Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
|
 |
« Reply #5560 on: June 15, 2020, 11:09:05 am » |
|
Razumem šta hoćeš da kažeš i sve stoji, ali neće majstori sami kovati ove kutije za bočni oklop, rezaće ih mašine. Zna se koliko će tenkova na modernizaciju i koliko levih i desnih strana treba, nije neka visoka matematika. Meni ovo više liči na onu srpsku osobinu da imamo bezveze upakovan a dobar proizvod. Al' da ne zakeram, bolje je išta nego ništa 
|
|
|
|
|
|
|
BrankoBananko
vodnik I klase
Last Login:October 18, 2021, 12:36:35 am
|
 |
« Reply #5561 on: June 15, 2020, 12:54:10 pm » |
|
Slazem se da bi lepse izgledao. Nije stvar u tome sto majsori moraju praviti levu i desnu stranu, dokazali su da mogu skrojiti sta god zamisle. Stvar je u tome sto inace ti prvi ero u borbenim uslovima najvise pate od odpadanja. Video sam mnostvo slika iz Ukrajine i Cecenije gde vise, fale itd. E sad kada bi imao posebnu levu i desnu stranu onda bi logistika morala imati rezervne leve, desne i bocne strane. Ovako kako je, je najednostavnije i najbolje. Jedinu prepravku sto bi ja uradio je napraviti cvrsci prvi nosac sa deflektorom koji pomera granje i zidove tako da ero ne zapinje na kojesta.
|
|
|
|
|
|
|
kosmonaut
Guest
|
 |
« Reply #5562 on: June 15, 2020, 12:56:31 pm » |
|
Sa uvodjenjem ERA oklopa doktrina pracenja pjesadije sa tenkovima pretpostavljam postaje suvisna i opasna? Zna li se koja bi trebala biti minimalna udaljenost za zivu silu i vozila prilikom udara HEAT prijektila u ERA plocu?
|
|
|
|
|
|
|
BrankoBananko
vodnik I klase
|
 |
« Reply #5563 on: June 15, 2020, 01:25:07 pm » |
|
Ako se nadjes pokraj tenka koji je pogodjen raketom sasvim ti je svejedno dali ima ero ili nema. Tesko da ces ostati neozledjen. Aktivni sistemi poput Arene koji unistavaju nadolazecu raketu su vec opasni za pesadiju koja je u okolini tenka. Inace nije lepo biti pokraj tenka i da niko nepuca na tenk, kad opali tenk bolje biti iza.
|
|
|
|
|
|
|
kosmonaut
Guest
|
 |
« Reply #5564 on: June 15, 2020, 05:48:47 pm » |
|
Istina, ali kumulativni projektili imaju slabu fragmentacionu osobinu. Narocito projektili od aluminija kod RB i PORS. Projektili na PO topovima imaju celicnu kosuljicu zbog tezine i vecih pritisaka u cijevi i tu je donekle situacija drugacija. Ipak nije isto kada "grune" samo kumulativni projektil i kada "grune" zajedno sa eksplozivnim ekranom.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #5565 on: June 15, 2020, 06:36:54 pm » |
|
Istina, ali kumulativni projektili imaju slabu fragmentacionu osobinu. Narocito projektili od aluminija kod RB i PORS. Projektili na PO topovima imaju celicnu kosuljicu zbog tezine i vecih pritisaka u cijevi i tu je donekle situacija drugacija. Ipak nije isto kada "grune" samo kumulativni projektil i kada "grune" zajedno sa eksplozivnim ekranom.
Nisi ti vidio kako pršti sve naokolo kad udari kumulativni prijektil. I ostavlja kružni trag oko rupe koju je napravio na meti.
|
|
|
|
|
|
|
BrankoBananko
vodnik I klase
|
 |
« Reply #5566 on: June 15, 2020, 06:38:48 pm » |
|
Pa samo onaj element koji je pogodjen eksplodira. Ako si te srece da si pored njega znaci ili te raketa probusila ili te promasila za dlaku. U svakom slucaju tesko ti se pise. U stvari pesadija nema sta da radi blizu tenka. Osim ako se zaklone od neprijatelja. U tom slucaju vec se predpostavlja sa koje strane bi dosla raketa i zaklon se trazi na suprotnoj strani. Ali neverovatne stvari se desavaju u ratu, sve je moguce. Znam samo da bi uz tenk isao samo ako nema druge. Sto dalje to bolje. Volim tenkove, ali sto je sigurno, je sigurno. Kakav sam baksuz, pregazio bi me.
|
|
|
|
|
|
|
kosmonaut
Guest
|
 |
« Reply #5567 on: June 15, 2020, 08:09:42 pm » |
|
Nisi ti vidio kako pršti sve naokolo kad udari kumulativni prijektil. I ostavlja kružni trag oko rupe koju je napravio na meti. Postovani Vlado, nazalost vidio sam svasta. Znam sigurno da je ta fragmentacija kumulativnih projektila uglavnom usmjerena prema letu projektila. Sto se tice TF projektila 100mm, kazem opet nazalost, osjetio sam kako je kada eksplodira 2 metra od glave, a jedina prepreka je debeli armirano betonski zid.
|
|
|
|
|
|
|
BrankoBananko
vodnik I klase
|
 |
« Reply #5568 on: June 15, 2020, 10:34:16 pm » |
|
Beton, beton samo beton... sreca. Sa kolegama na poslu se povela prica oko ovoga sranja u Americi. Pa su poceli da mastaju kako bi ratovali. Pitaju me sta mislim. Rekoh da bi grad izgorio da jedan dan. Kazu kako? Netrebaju ni puske ni oruzije. Samo upaljac ili sibice i citav grad sravnis za zemljom kad je sve od drveta. Ovde u Kanadi beton samo na mostu vidis. Nego...skrecem sa teme. Sorry.
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login: Yesterday at 01:14:37 am
|
 |
« Reply #5569 on: June 15, 2020, 11:41:31 pm » |
|
Da se vratimo na našu modifikaciju. Mene kao čoveka iz trupe i krajnjeg korisnika više brine praktična strana dodat(n)og oklopa. Da li je odrađena nivelacija masa kupole na štendu i da li je prilagođen softver? Kutije na bočnim stranama tela tenka se moraju na brz i praktičan način skidati jer ovaj tenk inače gabaritima prelazi širinom dimenzije evropskih železnica za 10cm, a sad još i kutije. Za Ruski kolosek koji je širi ovo nije problem dok je kod nas to sa ovakvom izvedbom nemoguće.
|
|
|
|
|
|
|
|