom. Korektno i otvoreno se razgovaralo a zajednički predlog je bio da se montaža obavlja 50:50 (stari i novi finalista) kako bi se realizovao ugovor sa Kuvajtom.
Tehnika je našla rešenje čekalo se na politiku usledio je sukob u Bosni i sve je palo u vodu!
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login: Today at 01:41:23 am
|