Jedan moj tekst od prije koju godinu. Tada sam pisao o starijem vodniku Zoranu Tomiću iz VP sa Voždovca. Ne znam šta je sa njim. Njegov cimer mu je ukrao pištolj, pa je imao nekih problema u vojsci.
Ovo će biti prekomplikovano za vojsku. Za vrijeme moga aktivnog rada sa tenkovima i tenkistima, samo jedan starješina, st. vodnik Zoran Tomić, mi je postavio pitanje iz kojeg sam shvatio da je sasvim savladao potrebno znanje za rukovanje tenkom. Na pitanja koja su postavljali ostali odgovori su se mogli naći u Upustvu za rukovanje tenkom ili nekom sličnom upustvu koje se nalazi u tenku.
Često sam ispravljao i predavače u Školskom centru oklopnih jedinica u Banja Luci i u Tehničkom školskom centru u Zagrebu. Nadam se da su do sada naučili potrebne lekcije. Jednom prof, dr, generalu, bivšem Pomoćniku Ministra odbrane, sam dao u ruke završen magistarski rad o tenku M84 i svu potrebnu dokumentaciju za završetak njegovog veoma sličnog rada o tenku M84. I on se je opet bavio teorijom, matematikom, a kad bi zajedno ušli u tenk da mu objasnim nejasne detalje brže bi izašao nego što je ušao. Bavio se samo teorijom i matematikom.
Pored toga što sam tenk pravio učestvovao sam i u borbama. Tenkovskim borbama. Član 11. Suviše je detalja na koje mora da pazi posada u toku borbe, tako da sam se uvijek trudio da smanjim opterećenje posade nepotrebnim detaljima. Mala nesigurnost u rukovanju zna da bude katastrofalna za posadu. Protivnička granata ili raketa leti nekoliko sekundi. Ako se kasno reaguje često nema druge šanse.
A pored pravljenja tenka, iste sam popravljao u toku Član 11. Tako da i tu imam neka iskustva.
A i radio sam servis tenka za vrijeme JNA.
A i puno puta sam držao nastavu o tenku, starješninama, majstorima, kupcima, strancima, itd tako da se i tu pokupe neka iskustva.
Tako kad nešto smišljam novo, razmišljam o svemu ovome odjednom. Šta pravim, za kakvog korisnika, kojim sredstvima, sa koliko para, itd...
U svakom slučaju hvala na prijedlozima.
Vlado
Malo kad sam upoznao tenkistu koji zna da koristi svu opremu u tenku. U tenku u Kuvajtu, M84AB (da ne govorim o M84ABK) kod nišandžije ima ukupno 105 tastera, dugmića, poluga itd. I onda me neki član posade nešto pita, a ja mu kažem da mu je to sve (moj eventualni odgovor) napisano na onim metalnim pločicama sa objašnjenjem rukovanja, a prevodioc mi kaže da je taj tenkista nepismen. A takvih je bilo puno.
Sa kakvim sam se tenkistima susretao u toku rada sa tenkistima, bolje da ne pričam.
To je sa tenkistima.
A sa majstorima.
Kad bi znali koliko imam poziva kad počnu razna gađanja. I nije problem ako se je nešto pokvarilo, ali je problem ako su tenk popravljali "majstori".
Jedan primjer. Gubim skoro čitav dan ne mogu da shvatim kvar, i na kraju nađemo šta je.
Stručnjaci iz TRZ Čačak "popravljali" tenk, pa nisu odsjekli izvode relea na štampanoj ploči. I normalno, napravili još puno problema u tenku.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
A kad se sjetim da je jedan "stručnjak" iz Instituta za fiziku popravljao tenkove u Kuvajtu, pa napravio ogromnu šteteu, itd, Ili Bane iz VTI-ja (sadašnji vlasnik firme Revita-Altamed). Četiri ispravne hidraulike azimuta na četiri tenka u Kuvajtu na temperaturi oko 50 stepeni u hladu je mjenjao Baki (moj FB prijatelj) za što je bilo potrebno oko tri do četiri dana teškog rada po tenku, a kvar je bio u pojedenim, istrošenim, zubima na davaču brzine po pravcu. Kvar koji se popravlja za deset minuta.
E, sad kad ove tenkiste i majstore zamislim na ovoj verziji tenka T72 koji Rusija poklanja Srbiji. Ovo je verzija tenka koji vojska Rusije nije htjela da primi, jer se ne uklapa u njihovu logistiku.
Oficiri tehničkih službi ruske vojske već su obišli kasarne gdje treba da dođu ovih 30 tenkova da bi vidjeli da li te kasarne omogućavaju ono što je potrebno za smještaj tenkova.
Na biatlon u Rusiju (po mojim podatcima iz kasarni) su uglavnom išli ljubimci starješina, a ne oni koji su to trebali po svojem znanju i vještinama. Dovoljno je vidjeti kako je onaj komandir tenka na zadnjem biatlonu sve izgriješio sa gađanjem iz PAM, NSV-a, a on je sasvim isti kao na M84. Ako se već žale da je drugačiji tenk.
Tako će i na obuku u Rusiju za ove tenkove otići neki ljubimci starješina, ili neki po vezi i vezicama. I ko zna šta će onda biti kad se vrate. A ovo je tehnika koju ruska vojska nije htjela da primi u svoje naoružanje. Dakle, ako nešto zapne, nema pomoći od ruske vojske, nego od remontnog zavoda gdje su tenkovi modifikovani, a oni to sigurno ne znaju, nego će se morati konsultovati firma koja je to pravila. Ako budu htjeli. A normalno, Vojska Srbije neće dobiti šeme uređaja za novu tehniku. Možda hoće neke funkcionalne šeme, ali nikako kompletnu konstrukcionu, ili, ne daj Bože, tehnološku dokumentaciju.
I onda kreće ono "Poklonjenom konju se u zube ne gleda".
Pozdrav
Vlado